Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

"Не е въпрос за убийството, но по-голям грях от него няма. Той е последният грях. Който се опита да убива съзнателно, той е син на демона. За него се казва, че той е син на дявола. За такъв човек се казва, че той още отначало бил человекоубийца. На такива и Бог не прощава. Защо не се прощава на дявола? – Защото е человекоубиец. Знаете ли колко мъчно се прощава на убиеца? Той може да напълни цяло буре със сълзи и пак да не му се прости. Ако някой мисли, че му се прощава, той се лъже – не, не му се прощава. Защо дойдоха толкова много нещастия в Давидовия дом? – За убийствата.

Христос казва: „Не се позволява никакво отмъщение, никакво убийство. Оня, който убива брата си, няма да му се прости нито в тоя, нито в оня свят“. Мъж, който убива жена си, или жена, която убива мъжа си, е изверг на човечеството. Сестра, която убива брата си, или брат, който убива сестра си, също е изверг на човечеството. Това не е християнският морал! Това е грях против Духа Светаго. Даже мисъл за убийство не се позволява! Който направи какво и да е убийство, ще носи презрението на цялото човечество, на светиите, на ангелите. Всеки ще го счита за престъпник, който не е изпълнил Божията заповед: „Не убий!“ Сега аз говоря за религиозните хора, за християнските народи, които от две хиляди години носят пушки, топове, оръдия, а свещениците четат молитви за благословение на оръжието. Всички свещеници, които поддържат идеята за войната, са осъдени вече от Бога.

През ума ви не трябва да минава никаква мисъл за убийство. Когато се разгневят, и мъжът, и жената си казват: „Да пукнеш, да умреш!“ Не говорете такива думи. Мир и съгласие, любов и хармония трябва да царят между вас. Това изисква новият морал. Ще кажете, че не се занимавате с такива работи, т.е. не сте убивали. Аз говоря за ония, които убиват. Няма прошка за тях. Ония, които се готвят да убиват, да му мислят! Казвате: „Това е революция; там всичко се прощава“. – Не е така. Коренен преврат трябва да стане в хората, а не революция. Всички трябва да се проникнат от мисълта, никого да не убиват. Същественото е: Да не причиняваме страдания на никого, да не се измъчваме, а да дойдем до пълно разбирателство помежду си. Не одобрявам затворите, не одобрявам бесилките, дето и да са те. Направо трябва да се каже на всички хора, че пътят, по който вървят, не е Божествен.

който се възмущава в човека и воюва против всички неправди, това е Бог. Той е запалил света и го раздухва. Светът не може да се оправи с пушки и топове. Какво ще правите тогава? Сложете правилото в живота: Никакво убийство! Всяко убийство е грях против Духа Светаго. Понеже се казва, че човек е направен по образ и подобие Божие, то всяко убийство на човека подразбира разрушаване на Божия образ. Да убиеш човека, да убиеш в него възвишеното и Божественото, това значи да извършиш най-голямото престъпление. Въздържай гнева си и не казвай, че искаш да се освободиш от жена си, от брата си или сестра си. Ако ти се освободиш от тях и Бог ще се освободи от тебе, помен няма да остане от тебе.

Брат уби брата си – първото убийство. От осем хиляди години човечеството още не може да се освободи от тоя грях. Той лежи на съвестта на всички хора. Знаете ли какво нещо са осем хиляди години? След всичко това искат да ни убедят, че убийството било позволено. Не се изкупва лесно убийството. Даже Христос не може да изкупи последствията на убийството, извършено от Каин. Бъдете будни! Не се заблуждавайте от философията на вашите стари учители и професори! Тя ще бъде пометена. Затова всеки професор трябва да постави нов надпис: „Не се позволява абсолютно никакво убийство!“ Понеже сме кармически свързани един с друг, всеки от нас отговаря за извършеното престъпление от някого. Някои ме питат: „Защо побеляха косите ти?“ – От вашите убийства. По силата на кармичния закон и аз съм замесен в тях. И вашите коси побеляха по същата причина. Всеки момент, когато стават престъпления, аз ги чувствам, взимам участие в страданията на хората. Виждам, как се забива нож в гърдите на някого: чувам, как вика, плаче, моли се тоя човек, докато издъхне. Някъде убиват жена или дете.

Ние вдигаме глас против всяка неправда. Не е въпрос за моето учение, но българите трябва да се ръководят от следния девиз: „В България не се позволява никакво убийство!“ Нека всеки свещеник, всеки войник или стражар си каже: „Аз написах в душата си, че не съм съгласен с никакво убийство“. Мислите ли, че при това положение Бог няма да бъде на страната на българите?

Нека всеки християнин сложи на вратата си надписа: „Ни помен от убийство!“ Това е грях против Духа Светаго, за което Бог никога не прощава.

Днес и мъжът, и жената гледат да бъдат добре облечени, да се покажат пред хората. Как са вътре, не е важно. Това е актьорство. И не е толкова актьорство, колкото престъпление. Случи се, че жената забременее. Мъжът казва: „Не искам това дете. Намери начин да го изхвърлиш“. Не се минават много години, и тя става хилава. Казва: „Не зная защо съм толкова слаба“. – Пометнала си. Но и на мъжа работите не вървят добре. Никакво помятане! Никакво убийство!"

-----------------------------------------------

В рова на лъвовете

Линк към коментар
Share on other sites

Какви крайни думи. Нали трябва да има и излекуване, ама с тези думи ли ще го постигнем? Аз не мисля, че има нещо, което Бог да не може да прости. Впрочем не Бог прощава, а човекът, сам на себе си трябва да прости, ако е извършил голям грях.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

"В света съществуват две злини, които се произвеждат от две различни причини: от яденето и от жертвоприношението. Яденето внесе греха в света, а жертвоприношението – убийството. Наистина, за яденето се създават различни грехове. Каин и Авел принесоха жертва на Бога. Тази жертва стана причина за първото престъпление в света. Бог погледна благосклонно към жертвата на Авел, а не прие жертвата на Каин. Това озлоби сърцето на Каин и той уби брат си.

иска ли да се развива правилно, човек трябва да спазва двете главни заповеди, изказани в отрицателен смисъл: Не яж от забраненото дърво, за да не грешиш! Втората заповед: Не убивай! На жената е казано да не ходи около забраненото дърво, да опитва плодовете на доброто и на злото. На мъжа е казано да не отива заедно с брата си на полето, да принасят едновременно своята жертва. Жертвоприношенията стават причина за убийства. Въпреки това и до днес още народите, обществата, отделните личности продължават да принасят жертви. Какво представлява войната? Войната не е нищо друго, освен жертвоприношение. Днес всички се питат кога ще престане войната. Войната ще престане, когато жената се откаже да яде от плодовете на дървото за познаване на доброто и на злото и не греши. Войната ще престане, когато мъжът се откаже от своите жертвоприношения и убийства. Като грешат и убиват, хората се оправдават с икономическите условия на живота, с известни наследствени слабости и т.н. Както да се оправдават, все неоправдани остават. Ще дойде ден, когато хората ще разберат, че въпросите не се решават с убийство и насилие. Бог е в състояние да спре убийствата, престъпленията, греха, войните, но Той оставя хората свободно да се проявяват, да си научат уроците. Ако ги спре, това значи да употреби особен род насилие върху тях, а ние знаем, че Бог изключва всякакво насилие. Като ги оставя свободно да се проявяват, хората ще дойдат до високо съзнание, да решават въпросите си правилно. Като знаете това, вие трябва да чистите сърцето и ума си, защото от сърцето произлиза грехът, а от ума – престъплението и убийството.

Следователно, за да не върши грехове, човек трябва да знае как да яде. За да не върши престъпления, той не трябва да принася жертва едновременно с брата си. Иска ли да се жени, човек трябва да се жени по новия начин, който изключва греха и престъплението. Когато се жени по нов начин, момата трябва да търси момък, който не е принасял жертвата си едновременно със своя брат. Когато се жени по нов начин, момъкът трябва да търси мома, която не е яла от забранения плод. Момата не трябва да се жени за земеделец, какъвто е бил Каин. Какво означава думата „земеделец“? В широк смисъл на думата, земеделецът е човек, силно привързан към земята. Той обича парите, къщата, имотите, удоволствията и т.н. В широк смисъл на думата, земеделецът е човек на старата култура. Докато хората вървят по старите пътища, светът никога няма да се оправи. Докато сегашните хора не придобият нови разбирания, те никога няма да се справят с две неща: жените – с яденето, а мъжете – със старата религия на жертвоприношението. Слабата страна на жените е в яденето, а на мъжете – в жертвоприношението. И досега още жените не са се научили да готвят. Първото условие, което се иска от жената-домакиня, е да има чисто, благородно сърце и светъл ум. Същото се изисква и от мъжа. Само такава жена и такъв мъж могат да служат на Бога.

Съвременните религиозни казват, че Христос освободи човечеството от греха. На думи и на теория е така, но в действителност не е така. Не е лесно да се освободи човек от греха на своето неразумно сърце и от престъплението на своя ум. Ако е въпрос за теории, за писани закони, за проповеди, светът е богат с това, но приложение се иска. Въпреки всичко, което е дадено на хората, те все още вървят в стария път. И до днес още стърчат бесилки, и до днес още затворите се пълнят с хора. И до днес още се вършат убийства и престъпления. При това една от десетте заповеди гласи: „Не убивай!“ Бог не позволява насилие върху живота не само на човека, но и на всяко живо създание. Като уби брата си, Каин рече Господу: „Престъплението ми е по-голямо, отколкото да бъде простено“. И Господ рече: „Който убие Каин, нему ще стане седмократно отмъщение“. И сложи Господ белег на Каина, за да не го убие който го намери.

Съвременните хора, били те светски или религиозни, говорят за морал, за убеждения, за вяра, за любов към ближния, но засегне ли ги някой с нещо, те са готови да отмъщават, да убиват. Значи въпреки убежденията си, човек е готов да коли, да беси, да убива.

Великата школа на Живота, т.е. в школата на Царството Божие. Никой не се приема за ученик на тази Школа без изпит. За жената изпитът е един, а за мъжа – друг. Жената ще бъде прекарана пак през дървото за познаване на доброто и на злото, но ако си позволи само да погледне към него, тя пропада. Жената трябва да мине и замине край това дърво без да пожелае да го види. ... Мъжът пък ще бъде поставен на изпит върху въпроса за жертвоприношението. Ако той си позволи да погледне към жертвеника на своя брат, да види накъде отива димът от неговата жертва, веднага ще бъде върнат назад. Съвременните мъже трябва да бъдат внимателни, да не повтарят погрешките на Адам и Ева, на Каин и на Авел. Мъжът трябва да върви напред, да не проявява никакво любопитство по отношение на своя брат, да гледа накъде отива димът на неговата жертва."

------------------------------------------------

Каин и Авел

Линк към коментар
Share on other sites

Хулата срещу Светия Дух и убийството едно и също ли са?

Аз съм си имала работа с хора, които в минали животи са убивали. Знам ли, може и на повечето от нас да се е случвало. Тежко им е, но на някой, които се събуждат, чувствам, че много им помагат от небето. Нали всички овце трябва да се приберат в кошарата, и най-изгубените?

Има един руски филм, наскоро го гледах. Казва се "Остров". Препоръчвам ви го.

Линк към коментар
Share on other sites

Не са едно и също.

Аз не съм съвършена, не съм толкова добра, но мога да простя напълно, ако някой ме похули. Какво да кажа - вярвам, че дори и хулата срещу Святия Дух може да се прости, именно защото е Свят, защото е Милостив, защото е Любящ... Той не може да бъде осквернен. Това си е чисто мое човешко виждане по въпроса. Не мога да се смятам за по-добра от Създателя. Щом аз мога да простя, Той със сигурност още повече!

Ние дори и в този си живот сме убивали.

Линк към коментар
Share on other sites

В Природата умират тези форми, които не са способни да допринесат, за по нататъшното развитие на съзнанието, което ги обитава. Убийството е всяко действие, което допринася за невъзможността на съответната форма да проявява живота през себе си и ограничава способностите на съзнанието за развитие. Забележете, че формата не е задължително да бъде физическото тяло. Тя може да бъде също емоционалното тяло, менталното тяло и дори душата и по-висшите тела. Също така формата може да са групи, организации и други социални структури.

Хулата срещу Светия Дух и убийството едно и също ли са?

Ако под хула срещу Светия Дух се разбира ограничаването на проявите на Живота - да. Но хулата срещу Светия Дух може да се разбира и като отричане от Него, като предприемане на действия в срещуположна посока, насочени срещу Цялото от което човека е част и предателство спрямо него. Последното разбира се води до тежки последици и деградация(все пак възвратими) за съответното лице.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Убийството е всяко действие, което допринася за невъзможността на съответната форма да проявява живота през себе си и ограничава способностите на съзнанието за развитие. Забележете, че формата не е задължително да бъде физическото тяло. Тя може да бъде също емоционалното тяло, менталното тяло и дори душата и по-висшите тела. Също така формата може да са групи, организации и други социални структури.

Напълно съм съгласна! Даже мисля, че списъкът на неща, които може да бъдат "убити" е неограничено голям. Обхваща целия свят...

Затова си мисля, че в мита за Тантал не става дума за убийство на една персона от друга, а за своеволното ликвидиране на проява на живот, за чието опазване човешкото същество всъщност е отговорно. Ликвидаторът е един самозабравил се Божи син. И ликвидираното е всяка проява на Светия дух, на която самозабравилото се човешко същество може само да се опита да отнеме живота. Но тъй като не го дава, не може и окончателно да го отнеме. Само че може да се обрече на нескончаеми мъки...

Докато не си върнем синовността, как ще спрем да сеем смърт?

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

„Убийство“ подразбира не само когато убиете нѣкого, но и когато убиете въ себе си една добра мисъль, пожелание. Убийство е когато вие убиете една добра мисъль у нѣкой човѣкъ. Срѣщате човѣкъ, който вѣрва въ Бога, и вие му казвате, че нѣма Богъ и съ това вие го убивате. Питамъ: този философъ отъ гдѣ знае той, че нѣма Богъ? Когато единъ човѣкъ каже, че нѣма Богъ, азъ разбирамъ, че той иска да се намѣсти на Неговото мѣсто. Когато нѣкой каже за нѣкого, че е глупавъ човѣкъ, то значи, че той иска да се намѣсти на това мѣсто. Когато кажете за нѣкого, че е богатъ, то значи, че искате да се настаните на неговото мѣсто. Когато каже една жена за друга, че не е красива, то значи, че тя иска да вземе нейното мѣсто. Когато нѣкой мѫжъ каже за другия, че е поплювко, то значи, че той иска да вземе неговото мѣсто. Тѣзи нѣща отдалечаватъ хората отъ Бога.

„Не убивай.“ Това значи, че въ вашитѣ желания не трѣбва да има мисъль да разрушите всѣко добро желание или всѣка добра мисъль, която Богъ е вложилъ, а напротивъ, трѣбва да ги култивирате. Ако убивате всичко това, животътъ ви ще стане безсмисленъ. Въ какво се състои смисълътъ на живота? Смисълътъ на живота се състои въ това да почиташъ майка си и баща си и да любишъ ближнитѣ си. А условията, за да можешъ да почиташъ майка си, баща си и да обичашъ ближнитѣ сѫ тѣзи: да можешъ въ тебе да отстранишъ всички тѣзи първи качества. Най-напрѣдъ трѣбва да започнешъ съ Мойсеевия законъ, да изкоренишъ тѣзи навици, които прѣкѫсватъ връзкитѣ на Божествения свѣтъ и спъватъ нашето развитие на земята. Христосъ, като казва въ Евангелието на Иоана, че Той е лоза, разбира, че всѣка прѫчка у него, която има желание да убива, не принася плодъ, „Отецъ ми я отрѣзва“. Какви сѫ симптомитѣ на единъ човѣкъ, който постоянно убива? Щомъ започнете да се вкисвате, вие започвате да убивате. Раздразнението е първата причина на убийството.

Спасението

Линк към коментар
Share on other sites

Не убивай-кого? или какво?

Не убивай себе си бих казала.

Случва се -нарича се карма ,нужно е за пробуждането на себе си.

Пример М.Ставински-катастрофа ,умира човек и?

Той не го е искал ,не го е помислял дори ,но се случва ,виновен ли е?Убиец ли е?В грях ли е?Сега той трябва да спаси себе си .

Двамата алпинисти ,които след дълга борба за живота на непознат го оставят ,защото трябва да спасят себе си ,знаейки ,че той ще умре .

Това убийство ли е?

Понякога просто се случва ,за да се пробуди нещо в нас.

Тогава идва ред на самоспасението,не знам по голямо наказание от това.

Линк към коментар
Share on other sites

Освен физическото убийство , съществува и така нареченото духовно убийство или духовно самоубийство.

Те нещата дотам са стигнали ,че е абсурдно човечеството да продължава с физическите убийства. Няма и милиарди години да ни стигнат да си изкупим кармата .

А другите духовните убийства, за тях какво ще кажете ?

Според мен те не са по - малко грешни .

Пак се убива Божествената искра , пак е убийство .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Мисля, че по-скоро желанието, намерението за убийство, което пък е свързано с чувство на омраза, гняв и отчаяние, е това, което възпрепятства духовния възход. Самото физическо убийство вече води пък до възпрепятстване на друга душа да извърви пътя си. А може би всички нещастия по Земята, цялата тази смърт и болка съществуват, за да ни научат, че този прекалено материален свят не е толкова привлекателен и вечен както ни се е искало да бъде. Но душите ни са забравили това.

Много ме боли от страданието на живите същества по света, независимо дали са хора, животни, растения, камъни и сърцето ми просто се разкъсва, когато видя страдащи души. Но вече започвам да усещам, че някъде много по-високо от мен се вижда друга картина, с друга цел. Където страданието е само малко камъче по пътя на душата. И сякаш не е съвсем истинско.

Някой ден, може би по-скоро, отколкото предполагаме, всеки човек ще разбере връзката си с всичко във Вселената и всички заедно ще минем на по-високо ниво.

Устремена съм към този ден.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...