Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво разбирате под думата „женитба“?


Guest Ла Горда

Recommended Posts

Повечето хора се женят, за да бъдат щастливи. Под думата „женитба“ ние разбираме свързване на човешката душа с Бога, т.е. с Първата Причина на нещата.

Събиране и изваждане

Линк към коментар
Share on other sites

Хубаво би било цялостното мислене на хората да обърне оста на традиционното разбиране за двата принципа (мъжкия и женския) като лежащи в една хоризонтална равнина, като си ги представи по вертикалата (Дух - Материя). По отношение на Бог всички ние сме в качеството на пасивния принцип. Т.е. ние сме възприемащи, получаващи. На Бог ние нищо не можем да дадем. Ние можем да послужим като основа за Неговото проявяване, но най-вече ако разглеждаме хората като съвкупност. Отделния човек може да послужи като основа за проявяването на своята собствена Монада. Последната на своя собствен план е едно с Бог и чрез нея проявяваме и Бог в себе си.

Правилното отношение е активно да е това начало, което се намира по-близо откъм страната на Духа по оста Дух-Материя. Или с други думи казано Монадата да е пасивна по отношение на Бог, но активна по отношение на душата; душата да е активна по отношение личността. Ако се обърне поляризацията, какъвто е масовия случай свързан с душата и личността се явяват нарушения (в случая егоизъм). Егоизъм същестува, когато активния принцип е поставен на мястото на личността (без значение ума или желанията), а душата е заставена да бъде в пасивна (в случая не толкова получаваща, колкото изчаквателна) позиция. Разбира се душата ще се възползва и от най-краткия миг в който личността се "открие" за влиянията идващи от нея и ще изпрати своите благотворни енергии. В тези моменти душата се явява активна, а личността пасивна (и пак обърнете внимание, че активна и пасивна се отнасят единствено да отношенията между личността и душата). Нещата са същите и в отношенията на човека с Бог, в междуличностните отношения и в отношенията на човека с различните социални групи.

Линк към коментар
Share on other sites

Повечето хора се женят, за да бъдат щастливи. Под думата „женитба“ ние разбираме свързване на човешката душа с Бога, т.е. с Първата Причина на нещата.

Събиране и изваждане

Да. И аз така считам. Всяка идея извън тази, носи много, много, много нещастие, болка и тъга... Затова и не са щастливи хората. Защото търсят щастие във всички посоки извън единствената, която всъщност носи щастие.

Със Станимир съм почти напъло съгласна. Имаме разногласия само по въпроса за душата. Сегашната душа на човека, според мен, не може да изпълни тази чудесна, изумителна задача, за която говори Станимир. За тази цел е необходима една друга душа. Духовна душа. Която именно да бъде проводника между човешкото същество и Създателя. Човешката душа не е духовна, вероятно. Иначе би бил необясним този резултат, който виждаме днес. И все ще си измисляме персонификации на първоизточника на бедите ни. А то си има доста по- просто обяснение.

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

"Мъж и жена, като се оженят, мислят че Господ им е наложил някаква власт. Мъжът казва: „Ти си живяла при майка си свободно, но в моята къща ще влезеш под нов закон. Аз съм малко сприхав, честолюбив, лесно се докачам и да се пазиш от мене, защото, ако ме обидиш, ще приложа този строг закон“. Жената пък казва на мъжа си: „Аз съм много чувствителна, деликатна, не съм научена на тежка работа; ако пристъпиш този закон, работите веднага ще се изметнат“. Както виждате всички хора приготвят свои закони. Какво става в края на краищата? И двамата се скарват. Защо? – Защото положението, на което те са застанали, е фалшиво в самите основи. Казвам: Истинската женитба не е създадена на земята. Три вида женитби има: едни, които се извършват на небето, други – на земята, и трети – в ада; едни, извършени от Бога, други – от хората, а трети – от дявола. Всеки брак, установен от Бога, ще донесе любов, мир и радост в дома: между мъжа и жената винаги ще има съгласие, лоша дума няма да се чуе; те ще прекарат блажен живот. Всеки брак, установен от хората, има за цел тяхното усъвършенстване: помежду им ще има търкане, докато се изгладят, защото два остри камъка брашно не мелят. Тази женитба не е Божие творение, а човешко; според ума на човека ще бъде и работата му. Когато Господ създава нещо, като всемъдър Той всичко добре нарежда; когато хората нареждат нещо, то ще го наредят така, че все ще има търкане между тях, което е необходимо за самоусъвършенстване, за изглаждане на характера им. Когато пък дяволът жени хората, тогава вкъщи има раздор, разврат и всичко най-лошо. Дом, в който има такъв живот, там женитбата е станала от дявола. Прочее дайте на всяко нещо неговото точно определение и не смесвайте Божиите действия с човешките, нито с дяволските. И тъй, за да мислим правилно, логически, ние трябва да разбираме източника на нещата. Ако има нещо разумно в днешните науки, то е това, дето те установяват, че в света съществуват известни закони, които регулират отношенията на нещата, на елементите, на телата. Ние имаме установени закони на физиката, на химията, на човешката душа, които регулират отношенията на нещата, и никой не може да престъпи тия закони, без да понесе последствията им в един или друг смисъл. Значи има три вида хора: едни, които схващат нещата по Божествен начин; други – по човешки, и трети – по дяволски. Първото положение е, когато човек схваща нещата, както са отредени още в началото от Господа; второто положение е, когато човек мисли, че Господ не взима участие във всички неща, следователно ние трябва да се намесим, да поизгладим тия неща. И затова, когато Господ направи една работа, вие казвате: „Господ не е могъл да я направи както трябва; чакай, ние да я коригираме!“ Третото положение е, когато човек сам иска да стане Бог. Преди хиляди години хората са схващали неща по Божествен начин, но в упадъка си те са изгубили това схващане."

--------------------------------------------------

Божественият промисъл

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

А какво значи женитба? И защо под женитба хората разбират обвързване на един мъж с една жена?

За харемите какво ще кажете? Това женитби ли са? Или по спомени от Стария завет, поне в началото всички герои имат по няколко жени. Една главна и няколко други, . Техните деца не са имали права за наследяване на имоти, но са живеели в една къща ,заедно с първата жена и нейните деца. И това ли са женитби? Или какво е? Начин за размножаване, за по-бързо размножаване може би?

Адам е бил ощетен в това отношение. Бог му е направил само една жена. Каква несправедливост. А след това неговите привърженици от Стария завет са имали по много жени и това се е считало за нормално.

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

"Слушай да ти кажа: Обичта е едно нещо, женитбата е съвсем друго нещо.... Една женитба обвързва, усложнява, спъва свободата на човешката душа. Понякога хората се женят, за да се разплатят. Такава женитба е на мястото си. Тя е в пътя на тези души за развързване. Но най-често хората се женят по силата на своите чувства, по сметка за материални облаги или по амбиция. Тогава и двамата, а и децата теглят и носят последствията. Та сега и на тебе казвам: обичай без да се обвързваш и един ден ще бъдеш благодарна."

Из Спомените на Милка Периклиева

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...