Jump to content
Порталът към съзнателен живот

27.11.2007 г. - Всичко в света съдейства за добро


Recommended Posts

Мисъл за деня - 27 Ноември 2007 г.

Всичко в света съдейства за добро. Имаш лош мъж – за добро е. Имаш лоша жена – за добро е. Имаш лош син – за добро е... Като дойде добрият син, за какво иде? За благословение. Лошата жена е за добро дадена, а добрата – за благословение. Значи лошите хора са за добро, а добрите – за благословение.

Из Синаповото зърно ,20 НБ,18.IV.1937 г

Линк към коментар
Share on other sites

Има лош... момент - за добро е!

Такъв е сега момента на излъчена вибрация към нас, като цяло.

Наскоро имах разговор със същества от пояса на Орион и подтвърдиха.

Колко обаче ще продължи момента не казаха. Любопитен съм бил...

Линк към коментар
Share on other sites

Колкото и да си повтарям тази мисъл, в измеренията на конкретните ежедневни проблеми, не мога да я поставя като централна за себе си. Това, което се случва около мен и с мен няма нищо общо с представите ми за добро. Но зад конкретиката стоят други неща. Така в същата беседа чета:

"Сега аз засягам този въпрос от гледището на новото в света. Старото вече си отива, но онова, което ще дойде на негово място, ще хване ли новия път или пак ще тръгне по пътя на старото? Ако речете да хванете пътя на старото, вие ще имате същите резултати, каквито досега сте имали. Никой не е доволен от сегашния живот. Защо? Защото сегашните хора живеят в една полубожествена култура. Те не са още в Божествената култура"

Ако всичко, което ми се случва, ме води в края на краищата до един нов път, до път, от който ще изляза от полубожествената култура, ще получа тласък да потърся и попадна в Божествена култура (като опозиция на "полубожествената"), тогава всичко, което се случва, е за добро. Но не това ежедневно мъничко добро, на което на другия край е едно ежедневно, мъничко зло. Едно Добро, което е много повече и което няма нищо на никакъв друг край. Защото то няма край. То е същностно и вездесъщо.

Но по старите пътища го няма.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз доста си поблъсках на времето главата как така злото ще ни е дадено за добро.

Оказа се, че това не е просто принцип или правило... Всеки път, когато нещо ни разтревожи или ни обиди или натъжи ... предизвика негативна емоция, ние сме склонни да му лепнем етикета зло.

Ако обаче внимателно огледаме ситуацията - последствията и евентуалните различни варианти - без да слагаме, обаче, някакъв идеал за добра ситуация, ще намерим много лесно и бързо защо злото е за добро.

Или кое ни е пречело преди да го видим и да го приемем като добро? Мисля, че това е нашият идеал за добро. Той ни слага филтър на ума, сетивата и емоциите.

В този смисъл злото не просто е неосмисленото добро, то е и най-доброто средство за почистване на ума от идеали. Е, наша свободна воля е какво ще изберем -

-да следваме и налагаме идеала си, делейки света на добро и зло (разбирай - по идеала ми или не) - борейки се със злото и налагайки със сила своето добро...

- или да почистваме покълналите идеали при първия симптом на негативната емоция (лошата жена) или негативната мисъл (лошия мъж).

Линк към коментар
Share on other sites

Нима ще трябва да разглеждам един етикет за да му поставя насила друг?!

Видимо е, че се говори тук за движения, та доброто ще да е напредък, а злото - нещо противоположно. От тази позиция, понеже няма как движението само себе си да изтрива, то и едната категория самичка решава да си отпада.

Понеже действието на света е движението, то съ-действието в света, няма как да е против него. И това въобще не се нуждае от личност - да го разгледа и приеме. Напротив, изживяването му е възможно само отвъд личността. Спрямо нея то може да бъде само табела, но такава, към която тя е привързана и с която обича да се идентифицира.

Та и аз до тези изводи стигам чрез надграждане върху тленните си основи. Друго е чистото познаване, което е едновременно света, съдействието и доброто.

Линк към коментар
Share on other sites

Когато живее на земята, човек минава от благоприятни в неблагоприятни условия и обратно - от неблагоприятни в благоприятни -да се учи.

"Положително знание" 36. Лекция от Учителя, 30 април11930г. София - Изгрева

Ако любите човека, ще го познаете и ще разберете, че няма нищо опасно в него. – „Какво да се прави със злото?“ – Ще се учите от него. – „Кога се родило злото в света?“ – Когато се родила Любовта. Злото е дошло заедно с Любовта. – „Защо Бог, Който е съвършен, допусна злото в света?“ – Бог допусна злото за уравновесяване силите на доброто. Злото е горчив корен, без който растението не може да се развива. Както горчивите сокове хранят растението и дървото, така и горчивините в човешкия живот се всмукват от корените му, за да хранят ума и сърцето, които дават сладките плодове на неговия живот.

Необятната Любов

Постът на Венци ми припомни следния стих от Макбет:

Зло – добро, добро и зло

все едно са потекло –

между тях и ний летим...

..... :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Любов без сенки е съвършена. Съвършената Любов подразбира безгранична светлина. Който влезе в тази среда, чувства се сам, без никакви образи; и той даже няма да има никакъв образ. Може ли при това положение да изпитваш някаква омраза? Ти ще бъдеш тих и спокоен, външно и вътрешно, ще разбереш какво значи абсолютна свобода. Само при това положение ще изпиташ присъствието на Любовта.

...

Казано е, че Любовта примирява всички противоречия. Наистина, за да се домогне до Божественото учение, човек трябва да се е справил с противоречията си. Дойдете ли до Любовта, трябва да гледате на нея като на велик принцип, в който няма никакво зло. Ще знаете, че в Любовта няма никакви форми, никакво съдържание и смисъл. Ако приемете, че в нея има форми, като естествено последствие на тях ще дойдат съдържанието и смисълът. Дето са формите, там е и злото. С други думи казано: Когато вечното се ограничи, ражда се злото. Ето защо, на Любовта трябва да се гледа като на принцип без форми, без съдържание и без смисъл.

Необятната Любов

ПАШЯНТИ - третият етап - е видимият звук. Той е телепатично състояние, при което човек действително усеща формата на мисълта. Това е универсалното ниво, на което се поражда всяка мисъл, независимо дали човек е англичанин или китаец. Тук няма диференциране на мисъл, име и форма. Индус, ескимос, германец или негър - ако гледат едно цвете, всички ще изживеят мисълта за него по едно и също време на един и същ безсловесен език.

ПАРА - четвъртото и най-висше състояние, е трансцедентално. Образувано на неопределена дължина на вълната, то е над всички имена и форми. Това е непроменящият се, изначален субстрат на всеки език и е чиста енергия, шакти. Като недиференциран, потенциален звук, то съответства на Шабдабрахман - Божествената вибрация, която обединява всичко.

Мисълта не може да бъде задържана на първото ниво на звуково и визуално изживяване. Вибрациите й са твърде бързи, дори на най-ниско ниво. В телепатично състояние тя може мигновено да пътува навсякъде. В трансцедентално състояние всичко се слива в едно. Това състояние на мисъл или вибрация, което може да бъде достигнато в медитация, обикновено се нарича Бог.

Свами Вишнудевананда, Медитация и мантри

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

Същото може да се каже и за човека. Най-красивите и възвишени мисли, чувства и желания на човека се създават при най-голямата топлина и при най-голямо налягане. Казвате: „Къде да намерим тази голяма топлина?“ Най-голямата топлина в света, която е в състояние да разтопи и най мъчнотопимите тела, това е любовта, т.е. тя произтича от любовта. Без любовта вие не можете да образувате тази голяма топлина. Ако вие искате да станете господари на своята съдба, непременно трябва да оперирате с огъня на любовта. Вие непременно трябва да оперирате със силата на любовта. Щом имате тази топлина, след това ще ви трябва и голямо налягане. Налягането иде от Духа. За тази цел трябва да дойде знанието у вас. Знанието не може да се добие без светлина. Дето е мъдростта, там е светлината.
Синаповото зърно

:feel happy: :feel happy:

Човекът може да оперира със силата на любовта.

Човекът може да придобива знанието със светлината на мъдростта.

Човекът може да стане господар на своята съдба.... :thumbsup2:

Ако любите човека, ще го познаете и ще разберете, че няма нищо опасно в него. – „Какво да се прави със злото?“ – Ще се учите от него. – „Кога се родило злото в света?“ – Когато се родила Любовта. Злото е дошло заедно с Любовта. – „Защо Бог, Който е съвършен, допусна злото в света?“ – Бог допусна злото за уравновесяване силите на доброто. Злото е горчив корен, без който растението не може да се развива. Както горчивите сокове хранят растението и дървото, така и горчивините в човешкия живот се всмукват от корените му, за да хранят ума и сърцето, които дават сладките плодове на неговия живот.
Бина - благодаря за тези думи!

Казвам: Вие трябва да носите в ума си само една идея – да учите. Този съвет ви давам. Не взимайте нещата в тяхното статическо положение. Не взимайте работите в тяхната свършена форма. Никога не желайте да бъдете най-добрият човек, нито най-богатият, нито най-ученият. Никога не мислете за нещата в тяхната завършена форма. Освободете се от понятието на господар или на слуга. Не мислете дали сте господар или слуга, мислете, че сте свободни. Освободете се от понятието на учител или на ученик. Дръжте в себе си мисълта, че Бог ви е изпратил на Земята да бъдете в даден момент или господар, или слуга, или учител, или ученик.
Синаповото зърно
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...