Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Бъдещо развитие на сайта. Финансиране. Идеи?

Recommended Posts

Уважаеми съфорумци,

През последните 4 години екипът ни вложи много усилия и средства, за да направи възможно съществуването на този сайт и за да го поддържа в състоянието, което виждате днес. Искаме да благодарим на всички вас, които участвате във форумите, помагате ни, предоставяте ни материали за публикуване, указвате ни морална подкрепа…

За наша радост сайта се разрастна доста, но с това и нуждите от качествена поддръжка във вид на програмиране, администрация на сървъра, хостинг, поддръжка на форумите, поддръжка на другите секции от сайта, нови публикации и т.н.

Ако искаме да продължим да поддържаме сайта на това ниво, както и да разработваме нови секции трябва да намерим начин за финансирането му. Обмисляме различни възможности за това. Ще ви бъдем благодарни, ако ни помогнете и споделите и вашите идеи.

Поздрави,

Екипът на портала

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:)

Привет на екипа и на всички.

Аз мога да помогна,

понеже академичните ми занимания са свързани с инфомратиката,

също така съм говорил с един човек от екипа,

че имам възножност и бих помогнал в скоро време финансово, поне малко.

Така че, аз съм макар и без конкретни идеи насреща.

:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

А какво мисли по въпроса вашия Marketing manager? Не виждам да имате никакви рекламни банери, не се знае и дали няма паралелни дейности, като издания - месечни обикновено, но от тях не се печели кой знае колко. После, хоста ви какви условия предлага и срещу какво.То се вижда и от техния сайт, но все пак, има условности. Напоследък имате сериозни проблеми и то DB най-вече.

Няма как да не се кооперирате с други подобни сайтове, защото в този случай, сам войнът е воин, не става. Варна (и не само тя) е достатъно богат град и има доста богати фирми, които срещу рекламна дейност, могат да ви дават пари. А и вие сте достатъчно умни, за да намерите консултанти и специалисти, които да ви помогнат. Имате силно лоби, въпреки че се нароиха двеста епигони и окултни организации. Но това е друга тема.

А парите идват най-вече и само от реклама. И от богати спонсори в сянка. Това е.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте форумци,

Радвам се, че посещавате и обогатявате Портала всекидневно :thumbsup1: Развитието и поддържането на Портала има много аспекти:

1) Технически аспект.

Портала в момента се хоства на самостоятелен виртуален сървър в България с достатъчна производителност, за да осигури растежа в близките няколко години. Беше нужно да преминем към това ново решение, за да можем да обслужим големият поток заявки качествено. Това (от 19.03.2007г.) ни изправи пред следните изисквания:

. - Повишен разход на време от страна на висококвалифицирани специалисти по настройка и подържане на сървъра. За щастие намерихме съмишленици с нужната квалификация готови да помогнат, освен това изглежда, че като цяло големият обем от техническата работа, необходима в началото, вече е извършен :thumbsup2:

. - Повишени (спрямо предишният вариант на споделен хостинг) разходи за заплащане на хостинг-услуга: към момента те са в размер на 92 лв / месец.

. - Продължаваме да ползваме и допълнителен споделен хостинг за да можем да Ви предоставяме услуги като музика и филми, които изискват допълнителен дисков капацитет. Разходите за заплащане на този файлов хостинг са около 15лв / месец.

. - Закпуване на съвременна версия на софтуера за форумите IP.Board: 215 лв (засега еднократно, но вероятно разходът ще се повтаря на всеки 2-3 годинни).

Така техническата поддръжка на Портала изисква около 125 лв / месец средно.

2) Организационен аспект.

С над 2000 посещения на ден, Порталът изисква повишени и постоянни усилия от страна на администратор (и). Необходимо е да се отговаря на записвания на потребители, установяване на имена и пароли, преглед на всички мнения в рамките на деня... Понеже в момента администраторите разчитат най-вече да отделят от личното си свободно време, някои заявки за обслужване на потребители на Портала изчакват сравнително повече време (в сравнение с времето, когато Портала не беше толкова натоварен).

. - Бихме могли да повишим качеството на обслужване на заявките от потребители на Портала, ако имаме достатъчни приходи от дарения за целта например, за да заплащаме на специален сътрудник. Тук размера на необходимите средства вероятно са между 250 и 400 лева месечно.

. - Бихме могли да повишим качеството и в случай че разполагаме с доброволни помощници за това :sorcerer:

3) Проектен аспект.

Порталът е плод и резултат на лични усилия, работа и интелект. Ако си представим целият Портал като един голям проект, то можем да кажем, че се работи в следните под-проекти:

. - Съставяне на нови теми - жалони в дискусиите и свеж въздух в общуването;

. - Програмиране на нови модули на Портала. Наскоро бяха добавени модулите: Музика; Филми; Книжарница; Музика онлайн. Предстоят: разширяване размера на уеб-страницата до 1024 на 768 пиксела; многоезичен интерфейс; усъвършенстване на Астро - модула.

Самото програмиране отнема много време и средства, но в същото време то съдейства значително за подобряване качествата на Портала.

Бихме могли да придвижим по-бързо програмирането на новите модули на Портала, ако имаме достатъчни приходи за целта. Тук необходимите средства са по-сериозна сума вече.

Имаме и проекти, за които е достатъчно единствено съдействие с личен труд. Наример, проекта Лекции на Беинса Дуно.

Ако съберем достатъчно съработници за този проект, бихме могли по-бързо да публикуваме Словото на Учителя и то да стане достъпно за ползване през Мрежата от всички.

Разбира се, за да плучаваме дарения и подкрепа, смятаме да осигурим нужната редовна информация и отчети. Очакваме Вашите идеи и подкрепа, в скоро време смятаме да Ви предостави възможност за проява :thumbsup:

Редактирано от Васил

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря на администраторите за всичко, което са направили и правят. :3d_043:

Аз съм казвала, че с техниката съм скарана и ми е доста трудно да боравя с компютъра. Но да речем с някакви средства месечно бих могла да помагам. Това е форум, който си заслужава, а пък и интереса на само четящите се засилва, тъй че трябва да го бъде. :3d_137:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Всички аспекти са добре, а нямате ли маркетингова стратегия и планиране на нуждите в зависимост от конюктурата.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ами за момента не всички от аспектите изглеждат добре. Например - проекта "Лекции" - от 3800 общо сме въвели 155 до момента и с това темпо ще са ни нужни поне 10 години и повече... Отговорът на заявка от потребител изисква няколко дена... Програмирането на нови функционалности се разтегля във времето... Зависи от гледната точка добре ли е :dancing yes:

Портала не е търговско дружество, по-скоро е неформално дружество с идеална цел и на доброволни начала. Така че не можем да говорим за маркетинг - ние не продаваме, а предоставяме безплатно продукта си.

Имаме някои идеи де... :)

Например: да направим платени някои от услугите. Да речем - тегленето на филми и музика, астро - услуги (усъвършенствани) и др.п. А сега като се позамисля ми хрумва - защо да не пуснем платени пакети за писане във форумите, ако някой желае да се изявява чрез повече от 3 постинга дневно? Това е на шега де :3d_146:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:thumbsup: :thumbsup: Васил, за поддържането на не-пазарния вид на Портала!

Мисля, че всеки от нас може да предложи нещо от себе си - това, което Бог му е дал, за да помогне - на някого време, на друг средства, които може да дари, на друг способности, умения...

1.Според мен екипът може да предложи пакет от дейности, за които търси доброволни сътрудници - хора, които ще работим с вяра, Любов и светлина, мир и радост за това чисто и хармонично място. Сигурна съм, че ще се отзоват достатъчно и най-подходящите хора.

2.Повтарям и предложението си, което много съфорумци подкрепиха преди месец - да се отвори сметка за дарения, предназначени за поддръжката на Портала. Малко пари, отделени от всеки, който е в състояние да го направи, изпратени с любов и вяра, са голяма сила - те няма да бъдат просто пари.

3.Мисля, че връзката на Портала с други сайтове, които предоставят лекции, беседи и материали на Учителя и негови ученици могат да преосмислят политиката на качване - да се даде приоритет на онези материали, които не са пуснати никъде другаде и да се даде библиография на материалите с точните линкове към другите братски сайтове.

Поздрав към всички всеотдайни създатели на Портала и благодарност за чистотата, мира, радостта и светлината, с които ни свързва и дарява това място! :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Безплатни обеди няма. Освен за висшата номенклатура. Или по времето на светлия социализъм. Живеем в свят, управляван от пазарни правила и всичко друго е заигравка.

Пари от волни дарения няма да свършат никаква работа или само временна.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мона, готов съм да те черпя един обяд! Много други приятели тук - също.

И той не би бил напълно безплатен, защото цената му би била дори и минималната промяна на твоето отношение към безплатните обяди, но по същия начин може да се намери и малко по-фината цена на другите обяди...

Редактирано от Венцислав_

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Готова съм и за вечеря, не само за обяд. :3d_115:

Иначе, пари от нищо - няма как да стане. Ex nihilo само Боговете могат. Но и тук имам съмнения.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз си мисля, че би следвало да обмислим въпроса от различни гледни точки, от най-идеалистичния до най-материалистичния. Така ще имаме спектър от мнения, които ще ни помогнат да изберем следващата крачка в развитието на сайта.

Варианта с малките финансови помощи във вид на дарения е ясен. Него ще го реализираме. Също и възможността желаещи да помогат с някакъв вид работа (пример: сканиране, подготвяне на статии, поддръжка на форумите и т.н.) или отделено време.

Хубаво да обмислим и други варианти обаче. Нямаме "спонсори в сянка", нито голяма организация, която да финансира сайта. На техническо ниво, всичко дотук е свършено със личните средства и усилията на няколко човека. Както надявам се вижда, върху сайта работят професионалисти, а не просто ентусиасти....

Друг вариант, който отдавна обмисляме е някакви малки платени услуги. Но какви да бъдат те? Васко спомена някои от идеите ни. Вие какво бихте предложили?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря на администраторите за всичко, което са направили и правят. :3d_043: .....

да речем с някакви средства месечно бих могла да помагам.

Аз също се присъединявам към Хамелеона. Мога да се включа и за нещо друго, но това ще зависи от времето с което разполагам.

Редактирано от Криси

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Първо искам да благодаря на всички, които стоят зад сайта! От скоро го посещавам и мисля, че е нещо прекрасно. :thumbsup:

Според мен ще е най-добре да се финансира от дарения и / или от *доброволен* абонамент. Готов сам сащо да го подкрепя.

Не мисля, че ще е добре ла се финансира основно с реклами или търговия. Би станал прекалено комерсиален.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Криси, Явор благодаря ви за подкрепата, а и не само на вас. Във всички случаи лично аз не бих искал сайта да стане твърде комерсиален. Но не си правя и илюзии, че можем да разчитаме само и единствено на доброволни финансови помощи в дългосрочен план. Те са пожелателни и добре дошли, но сметките за покриване са твърди и са всеки месец :) .

Миля че трябва да потърсим комбиниран подход. Затова по-горе попитах какви други идеи освен дарения и доброволен труд бихте ни предложили. Ако има абонаменти за какво да са? Ако има нещо друго, какво да е?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Поддръжката на един сайт не е скъпа. Печели се главно от реклама. От трафик към сайта ви (като обем информация) - както е при FTP-та, от бартери. Както и вариант за e-bay, тогава ще работите на дистрибуторски начала.

Но като, цяло, без търговска дейност, е невъзможно да просъществувате на фона на интернет-пазара в България.

Чудя се, къде са всички онези, които се бият в гърдите, че са радетели на духовността? Къде е конкретиката в предложенията? Значи е лесно да си многословен, а когато се стигне до практически предложения, няма никой. И каква ирония - точно аз да говоря конкретно за конкретни неща! Или може би не е ирония...

Редактирано от Мона

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Зара_

Aко не ме лъже паметта, преди няколко години имаше идея за платени услуги, не знам защо нещата толкова се забавиха.

Драги модератори, жалко че не ни "осветлихте" по въпроса, че толкова много материали чакат (или аз съм пропуснала може би <_< ) . Идеята за "пакети" със задачи (малко на принципа на Уикипедия - чакащи задачи, статии - мъничета и прочие) е много добра.

Нека всеки си избира как с труда си да помогне.

Това обаче не решава основния въпрос - за финансирането. На първо време можем да проведем една нет-кампания за събиране на някакви средства, които поне в началото ще дадат възможност за по-дълго умуване и намиране на оптимален вариант в бъдеще. Направете един банер, а всеки от нас , който има възможност, ще го сложи на сайта си. Знае ли човек!

SMS-ите също са добра идея, както и възможност за превеждане на суми по ePay (мен лично това най ме устройва). Много често хората биха дали, но или нямат време, или самодисциплина да отидат до банката или пощата, за да изпратят сумата. Направете сметка в някоя банка и я огласете.

Мона донякъде е права, че трябва съобразена с реалностите стратегия, но от стратегия до стратегия......

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Според мен е добре да се обмисли и идеята за някаква месечна или поне на тримесечие такса за активно пишещите или тези, които смятат да правят това и за в бъдеще. Разбира се, по възможностите на всеки и по преценка на личностите, изявяващи се в темите активно. Приятелите на Портала, виждам се увеличават прогресивно, така че все ще е нещо.

Излишно е да се притесняват и момчетата - модератори на сайта, всички прекрасно разбираме, че не е във възможностите на трима - четирима да понасят на гърба си нарастналите изисквания по поддръжката и разрастването му и затова ще ги помоля и те да отправят своите конкретни предложения към нас. Това място е светло и вълшебно за мен, благодарна съм за удоволствието, че съм пребивавала по някакъв начин тук, така че винаги съм готова да дам своята скромна лепта от какъвто и да бил характер.

Благодаря!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да, благодаря ти Зара! Аз ъщо мисля, че от стратегия до стратегия има огромна качествена разлика. Предлагам да оставим на екипа малко време, за да отвори сметката и да ни даде номера (днес е почивен ден) както и да оформи коннкретен списък с дейности и екипи, в които всеки от нас може да се включи доброволно.

Досега Бог винаги ни е отварял вратите и ни е дарявал с каквото ни е било нужно - може би защото успяваме да запазим това място чисто... :feel happy: Вярвам, че и сега ще намерим Пътя без да "пускаме търговците в храма". Можем поне да опитаме...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ами за момента не всички от аспектите изглеждат добре. Например - проекта "Лекции" - от 3800 общо сме въвели 155 до момента и с това темпо ще са ни нужни поне 10 години и повече... Отговорът на заявка от потребител изисква няколко дена... Програмирането на нови функционалности се разтегля във времето... Зависи от гледната точка добре ли е :dancing yes:

Портала не е търговско дружество, по-скоро е неформално дружество с идеална цел и на доброволни начала. Така че не можем да говорим за маркетинг - ние не продаваме, а предоставяме безплатно продукта си.

Имаме някои идеи де... :)

Например: да направим платени някои от услугите. Да речем - тегленето на филми и музика, астро - услуги (усъвършенствани) и др.п. А сега като се позамисля ми хрумва - защо да не пуснем платени пакети за писане във форумите, ако някой желае да се изявява чрез повече от 3 постинга дневно? Това е на шега де :3d_146:

Здравейте!

Направихме си една екскурзийка по празниците, затова едва днес сядам на компютъра и видях, че умувате за финансирането. На мен също като на Донка ми се иска да се запази некомерсиалния вид на сайта, т.е без реклами и т.н. Също така относно въвеждането на лекциите например, аз мисля, че много хора могат да свършат такава чисто операторска работа по въвеждането на текста, защото тя не предполага никакви компютърни познания и умения, а е нужно просто да отделят малко от свободното си време и вместо да четат или пишат мнения в любимия си форум, пак да са пред компютъра, но да свършат и нещо по поддръжката и развитието на сайта. :dancing yes: Раздайте ни пакети от по 10 лекции на човек например или кой колкото може и ще действаме по въпроса.

Относно даренията си предложих услугите, просто открийте една набирателна сметка и я пуснете тук.

Също така ми е ясно, че само с дарения поне от време на време ще възникват затруднения, затова също съм за въвеждане на платено теглене по-скоро на филмите, а за музиката - по-добре засега не.

Освен платените астроуслуги (които обаче е нужно да бъдат по-индивидуализирани и изчерпателни) могат да се въведат платени услуги, касаещи един по-пълен и задълбочен нумерологичен анализ, хиромантия, графология, физиогномика, тълкуване на сънища и т.н. и може би за някои от нещата ще мога да помогна.

Абонаменти, плащани чрез e-pay могат да се въведат за получаване на информация (например на електронната поща), желана от потребителя. Коя информация да се включи в тези абонаменти, това могат да кажат най-добре хората, които в момента стопанисват сайта, защото те най-добре знаят на първо място коя е най-търсената информация, а едновременно с това и коя е най-затормозителна за даване информация (т.е такава, която ви коства най-много усилия, време и т.н.)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз си мисля, че би следвало да обмислим въпроса от различни гледни точки, от най-идеалистичния до най-материалистичния. Така ще имаме спектър от мнения, които ще ни помогнат да изберем следващата крачка в развитието на сайта.

Варианта с малките финансови помощи във вид на дарения е ясен. Него ще го реализираме. Също и възможността желаещи да помогат с някакъв вид работа (пример: сканиране, подготвяне на статии, поддръжка на форумите и т.н.) или отделено време.

Хубаво да обмислим и други варианти обаче. Нямаме "спонсори в сянка", нито голяма организация, която да финансира сайта. На техническо ниво, всичко дотук е свършено със личните средства и усилията на няколко човека. Както надявам се вижда, върху сайта работят професионалисти, а не просто ентусиасти....

Друг вариант, който отдавна обмисляме е някакви малки платени услуги. Но какви да бъдат те? Васко спомена някои от идеите ни. Вие какво бихте предложили?

Здравейте приятели, след като сайта има толкова привърженици и то истински, считам, че не трябва да допускаме да се връща назад, а разбира се поне доколкото можем да помагаме с нещо..

Незная нито колко струва поддръжката нито нищо свързано с дейността за да я има тази радост, но лично това което ми хрумва е, че може да се направи нещо като членско вносче, от сериозните привърженици и разбира се желаещите...дали да е месечно, тримесечно, годишно-това ще го решите Вие, но мисля, че дори са една такава минимална сумичка, пак си е накаква помощ..

Отделно наистина идеята за реклама е поставена на място, защото тя си е едно сериозно перо, разбира се каква пак Вие ще я решите..

И не на последно място, според времето с което разполагам и уменията разбира се мога да помагам и аз с нещо, което ще се реши в последствие.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет! Предполагам, че създателите на сайта и модераторите на Форума вече са оптимизарали взаимодейтвията си с другите сайтове и структури на Братството. Това обаче, с което този именно сайт е уникален в сравнение с другите, е Форумът и по-точно неговата конструктивна и същевременно либерална позиция. затова той се посещава от разнообразни люде, а това иде да подскаже, че не само сред Братството може и следва да се търси подкрепа. По-скоро е необходимо едно още по-нататъшно разширяване обсега и на форума, и на самия сайт и съответно на сътрудничеството с по-широки слоеве от човешки същества. Защо например някои от многото хора, които гравитират (специализирано или любителски) около Форума или просто го харесват, не създадат координирано хуманитарно звено, което да подпомага по различни начини по-широк кръг българи, а не само интересуващи се конкретно от Портала? То би могло от позицията си на не тясно обвързано идеологически движение да привлече спонсори, които иначе не биха откликнали. И разбира се, популяризацията на сайта би могла да се разшири сравнително бързо и без особени разходи - независимо дали ще е уместно чрез това да се разчита на преки интернет механизми като приходоизточници или просто като влизат повече хора ще има по-голям шанс между тях да има потенциални дарители...

Редактирано от Добромир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Криси, Явор благодаря ви за подкрепата, а и не само на вас. Във всички случаи лично аз не бих искал сайта да стане твърде комерсиален. Но не си правя и илюзии, че можем да разчитаме само и единствено на доброволни финансови помощи в дългосрочен план. Те са пожелателни и добре дошли, но сметките за покриване са твърди и са всеки месец :) .

Миля че трябва да потърсим комбиниран подход. Затова по-горе попитах какви други идеи освен дарения и доброволен труд бихте ни предложили. Ако има абонаменти за какво да са? Ако има нещо друго, какво да е?

Мисля, че форумат и лекциите на Учителя трябва да останат свободно достапни. Нямам статистика, но предполагам, че доста голяма част от трафика се прави от филми и музика. Ако това е така, едно решение може да е да се саздадат два метода за теглене на тези файлове:

1) Платено изтегляне от саита. (генерира трафик, но и пари)

2) Безплатно изтегляне от Peer-to-peer мрежа. ( http://en.wikipedia.org/wiki/P2p ) Например Bittorrent ( http://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent ). На сайта ще се пази само линк кам ресурса. При този метод:

- се разтоварва beinsadouno.com от трафик.

- отделни хора могат да подпомагат сайта просто като оставят Bittorrent клиента си включен

- хора, които не знаят за beinsadouno.com сащо могат да намерят файловете в Bittorrent

Какво мислите?

Един източник на средства може да баде и една страница с фирми спонсори.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Гост
Тази тема е затворена за писане.

×