Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Коледните пости


Recommended Posts

Коледните пости

Какъв е смисълът във физиологичен план на Коледните пости /40 дни/, които са едни от най-дългите през годината?

Преди да се отговори на този въпрос, трябва да се подчертае, че Коледните пости са продължение на системата от постове през годината – Великия пост, Петровите пости и Богородичните пости, и да напомним, че някога тези пости са се провеждали само на вода. Сега обаче постенето предполага въздържане само от месо и месни продукти, яйца, млечни продукти и мазнини. (Вж. за постите)

С настъпване на есенно-зимния сезон под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадъчни вещества започват да преминават в тъканите. Ако не се вземат мерки, тези вещества започват постепенно да се уплътняват в тъканите и да пречат за нормалното функциониране на клетките, на целия организъм. Появяват се различни заболявания, чиято цел е да отделят от организма събралата се слуз във вид на храчки при кашлицата, хрема или с помощта на висока температура.

Системата на постите, и в частност на Коледните пости, позволява на организма навреме да се освободи от тези отпадъчни продукти и да заложи „фундамента“ на здравето през есенно-зимния сезон. Навреме очистеният организъм е най-сигурното препятствие за настинките, простудите, грипа, така характерни за този сезон. Ето защо, ако в този период се предприеме например 7-дневно класическо гладуване – само на вода, и то през втората или четвъртата фаза на Луната, очистването ще стане още по-ефективно и мощно.

Особено, ако това стане с прилагане на уринотерапията.

Лечебното /в случая то е профилактично/ гладуване обаче трябва да се провежда на топло, да се използват горещите вани, втриванията на сусамено масло или зехтин в кожата. Пълното гладуване не се препоръчва на хора от доша Вата, на възрастните, на слабите и изтощените по една или друга причина хора. За тях гладуването през студения сезон води до рязко охлаждане, изсушаване /втвърдяване/ на организма и до голяма загуба на телесно тегло, което след това много трудно се възстановява при захранването.

За тези, които ще постят, ще бъде подходящо да използват храни, които затоплят организма. Това са пчелният мед, орехите, киселите и сладките ябълки /медът поражда топлина в тялото и изгонва слузта, киселият вкус също поражда топлина и съдейства за доброто храносмилане, сладкият вкус укрепва телесните сили и удължава живота, орехите „загряват“ организма и са мазни/.

:hypocrite:

Редактирано от Иви
Линк към коментар
Share on other sites

Коледните пости

Какъв е смисълът във физиологичен план на Коледните пости /40 дни/, които са едни от най-дългите през годината?

Повече и по-добро здраве...; Наложено ни свише... :)

Поздрави

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

* ухаеща декорация за Коледните пости:

/идеята е от ел. списание Аз-жената/

307.jpg

Необходими са ви един портокал и около 20-30 зрънца карамфил. Набодете на равномерно разстояние карамфилите. Ще замирише на портокал и карамфил едновременно, което е една миризма веднага напомняща за Коледа. Напоени от портокала зърната карамфил ще продължат да излъчват между седмица и 10 дена. Можете да поставите портокала като украса в съд с плодове...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Коледните пости са вторите по продължителност пости след Великия пост. На Коледни заговезни, 13 ноември, за последен ден се блажи. Коледните пости започват на 14 ноември и завършват на 24 декември. На 21 ноември, Въведение Богородично, разрешава се риба. По стар български обичай на Никулден, 6 декември, се яде риба.

До 24 декември, Бъдни вечер, продължават Коледните пости, на 25 ноември е Рождество Христово – вече не се пости. На 6 декември, Никулден, по стара българска традиция се яде риба. Блажи се на 26 декември, сряда, и на 28 декември, петък.

По време на постите не се яде месо, месни произведения и животински мазнини от всякакъв вид, както не се употребява мляко и млечни произведения, или продукти, където те присъстват. От мазнините се разрешават олиото, зехтинът и други от растителен произход. Забранени са също алкохолът, половите контакти, венчавки, непристойна реч и поведение. По време на Строг пост не се разрешават никакви мазнини, а още по-добре е да се спазва пълно въздържане от храна. В тези дни се прави всичко възможно да не се наранява ближния не само с думи или действия, но и с лоши мисли. Постът е преди всичко духовно понятие и цели през това време човек по-усърдно да общува с Бога, да ходи на църква, да чете Библията и друга подходяща за целта литература на духовни теми. Свещеното Писание учи, че няма смисъл да се пости, ако постът не е съпроводен с любов към ближния, вяра, молитва, милосърдие и смирение. Постът е преди всичко вътрешно усилие на християнина да подражава на Христа. Библията насърчава поста, към който трябва да се приобщи всеки християнин, който разкъсва оковите на неправдата, разделя хляба си с гладните, приютява бездомния и се грижи за немощния. Само „Тогава твоята светлина ще се яви като зора, и твоето изцеление скоро ще процъфти, и твоята правда ще тръгне пред тебе, и славата Господня ще те придружава. Тогава ти ще позовеш – и Господ ще чуе, ще извикаш – и Той ще каже: ето Ме!“

Аз лично тази година ще пропусна коледните пости, може да ги оставя само за последната седмица, когато е строгия пост.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...