Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

За женитбата, свободата и любовта

Recommended Posts

Здравейте всички,

Днес говорих с едно момиче (чиято позиция много ме заинтригува впрочем) по ICQ по много и най-различни теми свързани с живота по принцип. Стана въпрос за женитбата и за нейния смисъл, за ролята на жената и за това що е свобода. Говорихме повече от час (в посока въпросите по-долу) и това ме вдъхнови да пусна тази тема.

  • Как мислите какъв в смисълът на женитбата/брака?
  • Защо човек да се жени и кога?
  • Какво значи да имаш партньор в живота?
  • Това помага или пречи на духовното развитие ... и имат ли връзка въобще?
  • Какво е да си свободен? Може ли човек да е женен и пак да е свободен?
  • А Любовта? Тя само чувство ли е?
  • Каква трябва да е ролята на жената в партньорството или брака? Само да чисти и слугува на мъжа? Да не се бори за свои позиции в обществото, а да стои в къщи, както крехък порцелан, който може всеки момент да се счупи? А може би така е възпитавана?
  • Брака дава ли сигурност? И дали това търсят хората?
  • Брака бизнес ли е? Или?

  • Сега е много модерно хората просто да живеят заедно без да се женят. А какво става ако имат деца? Обществото в БГ приема ли ги добре или все още има проблеми?

Как мислите?

Поздрави,

Иво

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Темата е ужасно подходяща за днешния ден :wub:

Леко наподобява лексикон. Помните ли ги? Аз имах такъв, скоро го намерих. Като си малък виждаш нещата по един начин, а после всичко се променя.

Смисълът да си с друг човек и да не си сам. Да има с кого да си говориш, и ако спре тока бързо да се намери свещ и запалка. Освен това, ако не съм аз 100% съм сигурна, че два еднакви чорапа няма да се намерят.

Миналата година бях на празника на едно семейство. Жената е на 85, а Мъжът на 90.

Те празнуваха 65 год. съвместен живот. Колко войни и емигрантски вълни са преживели. Тежки времена, но не са загубили смеха помежду си. Нищо , че тя като седне не може да стане. А той по 10 пъти, я пита къде са ключовете.

Занесох торта с надпис : 65 години търпимост. Повярвайте ми госпожата пляскаше с ръце и разказваше какъв бил мъжа й :angel:

Толкова са забавни и интересни. Пожелавам да всички такава Любов. Да устои на времена и нрави. Далеч от лоши свекърви и отровни тъщи. :thumbsup2:

А на въпросите бих отговорила така:

Смисъла да се ожениш е да споделиш, живота си с друг живот.

Човек се жени, когато може да си носи отговорностите. Ако се случи във време когато не е намерил себе си, това води до разочарования. Образуването на една цяло, но всичко е въпрос на компромис. Трябва да има система. Всеки си има приятели, всеки си има отговорности. Моите роднини са си моя работа, неговите негова. Пълна забрана за достъп, на родителски елемент между двамата. Така нашите грешки са си наши, няма кой да ни е виновен. Ще си носим последствията.

Любовта е, да не се страхуваш. Да знаеш, че и утре е ден .Да има елемент на изненада, но в рамките на предвидимото. Току що, го попитах....Какво за теб е Любовта? Можеш ли да ми я опишеш ? ....отговора: Ако зная защо те обичам, няма да те обичам. Не подлежи на обжалване :smarty:

Това от мен, Обичайте се. Много Амор, и много Ти амо

:wub::wub::wub:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

* Как мислите какъв в смисълът на женитбата/брака?

    * Защо човек да се жени и кога?

    * Какво значи да имаш партньор в живота?

    * Това помага или пречи на духовното развитие ... и имат ли връзка въобще?

    * Какво е да си свободен? Може ли човек да е женен и пак да е свободен?

    * А Любовта? Тя само чувство ли е?

    * Каква трябва да е ролята на жената в партньорството или брака? Само да чисти и слугува на мъжа? Да не се бори за свои позиции в обществото, а да стои в къщи, както крехък порцелан, който може всеки момент да се счупи? А може би така е възпитавана?

    * Брака дава ли сигурност? И дали това търсят хората?

    * Брака бизнес ли е? Или?

* Сега е много модерно хората просто да живеят заедно без да се женят. А какво става ако имат деца? Обществото в БГ приема ли ги добре или все още има проблеми?

Много сложно :hmmmmm:

Смисълът може би е наистина "да споделиш, живота си с друг живот".

Незнам защо, и аз се питам същото, но съм чувал че 30 години са най-добрата възраст понеже тогава човек е улегнал и мисли много по разумно, а и може би парично осигорен донякаде.

Да имаш партньор означава да имаш истински приятел, да има с кого да си споделяш, както живота така и всичко останало, пълно отдаване и вяра в другия.

Според мен малко пречи. Бях чел че повечето заклети самотници са по интелектуално и духовно развити. Докато ако си с някого, все пак имаш ангажименти кам този човек. Малко или много той те ограничава в някаква степен.

Не не може човек да е женен и да е свободен. Все пак не можеш да правиш всичко онова което искаш, трябва да се съобразиш с партньора.

Любовта е нещо непознато за мен, поне до сега и с нетърпение очаквам този ден, но ми се струва, че когато настъпи ще е болезнено.

Ролята на жената си зависи лично и само от нея.

Брака дава сигорност, но само ако си намерил Човека. И най вероятно хората търсят точно това.

За някои това наистина си е чист бизнес, но нетрябва да е така. Те ште го разберат сигорен съм.

Да модерно е и аз съм се насочил на там, не се притеснявайте дали ще ви приемат или не, хората са толкова заети с свои неща, а и изобщо не ги интересуват другите, дори гледат как да те прекарат. Единствено трябва да се разберете с роднините, те ще са най-голямата съпротива. А за децата - в кръщелното се записва името на майката и на бащата - така че са си редовни. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

:huh: Като чуя за брак и косата ми се изправя от ужас :blink:

Не го разбирам това, няма смисъл за мен.

Ако човек обича някого, защо му е да удостоверява любовта си по някакъв начин? Това не може да даде сигурност и гаранция.

Бракът може би има символично значение за романтиците, като обричане пред олтар и размяна на клетви, но смисълът му в обществото отдавна се е поизчерпал. Познавам хора, оженили се само защото са навършили определена възраст и някак по инерция са взели това решение. Заради остарели разбирания и желание да бъдат в унисон с общественото мнение.

Не бих дала свободата си за това ;) Честна дума - нито грам...

Любовта си намира свои пътища...

Небесните закони са по-висши от земните :angel:

Сърдечни поздрави :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:thumbsup2::))))))))))))браво Надежда:)

тaзи тема е провокирана от разговора ми с Иво:)

казах му същите неща които и ти си писала тук:)малко се очуди.....но пък се роди тема за разговор:)))))))))))))

мисля че човек трябва да отстоява това което мисли....и тогава и роднините ще млъкнат..ако ли не...имат шанс да се оженят пак ...щом толкова им се е "прижънало"както се казва:)))))))

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз също мисля, че формалния брак не е от реално значение.

Според мен ако не се налага от най-различни причини, гражданския брак съвсем не е необходим.

Това е една от стъпките в обществото, които рушат старите догми (в техен плен е най-вече църквата) и показват че не лишената от смисъл и живот форма, а Реалното е от значение.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здавеите,

Според мен е прекрасно когато намериш спътник в живота олицетворяваш духовен и житеиски партньор.

Не смятам 4е едно ткова съжителство те прави несвободен.

Свободата е вътре в теб и наи-малко любовта може да я ограни4и.Това е моето разбиране ,една истинска любов не търси обсебване :)

А що се отнася до ролята на жената и мъжа в едно да го наре4ем `семеиство`

гледам на тях като на партньори които срещнали се веднъж по пътя си ,продължават заедно нагоре към своето развитие и осъвусшенстване.

Дават плодовете на своето израстване, на любовта си :)

Ли4но аз съжителствам с партньора си ве4е 2 години и единствените при4ини поради които искам да склю4а брак са разли4иљта в националностите ни 4истато бирократи4на страна на нещата и..........малко сантиментална моя детска фантазия да съм в свадбена покля :D:angel::D

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето една част от филма "Да танцуваме" от 2004г с Ричард Гиър и Дженифър Лопез. Мисля, че е по темата и отразява две възможни гледни точки по върпоса.

--------------

Тя: Вричаме се в клетви, които нарушаваме... Защо, според вас, хората се женят?

Той: Заради страстта.

Тя: Не.

Той: Стана ми интересно. Мислех ви за романтична. Защо, според вас, се женим?

Тя: Защото имаме нужда някой да види живота ни. Има милиарди хора на тази планета. Какво наистина значи един живот? ... Но при един брак, човек обещава да го е грижа за всичко... За хубавите неща, за лошите, за ужасните, за отвратителните... ... За всичко, през цялото време, всеки ден. Човек може да е спокоен, че животът му няма да мине незабелязан, защото аз ще го забележа. Животът му няма да мине без свидетел, защото аз ще бъда този свидетел.

Той: Г-жо Кларк... Бях прав. Вие сте романтична.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

М'даа. И апостол Павел изразява лична препоръка, да не се женим. Защо, ами светските дела ни отвличат от духовните. Аз обаче ще ви кажа, че женитбата може и да помогне. Ако се познава и следва закона за Космическото двуединство. Така или иначе мъжа и жената се допълват на ниво нисш Аз. Четири тела - обратна поляризация и т.н. Има си закони, които трябва да се спазват, които между впрочем са и в Новия завет на показ. На показ - и почти никой не ги разбира...

Мир и Любов!!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Венци, здравей! Моля те разкажи за законите от НЗ , които трябва да се спазват и дето са на показ - подскажи.

Любов + Светлина + Мир + Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

В живота с и човек се нуждае от партньор с който да споделя

живота си , мислите си , мечтите си и плановете си. Създаването на деца и

тяхното възпитание предполага двама родители, които с пример и обща обич да ги възпитат . За да се създаде от едно дете пълноценна личност е

необходимо много търпение и много , много обич. Дали тези двама партньори /независимо на колко години са , но за да се създате пълноценна връзка мисля, че е необходимо те самите да са израстнали , като личности/ ще сключат граждански или църковен брак, зависи от тяхното решение. Дали ще дариш някого със свобода и любов зависи от теб самия. Според мен свободата , любовта и отговорностите трябва да се споделят взаимно от двамата ПАРТНЬОРИ.

Татяна

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

По принцип от окултна гледна точка най-доброто време за женитба е 28-35 и е свързано с изграждането на причинното тяло (разумността) у човека.

Но на практика всеки се жени като му дойде времето (т.е човека)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На доста места в Новия завет се " закача " темата за двуединството, но определено най-конкретно закона се показва от Апостол Павел в Първо послание към коринтяни...

" 1. Бивайте подражатели на мене, както съм и аз на Христа.

2. А похвалявам ви, че ме помните за всичко, като държите преданията тъй, както ви ги предадох.

3. Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог.

4. Всеки мъж, който се моли или пророкува с покрита глава, засрамва главата си.

5. А всяка жена, която се моли или пророкува гологлава, засрамва главата си, защото това е едно и също като да е с бръсната глава.

6. Защото, която жена се не покрива, нека остриже и косата си. Но ако е срамотно за жена да си стриже косата, или да си бръсне главата, то нека се покрива.

7. Защото мъжът не трябва да си покрива главата, понеже е образ и слава на Бога; а жената е слава на мъжа.

8. ( Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа;

9. понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа ).

10. Затова жената е длъжна да има на главата си белег на власт, заради ангелите.

11. ( Обаче, нито жената е без мъжа, нито мъжът без жената в Господа;

12. защото, както жената е от мъжа, така и мъжът е чрез жената; а всичко е от Бога ).

13. Сами в себе си съдете: Прилично ли е, жената да се моли Богу гологлоава?

14. Не учи ли ви и самото естество, че, ако мъж оставя косата да расте, това е позор за него,

15. но, ако жена оставя косата си да расте, това е слава за нея, защото косата и е дадена за покривало?

16. Но, ако някой мисли да се препира за това,- ние нямаме такъв обичай, нито Божиите църкви. "...

Сигурен съм, че много хора няма да се съгласят с Апостола, но това е поради неразбиране на словата му. Поради това " Който има уши да слуша "...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей, Венци! Благодаря ти!

Направо ме ентусиазира да си заделя време и да се опитам да попреживея Апостол Павел и Посланията му !

Любов + Светлина + Мир + Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Венци, здравей отново! Искрено ти благодаря, че ме ускори да си припомня засега само Първото Послание на апостол Павел към Коринтяните , получих си отговорчета на мои си въпроси! Много благодаря, изчетох го на един дъх!

И да споделя накратко за 11 глава и това което цитираш - е едно от действително най - неразбраните все още послания ...Аз си мисля, че тук мъж = Ума и жена = Сърцето! другото после , ти как мислиш?

Любов + Светлина +Мир +Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Така, и не само... Но основно! Да си призная - изключително очарован съм! Да не ми четеш мислите? На шега, но и не само питам...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За това дали човек е свободен или не е -женитбата няма никакво значение.

Ако бракът като такъв беше безсмислен - него нямаше да го има.

Незная дали някое момиченце когато е било малко не си е мечтаело да е в бяла рокля?

Когато човек не осъзнава какво върши и когато не е пораснал достатъчно - нека не се жени.Бракът е и отговорност- за да се грижиш, обичаш и вярваш на човека до тебе, за това да му посвещаваш част от времето си, да му прощаваш, да споделяш с него, да го уважаваш, да се грижите заедно за децата си .Не бих избягала от това , не биха ми настръхнали косите. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей, Венци! Продължавам по темата ..

Умът е мъжът на Сърцето, а Душата е Невестата на Духа!

Всъщност между ума и Духа има едно прекръстосване!...не е най точната дума но ти ще разбереш!

За многото други въпроси от !то Павлово послание...няколко православни отци се включиха да разсъждават очаквам им отговорите....аз нямам време да мисля ..засега!

Любов + Светлина + Мир + Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейта всикчи!

Димитър 2: "...Бях чел че повечето заклети самотници са по интелектуално и духовно развити. Докато ако си с някого, все пак имаш ангажименти кам този човек. Малко или много той те ограничава в някаква степен.

Не не може човек да е женен и да е свободен. Все пак не можеш да правиш всичко онова което искаш, трябва да се съобразиш с партньора..."

Като четох това си мислех, че човекът, с когото живееш, може и да те ограничава по много начини, но в крайна сметка ти правиш доброволно избор да живееш с него и следователно сам избираш да приемеш евентуалните ограничения, които последват от съжителството ти с този човек.

Освен това ми се струва, че оставайки сам пък се лишаваш от възможността да научиш много за взаимоотношенията между хората - не е необходимо да се съобразяваш с някого, да мислиш за него, гледаш само себе си и своето развитие и т.н. Не казвам че това е лошо. Може би заради това всички велики личности са смятани за "странници" и трудно са били разбирани от другите хора, тъй като не са умеели да общуват с тях.

Не мога да кажа кой от двата варианта е по-добър, но мисля, че всеки то тях си има своите преимушества и недостатъци. Вие как мислите?

Склонна съм да приема брака като доброволно съгласие между двама човека да Бъдат заедно, макар че приемам и варианта, когато те просто живеят един с друг, без да са сключили този договор.

Струва ми се, че с времето, гражданският брак съвсем ще отпадне-наистина той не е определящ за любовта-но може би внася известна доза сигурност при повечето хора. Както знаете, очкванията които влага всеки във връзката си с някого са големи (които очаквания всъщност в повечето ситуации пречат на връзките ни с хората), а съзнанието на доста от нас все още не може да приеме просто да бъде с някого-те искат иска този някой да бъде не с тях, а ТЕХЕН. Брака според мен е израз точно на това вече поостаряло възприемане, подсигурява това "притежаване" на другия. За това и мисля, че сме на път да приемем по-новия начин на мислене и не за дълго ще имаме нужда да бъдем с някого, притежавайки го чрез бракчен договор.

Разбира се не е нужно всеки да възприема брака по този начин, може хората да са достатъчно отворени, за да приемат че той е чисто и просто израз на любовта помежду им, без да налага каквито и да е ограничения.

Както вече казах, въпрос на възприемане :)

Поздрави!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз обаче ще ви кажа, че женитбата може и да помогне. Ако се познава и следва закона за Космическото двуединство. Така или иначе мъжа и жената се допълват на ниво нисш Аз. Четири тела - обратна поляризация и т.н. Има си закони, които трябва да се спазват, които между впрочем са и в Новия завет на показ. На показ - и почти никой не ги разбира...

Това за четирите тела и обратната поляризация.... кажете нещо повече и космическото двуединство , две в едно какво души , тела , ума и сърцето ли.

Или къде да прочета. Благодарско

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей,Телемах! Чети Новия Завет , Посланията на апостол Павел до корнинтяните...а и другите, мене Венци ме импулсира ако си чел горните постове внимателно , да си ги по припомня! Така че чети и може да си отговориш/да се светнеш и сам! Удоволствието е огромно!

Не че аз съм много светната по темата, ама Венци си знае!

Любов+Светлина+Мир+Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Има женитба пред роднините и обществото. Когато минавах през нея, имах усещането, че ставам по-"нормална", че живота ми влиза в установена рамка на стабилност, че брака гарантира любовта и щастието ми, дома за децата, които исках да имам. Така бяха "програмирали" личността ми.

Има женитба пред Бога. За мен беше пред Богородица. Минах през нея 24 години по-късно, след много разочарования, катастрофи, отчаяние.... След бавно, трудно, но упорито събуждане на себе си, освобождаване от оковите на "Програмата". Първо трябваше да стана свободно, хармонично "тяло", да се науча да се движа в света без да страдам, да излъчвам Любовта и щастието отвътре, не да го търся навън. ...

Усещането е - спокойна отдаденост на Любовта - двамата се превръщате в двойна спирала и се движите нагоре, бавно, самостоятелни, но свързани в спиралата с нещо като поле. Имах усещането, че Богородица ни благославя... Странно беше, но се случи... Сега Дома ни е Спиралата - полето ни свързва дори когато телата ни са на много километри разстояние.... Не ни е необходима гаранция - всеки от нас е свободен и пази свободата на другия - иначе ще се разпадне Спиралата ни! "Ненормални" ли сме?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Донке, това, което си написала ме заинтригува много. Моля те да ми разкажеш още или, ако си чела някъде нещо подобно, да ми кажеш къде.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря за съвета ти, Благост - ще се пробвам , надявам се да се получи , досега съм чел Библията когато и както дойде - отделни глави, отделни книги , повече като че ли от Стария завет - притчите на Соломон ми харесват , от Новия завет - Откровението и евангелието на Йоан.

Донка, след като знаеш че сте в Спиралата с партнйора си и си щастлива няма нормален или ненормален.Това си е голямо постижение.

Има ли значение разликата във възрастта при женитбата пред Бога , питам и като че ли ми се иска да няма , и още всъщност това за което пишеш са емоционални преживявания , а те истински ли са и ако сте постоянно разделени, не си го представям изобщо ама се радвам за вас.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×