Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Добромир

Есенциите на д-р Бах и сходните методи. Вибротерапия

Recommended Posts

Вибротерапията - Бахови цветя, скъпоценни камъни, цветове, ноти...

Интересно е да се отбележи, че вибротерапията напоследък се оформя като самостоятелен раздел, включващ изброените терапии и някои други. То иначе всичко се състои от вибрации, но докато например при източната медицина и хомеопатията има разработени детайлно обективни диагностични критерии за причисляването към един или друг тип и назначаването на определени предписания, тук зависимостите и назначенията са повече интуитивни, установявани от сензитивни изследователи и после все по-широко прилагани. Въпреки тази особеност, както показва и моята практика през последните 15-16 г., те са действени, особено в рамките на един цялостен природосъобразен комплекс. Макар и бавно, свойствата им се признават и от конвенционални структури. В Плимутската болница във Великобритания например, от години се практикува пациентите с психологични симптоми отначало да се "поят" със спасителна смес на д-р Бах и други безвредни алтернативи на лекарствата и чак при липса на ефект да се прибягва до "тежката артилерия" на психоактивните медикаменти. Добре би било нещо подобно да се случи и у нас... но докато си го мечтаем, нищо не пречи да споделим собствените си виждания и главно опит с тези методи!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не знаех, че се наричат така с едно общо понятие, а ако бях чула "Вибротерапия" нямаше да го свържа с тези терапии :rolleyes:

Честно казано не съм срещала човек, който да владее и прилага всичко това заедно. Наистина, прилагащите тези и някои други подобни методи, поставят диагнозата и назначават терапия чисто интуитивно, което в повечето случаи е по-удачно. Аз обаче мисля, че добрият лекар хомеопат също не робува на схемите. Това, което преподават в курсовете по хомеопатия (поне тези, за които аз знам) не ми харесва особено. Не ги отричам, защото по-добре това, отколкото нищо.

Всеки истински лечител по-скоро твори, всеки път!

Как да навлязат тези методи в България? Ами, май ще е трудно. И причините са комплексни.

Когато съм в подходяща нагласа и опитам да установя контакт с определен човек, успявам да почувствам какво не му е наред, къде го боли, какъв дискомфорт усеща, но все пак доста смътно, далеч съм от диагноза. На мен и на много други като мен им е нужен опит, знания, обучение, практика - и всичко това по-скоро строго индивидуално, а не като някакъв курс. Една голяма част от тази подготовка дори си мисля, че всеки си прави сам.

В такъв случай може би въпросът е как да стане така, че хората, които имат желание, да могат да си направят тази подготовка, защото в момента повечето се чувстваме притиснати от семейни, служебни, обществени и какви ли не ангажименти. Тогава ще имаме и много деятели на тази вибротерапия и то не шарлатани. Това би означавало, че и в обществото се е развила една положителна нагласа към вибротерапията и самото то ще си я поиска. Но май още не е дошло времето. Близо е, но още малко ще почакаме ...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мисля, че има много причини, поради които и сериозно занимаващите се у нас не получават публичност. Хората не са достатъчно готови като информация и усет... няма законови уреждания от рода на вече прокараните за хранителните добавки... някои от задълбалите се в тая сфера не са лекари и затова не обявяват дейността си... познавам една почти сляпа жена с много точни попадения в бах и следбах цветотерапията, тя диагностицира чрез костните вибрации например на коляно, глава и други места с по-директен достъп до костите, има също и виждане... композирала е и кратки мелодии за всяко цвете на д-р Бах и те са наистина не само интересно звучащи, нои действени... Но само от уста на ухо се научава и ходи при нея.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

О, аз нямах предвид публичността, нито визирам получаването на някакъв вид обществено признание например. Също така ми е ясно, че узаконяването на такъв вид дейност ще бъде проблем, макар че именно пропуските в законите ни позволяват да се ширят и много шарлатани.

Аз исках да кажа, че лично на мен, а предполгам и на много други хора с подобни на моето семейно положение, служебни ангажименти, приятели и т.н. им е много трудно да отделят време и сили, за да натрупат повече знания и опит, да развият своята интуиция, сензитивност и ред други качества, за да действат и да са полезни в тази сфера = вибротерапия - още не мога да свикна с това название, макар че сигурно ще има положителен ефект от него, :D защото звучи "по научному" и следователно ще се възприеме по-лесно и по-добре от нашето високотехнологично общество.

Ето, ти сам даваш пример с една полусляпа жена - защо тя се занимава с такъв вид нестандартна дейност? Ами именно защото нейния недъг й е отрязал пътя за лесна реализация в някаква традиционна дейност. Когато веднъж човек е навлязъл в една трудова дейност и чрез нея изхранва себе си и семейството си, не е лесно паралелно с нея да се обучаваш и практикуваш вибротерапия - но за това ще пиша в другата тема

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

А как по-конкретно протича един цялостен сеанс на вибротерапия? Да речем, че сме решили че при дадения пациент въздействието трябва да е чрез цялата гама от метопди на вибротерапията - какво се прави по-точно с кристалите, ароматите, музиката и т.н.? Моля малко обяснение за невежи като мен! :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Отначало все пак е добре да се направи интервю, акцентирано на психологическите симптоми. Тогава идва ред на интуитивнта преценка на терапевта. После някои включват интуицията и на самия пациент, като например му показват на снимка цветята на д-р Бах или съответния минерал, но това не е задължително. Прави се от няки и вибрационна диагностика върху място от тялото с костна подложка, или мускулен тест - преди и след като се даде средството мускулнатасила рязко се увеличава, макар и временно, ако средството е подходящо. После се съставя първочанална програма за избраните средства, след няколко седмици обикновено има смисъл да се обсъди и т.н. Според източниците и скромния ми опит, тези лечения се съчетават добре с множестно други и не се дотират подобно на високите хомеопатични разреждания от толкова много фактори.

Редактирано от Добромир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хайде да организираме едно обучение по бахови цветя, кристали, шварцови соли и т.н. Тук във форума пише вероятно най-добрият специалист в Б-я по тези методи: д-р Пашкулев. Д-р пашкулев е и специалист в английската школа на класическата хомеопатия, но на базата на двадесет годишния си опит споделя една стабилна скептика за реалната действеност на хомеопатията извън плацебото. Той е и производител на баховите есенции(вероятно единствен в страната), които са основа за капките, приготвяни от терапевта. Така че, нека запретнем ръкави и направим един тренинг по вибротерапия - да завибрираме по-конкретно приземено, фокусирано в цел, реалистично изпълнимо и времево определено! :)

Аз за пръв път чух за баховите цветя в чужбина - в nature магазините, редом с етеричните масла имаше бахови капки, както и книги за това. Беше ми нещо напълно ново - не бях чувал за това в Б-я. И много често приятелите ми наоколо ползваха например rescue remedy при стрес или в ключов момент. Към този момент, като си помисля за баховите цветя, се изпълвам с едно много благо и чисто чувство, сякаш ме призовават - нещо много фино и от дълбоко идващо. Не мога да кажа същото за хомеопатията например - точно обратното - и като чувство и като теорията и и като опит с нея. Но, спирам се за хомеопатията, че ако я подхвана ...

Та, интуицията ми за баховите капки в момента е като една омайна свещена девойка, много красива, чаровна и фина, в която можеш спокойно да потънеш, да се зарееш, сливайки се с лечебната и душа. Някъде от много дълбоко ми идват тези метафори, сякаш този метод ме тегли с тънки съдбовни нишки на радост и хармония и се свързва със собствената ми анима, душата ми. Вярвам на този метод - цялостната ми личност, през сърцето на интуицията ми, ми нашепва за него! А и е чудесно допълнение при работата с човешката душевност!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сори, засега тренингът по цветотерапия на Бах се отлага...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В момента чета книгата на Метхилд Шефер за цветолечението на д-р Бах. Меко казано съм очарован. Някакси вибрира в унисон с всичко в мен и ме грабва и вдъхновява... Дано намерим модератор. Може би д-р Пашкулев?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съществува едно състояние тантрум, в което изпадат определени хора - в този сайт е http://en.wikipedia.org/wiki/Tantrum е на английски.

Тези лекарства - Cherry plum, Chikory и Impatiens в комбинация дават превъзходни резултати за успокояване на състоянието.

Това е само моментно състояние, симптом.

Друго важно лекарство е Wild oat. Това лекарство може да се даде като КАТАЛИЗАТОР, когато човек е в пасивно състояние и нито едно друго лекарство не работи.

Също друг КАТАЛИЗАТОР е Holly. Това лекарство може да се даде, когато човек е емоционално активен.

След катализирането на повърхността излизат състояния, които са били скрити зад ежедневните маски , които си поставяме.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

По какво се различават сходните методи - Хомеопатия и Бах?

Есенциите на Бах, есенциите от цветята, директно ни облъчват, заливат с Позитивна енергия, с любов, от която толкова имаме нужда в този напрегнат и задъхан свят... Те ни настрайват на вълните на цветчетата от които са направени, препредават ни енергията на слънчевите лъчи и са незаменим всекидневен дар от природата, създадена от нашият ТВОРЕЦ!

Парадигмата на хомеопатичното лечение е коренно различна. Тя ни изправя пред собствения ни, индивидуален често дълбоко потиснат проблем, изисквайки решаването му!

Същевременно обаче ни дава и огромен обем информация, как да го решим! Тази информация се предава вълново на Жизнената ни сила, но без да я манипулира, защото всъщност,тази която взема решенията е собствената ни Жизнена сила.

Така информационно "осветен", дълбоко потиснатият проблем, бива окончателно решаван и това води до лекуване на дълбоката причина, а не на следствието и - симптомите.

Редактирано от Alexander

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За мен всяка есенция на д-р Бах съдържа в себе си характерния за съответното растение информационен модел. И когато у нас има някаква липса или изкривяване на този конкретен модел, приемането на съответната есенция подобрява положението ни в това отношение. Това е като най-елементарно обяснение на средството.

Подобрение се отчита понякога още след първия прием, а след няколко приема е много осезателно за всеки, особено ако се самонаблюдава. Подобрението може да подпомогне трайна корекция на съответния модел в човека, особено ако и човекът има желание за това.

Д-р Бах е дал основните характеристики на растенията, които използва. Нормално е да допуснем, че и другите растения биха могли да ни повлияят, всяко с характерните си информационни структури. Както и всичко останало впрочем - минерали, животни ...

Защо се е спрял на растения?

Според мен, защото, както знаем растенията имат само физическо и етерно тела; така че от една страна от тях по-лесно може да се направи есенцията, да се снеме характерния им информационен модел (спрямо минералите например), а от друга - защото този информационен модел е чист, не е замърсен астрално, както примерно е при животните.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

...Защо се е спрял на растения?

Според мен, защото, както знаем растенията имат само физическо и етерно тела; така че от една страна от тях по-лесно може да се направи есенцията, да се снеме характерния им информационен модел (спрямо минералите например), а от друга - защото този информационен модел е чист, не е замърсен астрално, както примерно е при животните...

Интересно. При хомеопатичните лекарства не е така. Повече от половината са получени от минерали и химически съединения, животни, главно насекоми, змийски отрови, млека - от млекопитаещите, черупки от миди и т.н. и никой хомеопат не би могъл и за миг да си представи че би се лишил от чудесните излекувания благодарение на тях!

...а от друга - защото този информационен модел е чист, не е замърсен астрално, както примерно е при животните......

За това не бях се замислял...

Смятам че и хомеопатичните л-ва, колкото и да са разредени и отдааавна да не е останала и молекула вещество са, както казваш астрално замърсени.

Но това при нас е полезно, тъй като лечебното действие е:

"Подобното лекува подобното"

Сиреч, това което е "замърсено" в пациента се лекува с подобното "замърсено" в лекарството.

Вижте Тук , какво казва по този повод един от най-великите хомеопати на нашето време - Шанкаран.

Редактирано от Иво

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Всъщност вибротерапията спокойно може да бъде разширена и към цветолечението да се прибави вибрацията на животинското, минерални и т.н. "царства". Истината е, че всичко расте и се променя, става по-действено и бързо! Ако преди 150г. някой си Ханеман е решил, че залагането на вибрацията на съответна същност може да става с люшкане и разреждане, това си е единствено негов предразсъдък. Това, че този предразсъдък се споделя и от други само обозначава факта, че човешката психика е склонна да процесира предразсъдъци, нищо повече! Но, не искам да се впускам в разговори за хомеопатията, макар че ме сърби душичката ... :)

Вибрацията си е вибрация и начините за залагането и могат да бъдат много. Колкото са по-простички и действени, по-близо до природните естетсвени методи, толкова по-добре! Това дали ще се въздейства на принципа на подобното или на срещуположното, зависи от конкретния случай на пациента, както и от опита и вижданията на терапевта! Един психотерапевтичен еквивалент на въздействие с подобност е методът на десензитизацията. По-мощният му вариант е наводняването. Аз винаги ги комбинирам с визуален рефрейминг, което катализира процеса - дори невронните пътечки се променят. Принципът на тези методи е известен от древността, но е детайлно разработен от съвременната научна психотерапия. Човекът се поставя в досег със страхуваното, със страха си. Дали систематично, плавно и постепенно или драстично и бързо, зависи от характера на терапевта, а и от капацитета на пациента. Досегът със страха без бягането от него плюс подходящ рефрейминг на птношението към него и др. води до погасяването му! Пиша това, защото подобен психотерапевтичен метод е в основата на въздействието на подобното с подобно - това е принципът, който се ползва за промяна на психоенергийната ни структура. Страхът е много базисна емоция. Гневът е негов дериват, защита от страха! Тъгата е отново страх от самота, изоставяне, нараняване и т.н., но за разлика от гнева, тя представлява бягство от страха. В корена е страха. Според реакцията на човека, той може да прорастне в тревожната битка на гнева или в депресивното отдръпване на тъгата. Нещо повече, напоследък установявам, че зад страстта също стои страхът! В психотерапията се знае, че работата със страстта е за напреднали. Ако с тревожни разстройства се справят добре много терапевти, то със зависимости (страстта е главната емоция при тях) се работи трудно и само много стабилни, упорити и харизматични, силни терапевти успяват да помагат ефективно там! Страстта, нагонът към удоволствието някакси включва всички останали емоции, най-централна е. Страстта може да засенчи дори нагона за оцеляване, да разбие всякакви социални норми и модели, условности и препятствия по пътя си. Когато не бъде задоволена страстта, се поражда страх, тревожност, която расте реципрочно на отлагането нагона към удоволствие. Този страх при някои може да се компенсира с раздразнителност, гняв, а при други с депресивното отдръпване в автораняването на тъгата и вината! Пиша тези неща тук, защото в основата на всички тези психични движения стои енергията - а тя би могла да се повлияе и от вибротерапия като спомагателен метод!

Както в психотерапията има различни методи, така и във вибротерапията също. Цветотерапията въздейства по принципа на противоположното, добавя нужната вибрация. В психотерапията така работи т.н. реструктуриране, рефрейминг - добавя нужния здрав разум, оптимизъм и релаксирана позитивна визия за нещата! Първият метод - въздействието на подобното с подобно е по-дълбинен, защото психиката сама си изработва нужните и устойчивост и стабилност. На практика обаче двата метода работя ръка за ръка!

Нарочно избягвам да говоря за хомеопатия или цветотерапия, защото зад тях стоят принципите на вибрацията, която директно наблюдавам в психотерапията. Ханеман или Бах са дали някакви системи. Ние като интелигентни хора, с ум и визия за психоенергетичните процеси не по-малка от тази на тези двамата, можем да използваме принципа и да се ползваме от него, без да изпадаме в култ към авторитети и догматика! Аз така смятам! Мисля скоро да включа цветотерапията в работата си, а след време и сам да си приготвям есенциите!

Честита баба Марта! :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На едно дълбинно ниво всичко е енергия!

Ние сме снергия, ние сме вибрация!

Но всеки метод си има точното място за приложение.

Кристалите и другите вибро-методи имат своето положително действие - до колко е от реално излъчване, от резоаннс, или от самовнушение - не знам.

Според мен е много специфично до колко "може да поеме" от тази енергия даден човек.

Хомеопатията според мен заема едно доста по-авторитетно място. Ползваме я от много години. Много пъти съм мислила, че работи от самовнушение, или е 99% чиста щастлива случайност.

Но когато след 24-часова криза подобри рязко,

и за няколко дни излекува двустранна брохнопневмония (с 40 градусова температура) на дете на 2 години,

то не мога да кажа, че това е внушение, нито пък самовнушение!!!

Поклон пред Ханеман!!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интресува ме темата за цветолечението,ще следя 60.gif

Китайците имат апаратури за цвето-лъче терапия, при която специалистът избира кои точки с какви цветове да облъчва.

Ню ейдж теченяита препоръчват какви ли не начини за вазуализации на светлини, кълба, огради, душове от цветни лъчи.

А според мен всеки може да чете и да обогатява себе си е мъдростта и светлината, дадени ни чрез "Завета на цветните лъчи на светлината"

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Гост
Тази тема е затворена за писане.

×