Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вегетариански детски градини


Recommended Posts

Според вас защо няма вегетариански детски градини?

Поне аз не съм чувал за такива в България.

Какво може да се направи?

И дали ще има достатъчно родители, които биха дали децата си в такива?

А градини за пълноценно и здравословно хранене?

А вегетариански кухни за деца?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Е как да има :3d_131: Компетенциите от Хеи нали ще ги затворят веднага :3d_139: За здравословно хранене има родители като чуят и питат защо дечицата им ще бъдат лишени от кюфтенца :unsure: Лошото е, че тези родители са много, а останалите борещи се за здравословно хранене някаква шепа, на която им се казва ами гледайте си ги вкъщи :hmmmmm:

Струва ми се, че за една градина или поне една група деца ще се намерят, но трябва и съответния персонал...а не лелки и бабички, които да правят каквото си искат :whistling:

ПП: Ето тук се разисква нещо подобно и има интересни мнения от някои институции за вредата от дадени храни. Ето и тази препратка към пост от същата тема, тя е просто ....

Редактирано от Иви
Линк към коментар
Share on other sites

Да, това е голяма липса. Храната беше най-голямата мъка за мен в детската градина. Само като наближеше обяд, започвах да изпадам в дискомфорт. При мисълта за супа-топчета или кебап с мазен сос и кожи направо настръхвах и се отвращавах още тогава. Другарките :) вдигали ръце от мен, казвали на родителите ми, че не са ме научили да ям, а то беше защото не исках месо. Като цяло от градината това е най-силния ми спомен и то негативен. Кой в онова общество, в онези години ще ти мисли за здравословно хранене? Това са годините 1979-1980 г. Трябваше да сме доволни, че държавата построила чисто нова детска градина в квартала и че вървим с бодри стъпки към комунистическото общество...После в началното училище бях в целодневна паралелка до 3 клас-също имахме закуска и обяд, пак беше мъчение, отказвах супи направо, дебнех учителките да не ме гледат и набързо отивах и връщах месните яденета при лелките, непокътнати. Било е дискриминация срещу вегетарианците, дано новото поколение има повече късмет в това отношение.

Линк към коментар
Share on other sites

Не само храненето.Като цяло системата е "насочена" кьм убийство на детската личност.Детска учителка сьм и ми е много болно,че децата се отглеждат,вьзпитават и обучават по сьществуващия начин.Силно се надявам след време нещата коренно да се променят - тези пьрви години от живота на децата са наистина най-важните за тях.За сьжаление,на този етап единственото,което аз мога и правя,е да приемам и да уважавам децата като отделни личности,да разговарям с някои родители за наистина здравословно хранене,да не "уча" децата да се хранят.Радва ме фактьт,че,давайки им право на избор,около 1/3 от децата не желаят месото.Лошото е,че почти няма родители /и не само те/,които да обьрнат внимание на това.Иначе би трябвало не една,а 1/3 от детските градини да са вегетариански /на този етап/ - сьс сигурност щеше да има много повече щастливи детски душици - голям тормоз им е сегашното "пьлноценно" хранене /и досега всичко ми се свива от кремовете,малебитата,сутляшите и месата,с които мен самата са ме насилвали/.Дано промяната да стане по-скоро.Децата са невероятни и го заслужават! :3d_116:

Линк към коментар
Share on other sites

Ако спрем да наричаме грижещият се за децата ни персонал лелки и бабички, може би ще ни зарадва Провидението и с подходяща кухня за нашите деца вегетарианчета в детските заведения. Като проекция на нашите светли мисли за хората, те пък ще се замислят за светлото ни бъдеще. Нали така.

Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление за светлото ни бъдеще не се замислят независимо как ги наричаме :thumb down: Лелички и бабички е най-милото, за което се сещам за хора, които удрят малки деца или ги наказват натъмно като им създават страхове. Под лелички и бабички не визирам хора, които наистина се грижат за децата в яслите и градините, а онези на които просто мястото им не е там :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Да, съгласна съм тук, но това означава само едно. Ако така се постъпва с мое дете например, няма да се оплаквам, че на персонала мястото не е там, а ще сменя мястото на своето дете.

Като чуя някой пациент да ми се оплаква от лични лекари например, казвам му, че не искам да слушам, който не си харесва личния лекар, да си го смени - това поне е възможно.

А за вегетариански кухни в детските заведения е чудесна идея, сигурна съм, че ще има много родители, които желаят да се осъществи и на практика. Успех! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм съгласна, че трябва да се смени мястото на детето, защото ще продължат да се държат така и с други деца :thumbsup: Напротив според мен трябва да се сезират съответно шефовете на тези хора и да не се позволява подобно безобразие. Същото е и за GP-тата, аз бих си сменила GP-то, но ЗК би била уведомена защо го сменям от какво съм недоволна и бих подала жалба, за да разследват въпросния лекар.

Що се отнася за вегетарианска кухня в детските заведения - трудна работа... има един куп органи, които следят за разни изисквания, сред които определено количество даване на месо за седмица... Аз бях потресена след като жена работеща в оздравителна градина за деца с алергии и различни заболявания каза "еее не може да не му дадем на детето то нали гледа"... това за дете, което сериозно може да се влоши здравето му, ако приема дадена храна...А какво остава за обикновените ясли и градини, в които заради алергия към белтъка на млякото и проблеми с яйцата, отказват дори да отделят от супичката за едно детенце преди да я застроят...Това не изисква много усилия да сипеш в купичка преди застройването :thumb down: И това са все различни примери от различни детски заведения... Храната е причината детето ми да не ходи на ясла... но колкото повече се информирам за обстановката по ДГ/ДЯ дори и частните такива все повече виждам, че нещата са мноооого зле. С детската кухня нещата не са по различни... във Варна, където детската кухня беше най-скъпа, протестираха намалиха купоните, но не за сметка на нещо друго, а за сметка на качеството и количеството на храната :thumb down:

Линк към коментар
Share on other sites

Тази идея е прекрасна, но като всяка хубава и нестандартна идея, осъществяването й изисква усилия, защото трудно се случват ей така хубавите неща. В случая с детските заведения не само от куп органи зависи, а и от куп нормативни документи. Българското законодателство изобщо не е помислило за подобни варианти. За да се приготвя храната на децата в което и да е детско заведение се определят конкурси в съответствие със закона за обществените поръчки, на които участват лицензирани фирми, чиито обект на дейност е разпространение и доставка на хранителните продукти. Конкурсите се назначават и провеждат от съответната Община. И едно детско заведение приготвящо в кухненски блок храната на дечицата, се ограничава не само със съответните доставчици, а и с менютата. За да се приготви по-специална храна, като вегетарианска например или точно определена диетична поради някакво заболяване, за определена бройка деца, трябва да се готви отделно, а ако тази бройка е по-голяма може и да си извоювате подобно меню. А може и да се говори на общинско ниво да се помисли за такава специална детска градина, за деца - вегетариантчета, но тъй като това за сега не съществува като идея у нас, не е помислено и законово да се уредят нещата, а съответните органи, в чийто компетенции е да разрешат въпроса ще се скрият зад законите, ако нямат желанието да помогнат. В Бг няма такъв закон, който да урежда този въпрос, затова ще ви е трудно. Но трудното е винаги по-доброто като избор. Успех!!! Духом съм с вас! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Аз отгледах децата си в малък град в който нямаше детска кухня , а и дори да е имало нямаше да я ползвам .Най- хубавия момент от деня с детето ми е бил сама да му приготвя пюрето или десерта и от това според мен по- добро няма.

За детските градинии ,ако гледаме реално на нещата единственото което виждам като осъществимо е частна детска градина (както знаем има ги доста),но с вегетарианско меню или здравословно комбиниране на храните.Това не е трудно осъществимо,защото в град като Варна например при добра реклама и популяризиране сред обществото мисля че една подобна детска градина ще е дори малко.Всичко е въпрос на инициатива ,организация и не на последно място финанси ,които обаче ще се възтановяват.

Аз съм за и дори мога да помогна и съдействам за подобен проект.

Линк към коментар
Share on other sites

В частната градина ми казаха, че за пред ХЕИ могат да дават, че я хранят със същото като останалите, но ще ни направят отделно меню според нашите изисквания...2 дни след това се срещнах с позната, която ми каза как детенцето, което е гледала е с проблем със сърцето и е трябвало да пие конкретно количество точно определена вода и никакви други течности...да ама не, давали му да пие всичко, което поиска и колкото си поиска... и аз как да им повярвам, че тя няма да яде месо, след като то вижда и опитва от всичко, ако ще и пръст да е <_< Все повече си мисля, че докато не стане на възраст, на която да разбира малко повече няма да ходи в детско заведение... освен ако наистина не се появи вег. градина, където да съм спокойна, че наистина ще се спазват изискванията ми. За да се направи такава градина биха трябвали много пари и много връзки :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Населеното място няма значение.Силвия го каза ясно.Законите са рамката на възможността.Те са еднакви за държавни , общински и частни учебни и детски заведения.Много са институциите, от които ще зависи реализирането на подобен проект, а когото те са много, означава, че никой няма да поеме отговорност за разрешаването.Поне за сега е така у нас.

А ако узнаете колко струва един храноден на дете в детска градина ?- почти обидна цифра като грижа.

Линк към коментар
Share on other sites

Въобще не става дума за населени места...да хранодена на ден е обдина цифра и е всеизвестна...О, законите може да са еднакви, но определено се тълкуват различно за държавните и за частните заведения :thumbsup: На мен също ми е чудно дали някъде се е появила или ако се появи къде вегетарианска градина... също ми е интересно как се справят с потока от некомпетентни лекари, сестри и прочие длъжности, от които зависят :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Въобще не става дума за населени места...да хранодена на ден е обдина цифра и е всеизвестна...О, законите може да са еднакви, но определено се тълкуват различно за държавните и за частните заведения :thumbsup: На мен също ми е чудно дали някъде се е появила или ако се появи къде вегетарианска градина... също ми е интересно как се справят с потока от некомпетентни лекари, сестри и прочие длъжности, от които зависят :rolleyes:

Законът и всички разпоредби са едни и същи за държавни и частни.Всяка програмна идея се защитава на едно място - МОН.

Този който се осмели да се справи с "тях" бързо е поставен "на място"- просто те всички се "справят с него". Не ме питай как, защото на гърба си изпитах много и разнообразни човешки техники .

Линк към коментар
Share on other sites

Искам само да напомня, че има опити за създаване на валдорфски детски градини в София и Стара Загора, където хранетнето е лакто-вегетарианско, но не знам подробности.

Линк към коментар
Share on other sites

Идеята отдавна търси почва у нас.Намира частични приложения на някои места. Акцентът, обаче, не е върху храненето.

Да ,вярно е, че акцента във валдорфската система не е в храненето. Чувал съм, че деца на хора с разнообразни възгледи и духовна нагласа ги посещават. Разбира се, това е личен избор

Линк към коментар
Share on other sites

Дори и малки, децата са съвсем отделни и различни личности от нас, родителите. Колкото и да ни се иска да са такива и такива, а не обратно, не можем (а и не бива) да изменим посоката на живота им на 180 градуса. От мен се иска да обясня, да дам личен пример, да създам добри условия ... Дори ми се струва, че ако нещо е определено забранено, то се превръща изкуствено в нещо много интересно и желано.

Напълно съм съгласна с Диана по въпроса за личния избор и свободата на избор на детето.

А за проектите -да трябва да е с друг подтекст целия замисъл и ги има много идеи,няма лошо в това.

Вегетарянско меню може да се въведа в отделна вегетарианска група , а не изцяло в детската градина,това може да е проект ,който да се реализира във вече изградена детска градина независимо частна или държавна стига да я има инициативата на ръководството.Самото вегетарианство може да е само перо в целия проект ,за да се стигна до одобрението му ,а после да се наблегне по- сериозно на него .Вратички има и в двте посоки стига да могат да се използват и развият.В никакъв случай не трябва да се парадира и да се набляга на различното,нещата могат да стават ,но постепенно и плавно ,с крайно отричане и консерватизъм от двете страни естествено никога няма да стане.

Редактирано от Иви
Линк към коментар
Share on other sites

Вегетарянско меню може да се въведа в отделна вегетарианска група , а не изцяло в детската градина,това може да е проект ,който да се реализира във вече изградена детска градина независимо частна или държавна стига да я има инициативата на ръководството.Самото вегетарианство може да е само перо в целия проект ,за да се стигна до одобрението му ,а после да се наблегне по- сериозно на него .Вратички има и в двте посоки стига да могат да се използват и развият.В никакъв случай не трябва да се парадира и да се набляга на различното,нещата могат да стават ,но постепенно и плавно ,с крайно отричане и консерватизъм от двете страни естествено никога няма да стане.

Звучи разумно!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Законът и всички разпоредби са едни и същи за държавни и частни.Всяка програмна идея се защитава на едно място - МОН.

Този който се осмели да се справи с "тях" бързо е поставен "на място"- просто те всички се "справят с него". Не ме питай как, защото на гърба си изпитах много и разнообразни човешки техники .

Здравейте!

Поздравявам ви, форумът е чудесен!

Темата за вегетариански детски градини за мен също е много актуална, макар че все още не съм родител. Да, трудно е да се преборим с инерцията на цялата "система", но самият факт, че такава тема е отворена и се обсъжда, вече е начало на реализирането и.

Преди 20-30 години никой не се е замислял, че някои деца може да имат нужда от вегетарианска храна. Много хора споделят, че като малки не са обичали да ядат месо и са се отвращавали от него, но са били насилвани - с несъобразяване и игнориране на нуждите им, с убеждаване, че месото е храна, при това жизнено необходима и т.н. Сега, когато тези деца вече са възрастни и активно участват в обществения живот, ситуацията е по-различна. Все по-вече хора се объщат към по-чист начин на живот и не след дълго във всички сфери на обществото ще има достатъчно светли и будни хора, за да се реализират такива идеи с лекота.

Нека обръщаме вниманието си към нещата, които искаме, а не към нещата, които смятаме за пречки, защото накъдето е насочено вниманието, натам отива и енергията. Да не храним "проблемите", концентрирайки се върху тях!

Самият аз никак не обичах месо като малък, а от пилешки кожички, от тлъсти мръвки, дори от прясно мляко ми се повдигаше. После се научих да ям всичко. От няколко години месото е нещо, което консумирам много рядко.

Днес (:rolleyes: всъщност вчера, нощните смени малко изместват представата за "днес") реших, че повече месо няма да ям. Това беше и деня, в който се регистрирах в този форум/сайт.

Тук наистина има много светли и осъзнати хора. :thumbsup2:

Благодаря!

Редактирано от Amitaba
Линк към коментар
Share on other sites

Все по-вече хора се объщат към по-чист начин на живот и не след дълго във всички сфери на обществото ще има достатъчно светли и будни хора, за да се реализират такива идеи с лекота.

...

Днес (:rolleyes: всъщност вчера, нощните смени малко изместват представата за "днес") реших, че повече месо няма да ям. Това беше и деня, в който се регистрирах в този форум/сайт.

:thumbsup2::sorcerer: :sorcerer:

:feel happy: :feel happy:

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

А какво пречи на учителките и лелята в групата да се съобразят с желанието на детето или на родителите- детето да не консумира месо?Вярно, че яденето е сготвено с месото, но мисля че все пак е нещо да не се изяде мръвката или кюфтето.Не съм вегитарианка, затова ви моля да ми кажете, "здравословен" ли е сосът, когато в него е вряло месо? Ако не е толкова важно, мисля че проблемът на всички родители вегетарианци може да се реши с индивидуалното хранене на детето в групата. За това е необходимо само доверие в персонала, че ще спази уговорката с родителите и детето. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

За мен е също толкова гадно да се предлага останалата част от яденето, където е вряло месото и кръвта от него :thumb down: Изобщо някъде където е имало мъртво животно... Но дори и родителите да са съгласни на този вариант рядко са съгласни от персонала на яслата или градината да се занимават отделно <_< Понякога обещават и нищо не правят...

Линк към коментар
Share on other sites

А какво пречи на учителките и лелята в групата да се съобразят с желанието на детето или на родителите- детето да не консумира месо?Вярно, че яденето е сготвено с месото, но мисля че все пак е нещо да не се изяде мръвката или кюфтето.Не съм вегитарианка, затова ви моля да ми кажете, "здравословен" ли е сосът, когато в него е вряло месо? Ако не е толкова важно, мисля че проблемът на всички родители вегетарианци може да се реши с индивидуалното хранене на детето в групата. За това е необходимо само доверие в персонала, че ще спази уговорката с родителите и детето. :rolleyes:

Пречи им липсата на съзнание за нещо по-важно от това колко струват доматите и какво ще е времето през уикенда. :rolleyes:

Някъде четох, че когато се варят зеленчуци, е по-добре да се консумира водата/бульона, а самите зеленчуци (остатъците от тях) може да се изхвърлят, но определено само водата е по-полезна отколкото само сварения зеленчук без водата. Така е, защото ценните вещества преминават във водата - алкални соли, минерали, дори въглехидрати и т.н.

Когато се вари месо обаче, по-добре е да се консумира месото без водата/бульона, отколкото само водата. Пак по същата причина - при варенето концентрацията на отрови в месото е намаляла за сметка на водата, в която е вряло. Така че топенето на соса около мръвката, както аз правех неохотно в детската градина, защото нямаше друго на масата, а ме караха да ям, не е нкакво решение на проблема. Пък и всеки, който не е ял месо поне 1-2 месеца, може отлично да усети тежката миризма на ястието, в което има месо, така че трудно ще се излъже. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм вегитарианка, затова ви моля да ми кажете, "здравословен" ли е сосът, когато в него е вряло месо?

За това е необходимо само доверие в персонала, че ще спази уговорката с родителите и детето.

Ох, ама то не става въпрос за "уговорка" и "зравословност" на соса :rolleyes: -

а по-скоро за начин на "приемане" на храната...

Да предложиш на вегетарианец ястие "с извадена мръвка" от него... би било най-малкото нетактично...

Като един вариант - менюто на веги-детенце е чудесно да бъде внимателно обмислено - "цветно", засищащо и вкусно :sorcerer: ; дори и с помощта на консултант-диетолог... С пресни сокове-фрешове, зърнени каши /овесени ядки, жито, елда/, студено-пресовано растително олио /слънчоглед, зехтин/ и билки-подправки за овкусяване...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...