Jump to content
Порталът към съзнателен живот

08.11.2007 г. - За да имаме любов, трябва Бог да живее в нас


Recommended Posts

Мисъл за деня - 8 Ноември 2007 г.

За да имаме любов, трябва Бог да живее в нас, а за да имаме вяра, трябва да живеят ангелите в нас, които се отличават със смелост и в тях не съществува думата „не мога”. Хората трябва да се съберат с ангелите и те ще им покажат къде е пътят. Човек, за да придобие вяра, трябва да се свърже с ангелите и те ще му придадат сила да разбира истинската вяра.

По предложение на Валентин:

За размисъл Ангелът отговори, Беседа, 5.VI.1921 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Всѣка форма въ съзнателния или въ разумния животъ прѣдизвиква съотвѣтна идея. Щомъ говоримъ за формата на единъ ангелъ, въ нашия умъ се ражда съотвѣтна идея, подобающа на тази форма. Когато говоримъ за форма на човѣкъ, тя прѣдизвиква у насъ подобающа, съотвѣтствующа идея на човѣшка форма. Слѣдователно, въ духовния свѣтъ всички форми прѣдизвикватъ съотвѣтствующи идеи, които точно отговарятъ на формитѣ.
Вече съм споделяла с вас, че доста често ми се случва да си мисля нещо, да търся отговори на някои въпроси и някаква случка или прочитане на някое произволно изречение във вестник, книга или казана дума от околните ми дава отговора... А вече и сама стигам до отговора, но ако не съм съвсем сигурна намирам потвърждението по същия начин... :sorcerer:

И нашитѣ идеи и схващания за живота и тѣ ще бѫдатъ различни. Този е единъ великъ законъ, върху който трѣбва да почива бѫдещето възпитание на поколенията. Никаква религия, никаква наука, никакъвъ общественъ строй, никаква култура не може да се тури на здрава основа безъ това вѫтрѣшно разбиране.

Ето за това, когато съм опитвала да споделя с близки, че се случват странно-интересни неща са ме мислели за :1eye::whistling: Защото това е вътрешен процес...

Благодаря ти Ася и на Валентин за темата и беседата!

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 8 Ноември 2007 г.

За да имаме любов, трябва Бог да живее в нас, а за да имаме вяра, трябва да живеят ангелите в нас, които се отличават със смелост и в тях не съществува думата „не мога”. Хората трябва да се съберат с ангелите и те ще им покажат къде е пътят. Човек, за да придобие вяра, трябва да се свърже с ангелите и те ще му придадат сила да разбира истинската вяра.

В основата на всяка вяра е вярата в бъдещето. Дори и вярата ни в Бог е вяра в бъдещето което ни е отредил. В това отношение имаме стремеж към постигане на това бъдеще и страх, като негова противоположност. Страхът идва от препятствията по пътя ни, от съпротивлението на миналото, което трябва да преодолеем, но чрез което натрупваме сила. Ангелите са тези, които са минали по същия път преди нас. Те го познават, знаят капаните и препятствията по него и как да ни преведат през тях. Затова и нашата смелост и увереност може да дойде само като следваме напътствията им.

Линк към коментар
Share on other sites

когато съм опитвала да споделя с близки, че се случват странно-интересни неща са ме мислели за 1eye.gif whistling.gif Защото това е вътрешен процес...
:thumbsup:

Чистотата, това е срѣдата, въ която формитѣ трѣбва да се движатъ съ най-малко съпротивление. И колкото съпротивлението е по-голѣмо, толкова и отклонението е по-голѣмо.
:)

на физическото поле ... формата не винаги отговаря на идеята, която е вложена. Въ Божествения свѣтъ е друго. Всѣко едно съдържание, вложено въ формата, отговаря на смисъла, който е вложенъ въ това съдържание. Слѣдователно, между формата, съдържанието и смисъла на нѣщата всѣкога има една връзка, едно друго се прѣдизвикватъ по закона на асоциацията. И когато ние говоримъ за разуменъ животъ, подразбираме тази правилность, която върви математически, щомъ спазваме този законъ, а законътъ може да се спази само при една абсолютна чистота.

:feel happy:

форма - съдържание - смисъл - в разумен живот, с абсолютна чистота

Мисъл - дума - чувство - постъпка стават едно.

"Това състояние става окончателно в непрекъснатото упражняване в тази цел"

Хари Кришна

Ангелите са тези, които са минали по същия път преди нас... и как да ни преведат ... Затова и нашата смелост и увереност може да дойде...

Да, те го осветяват:sorcerer::angel:

"... Светлината, в която царува Божията Любов"

песен от Учителя

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

Сега мнозина казватъ: „Да дойде Христосъ въ свѣта и да ни избави.“ Христосъ дойде въ свѣта и каза на хората, че трѣбва да се любятъ, да иматъ любовь помежду си. Хората казаха: „Любовьта ние сме я опитали, ние я имаме. Дошълъ любовь да ни проповѣдва!“ Мѫжетѣ казаха: „Ние сме опитали любовьта.“ Женитѣ казаха сѫщото. Е, хубаво, азъ ви казвамъ друго: Красивитѣ форми, абсолютнитѣ форми, които Богъ е създалъ въ свѣта, да не я разваляте, да използувате това цѣнно съдържание, което Богъ е далъ, но да не излиза навънъ. Силата, която е въ това съдържание, да не я разваляте, да не я използувате въ друга смисъль.

Намирам връзка със статията О профанации любви

Линк към коментар
Share on other sites

Ангелът, тая красива форма, подразбира разумността, която иде да помогне на човечеството. Ангелът не е само външна форма. Той подразбира вътрешно съдържание на известна идея, която обхваща всички хора. Този ангел хлопа днес на всички врати и казва: „Не е тук“. Това значи: Смисълът на живота не е на земята.
Мисля, че Учителя ги нарича красива форма, защото какво по-красиво може да има от същества, които могат да живеят само в любов и чрез любов?

И тъй, злото се ражда по причина на стремежа на човешкия дух да бъде равен на Бога по големина и по сила.
За това са ангелите - да ни помогнат да се смирим, да разберем че Бог прави всичко в наша полза. Хубаво е да знаеш, че има още някой, който те подкрепя в твоите духовни търсения. Да те пази и защитава.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Истинската вяра е неосъзнатата свързаност с Бог, посредством божествената ни искра.

Любовта е осъзнатата връзка, която е резултат от раждането (пробуждането) на Иисус (Искрата). Тогава "аз и Отец ми - едно сме".

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

Този ангелъ, който е слѣзълъ да помогне на Христа, е билъ възлюбенъ. Този ангелъ днесъ слиза отъ небето, иска да помогне и на васъ и то само на онѣзи, който сѫ въ гробоветѣ, въ затворитѣ... Този ангелъ, тази красива форма всѣкога подразбира разумностьта, която иде да помогне на човѣчеството. Този ангелъ не е само една външна форма, той е едно вѫтрѣшно съдържание, той е една идея, която прониква въ всички хора.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...