Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Колко часа сън са ви необходими, за да се наспите ?


  

64 гласа

  1. 1. Колко часа сън са ви необходими за да се наспите ?

    • 5
      5
    • 6
      12
    • 7
      10
    • 8
      16
    • 9
      14
    • 10
      9
    • 11
      3
    • 12
      5


Recommended Posts

Аз лично се наспивам за 7 часа.А преди когато имах възможност да си лягам преди 24.00 часа се наспивах и за 6 часа.Може би трябва да ви задам въпроса и кога си лягате,защото и това има значение за възстановяването на организма.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако спя дълбоко - 5 ми стигат. Ако спя плитко - и 9 не ми стигат!

Казват, че йогите не спят, защото осъзнато навлизат в честотата на мозъчни вълни, характерна за дълбокия сън без сънища и така се зареждат много бързо! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Ако си легна до 23 ч., което най-често се случва, до 7 ч. съм се събудил. Това означава, че ми трябват към 7 часа, защото не мога да заспивам веднага.

Линк към коментар
Share on other sites

Знам за Ванга и за Петър Дънов че почти не са спали,по 1 час някъде в денонощието.Също учителя беше споменал че светите хора спат към 1 или 2 часа доколкото си спомням,към 4-5 мисля праведните се наспивали,за по нормалните хора между 6 и 8 часа,а ако спиш повече от 8 часа небило на добре.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, но от времето на Учителя Дънов, интензитивността на живота се е увеличила значително. Това принципно увеличава и необходимостта от сън.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Да. Когато съм на спокойно място, медитирам повече и малко ям, и 4 часа ми стигат, но когато не мога да отговоря хармонично на градската обстановка и свързаните със съвременния социум претоварвания и стресове, и 8 часа определено не ми стигат!

:sleeping:

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

спя по 3-4 часа, но не съм праведен със сигурнвост, по-скоро съм деформиран от професията- заспивам трудно, спя леко, и се будя от отваряне на врата през една врата от мястоко където спя...Стигат ми, преди спях около 6 часа- и тогава ми стигат..всъщност- не знам колко часа ми стигат, защото при мен е нарушена цикличността- случва се да не спя по 24,36,48, и рядко повече от 48 часа, но като заспя след тона, пак спя по 3-4, или 5-6 часа, ако си позволя повече- винаги се събуждам и не ми е добре- физически най-вече...но, мисля че сънят е свързан и с храненето- колкото по-често и повечко си хапва човек- толкова повече сън му е необходим, ако се храни веднъждневно, около обед-следобед, и по малко, или пък гладува (точно- гладума, без никакви храни освен вода, и неподсладен чай) може да не спи защото няма нужда- на пръв поглед връзката между храненето и съня е доста неясна, но всъщност е пряка- след нахранване кой ли не е губил рязко апетит и не му се е доспивало...Освен това, спането и времето за сън зависят от типа човек- психотип, енергиен тип и т.н.

Но, не е нужно винаги да се спи за да се отпочине качествено- може да си лежим в леглото, най-добре в напълно затъмнена стая, или ако не е възможно- с маска за очи или качулко-маска за медитация, която се шие от черен плътен, н омек плат, и чрез постигане на пълна релаксация- не е нужно да се релаксират мускули на крайници и .н.- очедвигателните мускули са най-"палавите", и те най-трудно релбаксират, поради което когато им се осигури тъмнина, да се успокои зрителния център, и когато тези мускули релаксират, като по команда всички останали мускули от тялото се отпускат. И в това състояние чрез поляризационно енергийно дишане, з акоето облаче тяото трябва да е разположено по оста север-юг, час и половина е достатъчен за осигуряване на това, което попринцип осигуряват т.нар. "стандартни" 7-8 часа сън. Многократно съм го прилагал когато нямам възможност да гостувам при Сънчо...:о))

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: спя бързо + безпаметно + събуждам се кукуряк :thumbsup: заспивам за отрицателно време = легнал + затворил очи+ заспал + необходимите ми за наспиване часове варират от 2 часа до 4 - 5 в зависимост от ситуацията + естествено при събуждането понякогаж ми е " трудничко" + чувам будилниците + не им реагирам <_< само на вътрешния будилник реагирам на автопилот :rolleyes:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

Ей. Мен пък ми трябват средно някъде около 9:30 до 10 часа на ден за сън. И ми се струва, че спя много, някой може ли да ми помогне защото това не кара да мисля, че си проспивам живота.

Желая да ги намаля, и също така желая съвет: Как мога да направя това ?

Линк към коментар
Share on other sites

Ей. Мен пък ми трябват средно някъде около 9:30 до 10 часа на ден за сън. И ми се струва, че спя много, някой може ли да ми помогне защото това не кара да мисля, че си проспивам живота.

Желая да ги намаля, и също така желая съвет: Как мога да направя това ?

В момента съм на плодове и зеленчуци и спя по 5, 6 часа през нощта.

Линк към коментар
Share on other sites

Броя ги само докато настройвам таймера за събуждане/ когато е необходимо/. Иначе "колкото-толкова". :3d_012: За децата, обаче, съм на мнението от поговорката:" Сън душа храни".

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Може би по-коректния въпрос е къде се наспивате най-бързо.

На планина - 2ч, дори и при особено бурна нощ.

Иначе... от 5 до 12, в зависимост от деня, атмосферните условия, натоварване и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз си лягам най редовно след 12.00 часа и се събуждам към 7.00, но когато няма пълнолуние. При пълна луна, спя лошо и непълноценно и ми се събират около 4-5 часа. :3d_012:

Линк към коментар
Share on other sites

И на мен пълната луна ми влияе, заспивам чак към 4 часа сутринта. Но като си знае човек причината е по-лесно.

Като цяло се наспивам за около 5 часа. Като се родиха децата се научих да спя 'вълчи сън' на обяд. Спиш дълбоко 15-20 мин. като си нагласяш биологичния часовник сам да се събудиш. Ако се отпусна и поспя един час, после съм като пияна и затова избягвам продължителна обедна дрямка. Постепенно накъсаното спане го пренесох и в нощния сън. Така сутрин като стана съм бодра .

Чела съм че да Винчи не е спял продължително време, а на всеки 2 часа се е отпускал по 15 мин. за почивка.

Линк към коментар
Share on other sites

На мен лично ми трябва повечко сън, тъй като изразходвам доста енергия... и когато не съм се наспала ми е трудно да свърша каквото и да било...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Според мен 12 часа са твърде много, даже ако се отчетат индивидуалните различия, според които някои се нуждаят от повече от средното... Добре е да се изследва на какво се дължи това - преумора, неправилно хранене, забавена обмяна, депресия?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Попринцип Учителя казва че за ученика 7 ч за спане са напълно достатъчни.Най-здраво е да си лягаш по възможност в 10ч или максимум да 12ч.

Между другото една жена ,която се интересува от медицина ми каза че от 10 до 12 ,тези 2ч се смятали за 4ч.

Аз наи -добре се чувствам като си лягам по-рано към 10ч :3d_012:

Линк към коментар
Share on other sites

Между другото една жена ,която се интересува от медицина ми каза че от 10 до 12 ,тези 2ч се смятали за 4ч.

Костадин, аз съм лекар, и ще напиша, че 2 часа са си 2 часа- не може да са 4, няма начин, а и в денонощието човешкото тяло има такъв метаболизъм, че няма база за сравнение. Ако вземем кортизоловото нивомежду 22.00 и24.00ч, и между 7.00 и 8.00ч, ще установим, че между 7-8ч сутринта кортизоловото ниво е поне три или четири пъти по-високо от това между 22 и 24.00ч, но това не значи че времето между 7 и 8 сутринта е равно на три пъти повече...има си ритъм на всяко нещо в човека, и не времето се "равнява", а човек се "строява" във времето. И освен това, днес имаме "лятно" и "зимно" време", а при наличие на осветление след естествено стъмване с мощност повече от 60вата-т.е. една електичедска крушка от слабите, тази 60 ватова крушка променя секрецията на меланотонин- а от него зависи заспиването и събуждането...Освен от 60 ватовсветлинен дразнител, хормоналният ритъм на различни хормони се нарушава и от определени децибели шум, който в градската среда почти денонощно е над допустимата норма според БДС, а според окултните стандарти дозата шум, която БДС определя като максимално допустима, си е направо убийствена. За качеството на съня е много важно някои отсетивата да са максимално отбременени- например ако си легнем веднага след като сме станали от рс-то, или направо след гледане на телевизия и т.н. светлинни дразнители, зрителния цевнтър остава трайно възбуден независито че човек може да е заспал, а това прави сънят непълноценен, че дори и вреден в доста аспекти- спящият човек е беззащитен в много отношения, и всяко претоварване в енергийната система води до енергийни "пукнатини", които правят човека енергийно уязвим по време на сън и податлив на енергийни вмешателства- случайни или тенденциозни. Сънят като дълбочина, качество и продължителност зависи също и от вкусови и обонятелни дразнения, от въздуха и състава му който дишаме- в градски условия редовно поемаме повечко въглероден окис и множество други вредни газове и вещества, които са си чисти отрови и въздействат на централната ни нервна система чрез доста сложни рецепторни механизми, и въздействието на някои от тях е успиващо, други пък въздействат стимулиращо, но и в двата случая това са прояви на отравяне- по малко всеки ден...

Иначе, Учителят е казал, че между 00.00ч и -4.00ч през ноща е най-подходящото време за молитва, по това време енергиите на фино ниво са най-осезаеми и достъпни за съзнателна работа от човека.

Учителят също така е казал, че човек е роб на условията в които живее, и определено условията в наши дни са много по-различни от условията в началото на ХХ- различни условия, различни възможности, и ако човек осъзнава своите потребности, може да се "вмести" в условията.

Времето е едно и също навсякъде, но това което разделя "световете" е скоростта, с която времето протича във всеки "свят". Ако човек знае съзнателно да посещава нивото, от което има нужда, за да си почине, 15 минути сън може да са по-полезни и от 10 часа сън. Не човек е създаден за деня, а деня е създаден за човека, но поради това, че на физическо ниво човек е зависим изцяло от външните условия, нужно е да изучава себе си, да знае потребностите си, и да познава възможностите в денонощието, които може да използва, за да поддържа себе си в добро състояние, но на физическо ниво днес това е практически невъзможно по отношение на градсите условия, и големи плащи извън градовете, които следват енергийните потоци, а те са също като река- ако в горната частна една река изсипеш токсични отпадъци, цялата река се замърсява надолу по течението...така че, на земята са много малко местата с приемливи условия- в саваната условията са перфектни, но там има фактор "царя на животните", и цяло царство гладни хищници...което пак спада към външните условия...

Често ми се налага да будувам по 24 и 36 часа, случвало се нерядко да будувам и 48 и 72 часа. Имал съмвъзможности да спя мо някой друг час, и когато съм се възползвал от тях, умората, работоспосолбността, концентрацията и всичко останало се скапват много по-бързо, отколкото ако будувам, но в свободното време отделям време за съзнателно "презареждане". Имам няколко колеги, които прилагат същите методи за "презареждане" и резултатите са им сходни с тези при мен.

Ето защо, сънят всеки ден е различен като продължителност, времетраене, час на заспиване и т.н., но пък н естигат и външните условия на които робува, човек има навици, на които също робува...така че, в денонощието "свободата" ще да е по-малко от час, и то ще да се помества някъде във времето в което спим, за да не вземе и нея да заложим и изгубим...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...