Jump to content
Порталът към съзнателен живот

01.Абсолютната Истина


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

В началото бе словото (песен)

Добрата молитва

Псалом 61

Беседа:

Абсолютната Истина - УС, 21.09.1930, Неделя, София

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва

Бележка: Преди да прочетете беседата е добре да прочетете: Молитва на Данаила

Можете да намерите книгите с Утринни слова тук

Казвам: каквото правите, правете го за Господа. Като влезете в клас, пазете мълчание, бъдете съсредоточени.

Като ученици, вие трябва да говорите Истината. На ученика не се позволява никаква лъжа. Лъжата е двоен грях. Като направиш една погрешка и не искаш да я признаеш, ти излъгваш. От вас се иска да осветявате Името Божие. Ако вие не направите това, ще дойдат други, те ще осветят Името Божие. Ако обичаш Бога, ти ще пазиш Името Му свещено, а същевременно ще почиташ и хората.

Знание е нужно на човека. Ако знанието не повдига човешкия живот, то не е истинско. То е товар, с който човек сам не може да се справи. Ако знанието не се превърне на Светлина, на която човек може да чете, то не е истинско знание. Колкото повече се пробужда съзнанието на човека, толкова повече се увеличава и Светлината му. Като знаете това, работете върху пробуждане на съзнанието си, не го приспивайте. В Царството Божие може да влезе само човек с будно съзнание. Там не се приемат стари, хилави, с треперещи ръце и крака. Помнете: в Божествената Школа са приемат само млади хора. - Какво ще стане със старите? - Старият трябва да се подмлади, а младият да се превърне на слънце, да свети. Това изисква Божественото учение. То носи ред и порядък навсякъде. Ученикът носи уханието на цветята. Божественото учение изключва всякаква нечистота.
Линк към коментар
Share on other sites

Това което ми направи впечатление и ме смути първоначално, беше много острия тон на беседата, което не е много характерно за Учителя. Още повече, че тази беседа е от утринните. Сутрин човек е обикновено в добро настроение.

Но прочитайки беседата, нещата постепенно се изясниха. Ето някои мисли, които разбирам от първо четене и приемам:

Абсолютно никаква лъжа! Не позволявай на лъжата да застане между тебе и Бога като препятствие. Където е лъжата, там всички работи се развалят. Не слагайте никаква преграда между Бога и вашата душа. Не питайте до кого се отнася това. Аз говоря за всичките хора. Това се отнася до всички, без изключение. Аз не говоря само за абсолютната чистота. Преди да дойдете до чистотата, вие трябва да изключите лъжата от своя път. Тя прекъсва всякакво развитие. След лъжата иде смъртта. Който лъже, сам прекъсва връзката на своя живот.

..............

От всички се иска да сложите ред и порядък в себе си; да се справите с онази компания от духове, които бушуват във вас. Вие сте председателят на тази компания. Ако не сложите ред и порядък в тази компания, от вас нищо няма да стане. Не се опитвайте да извинявате вашите членове.

Но имам и въпрос:

Ще кажете, че съм бил разгневен. – Това е лъжа. Гневът нищо не помага. Какво ще направя с гнева си? Значи ще се намръщя, ще си повдигна гласа, ще викам. – Не, с това нищо не се постига.

Трябва да си призная откровенно, че ако съм присъствала на тази беседа, то щях да остана с впечатлението, че Учителят е разгневен. Тогава, казвайки този факт - лъжа ли е? Човек може да възприеме една истина погрешно. Никой не е застрахован от това. Това се случва и при последователите на много религии и учения. Тогава последователите им, говорейки за същността на съответното учение или религия, така както го разбират лъжат ли?

Явно е имало такъв проблем и в Бялото братство на 21.09.1930?

Цитатите са от Абсолютна Истина

Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да си призная откровенно, че ако съм присъствала на тази беседа, то щях да остана с впечатлението, че Учителят е разгневен. Тогава, казвайки този факт - лъжа ли е? Човек може да възприеме една истина погрешно. Никой не е застрахован от това. Това се случва и при последователите на много религии и учения. Тогава последователите им, говорейки за същността на съответното учение или религия, така както го разбират лъжат ли?

Явно е имало такъв проблем и в Бялото братство на 21.09.1930?

Цитатите са от Абсолютна Истина

Позамислих се.

21.09. по църковния календар е отдание на Кръстовден. М-даа. интересна дата - поне за мене.

От посочената от Бина лекция има един пасаж:

Казват, че някога съм постъпвал по човешки. Щом е така, всякога ще постъпвам по Божествено. Както и да постъпвам с хората, те всякога са неблагодарни...

..."Бъдете съвършени, както е Отец ваш небесни." Сега ще направя един опит, да видя кои от вас са съвършени и кои не са. Ще ви полея с малко газ и ще драсна една клечка кибрит, да видя ще се запалите или не. Ако се запалите и изгорите, вие сами ще знаете от кои сте; ако не изгорите, пак ще знаете от кои сте. Знание е нужно на човека.

От Абсолютната Истина е цитатът. Но възникна в мене въпрос: .. Кой има право да драсне клечката кибрит, за да изпита съвършенността на ближния?

Спомням си в книгата на пророк Даниил имаше подобен опит. Лъжепророците убедили царя пряко волята му, да хвърли пророк Даниил в огнената пещ. Даниил оживял. Тогава царят заповядал, да хвърлят лъжепророците в огъня и те да бъдат проверени.... продължението го знаят тези които са чели книгата на пророк Даниил. Има и една друго случка - с лъвовата яма. Много показателна по въпроса за Абсолютната Истина. Цял свят е знае тази случка.

А в пак интерес на Абсолютната Истина по-късно в Християнството са залегнали като основни закони някои заповеди от Христос.

" Не прави на ближния си това, което не искаш на тебе да ти се случи"

" Не изпитвай Господа, твоя Бог, защото си слаб."

има и други подобни.

Предполагам, че Учителят е бил ядосан на някои "съвършенни изпитатели", тръгнали да вадят сламката от чуждите очи!? Поне с такова впечатление останах. Не може един нормален човек да не се ядосва на дебелокожието на лицемерите. Трябва да си без грам човешки чувства, за да не се ядосаш. Само предполагам - човек съм, със слабостите си.

Линк към коментар
Share on other sites

При лъжата имаме умисъл. Когато човек лъже, той знае това. Тука "лъжа" може да се приеме в по-широк смисъл. Всяко съзнателно отклонение от Истината, от Доброто, от Любовта е лъжа. При лъжата човек избира доброволно път, който го отдалечава от Бога.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето някои от мислите, които ме впечетлиха

Онези, които изпълняват Божията Воля, делата им ще просветнат.
Абсолютна Истина

Инструкции към учениците:

Не се позволява никаква лъжа. Не изопачавайте Истината, не изопачавайте и моите думи. Не лъжете в мое име, не позволявам това. Помнете: който лъже в мое име, нищо няма да остане от него. - "Тъй каза Учителя". Десет пъти проверете това, което съм казал, но не лъжете в мое име. Не лъжете и в Името Божие! В Школата не се позволява абсолютно никаква лъжа.
Абсолютна Истина

Инструкции за работа в класа:

Ето защо, който влиза в класа, трябва да пази хармония. Всеки да има вътрешен Мир.
Абсолютна Истина

Задача за учениците, за работа с Евангелието и за смисъла на събиранията:

Нека всеки сам си прочете Евангелието от Йоана. Добре е всеки да си носи по едно Евангелие.... Като дойдете тук, вместо да говорите, отворете си Евангелието и четете. За следния път всеки да носи Евангелието и да чете. Ако няма възможност да носи цялата книга, да си препише само главата, определена за четене. Иначе няма смисъл да се събираме. Ако Божието благословение не дойде върху нас, какъв смисъл имат събранията ни?
Абсолютна Истина

Ето линк към Евангелието от Йоана (Цариградското издание, което е ползвал Учителя): ТУК

Лесно се сменят главите от падащото меню.

Дето е лъжата, там всички работи се развалят. Не туряйте никаква преграда между Бога и вашата душа. Не питайте до кого се отнася това. Аз говоря на всичките хора. Това се отнася до всички, без изключение..... Мирът ще дойде, когато лъжата престане.
Абсолютна Истина

Повтарям: никаква лъжа! Помнете: ако искате да имате Божието Благословение през тази година, откажете се от лъжата. Иначе, всичко ще изгубите. Аз не искам нито един от вас да бъде ощетен. Аз поддържам вашия интерес. Ако ви оставя с лъжата, вие съвсем ще се объркате. Лъжата не е присъщо качество на човека; тя е присадена от друга култура. Вие не можете да я обичате. Лъжата има животински произход.
Абсолютна Истина

Задача за една седмица за учениците:

Сега, вие, софиянци, през цялата седмица ще ставате в 4 1/2 ч. да изпълнявате наряда. Още със ставането ще си кажете: "Без лъжа!" Ще скъсате връзките си с лъжата. Ще се разведете с нея. Лъжата е жената, а вие сте мъжът. Аз ви развеждам с тази жена. Никой няма право да се жени за лъжата... - За кого да се оженим? - За Истината. - Кого да обичаме? ... Абсолютна Истина! Ето идеалът на Новото учение. Абсолютна Истина! Ето идеалът на Новото човечество. Дръжте този идеал в душата си.
Абсолютна Истина
Линк към коментар
Share on other sites

На мен ми направи впечатление това:

Мислите ли, че ако нямате успех, Бог е с вас? Докато не станеш едно с Бога, да имаш непреривен Мир в душата си, да изпълниш Волята Му, никога не можеш да имаш пълен успех.

От всички се иска да турите ред и порядък в себе си; да се справите с онази компания от духове, които бушуват във вас. Вие сте председателят на тази компания. Ако не турите ред и порядък в тази компания, от вас нищо няма да остане. Не се опитвайте да извинявате вашите членове.

Абсолютна Истина

и това:

Другите ви грехове могат да се простят, но лъжата никога не се прощава. Като ви срещна, едно нещо искам от вас: да сте свободни от лъжата. Искам да видя, че прогресирате, но без лъжа. Абсолютно никаква лъжа! Не позволявай на лъжата да застане между тебе и Бога като препятствие. Дето е лъжата, там всички работи се развалят. Не туряйте никаква преграда между Бога и вашата душа.
Абсолютна Истина

Т.е това може да служи като индикатор - ако един човек има пълен успех във всичките си дела, то той служи на Истината и Божията воля и обратно.

От друга страна и аз като Бина останах с впечатление, че Учителят е нахокал учениците си, но го усетих по-скоро огорчен, а не разгневен. Може и да не съм права. :hmmmmm: Може би просто е искал думите му да прозвучат достатъчно твърдо и категорично.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Ла Горда

Трябва да си призная откровенно, че ако съм присъствала на тази беседа, то щях да остана с впечатлението, че Учителят е разгневен. Тогава, казвайки този факт - лъжа ли е? Човек може да възприеме една истина погрешно. Никой не е застрахован от това. Това се случва и при последователите на много религии и учения. Тогава последователите им, говорейки за същността на съответното учение или религия, така както го разбират лъжат ли?

Явно е имало такъв проблем и в Бялото братство на 21.09.1930?

Цитатите са от Абсолютна Истина

Позамислих се.

21.09. по църковния календар е отдание на Кръстовден. М-даа. интересна дата - поне за мене.

От посочената от Бина лекция има един пасаж:Казват, че някога съм постъпвал по човешки. Щом е така, всякога ще постъпвам по Божествено. Както и да постъпвам с хората, те всякога са неблагодарни...

..."Бъдете съвършени, както е Отец ваш небесни." Сега ще направя един опит, да видя кои от вас са съвършени и кои не са. Ще ви полея с малко газ и ще драсна една клечка кибрит, да видя ще се запалите или не. Ако се запалите и изгорите, вие сами ще знаете от кои сте; ако не изгорите, пак ще знаете от кои сте. Знание е нужно на човека.

Абсолютна истина е цитатът. Но възникна в мене въпрос: .. Кой има право да драсне клечката кибрит, за да изпита съвършенността на ближния?

На въпроса: Бог има право да драсне клечката с кибрит, за да се изпита знанието на човека дали носи Божията сила в себе си. Защото ние хората много знаем, много умуваме, много недоволстваме, но като се стигне до изпитанията тогава се проверяват нашите знания и нашата сила докъде са и дали Божият Дух стои зад всичко това.

Спомням си в книгата на пророк Даниил имаше подобен опит. Лъжепророците убедили царя пряко волята му, да хвърли пророк Даниил в огнената пещ. Даниил оживял. Тогава царят заповядал, да хвърлят лъжепророците в огъня и те да бъдат проверени.... продължението го знаят тези които са чели книгата на пророк Даниил. Има и една друго случка - с лъвовата яма. Много показателна по въпроса за Абсолютната Истина. Цял свят е знае тази случка.

Има една прекрасна песен която си изпях и се вдъхнових когато прочетох това което си написал :) :

1.Щом пътя пред тебе се вие в мъгла

Запей и нагоре тръгни!

Исус сам остави най-светла следа

И каза: "След мене върви!"

Пр. Запей и тръгни с Алилуя, Амин.

Запей Алилуя, Амин!

Не гледай надолу на таю земя

И вярвай ще стигнеш върха.

2.Дори лъвове да те следват така

Напред ти върви, не се бой

Защото със силна, могъща ръка

Пред тебе застанал е Той.

Пр...

3.И пътя в затвора дори да върви

За вярата ти се хвани

Спомни си за Павел и Сила тогаз

Как Бог беше с тях всеки час.

Пр...

4. И Данаил в мрака затворен сам бе

Но вдигна нагоре ръце,

Защото във рова не беше самин

До него бе Божия Син.

Пр...

5. И в огъня трима влезнаха така,

Че пламъка мигом се спря,

Защото и царя видя там самин

Че с тях беше Божият Син.

Пр...

Модераторска бележка: Песента е Запей и тръгни с Алилуя, Амин

А в пак интерес на Абсолютната Истина по-късно в Християнството са залегнали като основни закони някои заповеди от Христос.

" Не прави на ближния си това, което не искаш на тебе да ти се случи"

" Не изпитвай Господа, твоя Бог, защото си слаб."

има и други подобни.

Предполагам, че Учителят е бил ядосан на някои "съвършенни изпитатели", тръгнали да вадят сламката от чуждите очи!? Поне с такова впечатление останах. Не може един нормален човек да не се ядосва на дебелокожието на лицемерите. Трябва да си без грам човешки чувства, за да не се ядосаш. Само предполагам - човек съм, със слабостите си.

По- скоро не ядосване, а разобличение с Божествена Любов и Дух, за да ги събуди :). Така мисля, поздрави :)

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Всички грехове могат да ви се простят, но лъжата - никога!

Кой е Син Божи? - Който никога не лъже.

няма по-красиво нещо да срещнеш човек, в когото няма никаква лъжа.

Няма по-красиво лице от това, което никога не лъже. То е ангелско лице.

Абсолютната истина

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Ла Горда

Нека всеки сам си прочете Евангелието от Йоана. Добре е всеки да си носи по едно Евангелие. Казвам: каквото правите, правете го за Господа.

Абсолютната Истина

:3d_041::3d_064:

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Едно ще знаете: ако търсите лесен път на спасение, никъде няма да го намерите. Дето Божията Любов е изопачена, там не може да има спасение. Временно залъгване може да има, но не и това, което търсите. Като ви наблюдавам, виждам, че някои идат при мене с единствената цел да им разкрия известни тайни. Хиляди години още да стоят при мене, няма да им открия нищо. Защо? - Защото още не са готови за това знание. После ще се оплакват, че не съм ги погледнал както трябва. Как ще ги погледна както те искат, когато се опитват да ме лъжат? - "Учителят не се отнесе добре с мене". - Как ще се отнеса добре, когато тъпчеш Истината с краката си? Какво отношение мога да имам към онзи, който осквернява с ума си Божественото знание, а със сърцето си опетнява Любовта на Бога? Това се отнася за всекиго от вас - никого не изключвам. Между вас няма нито един истински праведен човек. Затова казвам: ако твоята неправда не се превърне на Правда, не можеш да станеш човек. Ако неправдата на света се превърне в Правда, може нещо да се очаква от този свят. Опитай се днес да кажеш на някого, че не е праведен. Той ще каже: "Баща ми е благороден човек, майка ми е праведна". Питам какво ще кажете за честността на народа, ако сам царският син краде? Следователно, ако и вие, които вършите Волята Божия, крадете, де е вашата честност? - "Но аз съм изпълнил всичко, което се иска от мене". Само веднъж ли? Не ставайте слуги на дявола, на отрицателните сили. Ако не прилагате Божественото знание, ще се натъкнете на знанието на Черната ложа, от което произтичат всички нещастия. - "Но Бог ще ни помогне". Как ще ви помогне, когато нямате една велика идея? - "Ще се молим". Ще се молите, но няма да получите отговор на молитвата си. Мислите ли, че ако нямате успех, Бог е с вас? Докато не станеш едно с Бога, да имаш непреривен Мир в душата си, да изпълниш Волята Му, никога не можеш да имаш пълен успех.

Абсолютната истина

Доста мислих какво точно има предвид Учителя под "лъжа" и под "абсолютна истина".

В този цитат ми се струва, че намерих отговора за себе си.

Да станем едно с Бога - т.е. да не допускаме никого и нищо да застане между мен, моя ум и сърце и Бог - това означава Абсолютната истина. Бог е Любов - значи и моят ум и моето сърце да бъдат едно с безусловната любов - сърцето да я прилага, умът да я постига.

А кого бихме могли да пуснем между тях? Кое можем да наречем лъжа, или по-скоро "залъгване"?

Може би да си създадем религиозен облик и външно поведение, но отвътре да носим гордостта, суетата, ревността.

Може би да сложим в себе си убедеността, че имаме правото да съдим някого и да го поучаваме какво е правилното и неправилното изпълнение на Божията воля (което е само наша мярка, а ние се опитваме да я наложим на другите като абсолютна истина).

Може би....

Често се колебая дали си струва да наблюдавам и внимавам кога се "залъгвам", дали не е по-добра идея да търся Абсолютната Истина?...

Сега започвам да си мисля, че второто е невъзможно без първото, но и първото би се превърнало отново в залъгване без второто....

Линк към коментар
Share on other sites

Дойдеш при мен, да ми искаш сто лева назаем. Аз виждам, че с тези пари искаш да купиш едно въже, да обесиш някого. Ще изпълня ли Волята Божия, ако ти дам тези пари? Аз ще изпълня Волята Божия, като изпратя двама души да те набият хубаво и с носилка да те занесат на леглото. След това аз сам ще дойда да те лекувам. Това значи да изпълниш Волята на Бога. Следователно, страданията идат да те запазят от престъплението, което си намислил да правиш. Ще те набият, ще боледуваш малко, но ще се изправиш. Като вървиш, паднеш и счупиш крака си; защо? - Сгрешил си нещо. Кракът страда заради тебе, но ще те научи да не грешиш. Той се отказва да ти служи. Казва: "Бог ме направи да ти служа, но без никаква лъжа. Ако ме караш да лъжа, не се мръдвам от мястото си".

Абсолютната Истина

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...