Jump to content
Порталът към съзнателен живот

13.10.2007 - Сиромашията е място, дето човек придобива знания


Recommended Posts

Мисъл за деня:

Сиромашията е място, дето човек придобива знания. В богатството човек не може да научи това, което учи в сиромашията. В сиромашията именно човек може да намери онези хора, които го обичат. Сиромашията е пробният камък, чрез който човек познава хората.

Линк към коментар
Share on other sites

Човек понякога трябва да бъде притиснат до стената за да се пробуди. Сиромашията е именно такова притискане, ограничаване, стесняване на кръга на обичайните възможности за живот, което кара човек да промени мисленето си извън общоприетото. Може да не го промени точно в духовна посока, но ще го обнови. Ще бъде принуден да мисли. Това е само един от аспектите на сиромашията. Друго полезно следствие е, че човек се учи на икономия, да се задоволява с малкото и да използва разумно това с което разполага.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, сиромашията дава много положителна среда за развитие на някои добродетели. Задоволеността, лукса изкривяват душата, човек започва да иска още и още... Когато с честен труд се придобиват някои материални блага, човек знае стойността им и не става материално зависим, знае истинските стойности.

И да си по-беден, пак можеш да учиш, пак можеш да допринесеш с нещо за обществото... Но дали днешното общество мисли така?... И колко трудно е да възпитаме тези принципи у децата си, след като виждат как всичко може да се купи и продаде... :dancing yes::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Сиромашията е място, дето човек придобива знания. В богатството човек не може да научи това, което учи в сиромашията. В сиромашията именно човек може да намери онези хора, които го обичат. Сиромашията е пробният камък, чрез който човек познава хората.
Има такова нещо, да. Уроци има и в сиромашията, и в "средната" бедност.

Най добре парите просто да стигат без излишества.

Ще бъде принуден да мисли. Това е само един от аспектите на сиромашията. Друго полезно следствие е, че човек се учи на икономия, да се задоволява с малкото и да използва разумно това с което разполага.
:thumbsup::feel happy:

Когато с честен труд се придобиват някои материални блага, човек знае стойността им и не става материално зависим, знае истинските стойности.
:thumbsup1:

Богатството е голямо изпитание и малко хора могат да го понесат излизайки духовно невредими.

Когато човек е ликвидирал с кармата си, богатството може да се използва за благо на човечеството.

Линк към коментар
Share on other sites

Значи всеки човек има една възможност, като го турят на лошите условия, да прояви известни способности. Като турят човек при лоши условия в света, той съзнава своите способности, които са заложени. Добродетелите в човека при лошите условия се проявяват. Тъй щото скритите сили, които природата е вложила, когато дойдат някои големи изпитания, то е просто да ни застави Бог да развием в нас хубавото, на което ние не сме обърнали внимание.

Обезсърчение и насърчение

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy:

Вие искате да станете богати, искате да станете и добър. Съвместими ли са двете неща, богатството и добротата? Сиромашията е несъвместима с добротата, но и богатството е несъвместимо. За мене и сиромашията е несъвместима с добротата и богатството е несъвместимо. Тия са външни понятия. Доброто само по себе си не се нуждае ни (от богатство), ни от сиромашия. Онзи, малкият извор, има ли той нужда от езеро или от някоя река, той да се насърчи? Че изворът ще стане река или езеро, за него това не е съществено. За извора, който извира, не е съществено къде ще се влее, в река или в езеро.

...

Болестта е една необходимост. Много пъти в хората се натрупват мазнини, остават неорганически вещества. Ако така продължава, той може да спре сърцето му, да изгуби живота си. Затова го хване болестта затлъстелия човек и като го раздруса, за един–два месеца тури му линия, изпосталее. Какво лошо има, че е боледувал? Болестта е на място. Някой човек забогатял, обича да яде и пие, да се разхожда. Дойде сиромашията, впрегне се този човек на работа. Какво лошо има? Аз ви превеждах един пример за една българка, Минекша от Варненско, не зная дали го помните. Тя била жена на един български чорбаджия и постоянно боледувала, не могла никаква работа да върши, все по две слугини и децата ѝ гледат други. Не може да готви, не може да си донесе вода. Така минавала из цяло село, Минкша казвали. Аз проверявам факта. Но се случва, че пропада мъжът ѝ, изгубва всичкото богатство. И Минекша след години се научила и да готви, и вода да носи, и да тъче, и да преде, дори на пет нищелки се научила да тъче и да насновава.

Някои уроци са кармични и явно няма как да се избягнат. Но това не означава че не могат да се съкратят във времето и това става когато човек се освободи от своите слабости.

Откакто преди 6 години последвах един съвет за медитация върху благосъстояние от Йогананда не сме имали нужда от пари в семейството, макар че и никога не сме имали "изобилие". Преди това бяхме имали и време с повече пари, и периоди на сиромашия.

Методът е следният. Вземах всеки ден по един долар и го пусках в една малка кутийка на която бяха написани 2 изречения от Библията за богатството и ги казвах. Това в продължение на 1 месец. На кутийката има един малък календар на който се зачертава следващата дата.

Единият цитат беше от Малахия "Така казва Господ на Силите, ще излея такова благословение върху теб, че няма да има къде да се побере".

Линк към коментар
Share on other sites

:3d_137::) Изобщо, условията, в които ни е поставил Бог или Природата са си най-добрите за всеки. Това разбира се важи и за народа ни. От малкото към голямото...

За това всеки да използва външните условия за вътрешно израстване.

Линк към коментар
Share on other sites

Изобщо, условията, в които ни е поставил Бог или Природата са си най-добрите за всеки. Това разбира се важи и за народа ни. От малкото към голямото...

За това всеки да използва външните условия за вътрешно израстване.

Да, и аз така смятам. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

:dancing yes: Да! Винаги и навсякъде благодарни да сме за условията, които имаме !

Сиромашията и Срамът/ притеснението от нея са съсипали / пресяли + съсипват/ пресяват/обезкуражават доста народ + сложно състояние е <_< някъде в Словото на Учителя беше казал, че още не се е родил юнакът, дето да покори сиромашията - мома :dancing yes: може все пак и някой форумец да бъде тоз юнак :thumbsup:

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля че сиромашията се покорява с комбинация от мислене и интуиция, храброст, понякога рискове и предприемчивост, разумно действие.

Сега възможностите за достигане до финансова свобода са много по-големи от преди.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...