Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Буквални сънища


Guest Ивета

Recommended Posts

Темата е провокирана от моите сънища, сънувани през последната една седмица.

И преди съм имала такива, но на по-голям интервал от време.

Сънувам, че пресичам кръстовище (оттам минавам всяка сутрин, на път за офиса), минава такси и спира буквално пред върха на пръстите ми, става катастрофа. На другият ден се повтаря същото - нито повече, нито по-малко, а аз се разминавам на косъм със смъртта.

На другата нощ сънувам скандал, сънувах хората, дрехите им, позите им, жестовете им - на другия ден всичко се повтаря, но наяве, дори и конкретни номера на телефони, които аз не съм знаела до този момент.

После сънувам мъж, който ми казва нещо важно, на другия ден същият този човек изрича ... същите думи, по начин, който е говорел и в съня ми.

Следва поредица от буквални сънища.

Психологията и психоанализата нямат обяснения за тези сънища; науката, въпреки своите големи открития - и на материално, и на духовно ниво, не казва нищо, а мълчи. Това не са и пророчески сънища - там архетипната символика е пренатоварена от знаци и емоционални препратки.

Сънувате ли такива буквални сънища и изобщо - какво мислите - имат ли те обяснение?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Мона,

Аз също сънувам буквални сънища, но това е по често , когато определен въпрос е много важен за мен и сънувам какво ще се случи. Бих ги нарекла пророчески, защото се случва точно това което е било в съня . Понякога идват точно като в твоя случай като предупреждение и на другия ден се усещам като "замръзнала" , когато ситуацията се разиграва пред очите ми.

Записвам сънищата си от 10 години и от време на време си препрочитам тетрадките и виждам ,че определени събития се случват доста по-късно. Например преди няколко години сънувам, че чакам автобус на един селски ,кален път с една колежка. Автобуса спира и багажа ми се поема от едно хомеопатично величие Франс Вермюлен. Една колежка раздава билетчета за него. Тогава нямахме й представа хомеопатичната общност, че след време ще учим по неговите книги. Франс пристига този месец в България и това съвсем сбъдна сънят ми.

Прекрасно е,че си жива и здрава !

Честит празник!

Линк към коментар
Share on other sites

И преди съм имала такива, но на по-голям интервал от време.

Нещо подобно ми се е случвало , но може и да бъркам

нещо като повтарящи се събития все едно гледам повторно

един и същ филм.

Сънувани(или можеби запомнени) и след това повтарящи се отново

същите в реалноста думи жестове...

Линк към коментар
Share on other sites

Наскоро сънува един тъжен сън. Сън, който не искам да се случва наяве. Сън от който ме боли. Беше толково реалистичен, преживях го на сън и на яве. Сънят свърши като се събудих, но честно казано и през деня ме болеше. Дано е последният такъв.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също имам няколко буквални сънища, които ще споделя с вас.

Единият от тях ми се случи преди няколко години.Въпросната вечер сънувах, че дядо ми, който си беше много добре здравословно, умира...Сънувах дори самото погребение и хората, които са там, както и себе си на самото погребение.Сънувах, че майка ми ми звъни по тел. в 10.00часа сутринта и ми съобщава, че дядо ми е починал.Така...Събуждам се на сутринта към 8.00часа, потресена от съня който сънувах, беше ми адски напрегнато.

Точно в 10.00ч. тел. зазвъня, при което аз инстинктивно, някак си погледнах часа, за миг съня ми се върна в съзнанието и около минута, не смеех да вдигна тел.

Е...вдигнах тел..получих шокиращата новина от майка си, че дядо ми е починал внезапно през ноща...

Това е един от моите буквални сънища...

Ще разкажа и другите, следващият път.

Линк към коментар
Share on other sites

Темата за сънищата като цяло винаги много ме е вълнувала и винаги съм искала да вникна в посланията им.

Сега ще Ви разкажа един свой буквален сън.

По време на студентските ми години в нощта преди един изпит сънувах, как става сутринта, какво обличам, как отивам и как ме късат. Нямах никакви притеснения за изпита си обаче и сутринта след съня просто се облякох и си тръгнах спокойна. Първо защото щеше да протече под формата на тест, второ защото го бях държала при първото си образование и имах оценка и очаквах да ми го призная и трето бях твърде самоуверена, че ще успея.

Какво стана обаче?

Ами стана това, че ми извъргяха двойка и ме скъсаха само защото се заинатих и не пожелах да седна да ми изпитат отново, защото преподавателя реши, че като имаме оценка по предмета от друг университет ние няколко студенти по предмета му, това не значи, че знаем и, че преподавателите са ни оценили адекватно....

Е, сънят ми бе от буквалин-по-буквален.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Темата е изключително интересна макар че дали определението "буквални сънища" е най-доброто? Може би "пророчески" сънища се доближава повече до този тип съновидения. И действително психологията и психоанализата (макар че тя се занимава изключително и предимно със сънищата на пациента) няма обяснение за този тип феномени. Затова пък езотериката има...Ако в нашето безсъзнателно я има "лентата на живота" ни и тя не ни е достъпна в будно състояние, в съня тя може да се прояви понякога.

Друг е въпросът, че има сънища, които са пряко свързани с очакването на важен момент за личността и това очакване поддържа висока тревожност. Неслучайно преди изпит много често го сънуваме ;) (но не винаги "пророчески"). Аз съм анализирала голяма част от сънищата си (по професионална необходимост особено :rolleyes: ), но досега не ми се е присънвал пророчески сън, баба ми обаче ми е разказвала няколко свои съновидения от този тип. Впечатляващи съновидения наистина...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

:) Незнаех ,че така се наричат този вид сънища- "буквални".На мен редовно ми се случва да сънувам такива ,дори предимно и съм свикнала с тях от малка,но не им обръщам внимание,защото никога не са ми полезни.Никога не зная точно кой сън ще се случи и най-често буквалните ми сънища са свързани с незначителни събития като например някоя новина ,която чувам по ТВ на следващият ден (не е задължително темата да ме унтересува) или много често сънувам (или само това помня) няколкото часа от деня ми след като се събудя от момента на събуждането (звъни се на вратата ) ,кой ме търси ,какво носи,как е облечен ,с какво ме занимава...

Интересна тема ,не бях се замисляла върху сънищата си досега.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...