Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Есенциите на д-р Бах и сходните методи. Вибротерапия


Recommended Posts

Вибротерапията - Бахови цветя, скъпоценни камъни, цветове, ноти...

Интересно е да се отбележи, че вибротерапията напоследък се оформя като самостоятелен раздел, включващ изброените терапии и някои други. То иначе всичко се състои от вибрации, но докато например при източната медицина и хомеопатията има разработени детайлно обективни диагностични критерии за причисляването към един или друг тип и назначаването на определени предписания, тук зависимостите и назначенията са повече интуитивни, установявани от сензитивни изследователи и после все по-широко прилагани. Въпреки тази особеност, както показва и моята практика през последните 15-16 г., те са действени, особено в рамките на един цялостен природосъобразен комплекс. Макар и бавно, свойствата им се признават и от конвенционални структури. В Плимутската болница във Великобритания например, от години се практикува пациентите с психологични симптоми отначало да се "поят" със спасителна смес на д-р Бах и други безвредни алтернативи на лекарствата и чак при липса на ефект да се прибягва до "тежката артилерия" на психоактивните медикаменти. Добре би било нещо подобно да се случи и у нас... но докато си го мечтаем, нищо не пречи да споделим собствените си виждания и главно опит с тези методи!

Линк към коментар
Share on other sites

Не знаех, че се наричат така с едно общо понятие, а ако бях чула "Вибротерапия" нямаше да го свържа с тези терапии :rolleyes:

Честно казано не съм срещала човек, който да владее и прилага всичко това заедно. Наистина, прилагащите тези и някои други подобни методи, поставят диагнозата и назначават терапия чисто интуитивно, което в повечето случаи е по-удачно. Аз обаче мисля, че добрият лекар хомеопат също не робува на схемите. Това, което преподават в курсовете по хомеопатия (поне тези, за които аз знам) не ми харесва особено. Не ги отричам, защото по-добре това, отколкото нищо.

Всеки истински лечител по-скоро твори, всеки път!

Как да навлязат тези методи в България? Ами, май ще е трудно. И причините са комплексни.

Когато съм в подходяща нагласа и опитам да установя контакт с определен човек, успявам да почувствам какво не му е наред, къде го боли, какъв дискомфорт усеща, но все пак доста смътно, далеч съм от диагноза. На мен и на много други като мен им е нужен опит, знания, обучение, практика - и всичко това по-скоро строго индивидуално, а не като някакъв курс. Една голяма част от тази подготовка дори си мисля, че всеки си прави сам.

В такъв случай може би въпросът е как да стане така, че хората, които имат желание, да могат да си направят тази подготовка, защото в момента повечето се чувстваме притиснати от семейни, служебни, обществени и какви ли не ангажименти. Тогава ще имаме и много деятели на тази вибротерапия и то не шарлатани. Това би означавало, че и в обществото се е развила една положителна нагласа към вибротерапията и самото то ще си я поиска. Но май още не е дошло времето. Близо е, но още малко ще почакаме ...

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че има много причини, поради които и сериозно занимаващите се у нас не получават публичност. Хората не са достатъчно готови като информация и усет... няма законови уреждания от рода на вече прокараните за хранителните добавки... някои от задълбалите се в тая сфера не са лекари и затова не обявяват дейността си... познавам една почти сляпа жена с много точни попадения в бах и следбах цветотерапията, тя диагностицира чрез костните вибрации например на коляно, глава и други места с по-директен достъп до костите, има също и виждане... композирала е и кратки мелодии за всяко цвете на д-р Бах и те са наистина не само интересно звучащи, нои действени... Но само от уста на ухо се научава и ходи при нея.

Линк към коментар
Share on other sites

О, аз нямах предвид публичността, нито визирам получаването на някакъв вид обществено признание например. Също така ми е ясно, че узаконяването на такъв вид дейност ще бъде проблем, макар че именно пропуските в законите ни позволяват да се ширят и много шарлатани.

Аз исках да кажа, че лично на мен, а предполгам и на много други хора с подобни на моето семейно положение, служебни ангажименти, приятели и т.н. им е много трудно да отделят време и сили, за да натрупат повече знания и опит, да развият своята интуиция, сензитивност и ред други качества, за да действат и да са полезни в тази сфера = вибротерапия - още не мога да свикна с това название, макар че сигурно ще има положителен ефект от него, :D защото звучи "по научному" и следователно ще се възприеме по-лесно и по-добре от нашето високотехнологично общество.

Ето, ти сам даваш пример с една полусляпа жена - защо тя се занимава с такъв вид нестандартна дейност? Ами именно защото нейния недъг й е отрязал пътя за лесна реализация в някаква традиционна дейност. Когато веднъж човек е навлязъл в една трудова дейност и чрез нея изхранва себе си и семейството си, не е лесно паралелно с нея да се обучаваш и практикуваш вибротерапия - но за това ще пиша в другата тема

Линк към коментар
Share on other sites

А как по-конкретно протича един цялостен сеанс на вибротерапия? Да речем, че сме решили че при дадения пациент въздействието трябва да е чрез цялата гама от метопди на вибротерапията - какво се прави по-точно с кристалите, ароматите, музиката и т.н.? Моля малко обяснение за невежи като мен! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Отначало все пак е добре да се направи интервю, акцентирано на психологическите симптоми. Тогава идва ред на интуитивнта преценка на терапевта. После някои включват интуицията и на самия пациент, като например му показват на снимка цветята на д-р Бах или съответния минерал, но това не е задължително. Прави се от няки и вибрационна диагностика върху място от тялото с костна подложка, или мускулен тест - преди и след като се даде средството мускулнатасила рязко се увеличава, макар и временно, ако средството е подходящо. После се съставя първочанална програма за избраните средства, след няколко седмици обикновено има смисъл да се обсъди и т.н. Според източниците и скромния ми опит, тези лечения се съчетават добре с множестно други и не се дотират подобно на високите хомеопатични разреждания от толкова много фактори.

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Хайде да организираме едно обучение по бахови цветя, кристали, шварцови соли и т.н. Тук във форума пише вероятно най-добрият специалист в Б-я по тези методи: д-р Пашкулев. Д-р пашкулев е и специалист в английската школа на класическата хомеопатия, но на базата на двадесет годишния си опит споделя една стабилна скептика за реалната действеност на хомеопатията извън плацебото. Той е и производител на баховите есенции(вероятно единствен в страната), които са основа за капките, приготвяни от терапевта. Така че, нека запретнем ръкави и направим един тренинг по вибротерапия - да завибрираме по-конкретно приземено, фокусирано в цел, реалистично изпълнимо и времево определено! :)

Аз за пръв път чух за баховите цветя в чужбина - в nature магазините, редом с етеричните масла имаше бахови капки, както и книги за това. Беше ми нещо напълно ново - не бях чувал за това в Б-я. И много често приятелите ми наоколо ползваха например rescue remedy при стрес или в ключов момент. Към този момент, като си помисля за баховите цветя, се изпълвам с едно много благо и чисто чувство, сякаш ме призовават - нещо много фино и от дълбоко идващо. Не мога да кажа същото за хомеопатията например - точно обратното - и като чувство и като теорията и и като опит с нея. Но, спирам се за хомеопатията, че ако я подхвана ...

Та, интуицията ми за баховите капки в момента е като една омайна свещена девойка, много красива, чаровна и фина, в която можеш спокойно да потънеш, да се зарееш, сливайки се с лечебната и душа. Някъде от много дълбоко ми идват тези метафори, сякаш този метод ме тегли с тънки съдбовни нишки на радост и хармония и се свързва със собствената ми анима, душата ми. Вярвам на този метод - цялостната ми личност, през сърцето на интуицията ми, ми нашепва за него! А и е чудесно допълнение при работата с човешката душевност!

Линк към коментар
Share on other sites

Сори, засега тренингът по цветотерапия на Бах се отлага...

Линк към коментар
Share on other sites

В момента чета книгата на Метхилд Шефер за цветолечението на д-р Бах. Меко казано съм очарован. Някакси вибрира в унисон с всичко в мен и ме грабва и вдъхновява... Дано намерим модератор. Може би д-р Пашкулев?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Съществува едно състояние тантрум, в което изпадат определени хора - в този сайт е http://en.wikipedia.org/wiki/Tantrum е на английски.

Тези лекарства - Cherry plum, Chikory и Impatiens в комбинация дават превъзходни резултати за успокояване на състоянието.

Това е само моментно състояние, симптом.

Друго важно лекарство е Wild oat. Това лекарство може да се даде като КАТАЛИЗАТОР, когато човек е в пасивно състояние и нито едно друго лекарство не работи.

Също друг КАТАЛИЗАТОР е Holly. Това лекарство може да се даде, когато човек е емоционално активен.

След катализирането на повърхността излизат състояния, които са били скрити зад ежедневните маски , които си поставяме.

Линк към коментар
Share on other sites

По какво се различават сходните методи - Хомеопатия и Бах?

Есенциите на Бах, есенциите от цветята, директно ни облъчват, заливат с Позитивна енергия, с любов, от която толкова имаме нужда в този напрегнат и задъхан свят... Те ни настрайват на вълните на цветчетата от които са направени, препредават ни енергията на слънчевите лъчи и са незаменим всекидневен дар от природата, създадена от нашият ТВОРЕЦ!

Парадигмата на хомеопатичното лечение е коренно различна. Тя ни изправя пред собствения ни, индивидуален често дълбоко потиснат проблем, изисквайки решаването му!

Същевременно обаче ни дава и огромен обем информация, как да го решим! Тази информация се предава вълново на Жизнената ни сила, но без да я манипулира, защото всъщност,тази която взема решенията е собствената ни Жизнена сила.

Така информационно "осветен", дълбоко потиснатият проблем, бива окончателно решаван и това води до лекуване на дълбоката причина, а не на следствието и - симптомите.

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

За мен всяка есенция на д-р Бах съдържа в себе си характерния за съответното растение информационен модел. И когато у нас има някаква липса или изкривяване на този конкретен модел, приемането на съответната есенция подобрява положението ни в това отношение. Това е като най-елементарно обяснение на средството.

Подобрение се отчита понякога още след първия прием, а след няколко приема е много осезателно за всеки, особено ако се самонаблюдава. Подобрението може да подпомогне трайна корекция на съответния модел в човека, особено ако и човекът има желание за това.

Д-р Бах е дал основните характеристики на растенията, които използва. Нормално е да допуснем, че и другите растения биха могли да ни повлияят, всяко с характерните си информационни структури. Както и всичко останало впрочем - минерали, животни ...

Защо се е спрял на растения?

Според мен, защото, както знаем растенията имат само физическо и етерно тела; така че от една страна от тях по-лесно може да се направи есенцията, да се снеме характерния им информационен модел (спрямо минералите например), а от друга - защото този информационен модел е чист, не е замърсен астрално, както примерно е при животните.

Линк към коментар
Share on other sites

...Защо се е спрял на растения?

Според мен, защото, както знаем растенията имат само физическо и етерно тела; така че от една страна от тях по-лесно може да се направи есенцията, да се снеме характерния им информационен модел (спрямо минералите например), а от друга - защото този информационен модел е чист, не е замърсен астрално, както примерно е при животните...

Интересно. При хомеопатичните лекарства не е така. Повече от половината са получени от минерали и химически съединения, животни, главно насекоми, змийски отрови, млека - от млекопитаещите, черупки от миди и т.н. и никой хомеопат не би могъл и за миг да си представи че би се лишил от чудесните излекувания благодарение на тях!

...а от друга - защото този информационен модел е чист, не е замърсен астрално, както примерно е при животните......

За това не бях се замислял...

Смятам че и хомеопатичните л-ва, колкото и да са разредени и отдааавна да не е останала и молекула вещество са, както казваш астрално замърсени.

Но това при нас е полезно, тъй като лечебното действие е:

"Подобното лекува подобното"

Сиреч, това което е "замърсено" в пациента се лекува с подобното "замърсено" в лекарството.

Вижте Тук , какво казва по този повод един от най-великите хомеопати на нашето време - Шанкаран.

Редактирано от Иво
Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност вибротерапията спокойно може да бъде разширена и към цветолечението да се прибави вибрацията на животинското, минерални и т.н. "царства". Истината е, че всичко расте и се променя, става по-действено и бързо! Ако преди 150г. някой си Ханеман е решил, че залагането на вибрацията на съответна същност може да става с люшкане и разреждане, това си е единствено негов предразсъдък. Това, че този предразсъдък се споделя и от други само обозначава факта, че човешката психика е склонна да процесира предразсъдъци, нищо повече! Но, не искам да се впускам в разговори за хомеопатията, макар че ме сърби душичката ... :)

Вибрацията си е вибрация и начините за залагането и могат да бъдат много. Колкото са по-простички и действени, по-близо до природните естетсвени методи, толкова по-добре! Това дали ще се въздейства на принципа на подобното или на срещуположното, зависи от конкретния случай на пациента, както и от опита и вижданията на терапевта! Един психотерапевтичен еквивалент на въздействие с подобност е методът на десензитизацията. По-мощният му вариант е наводняването. Аз винаги ги комбинирам с визуален рефрейминг, което катализира процеса - дори невронните пътечки се променят. Принципът на тези методи е известен от древността, но е детайлно разработен от съвременната научна психотерапия. Човекът се поставя в досег със страхуваното, със страха си. Дали систематично, плавно и постепенно или драстично и бързо, зависи от характера на терапевта, а и от капацитета на пациента. Досегът със страха без бягането от него плюс подходящ рефрейминг на птношението към него и др. води до погасяването му! Пиша това, защото подобен психотерапевтичен метод е в основата на въздействието на подобното с подобно - това е принципът, който се ползва за промяна на психоенергийната ни структура. Страхът е много базисна емоция. Гневът е негов дериват, защита от страха! Тъгата е отново страх от самота, изоставяне, нараняване и т.н., но за разлика от гнева, тя представлява бягство от страха. В корена е страха. Според реакцията на човека, той може да прорастне в тревожната битка на гнева или в депресивното отдръпване на тъгата. Нещо повече, напоследък установявам, че зад страстта също стои страхът! В психотерапията се знае, че работата със страстта е за напреднали. Ако с тревожни разстройства се справят добре много терапевти, то със зависимости (страстта е главната емоция при тях) се работи трудно и само много стабилни, упорити и харизматични, силни терапевти успяват да помагат ефективно там! Страстта, нагонът към удоволствието някакси включва всички останали емоции, най-централна е. Страстта може да засенчи дори нагона за оцеляване, да разбие всякакви социални норми и модели, условности и препятствия по пътя си. Когато не бъде задоволена страстта, се поражда страх, тревожност, която расте реципрочно на отлагането нагона към удоволствие. Този страх при някои може да се компенсира с раздразнителност, гняв, а при други с депресивното отдръпване в автораняването на тъгата и вината! Пиша тези неща тук, защото в основата на всички тези психични движения стои енергията - а тя би могла да се повлияе и от вибротерапия като спомагателен метод!

Както в психотерапията има различни методи, така и във вибротерапията също. Цветотерапията въздейства по принципа на противоположното, добавя нужната вибрация. В психотерапията така работи т.н. реструктуриране, рефрейминг - добавя нужния здрав разум, оптимизъм и релаксирана позитивна визия за нещата! Първият метод - въздействието на подобното с подобно е по-дълбинен, защото психиката сама си изработва нужните и устойчивост и стабилност. На практика обаче двата метода работя ръка за ръка!

Нарочно избягвам да говоря за хомеопатия или цветотерапия, защото зад тях стоят принципите на вибрацията, която директно наблюдавам в психотерапията. Ханеман или Бах са дали някакви системи. Ние като интелигентни хора, с ум и визия за психоенергетичните процеси не по-малка от тази на тези двамата, можем да използваме принципа и да се ползваме от него, без да изпадаме в култ към авторитети и догматика! Аз така смятам! Мисля скоро да включа цветотерапията в работата си, а след време и сам да си приготвям есенциите!

Честита баба Марта! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

На едно дълбинно ниво всичко е енергия!

Ние сме снергия, ние сме вибрация!

Но всеки метод си има точното място за приложение.

Кристалите и другите вибро-методи имат своето положително действие - до колко е от реално излъчване, от резоаннс, или от самовнушение - не знам.

Според мен е много специфично до колко "може да поеме" от тази енергия даден човек.

Хомеопатията според мен заема едно доста по-авторитетно място. Ползваме я от много години. Много пъти съм мислила, че работи от самовнушение, или е 99% чиста щастлива случайност.

Но когато след 24-часова криза подобри рязко,

и за няколко дни излекува двустранна брохнопневмония (с 40 градусова температура) на дете на 2 години,

то не мога да кажа, че това е внушение, нито пък самовнушение!!!

Поклон пред Ханеман!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Интресува ме темата за цветолечението,ще следя 60.gif

Китайците имат апаратури за цвето-лъче терапия, при която специалистът избира кои точки с какви цветове да облъчва.

Ню ейдж теченяита препоръчват какви ли не начини за вазуализации на светлини, кълба, огради, душове от цветни лъчи.

А според мен всеки може да чете и да обогатява себе си е мъдростта и светлината, дадени ни чрез "Завета на цветните лъчи на светлината"

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.
×
×
  • Добави...