Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За българския манталитет


Recommended Posts

Защо в България манталитета е такъв, че онези, които мамят и крадат живеят добре и са популярни? Изобщо как може да ни управляват мислещи хора, които не дърпат чергата към себе си?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Защо в България манталитета е такъв, че онези, които мамят и крадат живеят добре и са популярни?

Изобщо не съм съгласна с това мнение, звучи ми като отглас на друга реторика.

Защо не се позовеш на примери и факти, а обобщаваш.

Това значи ли, че всички, които нямат големи материална "блага" - са супер честни и супер качествени хора - ако беше така, този свят щеше да е още в каменната ера...

Емоционалния подход е излишен. Ако се интересуваш от народопсихология, прочети трудовете на Иван Хаджийски, особено "Оптимистична теория за нашия народ" или "Бит и душевност на нашия народ" (първо издание през 1940 г.).

Линк към коментар
Share on other sites

Знаем как се създава добра карма. В национален мащаб не е по-различно. Човек сам определя кое да го командва - душата или низшата му природа. Ако преодолее съблазните и илюзиите на последната, животът му ще стане по-организиран и изпълнен със смисъл. Според мене няма нищо по-лесно от това да се въплътят няколко посветени и да заемат ръководни постове в държавата, но ако това не отговаря на кармата, която като нация сме си породили и на съзнанието което притежаваме, такова въвеждане на правилни обществени отношения ще бъде насилствено. Най-голямата илюзия от всички е, че това което в момента имаме като условия на живот е неспрадведливо. Последното е валидно както в личностен, така и в национален и общочовешки мащаб.

Линк към коментар
Share on other sites

Знаем как се създава добра карма.

Човек сам определя кое да го командва - душата или низшата му природа. Ако преодолее съблазните и илюзиите на последната, животът му ще стане по-организиран и изпълнен със смисъл.

:thumbsup::feel happy:

Според мене няма нищо по-лесно от това да се въплътят няколко посветени и да заемат ръководни постове в държавата, но ако това не отговаря на кармата, която като нация сме си породили и на съзнанието което притежаваме, такова въвеждане на правилни обществени отношения ще бъде насилствено.
:sorcerer:

Най-голямата илюзия от всички е, че това което в момента имаме като условия на живот е неспрадведливо.

Последното е валидно както в личностен, така и в национален и общочовешки мащаб.

:yinyang:

Какво мислиш за Левски?

Той беше достатъчно способен да получи справедлива "личностна" реализация в чужбина както и в България.

Движението е факт. Може да бъде глупаво и съпроводено със страдания, или разумно.

Мъдростта спасява и хората и народите.

Христос казва: „Аз съм Пътят, Истината, и Животът.“ ... Защо ги тури така? Какво представя пътят? Пътят представя знанието. Без знание път няма. Там, дето трябва да дойде светлината, да се използува, то е истината. Животът, това е крайната точка. Всичките придобивки на пътя е животът. ...Следователно трябва да имаш път, знание, трябва да имаш истина ...

Възлюбете Господа

Линк към коментар
Share on other sites

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, ехехехе, достатъчно е да се четат и само Бг форуми. Картинката на бита и душевността на нашия народ не е много оптимистична. :)

Редактирано от Силвия СД
Линк към коментар
Share on other sites

Тези които крадат и мамят не са само в България,а по целия свят. И що е това български манталитет??? :sleeping: Има една поговорка която аз много харесвам:"Това което човек сам си направи, друг не може". Та в случая, каквито етикети българите си слагат за пред света, това и хората ще научават за тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички за отговорите :feel happy: . Може би наистина реалността в България е нашата национална карма, с която може да се промени мисленето на хората :)

Линк към коментар
Share on other sites

Има една хубава черта от българския манталитет. - Ако на българина му заговориш за духовност и Бог, но намесиш парите, няма да ти повярва... Също хубаво е, че проверяваме нещата, които ни се говорят, изпитваме ги. Учителя е знаел за тези наши черти и ни е дал методи да ги ползваме за добро, за израстване...

Имаме си и инат, твърдост, които ни помагат и също можем да използваме за добро...

Въобще, хубаво е да си българин! :thumbsup1::rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Има една хубава черта от българския манталитет. - Ако на българина му заговориш за духовност и Бог, но намесиш парите, няма да ти повярва...

До известна степен беше така, но с масовизацията на комерсиалния подход и това качество май избледнява. Щом могат да се организират духовни семинари вече не за по няколко десетки, а за по няколкостотин лева за два-три дни и те да са добре посещавани...

Всъщност, от друга страна, ако не намесиш парите, българинът ще ти каже (или поне ще си го помисли), че духовността е хубаво нещо, ама като няма финансов стимул, нищо няма да се придвижи - и наистина обикновено начинанията, които не са обзързани с даване или очакване на финанси, като цяло не вървят у нас. Често пъти именно интересуващите се от т.нар. духовност най-много копнеят за материални блага, особено ако не са успели да ги придобият с обикновените средства - и затова толкова се търсят и онези книги, които обещават забогатяване чрез методи от оня свят... :3d_146:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Често пъти именно интересуващите се от т.нар. духовност най-много копнеят за материални блага, особено ако не са успели да ги придобият с обикновените средства - и затова толкова се търсят и онези книги, които обещават забогатяване чрез методи от оня свят... 3d_146.gif
:feel happy:

Да, за съжаление си прав, но пък ми се иска да видя хубавото в тази ситуация... Познавам хора, които са добри, но не вярват в себе си и може би в нищо възвишено. Правят си разни магии за пари, за привличане на късмет и любов-човешка... Но всеки сам си избира живота :feel happy:

Хубаво е да се знае, че злоупотреба със силата води до много негативни последици

Линк към коментар
Share on other sites

Сговорна дружина планина повдига

Който пее зло не мисли

Три пъти мери, един път режи

Сладките круши зреят най бавно

:)

Линк към коментар
Share on other sites

:sorcerer: Точно сега като чета отговорите ти изрових от едно старосписание следното стихотворение, което ми идва като отзвук на призива ти да виждаме и по нещо хубаво сред всички затъващи стойности:

***

Запитах се - обидена и гневна:

от телетата в телчарника,

от свинете във свинарника,

и от рибите в рибарника,

и от змиите в змиярника -

човекът по какво се различава?

По телешкия си прастар възторг,

когато му родхвърлят пост висок?

По свинските си лъскави очички,

натъпче ли се повече от всички?

По рибешката си уста зашита

пред онзи, който плюе по звездите?

По змийската си гъвкавост, с която

с отровно зъбче драска по мечтата?

Или по ножа - предпазлив и лек -

забит от него в някой друг човек?

...Забравям отговорите.

Мълчете!

Едно дете пред вас полива цвете.

Ася Григорова

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Да воюваш за идеалите си, не значи да вземеш пушка в ръка :feel happy:

Има време за сеитба, време за растеж и време за жътва.... Ще поживеем, ще видим.... :3d_039::3d_010::3d_012:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Според мен за да се оправим ни е нужно вяра в собствените сили ( тоест че можем дапроменим нещо в държавата), национално самочувствие и не на последно място да осъзнам факта, че тези които ни управляват са вид служители на народа, че народът е суверен, тоест носител на власт, че трябва да си знаем правата и да си ги търсим и при най - лекото им нарушаване, както е в Франция, Гърция, Италия.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Имат ли си българите национално лице ? Защо българите са по - малко патриотични от своите съседи и защо са по - чуждопоклоннически и копирджийски като че ли ?

Линк към коментар
Share on other sites

Българите може и да имат негативни черти, нормално. Но някои неща може да изглеждат негативни, пък всъщност да са нужни, полезни. Но българите имат и позитивни черти :

България не е бедна. Тя има народ трудолюбив, работлив.Българският народ всичко може, по силите му е всичко да произвежда. Народът ни е учен за разлика от някои други народи. Най-ученият в света (пред проф.Д.Филипов)

Баба Ванга

Българинът иска любовта да се изрази на дело.Той е добър, умен. Ако управниците слушаха народа, много малко грешки щяха да направят.

Българите направиха нещо за света чрез богомилите.Това, което изнесоха българите, е принципът на свободата

Кое е същественото за българина? Той е най-твърдият елемент, който съществува. Най-доброто семе, което най-добре расте, това е българинът!

Учителя Петър Дънов

http://www.sibir.bg/...le&artID=534989

Учителят е казвал още, че българинът е смел човек. А твърдения от типа на "българите са предатели", "българите са мързеливи" са неверни, пресилени (особено първото).

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Трудолюбието на българина и неговата гостоприемност са най-популярните митове за българите.

За умен... може... но с тоя мързел полза обикновено няма.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Днес си българин. Утре те блъсне кола и те върнат като французин.

И каква стана тя?

Защо трябва да си допромиваме мозъците сами на себе си?

Нима има глупави нации? Защото аз само съм срещал глупави хора...

А глупави нации съществуват, ли, че други нации на техния фон да изпъкват, като да са умни?

Линк към коментар
Share on other sites

Днес си българин. Утре те блъсне кола и те върнат като французин.

И каква стана тя?

И какво от това ? Днес си е днес, утре си е утре.

Виж какво казва Учителя и особено Ванга. Има умни, има и по - умни. Нима всички са такива жизнеспособни, умни и хитри като евреите ?

Нима има глупави нации? Защото аз само съм срещал глупави хора...
Както една нация, като цяло може да е по - красива от друга нация, така може и да е по - умна. Говоря като цяло, общо. Не знам дали съществуват нации глупави като цяло, но определено едни народи общо взето са с по - висок коефициент на интелигентност от други. Тоя народ трябва да има самочувствие и трябва да се вземе в ръце (още повече, че има обективни основания да бъде народ с добро самочувствие - не е глупав, не е грозен, по - умен и красив е от други народи, които обаче по една или друга причина са с по - висок стандарт на живот). Българският народ заслужава по - добро самочувствие, а от там и по - добра съдба ( която няма да се осъществи само с по - доброто самочувствие, и други неща са нужни, но самочувствие е нужно). Дори да не става дума за патриотизъм, това дето писах са си обективните факти.

Някой може да попита : "защо е нужно да си промивате мозъците с информация за някакви си невидими духовни неща, за които не знам си кой бил написал и казал, неща които не можете да си докажете, че съществуват, защо вярвате в митове ?"

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

... не е глупав, не е грозен, по - умен и красив е от други народи, които обаче по една или друга причина са с по - висок стандарт на живот...

Как пък го реши това??

Българският народ заслужава по - добро самочувствие, а от там и по - добра съдба...

Самочувствието е последното нещо което липсва на българина.

Линк към коментар
Share on other sites

Някой може да попита : "защо е нужно да си промивате мозъците с информация за някакви си невидими духовни неща, за които не знам си кой бил написал и казал, неща които не можете да си докажете, че съществуват, защо вярвате в митове ?"

И какво ще му отговориш?

Линк към коментар
Share on other sites

И какво ще му отговориш?

Отговорът е дълъг. Но да речем :"защото така ми харесва; защото ми се струва, че няма как еди кое си да е А или В(както твърдят еди кои си), а че ми се струва например по - хубаво и логично и справедливо да е Б. Защото науката и учените не знам си какво, защото има много свидетелства и т.н.

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=12526&view=findpost&p=158768

.........................................

Как пък го реши това??
Наблюдения, слухове от различни хора (които са видяли, чули).

Самочувствието е последното нещо което липсва на българина.
Ако това беше вярно, нямаше да му се качват на главата толкова години.
Линк към коментар
Share on other sites

Наблюдения, слухове от различни хора (които са видяли, чули).

А ти не виждаш и не чуваш ли?

Самочувствието е последното нещо което липсва на българина.
Ако това беше вярно, нямаше да му се качват на главата толкова години.

Ако българина не приемаше реда и дисциплината като качване на главата, тогава нямаше да сме на това дередже. Българина "знае всичко и може всичко", затова тече и ще тече евроинтеграция и ще обяснява как защото е умен и талантлив държавата му дължи охолен живот, а той е спънат от условията иначе ехееееее... приказки, приказки...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...