Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бременност и вегетарианство


Recommended Posts

Вегетарианка съм от година, но това което ме притеснява е бременността при вегетарианките - ако трябва да слушам хората - всички ми казват "трябва да ядеш месо :dancing yes: , не може да не ядеш, как изобщо живееш без месо?". ако трябва да слушам лекарите - това дете не може без месо, цялата сила на месото му трябва, желязо от каде ще си набавя, Не Може!" Имам приятелка, която яде месо но първите месеци от бременността не можеше да понася и не ядеше. Но желязото на зародиша било двойно по-малко, изписаха й желязо на хапчета и "искаш не искаш ще ядеш". Когато започна отново да яде месо желязото му скочило двооойно - щастие. Но ако слушам себе си - не мога да започна да ям месо през бременността, само защото хора и лекари /които не разбират явлението да не ядеш месо/ ми натякват, че бебето не може без месо. Не може да не може. Не мога да ям месо. Това щя повлияе ли на зародиша? Има ли някои от вас които знаят или са минали през това? Бихте ли споделили какво стана - вредно ли е /вярвам че не е!/, пречи ли на зародиша /вярвам че той е щастлив - и е дошъл при мен заради това, което съм/, и въобще това, което знаете по този случай. Благодаря ви предварително! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Cvqt,

pазбирам притесненията ти.

Според мен причината за тях, глобално погледнато, е че в България медицината ни

a и икономиката ни не са толкова напреднали че да се предоставя възможност

на всеки човек да се храни вегетариански, ако го иска.

В САЩ напр. не е такъв случая.

Американската Диетоложка Асоциация ("АДА")

се състои от почти 70 000 специалисти по хранене и храните,

с което е най-голямата организация от този род в САЩ

( http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/hs.xsl/index.html ).

Копирам ти от официалното позиционно становище на "АДА"

относно вегетариански режими на хранене,

което съм превел аз както и една филоложка на български (образованието ми е свързано с диетологията).

Това е частта за бременни и кърмещи.

http://www.vegebg.org/materiali/ada.html

"Бременни и даващи кърма жени

Лакто-ово-вегетарианска и веганска храна може да отговаря на нутриентните и енергийни нужди на бременни жени. Бебета на вегетариански майки обикновено имат тегла на раждане които са подобни на тези на бебета на невегетарианки и на норми за тегло на раждане (122,142,143). Храни на бременни и даващи кърма веганки трябва да съдържат надеждни източници на витамин B-12 всекидневно. Ако има съмнение относно синтез на витамин D, поради ограничено излагане на слънце, цвят на кожата, сезон, или употреба на слънцезащитен крем, то бременни и даващи кърма жени би трябвало да използват суплементи с витамин D или обогатени храни. Добавки с желязо може да са нужни за да се предотврати или лекува желязодефицитна анемия, която обикновено се среща по време на бременност. Жени, способни на забременяване и жени през периода преди зачеване, се съветват да консумират 400 µg фолат дневно от добавки, обогатени храни, или и двете в допълнение към кoнсумиране на фолат от храната (92).

Бебета на майки вегетарианки са описани да имат по-ниски плазмена и "cord" DHA от тези на бебета на майки невегетарианки, въпреки че функционалната значимост на тази не се знае (104,143). Нива на DHA в кърма на веганки и лакто-ово-вегетарианки изглеждат по-ниски отколкото нива при невегетарианки (144). Тъй като DHA изглежда играе роля в развитието на мозъка и очите и понеже диетично набавяне на DHA може да бъде важно за ембриона и новороденото, бременни и даващи кърма веганки и вегетарианки (ако не се ядат яйца редовно) трябва да включват източници на прекурсора на DHА - линоленова киселина (ленено семе, ленено олио, олио от рапица, соево олио) или използват вегетариански DHA-суплемент (от микроводорасли). Храни включващи линолова киселина (царевично, шафраново или слънчогледово олио) и транс-мастни киселини (втвърден маргарин, храни с хидрогенирани мазнини) трябва да бъдат ограничени, защото тези мастни киселини могат да инхибират произвеждане на DHА от линоленова киселина (145)."

Официалният сайт, където стои становището им е :

http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/h...33_ENU_HTML.htm , и по-точно:

http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/h...66_ENU_HTML.htm

и ако искаш да провериш, можеш да сравниш частта която ти копирах

с официалната, на английски (малко п/и средата на статията им се намира абзацът за бременните).

Предлагам ти да прочетеш цитираното и дано ти помогне.

Може да ти служи и като силен аргумент. :)

:feel happy:

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: И още, даже и без тези знания, традиционното хранене на не много бедните прослойки от Изтока е доказало, че децата се справят добре. Само най-бедните - не защото са вегетарианци, а защото не могат да си позволят разнообразна вегетарианска храна - имат проблеми. В България има отчасти традиция за здравословно безмесно хранене, но през последните 50 години тя все повече се губи, поради промените в менюто на народа ни от тогава (и до какво доведоха те?!). най-общо казано, ако човек избягва рафинираните храни, организмът му няма да обеднява откъм разни вещества и тогава и по-малки количества, но цялостни продукти като зърна, семена, ядки, плодове и зеленчуци - ще свършат работа. За някои и млякото може да присъства, то съдържа веществата, които ги има и в другите продукти от животински произход, с изключение на желязото, което му е малко. Но пък то се набавя от ядките, сусама и зелените листа, кайсиите, смокините и т.н. Е, ако човек иска да е на банички и кифли и да е вегетарианец (особено вегетарианка, желаеща да дари един нов живот), не става хубаво, ама това може сравнително лесно да се регулира.. има ли освен това разбиране сред околните, това е много важно? Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: Съгласен съм с Добромир, че е нужно просто разнообразно хранене

(а още по-добре + добра информация).

Дали се намира разбиране от околните ? Добър въпрос ?

Хубаво е да се намери доктор запознат добре с вегетаиранството...,

за социална подкрепа, както и такива приятели.

Ако Cvqt пише в кой град е, може някой да знае за такъв лекар. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

...В България има ... традиция ...цялостни продукти като зърна, семена, ядки, плодове и зеленчуци - ще свършат работа. ... желязото... от ядките, сусама и зелените листа, кайсиите, смокините и т.н.

:feel happy::thumbsup: :thumbsup:

особено да се обърне внимание на копривата и плода на черният бъз

добри резултати при мен дава коприва залята с вряла вода и оставена да изстине (не в термос)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм вегетарианка от 9-10 години...Тогава бях на 17-18. По мои си причини станах вегетарианка и колкото се опитваха да ме убеждават в противното, толкова по-убедена бях, че повече живо същество няма да мога да ям. И с двете си бременности съм се чувствала добре, с първата хемоглобина ми беше чудесен почти до края, а в последния месец - месец и нещо падна, но се оказа, че желязото ми си е повече от добре беше в горни граници. Има една нормална анемия от бременността, която не винаги се дължи на липсата на желязо. Лекарите продължиха да си настояват на тяхното, а аз не пих, от него ми ставаше лошо и реших да послушам организма си. Родих здраво и хубаво дете, което е с високи стойности на хемоглобин и желязо в кръвта...досега се е разболявала само веднъж от варицела, защото се случихме контактни в най-подходящия момент с приятелско детенце. Кърмих си я, докогато тя поиска 1г3м. Единствено вади по-трудно зъбки, но това не мисля, че е нещо което да зависи от вегетарианството. Втората бременност също не съм имала проблеми, хемоглобина и всичко останало си е наред. Единственото лошо, което според мен може да ти се случи е да се сблъскаш с неразбиране от страна на хората, които обичаш. Аз имах подкрепата на човека до себе си и откровено пусках да влизат през едното и да излизат през другото всички лоши думи, заплахи и каквото се сетиш, които не ме интересуваха. Желязо има в достатъчно много храни, за да не се притесняваш за него. За мен основно има два типа лекари, тези които работят по старата школа и каквото се е дъвкало, продължават да си го дъвчат. За моя радост се намират и лекари, които четат и се интересуват - много по-малко са, но съществуват. От наблюдаващите ме лекари никой не прие идеята за това, че няма да ям месо - те си ми повтарят "и да ядеш месо", аз си им казвам "аз не ям месо" и така...по някое време свикнаха или им писна незнам, но почнаха "и повечеко месо", а аз си им казвам "нали се разбрахме за месото", "ами тогава повече плодове и зеленчуци". Ами аз нали това ям основно :whistling: Избрахме педиатър, който да е наясно, че детето не яде месо и да дава адекватни съвети за храненето му. Дано има някой, който да те подкрепя :thumbsup: ако не тук има достатъчно хора насреща :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Още едно мнение на вегетарианец "преживял" :) без никакви проблеми бременността...

"Практикувам" вегетариански начин на живот от 15 години;

бременността - на 10-та година - нямала съм никакви проблеми, нито 1 път не ми е ставало лошо, хемоглобин като на спортист до края :)

бебе - 3150кг, доносено и ... както беше поръчано :sorcerer: - бяло, русо и с огромни синьо-зелени очи...

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички ви за споделеният житейски опит и информация по темата. Вътрешно усещам че не може нещата да са така, както ми казват докторите, защото организма ми е щастлив и няма нужда от друго. А лекарите оправдавам - заради незнание. Мисля си, че докторите, които са по-близо до вегетариански и здравословен начин на живот, са тези, които се занимават с хомеопатия. Там те използват изцяло силите на природата и са толкова мили и спокойни /за разлика от обикновените/, а в същото време доста от тях са практикуващи медицина, прехвърлили се в хомеопатията. Та мисълта ми беше, че няма да има: "Месо сутрин обед и вечер задължително :dancing yes: ", а по-скоро с разбиране и усещане. А за това, че близките не възприемат идеята за безмесното меню - мисля, че всички са минали през това и няма как да се избегне :) но като става дума за бременност вече е лудница :) Отново много ви благодаря! И няма да се давате :):thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен не трябва да слушаш лекарите. Аз отдавана съм престанала да им имам доверие по каквито и да било въпроси. Уважавам ги затова, че са се посветили на тази професия и че са вложили толкова усилия и труд да научат нещо, но това което са учили е твърде остаряло като възгледи и информация, а те вярват сляпо и се осланят на него за всяка диагноза и лечение. Според повечето лекари, при които съм ходила ще се разболея от анемия, анорексия и т.н. За тяхно учудване сърцето ми е доста по здраво от на "нормален човек" похапващ месце. Отделно при жените нивото на хемоглобина зависи много и от месечния цикъл, а не от неяденето на месо. Аз с течение на времето съвсем спрях да ходя при закостенели лекари и се опитвам да се лекувам чрез алтернативни методи, а и още по добре да поддържам такова сътояние на ума, че изобщо да не се разболявам.

На твое място бих слушала вътрешния си глас и не бих се хранила с месо, ако ще цяла дузина лекари да ми оспорва решението. Месото няма какво повече да даде на твоето бебе отколкото растителните протеини. Това не е храна за хората и никога няма да бъде.

Линк към коментар
Share on other sites

Не могат да ме накарат да се отклоня от пътя, който съм си избрала. Ако бях потдала - то това е щяло да бъде още в начало, когато спрях да ям месо. Но организма ми стана толкова спокоен и сам ми казва какво има нужда. Например рядко пия и кафе с кофеин, защото се чувствам по-добре без кофеин, но това не съм го усещала преди, или по-скоро не съм "слушала" тялото си. Има и още много други неща вие знаете как е :) Не мисля че някой може да ме извади от хармонията в която съм си в момента :) На тези, които още не успяват да чуват телата си пожелавам успех и Вярвайте на вътрешния си глас, каквото и да ви казват :) Успехи!

Редактирано от Cvqt
Линк към коментар
Share on other sites

Има и много интересни случаи - жени, които солидно се хранят с месо по време на бременност спират да ядат месо, защото просто не изпитват необходимост , а предполагам, че бебето си "казва" по някакъв начин от какво има нужда. Имах приятелка, която отказа месото по време на бременност. После пак си прояде, но въпросът е че докато беше бременна изобщо не й се ядеше и тотално го спря.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също знам за такива интересности, макар че в интерес на истината има и обратни случаи. Може би детето си изисква за изграждането си нещо, с което то е свикнало в минали животи и това някак си да влияе върху предпочитания на майката? То не само вегетарианче би избрало вегетарианка-майка, но може по различни причини и месоядче да я предпочете... И тогава само по време на бременносттка майката има желание за месо или поне риба. Дали трябва да го удовлетворява, това е сложен въпрос. От едно времзе се знае, че бременните нищо не бива да си отказват, ама сега нещата са по-сложни, тъй като инстинктите са попритъпени, а и заедо с всяко нещо, от което жената може да извлече нещо полезно, тя ще поеме и доста вредни примеси. Пък и може именно тя да обърне енергийното изграждане на бившето месоядче, ако се откаже да задоволява импулсите за месна храна по време на бременността? Това разбира се, са само мои предположения, аз също продължавам да търся по-сигурни ориентири по тези въпроси... :3d_147:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Бременна съм в първи триместър, не промених навиците си на хранене и всички тестове и проби излизат идеални...

Единствения проблем с който се сблъсквам е неразбирането на хората около мен. Дори лекарите...

Но това не е от значение, когато се чувствам добре. Трябва да се вслушваме... в сигналите на бременността. Смятам да я докарам до края като вегетарианка.

/Признавам, малко ме стреснаха, когато минах на пълно суровоядство, но се върнах към млечните продукти и яйцата и сега всичко е наред.../

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...