Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Страх от предстояща операция


Recommended Posts

Здравейте, мъж в зряла възраст съм и ми предстои операция на сливиците, която по думите на всички, включително и на доктора ми, е свързана с много силни последващи болки, невъзможност за хранене, говорене и отваряне на устата, кръвоизливи и дискомфорт от всякакво естество. Възстановяването при възрастен не било като при децата и той ми казва всичко това, за да не ми внушава нереалистични вярвания, че всичко ще бъде "по мед и масло" и да знам какво наистина ме очаква. На този етап операцията не е задължителна, но е препоръчителна. Каза, че ако реша, мога да не я правя, но ако я направя, ще избегна постоянния дискомфорт, който изпитвам в гърлото и ще се премахне хроничното огнище на инфекция. 

Проблемът ми е, че поради силен страх, не мога да се реша на тази стъпка. Причините са няколко: 

1. Никога досега не съм бил под пълна упойка. Страх ме е от това, че всички хора, които са били, споделят за силен световъртеж, гадене и много неприятен дискомфорт в следващите часове. А тези с местна споделят за същите симптоми, но изразени в по-лека степен. Местната не е за предпочитане, понеже операцията е като "клане на живо" и поражда дискомфорт заради натискането на езика, позивите за повръщане и дразненето на гърлото, поради което искам да си го спестя и предпочитам пълната. Също ме е страх и от това, че изведнъж ще изгубя контрол при поставянето на пълната упойка и ще заспя принудително.

2. Страх ме е от силните болки, които ще изпитам след операцията.

3. Страх ме е, че когато областта е наранена, ще започна да кашлям и да ми съхне гърлото, тъй като спя с отворена уста. Зарастването също е трудно, понеже в устата има слюнка и раната постоянно се "отмива" и зараства бавно. 

От друга страна, приемането на това предизвикателство, което е добре за здравето ми, ще ми вдъхне много  смелост и гордост. Ще премахна хроничното огнище, ще мога да се поздравя, че съм издържал и да победя. 

Лошото е, че не ми достига смелост и се съмнявам в ресурса си, че мога да се справя, поради което докторът ми каза, че мога да посетя психолог, преди да взема решение. Опитвам се да мисля за позитивите от тази интервенция, но имам лични приятели и познати, които са я претърпели - и тази операция, и поставянето под пълна упойка. Никой от тях не каза нещо хубаво за тези преживявания.

Въпросът ми е как да се реша на тази стъпка? Както вече споменах, мога и да не го правя, но аз все пак искам и мисля, че ще е за добро.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди 12 години преживях тежка катастрофа.До тогава / бях на 48 г./ не бях лежал никога в болница и като всеки лекар изпитвах страх от мисълта, че може да ми се наложи хоспитализация и не дай си Боже, операция с пълна упойка. Но съдбата не пита. Бях със спукан прешлен на врата и слезка пред спукване. Та, няколко дни по-късно се наложи да ми махнат слезката / с пълна упойка/ .Нямам спомен, да съм имал някакви неприятни усещания нито след излизането от упойката нито от интубацията / болката се купира с медикаменти/.Седмица по-късно ми оперираха и врата/ пълна упойка/. Отново при излизането от упойка не е имало проблем, но поради повторното интубиране имаше  дразнене в областта на гърлото и трахеята десетина дни. Приличаше на това което  имам лятото, когато пия бира от хладилника и на другият ден ме дразни нещо в гърлото. 

Да, след първата операция определено имаше болка в корема, но при съвременните лекарства почти не им обърнах внимание.

Всичко е индивидуално, но днес, аз нямам никакъв страх от операции и упйки.

Ще го преодолееш и ти след операцията си.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...