Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Знаете ли, че...


Guest irenastoyanova

Recommended Posts

Guest irenastoyanova

Здравейте!

Хрумна ми, че бихме могли да си съобщаваме – предаваме /не като по развален телефон, естествено/ някои интересни новости от области на знанието и живота, които биха имали позитивно отношение към реалния ни мироглед и деятелност в света, в нещо като темата „Знаете ли, че...”. Предлагам го, защото смятам, че не за всичко, което искаме да споделим е нужно да се отваря „нова тема”, тъй като даден въпрос може да бъде изчерпан или не с няколко мнения, защото в случая самата новина ще има по-голямо значение, отколкото нашите мнения /нали и мненията ни са това, което се променя/. Така ще можем хем да удовлетворим любознателността си, хем излишно да не се тематизира, хем да се координираме, за да се хармонизираме.

Нямам търпение да споделя три различни „неща” „право в очите”, защото са актуални днес, тук и сега, както обичат да казват психолозите.

Знаете ли, че

когато четях Протоколите от Събора в Търново 1912г., където Учителя е дал „Завета на цветните лъчи на Светлината” ми направиха впечатление няколко неща. Едното от тях е, че в неделя се четат портокалови лъчи, а не аметистови, а с аметистовите, диамантовите бели лъчи и Светъл се работи по избор/за тях няма даден ден/, тъй като са с по-високи вибрации. Това е казал Учителя, а не е нещо, което съм си изтълкувала аз. Има и още нещо важно, отнася се до поредността по която се четат съответните страници за цвета за всеки ден и разликата, когато се чете определен цвят при необходимост /здраве, разрешаване на религиозни спорове и т.н./. И за да не звуча поучително, мисля, че всеки сам може да открие, как да се работи правилно със „Завета...” във „Всемировият Учител Беинсà Дунò и Велико Търново”, документална хроника, I том /книгата може да се намери в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”/.

Знаете ли, че

в беседите „Четирите съвета” и „Определяне работата на четирите съвета” от 21.08.1921г., /Съборни беседи, В.Търново, 1921г./ Учителя е дал примерен модел за това, как да се организираме, за да работим, който по мое наблюдение все още не сме опитали. При това, от тези две беседи става ясно, че най-добре е големите братски събрания да се провеждат на Рила по време на Събора, като на следващата година, пак там, се провежда т.нар. Годишно Събрание, за да се види направеното, да се вземат поуки, да се потърсят още по-добрите решения и т.н.

Знаете ли, че

в II том на „Изгревът” на Бялото Братство...” /съставител д-р Вергилий Кръстев/, брат Борис Николов разказва, как двама братя решили да направят вила на Учителя и когато му разказали за проекта си Той отвърнал: „Няма нужда от такова нещо.” Мисля си, че „няма нужда от такова нещо” и днес, когато става въпрос за голяма и представителна къща за последователите на Учителя, но „има нужда от такова нещо”, когато става дума за училище. И тъй като това е мнение-предложение ще кажа, че за мен няма по-голяма братска мечта от това да направим училище за нашите деца, където да възпитаме едно здраво физически и духовно годно за работа поколение. Разбира се, че и ние, възрастните ще ходим на училище в училището, така че място ще има за всички!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Ирена!

Благодаря за темата. :3d_137:

За мен лично е много полезна и навременна. Наследството на Учителя е огромно, а за тези които са в началото този начин на запознаване с него е голямо улеснение.

Бих предложила, когато знаем линк към съответната книга или лекция, да го посочваме.

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.
×
×
  • Добави...