Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Развитие на сайта през годините

Recommended Posts

Преди повече от няколко години, на тази дата (08 януари), в интернет пространството се появява едно малко форумче. Март месец същата година, сайта е стартиран официално.

Първоначално със символичен брой посещения на ден, днес 5 години по-късно, уникалните посещения дневно достигат 4000 ... и продължават да растат. :)

През 2009 г. уникалните посещения на ден достигат вече 7 500.

Ето снимки през годините

2003г - снимка 1, снимка 2, снимка 3

2004г - снимка 1, снимка 2

2007г - снимка 1, снимка 2, снимка 3, снимка 4

2008г - снимка 1

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преди 5 години, на тази дата, в интернет пространството се появява едно малко форумче. .....

Сърдечни поздравления на теб и на всички ,които през тези години са отдавали своята любов,време и сили за да подкрепят и бдят над "малкото форумче" - то да расте и порасте. Ето днес великолепни резултати вече са на лице - форумът е един оазис на любов,доброта и мъдрост.

Поздравления и благопожелания към всички съфорумци.

:3d_064::3d_064::3d_064:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преди 5 години, на тази дата, в интернет пространството се появява едно малко форумче. Март месец същата година, сайта е стартиран официално.

Първоначално със символичен брой посещения на ден, днес 5 години по-късно, уникалните посещения дневно достигат 4000 ... и продължават да растат. :)

:3d_137::3d_022::3d_137::3d_046::3d_043:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Честит рожден ден на форума.

Може би от професионално изкривяване или заболяване, не знам, но бих искал да попитам "родителите" дали са планирали "раждането" от елективна гледна точка или просто е плод на случайност.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
:thumbsup2: Поздрьви на създатели и участници!!!Помогнахте и помагате на мен и близките ми.Присъединявам се към въпроса на Вендор.Кои "случайности" ви подтикнаха да го направите?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Радвам се, че пишещите тук намират сайта за полезен.

Относно "раждането", не е било напълно планирано. Въпреки, че подобна идея витаеше отдавна, началото и конкретната реализация бяха спонтанни. Следващите стъпки и ъпгрейд, само от форум до портал с множество секции и подсекции, ставаха по естествен начин...

Ъпгрейд и развитие на сайта през годините - ТУК

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Не знам какъв е бил сайтът преди 5 години.

Виждам днес, че това е един от най-добрите разработени сайтове като интерфейс.

Подреден, логичен, разгърнат, с лесен достъп. Браво за програмистите и дизайнерите.

За празника или за рожденния си ден (все едно), трябва и подходяща торта - от пет етажа.

:3d_146:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво е че го има. Много хубаво. Надявам се скоро да мога да помогна малко (финансово или другояче). И нека отговаря на името си :) --

Беинса Дуно - Порталът към съзнателен живот !!!!!!!!

Обичам ви. :feel happy: :feel happy:

Редактирано от Любо

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Малко снимки от изгледа на сайта от предишни години. Някои от вас може би не знаят как е изглеждал сайта тогава и колко много се е променил.

За жалост от 2002г нямам снимки - в началото беше само малък синичък форум...

За 2005-2006 - също...., за другите години са по-долу:

2003г - снимка 1, снимка 2, снимка 3

2004г - снимка 1, снимка 2

2007г - снимка 1, снимка 2, снимка 3, снимка 4

Е ... има промяна :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да, наистина, развитието е по експонента :thumbsup1:

Споделям мнението на Мона - браво и благодаря и от мен на целия екип!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

("...целите и задачите , които сайта си е поставил и сте сългасни да съдействате за тяхното реализиране.")
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Моля, бихте ли ми дали работещ линк, към целите и задачите на сайта, за да мога да ги прочета отново и така да се ориентирам – дали, към днешна дата, съм там, където Духът на Идеите на Беинса Дуно и Неговото Учение, по условие, е поставен във фокуса на вниманието – не само на екипа на сайта, но и на всички участници, във форумите.

Оставам с впечатление, че ако е така, то – към днешна дата – няма еднозначно разбиране на това, у пишещите потребители.

Ако потребителите са прави да публикуват, по дадена тема – всичко, каквото са чули и каквото знаят (от и) за света, а нямат представа и най-важното – нямат интерес към Идеите на Учителя Петър Дънов, и щом това е по регламент – лошо няма. Може и така. Това Учение не се натрапва никому, насила.

Обаче Божественото Учение на Беинса Дуно заслужава един чист оазис, където да може да процъфти и да даде плод, в България. Като се водех от някакви мои вътрешни предположения, си мислех, че това място е точно "Порталът към съзнателен живот".

За мен, отговорът на този въпрос е много важен и би определил по-нататъшното ми участие във форумите. Благодаря ви.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря за линка, Иво. Там прочетох следното:

–––––––––––––––––––––––––––––––
Основен източник на вдъхновение за основателите на сайта е Беинса Дуно и философско-езотеричното му учение, разбирано в неговия универсален аспект. Екипът вижда във всяка уникалност път към хармония и единение, високо уважава и цени всяко духовно учение, което освобождава човешкия дух.

Цели и задачи

BeinsaDouno.com e информационно ориентиран портал, посветен на пробуждането на съзнанието и неговите необятни възможности. Мисията на сайта е да бъде в помощ на тръгналите по пътя на себепознание. Вниманието на аудиторията се насочва към универсалните истини изложени в лекциите и беседите и приложението им във всекидневния живот.“
–––––––––––––––––––––––––––––––

Предполагам, с известна доза неувереност, че "универсалните истини изложени в лекциите и беседите" има предвид, по-скоро, само "Божествените Идеи, изложени в лекциите и беседите", които са вечни, защото доколкото човешките "истини" (т.е. човешките "идеи" / или "факти", може би?) – са временни и преходни, считам, че те не могат да бъдат предмет на специален интерес и особено на изучаване, в този сайт, а по-скоро – човек трябва съзнателно да се освободи от тях (от всяка една такава човешка "истина", поотделно) и да постави на освободеното, в съзнанието си място – чистите Божествени Идеи, изложени в лекциите и беседите на Учителя Петър Дънов. Не е ли това смисълът на вътрешната промяна, изразена в пробуждането на съзнанието, у всеки човек (който е готов за това, разбира се – и за която вътрешна промяна (на нуждаещия се човек) – сайтът поема грижата, да помогне, посредством ресурсите си)?

За такова нещо – наистина би имало смисъл, човек да се потруди, над самия себе си и тогава да помогне, и на другите, да го разберат.

Но ако не съм права, то моля, нека някой от екипа да ме поправи, за което ще бъда благодарна, защото понятието "универсален" (както е тълкувано в речника) – струва ми се, че няма как да пасне на тази задача, към българите, така както е поставена тя, в Новото Учение на Беинса Дуно, от самия Него.

Разбира се, ние не сме длъжни да приемем, за себе си, точно това тълкуване, което речникът дава на думата "универсален", но все пак – едно изясняване, от страна на екипа, на понятията "универсалност" и "истина", в контекста на изразите: "универсалните истини изложени в лекциите и беседите", и "универсален аспект", мисля, че би било от полза, за всички потребители, тъй като точно те (т.е. универсалните истини, в техния универсален аспект), съгласно текста, регламентиращ  целите и задачите на сайта, са поставени на вниманието на аудиторията му. Моля, ако е възможно, обяснете на аудиторията на сайта  – и по какъв начин визираната, от вас, универсалност, вие свързвате с пробуждането на съзнанието на човека. Благодаря.
универса̀лна, универса̀лно, мн. универса̀лни, прил.
1. Който е разностранен, всеобхватен. Универсални знания. Универсални умения.
2. Който може да служи за много цели или дейности.


ИСТИНА - КАКВО Е ИСТИНА?

Ядка на Божественото учение

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Когато се включих 2005-та година в портала и форумите му, имаше голяма интензивност, много участници. Постепенно всичко това залезе... Защо? Социалните мрежи, да - оказват влияние. Но, има форуми като бг мама, които продължават да функционират на пълни обороти. А тук залязоха нещата. Та, дали всъщност във фейсбук е реалната причина? Аз не мисля, че е това основното, макар че частично, да. Тогава какво, защо така спадна дейността? Беше уникално място за споделяне, за много интензивни дискусии и дебати, водещи до силно обогатяване и намиране на различни и по-високи гледни точки. На мен самия такова участие ми беше много полезно, за което съм и винаги ще съм благодарен! Какво се промени, какви са многофакторните причини за това угасване? Изказвам някои предположения:

- Социалните мрежи - да, наблюдава се оттегляне към тях. Но, това е масово, не е пряко свързано единствено с този портал. Там динамиката е друга. По-плитка, по-клюкарско съкращаваща. Насочват към интересни материали, но собственото разсъждение е на далеч по-повърхностно ниво, а всичко се губи за дни след написването. В духа на съвременния дефицит на вниманието, измързеляваща визуалност... Според мен обаче, социалните мрежи изиграха роля не повече от 20-на% за мъждукането, в което порталът влезе...

- Друга спомагателна, но също важна причина: твърде много се "режеха" мнозина от участниците, с действително много висок потенциал и сериозна роля в тогавашното развитие на нещата. Направо се гонеха. А бяха много силни като присъствие доста от тях, брилянтни като интелект, шарени като хора... Дискусиите с такива бяха много напрегнати, както и изключително ценни и за участниците и за четящите. Имаше много пиперливи и същевременно талантливи, че и гениални участници, които обаче бяха банвани заради това, което са.... Ъъъъъ, what the ...ck.... Но е факт! Освен тези описваните, имаше и много по-модерирани участници, които играеха роля на междинни звена, на спояващи и свързващи противоположните гледни точки, което водеше до трети и по-високи. Те обаче сами напуснаха, когато тези по-лютите бяха изгонени - защото без тях нямаха функция. Защото един дух на перфекционизъм и наивен позитивизъм, приеман за духовност ( а всъщност "духовен" байпас), витаеше и режеше, приемайки розовия позитивизъм за духовност. Уви... Та, такова отношение, кастрира още около 20-на % - да де, но с горното, 40% вече е доста...

- Основният според мен фактор - оттеглянето на админите, първоначално създали портала, от активно участие. Оттегляне и фактическо нежелание за съществуване на действеност в портала (виждана погрешно през споменатия байпас като отклонение от духовния му корен), проектирано от тяхната собствена динамика в него. Защото ставащото в създателите на дадена система директно влияе върху тази система. Подчертавам, не говоря за личности, а за процесуално системна динамика. В такива психични процеси, активното форумно взаимодействие бе виждано (къде съзнавано, къде не...) като нежелано, като дисониращо със собствения психичен процес, активно пренасян върху духа на форумите... Според мен този факт оказа поне 50% (че и повече) влияние върху все по-изтляващото и загасващо присъствие на портала единствено като пасивна система. В никакъв случай не говоря зза принципна и актуална заетост, липса на време и т.н. Всички сме заети, дори твърде заети. Не е това. До въпросната проекция на психични установки е! 

Та, сега накъде с този почти умъртвен, на поне 70% от вътрешни фактори и едва на 20-на % от външни, превърнал се в изключително пасивен портал. Портал ли е въобще, при такова положение на нещата?

Пиша искрено, с уважение и обич! 

Орлин, с благодарност участник в портала за съзнателен живот!

 

Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Вероятно моят отговор ще прозвучи като самозащита. Всъщност, чувствам се длъжна да сложа мнение и от другата страна на везната. Така е честно по отношение на потребителите. 

В миналото, за което говори Орлин, наистина имаше доста интересни участници и дискусии. Обаче:

- това беше време, в което не всеки можеше да си направи страница, блог или сайт с форум. Съответно, групите по интереси намираха подслон в сайтове и форуми, сходни на техните. Такива бяха случаите с групата на розенкройцерите (така я наричахме в модераторския екип). Те бяха много интересни личности, интелигентни, "пиперливи" и добре образовани. Проблемът беше, че те се опитваха от време на време да поставят под въпрос Учението на Учителя и да привлекат вниманието (и не само вниманието, но и хора, тръгнали по пътя на духовното развитие) към своите доктрини и събрания по градове. Ние се опитвахме дълго време да оформяме това като "Духовни мостове", но все пак бяхме длъжни да пазим чистота на страницата. Инак, потребителите, които влизаха за пръв път, си мислеха, че това е розенкройцерски сайт или че Учителя е част от Розенкройцерството, дори имаше въпроси в личните ни съобщения дали Учителя е бил ученик на Щайнер. За съжаление имаш сигнали, че тази група се опитва да привлича хора и слични съобщения. Съответно доста от последователите на Учителя, които влизаха тук, ни пишеха с учудване защо е така. Екипът се опита да "поправи" това с повишена активност в секцията за Учителя и Учението и така се родиха сериите с Великата майка, Неделните беседи и Утринните слова. Така че трябва да им благодарим. Тук трябва да призная, че лично аз не успях да се противопоставя достатъчно ефективно на натиска на няколко по-консервативни хардлайнери, които имаха желание да ограничат форума само до теми, свързани с Учителя и Учението. Цената, която трябваше да платя, за да не се случи това, бе ограничаването на участието на такива групи. За съжаление реципрочно се налагаше да ограничаваме и твърде дълги и назидателно звучащи мнения на последователи на Учителя. Те, обаче, са си съвсем на място в секцията с Блоговете, за което съм благодарна от сърце!

- Част от останалите интелигентни и интересни участници (например Добромир - д-р Пашкулев) си развиха свои страници и форум и отклониха вниманието си към тях и към своите творчески планове и ангажименти. Същото се случи с Астрологичната секция. Все пак не бива да подценяваме изключителното разрояване на сайтовете с духовна насоченост в нета. Аз понякога хвърлям поглед и върху други живи на времето форуми, но при тях положението е доста по-трагично от нашето. 

- Имаше и тролове (тогава такова понятие нямаше), които тогава нямаха друго поле за изява. За тях отделихме Разговорките, защото нямаше как да допуснем да се разводняват темите с подмятания и да бдим денонощно кой кого е обидил или къде си е изхвърлил душевните отпадъци. Тези тролове сега замърсяват социалните мрежи и куп други сайтове. Аз съм им признателна за отдръпването. 

- Моята радост е бурното развитие на подфорума Психотерапевтични насоки онлайн - за което в друга тема изразих изключителната си благодарност на екипа му. Той не излиза на началната страница заради деликатността на темите и силно личния характер на доста от мненията на участниците. Важното е, че той помага на хора в беда и затруднения. Учителя това е смятал за най-съществено в прилагането на Учението. 

- Оставих случая с Таро за накрая. Беше много проблемно. Уважавам всички участници в този подфорум, но в един момент доста стари и добри събеседници се отдръпнаха точно заради наводняването на форума с чат-версии на темите от Таро. Поставяха ни сериозно въпроса дали това е форум под името на Учителя.... Накрая проблемът се реши, като те си създадоха собствен форум. 

А колкото до социалните мрежи - мисля, че процентът, който дава Орлин по-горе е по-сериозен. Аз, познавайки старите ни потребители и следейки сегашните им изяви, бих дала поне 40 процента като причина за отлива. Жалко е, но е факт - шаренкото, лесното споделяне на какво ли не без дори да го е прочел човек, свиването на общуването до ежедневната клюка, подсмиване, шега... И за тях има място, разбира се... Но времето ни пришпорва и сега аз ще се самоогранича и ще спра. 

Скоро не бях писала толкова много. Простете ми, но това е проблем, който доста ме вълнува. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И мен ме вълнува - затова пишем! Да, личните сайтове и блогове, това е така също. 

За окстрянето с мярка, да. Но, ако е прекалено - тук стигаме до това какво е дух на Учителя, нима е стерилно пасивен, не включва ли в себе си и другите учения и системи (та нали от братството на по-високо ниво идват всички...), а и бъркането на потискащия непременен позитивизъм с чистотата и духовността. Реалната чистота включва калта толкова, колкото и цветовете ... А какво щели да кажат ригидните братчета и сестрички?! Не те и тяхното ТРЯБВА, а съобразяването с такава болна критика, маскирана като духовност, е което няма общо с духа на Учителя. Давам пример: ако Омраам Михаил Иванов, този велик Учител, се беше съобразявал какво казват другите, учениетонямаше да е по всички континенти... Или този брилянтен Учител, Елеазар Хараш - ако слушаше "какво ще кажат...", не би разпросранявал така адекватно именно духа на Учителя!...

Но, основното, което загаси форума и го направи крайно пасивен, продължавам да го твърдя, е оттеглянето на водещите съставители и проектираната му психчна динамика, за която говоря по-горе. Отвъд чисто психичните процеси, знаем че има и по-високи, енергийни...

Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×