Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Катарите


Recommended Posts

Катарите са свързани с Богомилите,

Тамплиерите, протестантизма, Розенкройцерите и други.

"I stand alone in this desolate space

in death they are trully alive.

...

Centuries later, i wonder why

What secret they took to their grave,

...

...for their souls liberty

to stand with the cathars to die and be free"

Iron Maiden

Има ли истински книги за тях в интернет?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

:thumbsup: Теди, благодаря за спестеното време + това е от българската страница:

"Катарството е гностическо[източник?] течение, възникнало в средата на 10 век и наречено от тогавашната католическа църква еретическо. То е разпространено в цяла Западна Европа, но центърът му е в Лангедок, днес в Южна Франция. Името на катарите най-вероятно идва от гръцки (катарос, "чистите"). Катарите са наричани също и албигойци. Това име се появява в края на 12 век и идва от наименованието на град Алби, античната Albiga."

:sorcerer: Знаем, че в Европа богомилите се наричат с различни имена - катари, патерени, валденци, бугри, кудугери, фундаити (торбеши), пифили = синоними на албигойци / от авестийското алба - "бял, светъл" и гойа - "живот".

Знаем, че за начална дата на богомилството е приета 928 г. когато в Преслав са ръкоположени първите -

Стефан Венецианец, Симеон Антипа, Василий Византиец, Гавриил Лесновски,епископ Йеремия / поп Богомил.

:sleeping: Някой знае ли коя е началната дата за катарското движение и евентуално на ордена на темплиерите.

:hypocrite: Вальо, здравей + благодаря за темата + интересува ме много + точна + ясна информация досега не съм намерила + истински книги за катарите където и да е + има един филм за темплиерите в http://kolibka.com/2.html

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост

Линк към коментар
Share on other sites

Темата е за катарите. Не тема, а море. Обаче уводният постинг завършва с един много конкретен въпрос: "Има ли истински книги за тях в интернет?". И започвам от него, защото е най- лесен. Отговорът ми е "най- вероятно няма.", защото и извън интернет няма. Не знам какво значи истински книги за катарите. Като я прочета- да ме грабне? Или да разбера какво е изпълвало живота на катарите със смисъл? Какво им е давало сила? Какво ги е правело толкова заразно обаятелни за някои и е предизвиквало толкова неистово фанатизирана жесток у други? Отвън тяхното учение не може да бъде разбрано. И няма как да напишеш истинска книга за тях, в написания от мен смисъл на думата. От документална гледна точка сигурно има доста книги. Ето, разгръщам книгите на Рьоне Нели- например- "Ръкописите на катарите". Там наистина съ събрани много автентични ръкописи на катарите (впрочем, в ръкописът "Тайната вечеря- каркасонска версия" има бележка: "Ето това е "тайната на еретиците от Конкорецо, донесена от България на Назарий, техния епископ. Тя е пълна със заблуди." Авторът счита, че тази бележка излага мнението на каркасонските инквизитори, но за нас тя е много интересна, защото сочи пряко корени, които са широко известни, но не много добре разбирани и приемани). Много прецизно и подробно документално четиво. Не много лесно за четене и възприемане. Но нито ме изпълва с възторг, нито с ужас и ненавист. Всъщност, самите текстове ме вълнуват с това, че ме отвеждат някак отвъд думите, защото именно там виждам това, което звучи и в мен и някак считам, че е звучало във всички времена и до днес. Но отвъд думите... А там какъв е критерият за истинност? :)

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам какво значи истински книги за катарите. Като я прочета- да ме грабне? Или да разбера какво е изпълвало живота на катарите със смисъл? Какво им е давало сила? Какво ги е правело толкова заразно обаятелни за някои и е предизвиквало толкова неистово фанатизирана жесток у други?

... самите текстове ме вълнуват с това, че ме отвеждат някак отвъд думите, защото именно там виждам това, което звучи и в мен и някак считам, че е звучало във всички времена и до днес. Но отвъд думите... А там какъв е критерият за истинност? :)

Имам приятел за който имах видение, че е бил някога с катарите. Бил е убит в Монтсегюр.

Той е един от най-истинските хора които познавам. Преди това не бях изпитвал интерес към тях. Век живей, век учи.

Задълбочих се и видях че въпросът за катарите е много важен за разрешаване на проблемите на западната, и в крайна сметка на земната цивилизация.

С любезната помощ на Силвия С.Д. донякъде си изясних връзката на съвременните Розенкройцери с духовното наследство на катарите. Все още ми убягва същността на учението.

Рьоне Нели- например- "Ръкописите на катарите"

има ли я тази книга някъде в интернет или най-добре да си я поръчам?

Линк към коментар
Share on other sites

Не ми е известно да я има някъде из интернет. Все пак може да се намери. Но не вярвам точно от тези текстове да ти стане ясна същността на учението...

Съвременните розенкройцери считат, че са приемници на Универсалното учение, което катарите са приели за основа на своя живот. Което ще рече- приемници и на богомилите. Но кое как е, разбира се, не се определя от етикета, а по плодовете се познава. Обаче и за тях човек трябва очи да има.

Има ли ги катари днес? Ако наистина катарите са изградили живота си на основата на Универсалното учение и ако то е живо и днес (но пък иначе какво Универсално учение би било, с какво нашето време да е по- различно от другите? ) , ще да има група от хора, които да поемат факела от катарите. В известен смисъл те са катарите. В друг смисъл няма как да са- формите на работа и живот са други, езикът, образите са други. задачите са други. Но това, което е зад образите е едно. Също и Задачата е една. Същата, както за богомилите, за катарите, както за други, преди тях. Просто жътвата не идва само веднаж в живота на земеделеца. Имало е жътва тогава, за катарите. И сега може би пак е жътвено време. После ще се види каква е реколтата.

Линк към коментар
Share on other sites

Катарите са част от Тройния съюз на Светлината. Този Съюз включва: Граал, Катари и Кръст с рози. От това което съм чел, този Съюз си е поставил като основна цел освобождението на човечеството.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Привет на всички

темата и мене вълнува :thumbsup2:

интересно ми е-някои попадна ли на нещо ново - виждам че излезли са в нета книгите на Н.Райнов, ала освен него някои нещичко намерил ли? щото интересно/приятно/полезно и хубаво е да четем катАрско/БогО/У/милско слово :whistling:

поздрави на всички търсещи и/или намиращи

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

30мин се мъча да си кача мнението в тази тема и ... всичко на вятъра :rolleyes:

е провидението си каза думата -няма да пиша нищо за катАрите :whistling:

пробвайте вие, може пък опитите ви да са по успешни от моя :thumbsup:

поздраави с мир и любов

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: има малко за катарите в Махалото на Фуко от Умберто Еко тук и малко повече от техния сериозен изследовател Антонен Гадал тук и още малко тук

:v: Доброта + Истина + Справедливост :angel: Бог е Любов :v: Нека Бог да ни доведе до добър край ! Амин

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост :v:

Линк към коментар
Share on other sites

: :v: Доброта + Истина + Справедливост :angel: Бог е Любов :v: Нека Бог да ни доведе до добър край ! Амин

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост :v:

да Бъде! Аум! :feel happy: волята Божия! :angel:

:v: + :3d_053: = :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Розенкройцерите съществуват и днес. Ето нещо което ще ви е интересно

http://www.lectoriumrosicrucianum.org/fran...uisse/index.htm

Намира се над Монтрьо в планината, в Швейцария.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Търсех в нета преведени книжки за катарите...

Наистина не се намират...

Попаднах на тези - "Албигойци и катари" от Фернан Ниел, "Катари и прераждане" от Артър Гирдам... но дали ги има за изтегляне... не знам. Втората ми е непозната.

Всъщност, има доста литература, която може да се намери на български език, но до колко е достоверна...

Ръкописа, останал от катарите, под наименование сега Лионско евангелие се пази в Лион... вероятно може да се намери и на български.

И... да, розенкройцерите. Те знаят за катарите. Но не всичко може да бъде прочетено просто така...

Дори в Окситания няма книги от/за катарите, които да са със свободен достъп...

И тук...

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Да...

Във Франция има нещо като "общество за изследване и възраждане на катарството". Повечето литература, която ни е достъпна идва от тях, като авторите са все председатели на съответното, или подобно... Това са Ан Бренон, Жак Блум, Рьоне Нели... На български език има поне 5 техни книги, които в исторически аспект са добри... Могат да се открият по бибиотеките, но не се сещам за имената им.

Ако някой сериозно се интересува от темата и особено отвъд външната хронология, няма как да пренебрегне Антонен Гадал, който някои смятат за последния член (патриарх) на това братство... Официално на български няма нищо от неговото наследство.

А като гледам резултатите в книжарниците, търсенето на спекула и провокации от страна на комерсиалните интереси са определено в ущърб на любознателния читател...

Но катар, значи чист... Вероятно ще се срещат техни последователи и сега...

И на същата тази база, те имат критерии... :3d_025:

А, да, трябва някой път да отидем да видим Ломбривите... Любимите пещерички-храмове. И да се разходим из околностите на Тулуза и съседните графства...

Линк към коментар
Share on other sites

Интересни са също и валдензите... смятани за последователи на катарите, два века след тях, също преследвани и унищожавани от църквата.

Да, днес има хора, които се занимават усилено с изследване на катаризма тук...

Но литература в нета почти не се намира.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Розенкройцерите съществуват и днес. Ето нещо което ще ви е интересно

http://www.lectoriumrosicrucianum.org/fran...uisse/index.htm

Намира се над Монтрьо в планината, в Швейцария.

На български http://www.lectoriumrosicrucianum.org/bulgarian/index.htm

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...
Guest Аметист

Появата на катарите (Х в.) в Лангедок е свързана, разбира се, с богомилите и тяхното знание. Самата област Лангедок в онези далечни времена е била известна с това, че е предоставяла сигурен пристан за подгонени най-различни „еретични” учения и друговерци. Една свободна земя, която приютява и манихеи, и павликяни, и прочее гностично ориентирани люде. На такава почва нашите богомили са намерили надежден приемник за учението си. А самите катари в най-силния си период са били наричани точно „бугри”, „булгри”; названието „катари”(както и „албигойци”) е влязло в обръщение много по-късно. Любопитно е да се отбележи, че катарските крепости са соларно ориентирани, като архитектониката им перфектно кореспондира със знанията на древните звездобройци (това дава категоричност при посоката на търсене).

И още нещо интересно. Светата инквизиция, за която се знае, че неофициално е на историческата сцена от ХІ в., получава своето благословение и излиза от „анонимност” точно при албигойските походи. Именно с узаконяването и от Инокентий ІІІ (1204 г.), започват и най-масовите изтребления на мирните жители, населяващи катарските територии (защото са убивани не само катари). И до днес в хрониката на този срамен за Църквата период, сред зловонието на многобройните клади от човешки тела, се е запазил отговорът :”Избийте всички! Бог ще познае своите.”

Препоръчвам книгата на Жан Блум и Рьоне Нели „Последните еретици. Тайното учение на катарите - философия, легенди, апокрифи” като едно последователно и подробно изследване на катарството.

Но, внимание! Французите не са много словоохотливи по отношение на „българската следа”. Те по-скоро искат да припознаят в катарството някакво собствено, самородно учение, изневиделица явило се в пределите на Южна Франция. Някак с половин уста се споменават нашите богомили. Посоченото в по-горен пост „Общество за изследване и възраждане на катарството” свири в същата тоналност. Така че, френската научна мисъл ползва перфектна историческа фактология -всичко е много изчистено и подредено, но при опит за разглеждане на цялата камара от факти в светлината на един духовен процес, ясно се очертава нежеланието, или неспособността за отсяване на правдивото.

Линк към коментар
Share on other sites

Жестокото избиване на катарите,продължило 35 години, бележи своята кулминация през 1244 година. На 16 март, същата година, пада последната крепост на катарите - Монсегюр. Около 200 бранители са заловени живи и изгорени на клади.

http://www.youtube.com/watch?v=GF9-GiN10Go...feature=related

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 11 months later...
  • 2 weeks later...
  • 11 months later...

16 март 1244

Човек само в силните страдания се събужда. Човек трябва да е готов да умре, но да устои на Истината. Той и без това ще умре. Какво умира? Тялото само. Ще дойдат моменти на обезсърчение и страдания, но той трябва да издържи.

Учителят

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...