Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Mindfield

Наследствена плешивост (андрогенетична алопеция)

Recommended Posts

:) Понеже в сайта ни пишат немалко хора с опит и медицинско образование,

се обръщам тук с въпроса дали има надежда с/у андрогенетичната алопеция

(наследена плешивост) ?

Понеже образованието ми е и биологично,

се зачетох в нета за причините на физиологично ниво:

свръхчуствителността на корените на косата на темето на главата към дихидротестостерона.

Нямам много надежди, но все пак да oпитам...

Има далечна надежда в генетичната медицина -

матодът е като се изпращат до корените на косата нужните гени,

но още е в областта на изследванията.

Друга възможност е препарати работещи на основа

намаляване на дихидротестостерона в кръвта (като напр. Финастерид),

но те имат и немалко странични действия. :thumb down:

За коприва, зехтин, и пр. природни средства мисля че няма смисъл да пишем

(май не са подходящи за случая)...

Имам косата на баща ми, и той като мен е почнал още преди 30-те си години бавно да оплешивява, което не е от най-приятните неща... <_<:sleeping:

Благодаря.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тези дни се порових из интернет точно по този въпрос. Оказва се, че в 80% от случаите оплешивяването се предава от страната на майката, а не от страната на бащата. Така че не ти е фатално предопределено да изгубиш косата си ако в рода на майка ти мъжете нямат плешивост. Моят баща например е започнал да губи косата си преди 30-г възраст. Съпоставям със снимките му от онова време, моята коса е много по-добре и по-гъста от неговата на същата възраст (макар че на вид е като неговата-къдрава и кестенява), може би защото от страната на майка ми мъжете имат коса почти без изключения. Само при силна пряка светлина в единия ъгъл над челото може за се забележи едва започващо разреждане, което с просто око не личи, нито на снимки. Пак няма да избегна този момент, но ще е в по-слаба форма и в по-отдалечена възраст, отколкото е при баща ми.

Четох в интернет, че има специален балсам Арома Витал, който заздравява скалпа и намалява загубата на косми.

При редовно масажиране на кожата на главата се получава по-добро кръвооросяване, а оттам по-добро подхранване на косъма. Това може поне да забави процеса, който така или иначе е необратим.

Редактирано от Максим

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Генетично оплешивяването е свързано с унаследяване на доминантен ген- плешивостта е доминантен белег, ако не ме лъже паметта, свързан с Х-хромозомата- това го прави активен при мъже, които го унаследяват, и наистина се предава от страна на майката, от страна на бащата е У-хромозомата, но има множество други видове оплешивяване, някои от които са си наследствени, но не са свързани с половите хромозоми, и се предават от единия или другия родител, стига да са в "доминантна конфигурация".

Андрогинното оплешивяване е свързано с тестостерона, и с други мъжки полови хормони, но най-важния е тестостерона. Интересно е, че при високо количество тестостерон има много по-интензивно окосмяване на тялото (доминантен белег), но оплешивява само главата.

Но, генетиката си е генетика...Оплешивяването е винаги признак на излишък от елетричество м областта на главата, или недостиг на "вода", поради което води до невъзможност на космите на главата да бъдат "магнетични", а изпълнени с електричество, те стават тънки, чупливи, започват постепенно да окапват.

От всички хора, които познавам с такъв тип оплешивяване, всички са телци по зодия- имам съученици, които още с настъпването на пубертета започнаха да оплешивяват, в университета двама от състудентите ми също ги сполетя подобно нещо- при единия доста бързо и интензивно, а при втория- за няколко години, и година-две след завършването вече беше "лъснал" темето- и те са телци по зодия, познавам и други хора- много по-възрастни от мен, като братът на баба ми например, който е също по зодия телец, и е плешив откакто го помня. От тези примери просто няма начин да не е забъркана и "зодията" на човек, и със сигурност има в хороскопа обяснение за това явление, но не разбирам почти нищо от астрология...

За лечението- много неща съм гледал да се прилагат за спиране на оплешивяването или поне забавянето му във времето- от разни "официални" медицински препарати, през разни видове локални препарати, които се "забъркват" по рецепта, през коцметични и чисто "бабешки" средства- не помагат, с изключение на прогестерон- женски хормон, който има множго важно значение по време на бременността, но е синтезиран и по изкуствен начин, и го има в ампуларна форма. С него, и с още някакъв и съставки се прави нещо като "лосион" за коса, и един от колегите ми при употребета му, наистина забави "темпото", но само това- до 30 годишна възраст оформи "папска шапка"...

Със сигурност има начини за въздействие, което да спре процеса, да накара "виновния" ген да заеме "равнис" и "мирно" в ДНК-строя, но това засега не е начин на т.нар. съвременна медицина, а по-скоро е възможен чрез средства и методи на алтернативната медицина. Лечението с "цвят", енергийното лечение по меридиани- акупунктура/пресура, енергиен масаж на меридианите; използване на кристали за въздействие и "препрограмиране" на ДНК, и други средства, но лично аз нямам нвикакъв опит точно в тази насока, така че не мога да дам "метод", но със сигурност в тази насока ако се ориентира човек, много повече възможнтости ще намери отколкото ако се задоволи със средствата и методите на официалната медицина. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Човешкият косъм е проводник на светлината и връзка - антена с невидимите светове. Гените - това е запечатаната на физическо ниво карма. Косите на човека са показател за неговата мисъл. И като вид енергия всеки косъм съдържа в себе си както магнетизъм, така и електричество. Ако мислите на човека са безплодни, ако човек е застрадал от неврози, се образува пустиня на главата - нагнетяване на голямо количество електричество и косите опадват. Тези, които се занимават с физиогномия могат и да определят по местоположението на плешивостта мисли от кой вид са причина за оплешивяването.

Биохимичната причина е в натрупването около космения фоликул на млечна киселина, а също и пикочна такава - показател за непреработени добре мисли. Това довежда до "прегаряне" на косъма издъно.

Гените могат да се преборят само чрез съзнателен живот. Никакви мазнотии, кремове, балсами и подобни не трябва да се мажат по косите. Това, което може да се препоръча е да се изхвърлят всички пластмасови и изкуствени гребени и да се заменят с дървени - ябълкови, крушовии черешови. Освен това често да се маже косата с вода и да се прекарват пръстите на ръцете - най-добрия гребен, през нея също често. Сок от картофи втрит в капелициума помага за неутрализирането на киселинността му. Сутрешните слънчеви лъчи до към 11ч. също са в помощ. Но, предимно приемане на благи мисли, както се казва. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодарско на двамата лекаря и на Максим за любезните и точни отговори !

Карате ме да се замисля за докторантура и аз :)

Електричеството било а...

Ще видим. Аз все тая малка надежда...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

<_< искам да попитам + всъщност

андрогенетичната алопеция

(наследена плешивост)

лощо нещо ли е :rolleyes: Природата може би не случайно е определила за някои да бъдат с по малко коса :hypocrite: въпросът е как да бъде " балансирано " количеството на млечната + пикочната киселини в организма + чрез правилното "съчетаване" на Дишането ( Вдишване - Задържане - Издишване) с Движението на тялото ( клякане + навеждане+...) :thumbsup2: Паметта също е в пряка зависимост от количеството на млечната и пикочната киселини.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

лощо нещо ли е :rolleyes: Природата може би не случайно е определила за някои да бъдат с по малко коса.

Ти нали си имаш много коса...е лесно да го кажеш. :rolleyes:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Един въпрос и от мене - защо мъжете като че ли повече оплешивяват от жените? И по-рано, и в по-голяма степен? :hmmmmm:

Или просто дамските перуки са по-хубави и по-популярни. :rolleyes:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

лощо нещо ли е :rolleyes: Природата може би не случайно е определила за някои да бъдат с по малко коса.

Ти нали си имаш много коса...е лесно да го кажеш. :rolleyes:

:rolleyes: право казваш + има го този момент + за многото ми коса + мързелчето ми да се реша/грижа за нея ( загуба на ценно време за ресане + миене + други неща + за мен са си най вече...суета ) + желание имам от много отдавна <_< все не ми остава време да се реша + да се "маскирам" като Шиинит о ' Конър с нула номер подстрижка (

Shinead O Conner и песента и Nothing compares ) + дааа древна ми мечта :dancing yes:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля да се придържате към темата.

И да я четете преди да питате, ако наистина ви интересува.

Диана, както съм писал по-горе, при жените корените на косата не са така чуствителни към мъжкия полов хормон, освен това при мъжете той е в много по-високи количества.

С поздравче, и благодаря все пак за опита с киселините и концепцията зa баланса на Благост...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

До голяма степен е онаследимо, както казвате - от майката най-често. Ех тези майки и тази бременност и подценяването и...

А гените и промяната им чрез благи мисли и осъзнаване, слънце и прочие - е трудна работа. Не че е невъзможна, но е трудна. И не само по отношение на косата... Слаби са ни силите и малки са ни възможностите...

А какво ще кажете за копривата и косата?

иначе безкосието си има плюсовете:

- Много тестостерон, тоест силен мъж!

- Отпада досадното ресане

- Подстригването става все по-скъпо ... ;)

- То си е направо модерно прическа нула номер - като воин боец си.

- Много школи на изток, а и монасите въобще настояват последователите им да са постоянно без коса - сигурно си има тдобри причини за това

...

За един мъж липсата на коса е по-скоро привилегия, отколкото проблем!!! :sorcerer::thumbsup2: :thumbsup2: :thumbsup2:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

- Много школи на изток, а и монасите въобще настояват последователите им да са постоянно без коса - сигурно си има тдобри причини за това

...

За един мъж липсата на коса е по-скоро привилегия, отколкото проблем!!! :sorcerer::thumbsup2: :thumbsup2: :thumbsup2:

Едва ли е привилегия. Чувал съм, че космите действат като антени и улавят космическата енергия. Оттам повече коса-повече енергия, същата роля играе и брадата. Има доста духовни учители с дълга коса и брада. Шри Шри и Петър Дънов са едни от тях. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Орлин, мерси за усмивките...

Ho не считам че едно ограничение може да е привелегия;

бих предпочел да имам коса и да я нося както искам.

А това с тестостерона не е много вярно. Става дума

(пиша го за трети път, след като съм чел медицински научни списания),

че корените на косата при мъжете са чуствителни към (дехидро)тестостерона,

а не толкова че всеки плешив има много тестостерон.

Мерси за включванията, моля да са малко по-делови.

На общи приказки знаете ли колко сме се наслушвали ?

Може от някоя книга на Лазарев да изнкние нещо, така като се замисля...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Исках да внеса малко оптимизъм само, Любо! То и много знаещите дето дават конкретни съвети и те оплешивяват... както и много незнаещите... :thumbsup1:

Аз имам добър приятел, който о тдвадесет и петата си година започна сериозно да оплешивява. Честно, не му прави никакво впечатление, Нито на жена му. Нито на ен. Нито на който и да е. При една жена това би било проблем, но при мъжа .... еее, с коса, без коса, важното е да има нещо под черепните обвивки! :) :) :) А ти имаш!!! :thumbsup2:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Tи май нямаш това ограничение :) затова е може би лесно да пиешеш че не е проблем :)

Оценявам оптимизма!

Мерси, аз съм оптимистичен :)

Ако не го премахна, поне ще разбера причините...

Редактирано от Любо

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Любо, аз имам заекване и дори причините не знам (въпреки търсенето ми - лично и научно) - и никой не ги знае. Затова имам опит с оптимизма! И знам, че колкото повече не приемаш нещо, толкова повече то проблемно се изтласква в подсъзнанието ти и оттам още повече се усилва или изкривява в друг симптом! Първата стъпка към разрешаване на проблема е приемането му - тя е и най-важната и най-трудната! А иначе пак си търси методи! Сърдечни приятелски поздрави: Орлин

ОМ

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Tи май нямаш това ограничение :) затова е може би лесно да пиешеш че не е проблем :)

Орлин има гъста хубава коса. Нали тук имаше дадени снимки от форумски срещи. Той няма въобще да оплешивее никога, най-много да побелее ;) Докато аз гледайки родителите си и себе си едва ли ще побелея и на 55, но пък за сметка на това ще съм изгубил доста коса. :thumb down::( Забелязал съм, че се случва или едното или другото, или и двете, но почти никой мъж не се спасява и от двете.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:thumbsup: Братски поздрав до Орлин :) :) :):D !

Максим, до 20-30 години ще има решение на базата на развиващата се генетика.

Това са научни прогнози. Ще са намерени гените,

отговорни за тези свръхчуствителни корени на косата към мъжкия хормон.

Аз търся и обяснение езотерично освен чисто изолирано практично, и тук отчасти го намирам...

:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Максим, до 20-30 години ще има решение на базата на развиващата се генетика.

Това са научни прогнози. Ще са намерени гените,

отговорни за тези свръхчуствителни корени на косата към мъжкия хормон.

Ако дотогава нещо е останало на главите ни :3d_135:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

казвам се Емо и сьм на 26г.

През последните няколко месеца сьм сериозно обезпокоен относно сьстоянието на косата ми.Няма да Ви занимавам с личните си проблеми,но имам един вьпрос ,който ме тревожи.Интересува ме дали е вьзможно да сьм наследил гена за плешивост от пра-дядо ми по бащина линия,тьй като той се явява единствения плешив в рода.

Баща ми и неговия баща си имат нормални коси.Дядо ми по майчина линия сьщо е бил с горе-долу нормална коса.

Oт пра-дядо ми по бащина линия сьм наследил по-специфичният размер на пениса ми ;), т.е явно има нещо общо с Y-хромозомата,затова сьм се притеснил да не би да сьм взел и гена за плешивост от там....

Предварително Ви благодаря.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ми ако една част от наследството, за която говориш е о.к,какво ти пука за някаква си там космена покривка ?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Винаги може да се присади коса- космите се вземат от все още окосмените области, най-често от тилната област. Хирургията в наши дни може да обезпечи няколко хиляди присадени косми само за няколко часа, което всъщност е доста добър резултат, макар и да е много трудоемко като изпълнение.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хмм някои знае ли какьв е механизмьт, чрез който се прехвьрлят гените и по-специално тези ,които определят каква ще ни бьде космената покривка :).По-голям ли е шансьт да наследим нещо от пра-дядовците си отколкото да речем от дядовците или бащите си ?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Гените за плешивост са доминантни- оплешивяването е доминантен признак, и ако се предаваше по мъжка линия, нямаше да се среща често- предава се по женска линия, и доколкото си спомням е свързано с Х-хромозомата- плешивостта засяга мъжете, защото просто У-хромозомата няма с какво да "попречи" на експресията на гените от страна на Х-хромозомата. Има редица други причини обаче за оплешивяването, които са свързани с други заболявания, с хормонален дисбаланс, с причини от локален характер (някои видове гъбички и прочие могат да причинят косопад, а също така и неинфекциозни кожно-олигавични заболявания могат д апричинят косопад...и т.н.). Косопадът е проява и на т.нар. "стрес", при който се наблюдават промени на различни нива от ендокринната система, променя се общата обмяна на веществата- стресът е причина за редица обществено значими патологични състояния като затлъстяването, нарушенията в съня, маниодепресивните състояния, стерилитет, различни форми на зависимости от кафето и цигарите до хероин и др. синтетични наркотици, включитено и оплешивяването може да бъде реакция на организма под въздействие на т.нар. "стрес", още употребата на стероидни анаболи, тестостеронови апликации и прочие с цел "мускули" могат да доведат до оплешивяване наред с другите им прояви, които са доста по-опасни и са свързани с органическо увреждане на някои органи и системи като ч.дроб, бъбреци, кръвоносни съдове, кости и т.н.

Така че, в косопада винаги има комплекс от причини, кои с по-голямо значение, кои с по-малко, има и съответни "пускови" механизми, които могат да бъдат различни емоционални състояния, свързани с повишени изисквания, които организмът не може да осигури, и се опитва да компенсира чрез реакциии и прояви, които в много случаи представляват "патологични кръгове", които веднъж като се "активират", могат да доведат и до много сериозни състояния и проявени болести.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×