Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Българска народна музика


Теодора Андреева

Recommended Posts

За теглене http://www.megaupload.com/?f=AKXTKMLD

За слушане онлайн http://gaida.homelinux.com/agatha/index.php (евентуално ще ви трябва Winamp player)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 7 months later...

Родопските песни са съхранили музиката на Орфей. Едва ли има българин, чието сърце не трепва, когато се докосне до нея.

Славеят на Родопите - Радка Кушлева

БЕЛА СЪМ, БЕЛА ЮНАЧЕ

Бела съм, бела, юначе,

цела съм света йогрела.

Един бе Карлък останал

и той не щеше остана, /2/

ам беше в могла утонал.

В моглона нищо немаше,

сал едно вакло овчарче.

Сиво си стадо пасеше,

с медно кавалче свиреше, /2/

с кавалан дума думаше:

"Галени га са ни зьомат,

технону бално колко е !"

И вариант от Смолян:

Бела съм, бела, юначе,

цела съм светан йогрела.

Един бе Карлък останал

и той не щеше остана, /2/

ам беше в могла потънал.

В моглона нищо немаше,

сал едно вакло овчарче./2/

и едно бело момиче.

http://pesen.hit.bg/texts/np_bela_sum.html

Кои изпълнители на родопски фолклор са ви вълнували? Вашите любими песни? Линкове с родопска музика, които бихте препоръчали.

Линк към коментар
Share on other sites

Девойко мари хубава,девойко

Девойко мари хубава, девойко,

сипни ми винце да пийна, девойко, /2/

балото да си кажиме, девойко,

чие е бално по множко, девойко, /2/

Моесо бално по множко, девойко,

че имам служба да служа, девойко. /2/

- Моесо бално по множко, юначе,

че имам руба да правя, юначе, /2/

- Моесо бално по множко, девойко,

че нема да се зомиме, девойко. /2/

Изпълнението е на Костадин Дурев,текста - на Николай Славеев

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Руфинка болна легнала

Руфинка болна легнала

на високана планина,

никой до нея немаше

сал стара и майчица.

Тя си Руфинки думаше:

- Руфинко, моя дощеро,

мила ли ти е рубана,

рубана още либено?

- Майчинко, мила и драга,

не ми е мило любено,

ам ми е мила диньоса,

че са е пролет пукнала,

всичко от земя излиза,

пък я ще в земя да влеза.

Иди ми, майчо, порукай

мижова Фатма да дойде,

да си и придам, майчинко,

моено либе да води,

моена руба да носи.

Линк към коментар
Share on other sites

А ето и нещо неумиращо от Добруджа:

ЛАЛЕ ЛИ СИ, ЗЮМБЮЛ ЛИ СИ

Лале ли си, зюмбюл ли си

Що побърза млад челеби, та заспа,

та не виде какво чудо помина,

лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си!

Поминаха дор три млади уфчеря:

първи носи шаро агне да коли,

втори носи руйно вино да пият,

трети носи медян кавал да свири.

Че минаха дор три моми хубави:

първа носи аршин бяла коприна,

втора носи пъстра хурка да преде,

третя носи шарен гергеф да шие.

Събуди се, разсъни се, челеби,

че да дойдеш на тяхната седянка!

Ето какво казва изпълнителката на песента Верка Сидерова:

Всеки обича своя роден край и това е напълно естествено. Народната песен ме е съпровождала през целия ми съзнателен живот, още от люлката мама ме е орисала с нея. Пих до насита от чистия й извор. Пожелавам го и на вас. Но всеки, който иска да пие от него, трябва да застане на колене, защото от извор се пие на колене …

Верка Сидерова

Българската народна песен от всички възможни кътчета на прекрасната ни страна е изворът,пред който всички ние трябва да застанем на колене.С нея народът ни е съхранявал душевността си и в празници,и в неволи.Тя е,която и сега може да ни разтушава и пречиства.

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Ето нещо интересно за любителите на народната музика:

Изследователят на музиката и инструментите в древния свят Курт Закс твърди, че в зората на човешката култура хората са открили музиката чрез ритъма и пеенето, а музикалните инструменти са се появили по-късно. Според българския органолог Вергилий Атанасов появата на първите музикални инструменти в древността се дължи на стремежа на хората да имитират шумове в природата. В началото на дългото развитие, преди да се обособят и усъвършенстват технически “примитивните” музикални инструменти, това са често звучащи тела, взети направо от природата.

Традицията съхранява и пренася до наши дни такива архаични артефакти. Българска фолклорна музика се изпълнява и на “примитивни” инструменти, взети от природата. Сред популярните духови инструменти, например, попадат крушовият лист, листа от други дървета (орех, лимон, кестен), стръкове трева, орехови черупки, кора от върба, рибени люспи, черупки от раци.

Свирене на звучащи тела от природата

На посочената страница можете да чуете "Дунавски хора",изпълнени на слюда! :3d_046:

Линк към коментар
Share on other sites

Накратко за Група за автентичен фолклор от софийското село Бистрица, по-известна като „Бистришките баби”.

Групата е създадена преди около 60 години. В репертоара си имат над 300 песни. Наред с песните Бабите представят и ритуалите и обичаите, при които те се изпълняват, съхранени са и много старинни хора. „Бистришките баби” са носители на стотици международни награди и отличия. Гастролирали са многократно във Великобритания, Франция, Белгия, САЩ, Германия, Унгария, Чехия, Италия. През 1978 година получават престижната "Европейска награда за народно изкуство" на фондация "Алфред Тьопфер", Хамбург. Представят България и на "Европалия" в Белгия през 2002 година. През 2005 година Бистришките баби са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Не трябва да се забравя, че основата е положена през 1934 г. от музикалния ансамбъл Бистришката четворка. Основан пак към читалището в с. Бистрица.

Бабите пеят антифонно на две групи, т.е едната група пее, а другата отпява. Друго, което е характерно за тяхното пеене, че е на 3 гласа. Ако правилно съм запомнила се наричат ‘окане’, ‘право бучене’, ‘криво бучене’. Едната (която е в средата) подава, а другите – с правото и кривото бучене, ваят мелодията около нейният глас. Нотите не могат да обхванат сложността на това пеене. Затова се ‘препредава’ – сега бабите обучават своите внучки. Друга особеност при този фолклор е, че когато има пауза в пеенето се прави пауза и в движенията.

Кадри от филма, с който са се представяли пред ЮНЕСКО:

Само да спомена, че изискванията са много строги. Правят се два филма – от 5 мин, в който всичко е разчетено по минути и от 2 часа, в който е по-подробното представяне и конкуренцията е много голяма.

През 1980 г. австрийският музиколог Жералд Меснер защитава докторска дисертация на тема „Интерферациона диафония в с. Бистрица.” Най-интересното е, че тогавашните власти не са разрешавали това изследване и всичко е ставало тайно – Бабите си ходели една на друга на гости, така се събирали и Меснер можел да записва. След като защитава дисертацията нещата се променили. Меснер е споделил, че такова архаично тригласно пеене е срещал само в Австралия. Когато пуснал записи с изпълнения на Бистришките баби, австралиййците казали: Ааа, знаем ги, това е едно племе от друг остров, но не говорят на нашия език.

„Пеенето им е уникално, защото е много старинно - запазено е още от предхристиянската епоха...”

По-подробно за групата и нейната история може да прочетете тук: Шопското бучене като шедьовър

Някои от бабите са на повече от 84 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Да се насладим още малко на родопските гайди и богатство от гласове:

Роженски събор

Хора от цял свят пътуват, за да се срещнат на този събор, както доброто и злото се пресичат, за да се помирят. Би трябвало да ги има тези събори, за да се обменят добрите неща и да се казват хубавите. Но най-важно е веселието, чрез което се отърсваме от лошите неща и от лошите навици. На Роженските поляни може да се почувства добрината и хубавите човешки намерения.

Това казва родопската певица Валя Балканска пред радио "Фокус"- Смолян.

И още:

Всички родопски песни са за планината, защото са истински преживени през планинските сърце и душа.

На въпроса на журналиста трябва ли човек да има по-особени качества,за да стане изпълнител на родопски песни,тя отговаря:

Да, но не само за родопското, а и за всичко, което е народно и се обича от народа. Конкретни качества не би трябвало да посочвам. Както не всеки може да сече дърва, така и не всеки може да пее. Но кой каквото може, трябва да го прави с любов. Да се доказва в добрия смисъл, да помага. А не да удряш или да убиваш, а след това да се веселиш. Нека всеки човек да покаже най-човешкото и най-доброто, което може.

По-особеното на родопската песен Валя Балканска определя така:

Тя е широка и волна като планината. Изразява простор, докато пиринската песен например е по-островърха и по-ритмична. Родопската песен е по-широка, защото планините са такива. Може би, както се твърди, че Орфей се е родил именно тук, е вярно, защото е свирел тъжни песни. А това е характерно за родопското.

За онези от вас,които не си спомнят или не знаят,Валя Балканска и песента

Излел е Дельо хайдутин

летя в Космоса през 1977г.А през 1997г. певицата печели еднометровата статуетка от Първата олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис и статуетката "Златен феномен".След редица експерименти в българската асоциация "Феномени" е установено лечебното въздействие на песните на Валя.Самата тя казва,че точно това е избраната песен с толкова отличия,защото е с широк диапазон и носи твърдостта на един българин,който е съхранил името на България.

А ето какво показва едно съвсем ново проучване на в."Стандарт":

Българите не смятат за голяма национална гордост приемането на конституцията или влизането ни в Европейския съюз. Най-голяма гордост на народа ни е неповторимият глас на Валя Балканска. Песента й "Излел е Делю хайдутин", излетяла в Космоса през 1977 г. на борда на "Вояджър", е символът на националната ни гордост.

Стандарт

Великата родопчанка вдъхновено изпълнява още 300 песни,поели мъката и болката на родната и планина.С еднаква любов тя пее и в родната си махала,и в най-големите столици на света.От мои колеги,родом от Смолян,съм чувала,че живеела скромно и никога не се интересувала от хонорарите си.

"Нека оставим звездите на небето. Важното е да има истински хора на земята!”, каза до болка земната Валя Балканска на церемонията по връчването на втората звезда във Famous Алея на славата.

Великите българи

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Силве, благодаря :feel happy:

Ето и едно изпълнение на Ива Давидова на песента Зайди, зайди, ясно Слънце

+ малко инфо

"Зайди, зайди ясно слънце,

че да изгрее месечинка,

че си имам първо либе

поканено, калесано.

Дойди ми дойди, първо либе,

дорде не сме вечерали,

вечерали, хлеб дигнали,

хлеб дигнали и легнали.

Дойди ми дойди, първо либе."

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Притури се планината

Притури са планината,

че затрупа два овчеря,

че затрупа два овчеря,

два овчеря па другаря.

Първи моли, пусни мене,

мене чака първо любе,

втори моли, пусни мене,

мене чака стара майка.

Прага отваря планината,

ха ги пази два овчеря,

любе жали ден до пладне,

майка жали чак до гроба.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

За сведение на неинформираните: Стефка Съботинова е авджийка. Внимавайте да не я срещнете, докато се разхождате оптимистично из горите - когато стреля, тя не пропуска.

После пее.

П.П. Апокрифно-музикален "ученически бисер" - да му мислят академиците.

Редактирано от aorhama
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Не гледам шоуто на Слави, но не мога да забраня да се гледа :D . Снощи се заслушах в тази песен

и както често се случва при мен сутринта се събудих с нея :). Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 25.11. през 2000г. е завършила земния си път една от най-ярките изпълнителки на родопски народни песни Надежда Николова Хвойнева.

1802.jpg

Нейната биография включва много събития и награди,които прославят и нейното,и името на България.Родена е на 19 ноември 1936 г. в с. Левочево, Смоленско в семейство на певци.През 1956 г. печели голямата награда на Окръжния фестивал на художествената самодейност в Пловдив, която ѝ е връчена лично от Филип Кутев. Две години стажува в певческата група „Наша песен“, в която се изявяват и Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Радка Кушлева. През 1958 г. постъпва в новосформирания Ансамбъл за народни песни на БНР.Тя става солистка на Ансамбъла на Българското национално радио (от 1958 г.) и в “Мистерия на бълг. гласове” (от 1987 г.). Изнася солови концерти в Европа, САЩ, Канада, Египет, Судан, Израел, Индия, Либия. Записала е над 300 родопски народни песни за Българското национално радио и “Балкантон”. Последната й аудиокасета е “Родопска изповед” (1992 г.). Носител е на следните награди: I СФДМ, София; от Нови Сад, Египет, Братислава; орден на труда “Кирил и Методий”, I степен; сребърна лира от СМТБ; “Капитан Петко войвода”; “Златен паун” в Унгария; “Грами” с хор “Мистерия на бълг. гласове”.През 2000г. посмъртно е обявена за жена на годината от Американския биографичен институт. В родното ѝ село Левочево в нейна памет се организира конкурс „С песните на Надежда Хвойнева“. За нея има книга, озаглавена „Неповторимата“ (автор Светозар Казанджиев).Да почетем паметта и като послушаме нейно изълнение:

През последните години чалгата прави неистови опити да заглуши напълно автентичния фолклор. Но издържала и на по-големи изпитания през вековете, българската народна песен и сега се чува по цялата страна, че и в чужбина. Защото я пеят големи певци. Като Надежда Хвойнева.
Култура Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Мисля си за планина и за хижа и за това как ми се слушат планинарски песни. Мммм замечтах се...

Не успях да открия нищо което мога да слушам, но попаднах на това.

Български народни и авторски песни отЮгозападна България и Македония*

Попейте си ако ги знаете.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти Фют! :3d_059::thumbsup2:

За Моника, Вероника :feel happy:

diado.jpg

ВЕРОНИКА

Щом засвири Вероника

на физермоника

всички лудуваме,

пеем танцуваме

и пеем за любовта.

Песни чудни за любовта

ни свири често тя.

С радост ний слушаме

нейната музика,

щом ни засвири в нощта.

Тъй Вероника свири

често, често чак до зори.

Всички лудуваме,

пеем танцуваме

и пеем за любовта.

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

Еййй,Фют, ама си голяма палавница!!!Развесели ме от сърце,наистина!!! :3d_059::3d_139::3d_046:

А имаш ли идея къде мога да я чуя тази песен "Вероника"?!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...