Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сънищата - как да ги тълкуваме? - част 2


Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • Отговори 299
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:huh: Вчера , пак се сънувах с дълга червено- оранжева коса . А моята е къса и кестенява . В последно време като се сънувам все съм с дълга коса и много си се харесвам . Предложения за тълкувание ?
Линк към коментар
Share on other sites

Има няколко варианта за тълкуване. Навремето аз все се сънувах с руса коса, защото много исках ей така внезапно генът ми за черно-кестенява коса да се промени :).

Косата придава изразителност - в случая цветът и дължината, така различни от действителните, може да показват, че ти всъщност си с червена коса и тя е дълга - в смисъла, в който се интерпретира косата - нишките, които ни свързват с Космоса. Косата е сила - сещаш се за Самсон, нали? Е, това исках да ти кажа.

Линк към коментар
Share on other sites

:blink: не нищо незнам за Самсон , Милкана !

Привет , между другото , радвам се да се засечем ! :D

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм с Милкана :)

Косите са като антени за връзка с космоса, също служат за улавяне на електромагнитната енергия. Шри Юктешвар ги сравнява с корените на дърво.

Сънят е хубав и показва астралната ти коса в момента.

Хубаво би било да си пуснеш дълга коса. :)

comconrn2.gif

Съзвездието Косите на Вероника

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

Косите са като антени за връзка с космоса, също служат за улавяне на електромагнитната енергия. Шри Юктешвар ги сравнява с корените на дърво.

И аз съм чувал това твърдение. :thumbsup:

Жалко, че сега не е в сила модата на дългите коси като пред 70-те години :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Може ли някой да ми каже какво е това ?

Здр. на всички намерих тоя форум понеже се интерисувах силно от един мой съ който сънувах скоро и ме оставо доста замислен! Както и да е сънят е следния:

Сънувам как ми се явява Сатаната много висок с неговата си глава на овен или на коза с завитите му рога и стига толкова на високо чак до облаците и ми говорвше някакви мн странни неща на др език все едно заклинания и порасваше някакаж прах в/у мн голяма книга. После прекаснах саня си и след мизвестно време отново заспивам и продалжама да сънувам същата история но не отначало, а до кадето е стигнал самия Сатана с заклинанията си. мн се уплаших и след малко той изчезна и се появи господ сащо мн голям с къдрева сиво- бяла коса и от там нататък не си спомням дали ми е говорил нещо помня го само като видение, но помня едно че сам се молил с цялото си сърце. Аз който не вярвам в такива неща и никога не сам се молил, аз се молих отчаяно и единствено помня молитвите си, а те бяха: " Моля те господи помогни на мен и на другите около мен" молих се най искрено и до там прекасна саня ми. Мн странно се почувствах да не кажа Луд :) После се поинтересувах допалнително и намерих в нета за сатаната сащия като моя сън само че го е санувал някакъв Отец като малък и описват Сатаната като грозния човек, а господ като красивия човек. Някой може ли да ми каже какво може да е това. Ако може да ми пише на e-maila. благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Няма нищо страшно в съня ти. Не приемай образите на сатаната и на бога буквално, това са просто символи на дълбоконесъзнавани процеси у самия теб. По-интересното е защо го сънуваш именно сега. Предстои ти да интегрираш в личността си част от сянката си; в образа на сатаната тя придобива цялостност и се осветлява, става разбираема за самия теб. Борбата между доброто и злото, станата и бога е един от най-разпространените архетипи и най-лесно се проявява в сънищата ни, в поезията и в изкуството изобщо.

Сигурна съм, че не след дълго ще имаш още много подобни сънища, които ще са като серия. Предполагам, че си ок. 20-те си години и може би не си и кръстен. Може да има и по-дълбоки значения, но ми липсват детайли от съня ти.

Линк към коментар
Share on other sites

Naistina ne sam krasten, i naistina sled tozi san posledvaha o6te mn sani6ta vednaga sled nego na sa6tata ve4er. Sanuvah kak na Edin panair v moeto selo imame hubav qzovir i vsqka godina ima sastezania sas skuteri. sanuvam kak edin avtobus s mn patnci se obra6ta v ezeroto i ima mn jertvi, vs mn stradaha, no vse pak cqloto sabitie kato tarjestvoto prodalji. Sanuvah sa6to : " Na 1 krastovi6te v moq grad Ruse edna jena koqto prosi me izvika do sebe si i me popita dali moje da se obadi ot telefona mi, az estestveno i razre6ih. sled kato provede razgovora si se obarna kam men i mi predloji da ubiem sobstvenata i sestra za mn pari i koeto e nai neveroqtnoto az se saglasih ima6e i edno malko mom4e sa6to v sanq mi koeto nz kakva rolq igrae6e. kakto i da e ubili sme qvno jenata koeto ne go vidqh kak stana v sanq si, a napravo pomnq 4e q zarovihme na nqkakav plaj. Za pari pove4e ne e stavalo vapros i do tam priklu4i toq san. Posle vednaga sled nego sanuvam kak az ba6ta mi i sestra mi " V magazin sme za jivotni i si kupuvame ku4e Rotvailer, oba4e az re6avam da si kupim i o6te ne6to i izbiram gu6ter, no ot tia obiknovennite koito gi ima navsqkade po polqnite, ediniqt be6e to4no takav obiknoven, vtoriat be6e elektrikovo zelen, a tretiat ne6to kat otigrovo ne pomnq to4no, no na men mi haresa to4no tozi obiknovennia koito go ima navsqkade. Haresaha mi o4ite mu. i re6ih da vzema nego. Sled kato go vzemam v racete si toi podska4a i vliza v ustata mi i zapo4va da se varti vatre abe ujas i edvam edvam go izkarahi posle padna na zemqta. Tova me upla6i i re6ih da vzema elektrikovo zelenia gu6ter koito be6e dosta po bavno podvijen i po krotak" Tova bqha sani6tata mi koito sa taka po frapira6ti. Ako iskate moga da vi dam link v koito da pro4ete sanq na onq otec koito ima podoben san na moq za satanata?!

Модераторска бележка: Моля пишете на кирилица!

Линк към коментар
Share on other sites

Това, че отец Пио сънува такъв сън касае единствено душата на отец Пио. Твоя сън е твоя свят на символи, хората използват еднакви колективни архетипи за Доброто и Злото и затова сънищата ви, ти изгелждат подобни. Аз съм имала такива сънища, но вместо бог, беше разпнатия Исус, на мястото на Сатаната, беше бог Аполон. Едно и също, но изводите са лични, отнасят се конкретно за сънуващия.

Между другото, сънят ти е много интересен (втория), дай ми време за размисъл. Ще си позволя свободна интерпретация.

Линк към коментар
Share on other sites

Dobre nqma problemi prosto iskam da govorq s nqkogo za tia moite sani6ta. Kakvo sa vsa6nost te kakva rolq igraqt v ejednevieto ni i izob6to v jivota ni. vs e tolkova stranno. nai interesnoto e 4e mn rqdko si spomnqm sani6tata, i toq pat gi bqh zabravil no se opitah da si gi spomnq i zapo4naha da mi izlizat kadar po kadar koeto be6e nai interesnoto i v sa6tat posledovatelnost kakto sam gi sanuval!

Модераторска бележка: Моля пишете на кирилица!

Линк към коментар
Share on other sites

Няма нищо странно. Все повече и повече ще започваш да си спомняш сънищата си. Човек, който не помни сънищата си няма никаква връзка с душата си, като цяло. Под душа говоря за психическият живот изобщо. Остави символите да говорят сами, да изплуват, да се осветляват. Измисли си свои собствени ритуали, не се води от никакви окултни практики и чужди съвети не слушай. Единствена душата ти знае пътя и чрез съня ще преживееш собствената си митология.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, сънят който сънувах, ме подтикна да се потърся място където мога да го споделя и да получа някакво адекватно мнение.

Зачетох се из темата и наистина реших че бих могла да опитам и тук.

Не знам накъде бях тръгнала в сънят си. Знаех че търся някой. Не знаех как изглежда, нито как се казва.

Всичко започна от двата билета, които държах в ръката си. И двата бяха предназначени за мен, и в една и съща посока. Единственото което ги различаваше беше часът на заминаването. Разликата беше само в няколко незначителни минути.

Вдигнах погледа от билетите и разбрах че се намирам на перон. Почти нямаше хора, а тези които бяха наолколо сякаш не виждаха какво става около тях. Чуствах се странно, главата ми се въртеше и паднах два пъти. Вторият път паднах върху релсите.

Изпитах невероятна болка, но станах бързо, притеснявах се да не изпусна влакът.

На пода имаше, странни слузести петна, видях как едно момиче (може би жена) се подхлъзва и пада. Затичах се да и помогна. Никой на около не виждаше какво става. В момента в който я докоснах се оказах в тъмен тунел, съвсем сама, от момичето нямаше и следа. Чух шум от потеглящ влак и се затичах, видях как втория влак заминава и една решетка пада пред очите ми. Разбрах че съм изпуснала и двата влака, почуствах се безпомощно докато не се сетих отново за този някой.

Това ми даде кураж и тръгнах пеша, може би в съвсем различна посока от тази на влакът. По пътя намерих колело. Беше без кормило, в началото падах много, блъсках се във сгради, докато се научих да го контролирам. Улиците бяха празни.

Стъмни се. Изведнъжсе оказах на площад пълен с хора, съвсем се обърках. Видях ресторант, спомних си че съм влизала с този някой там, преди.. реших да проверя дали не е вътре. Нямаше никой. Столовете бяха обърнати върху масите.

Излезнах и заобиколих сградата, тръгнах да се изкачвам с колелото по стръмна тъмна улица, от горе видях как се задават 3 силуета, облечени от горе до долу в черно, очите им светеха ужасно. Носеха светещи книги в ръцете си.

Оплаших се и се обърнах назад, за още по голям ужас открих че и от долу се задават същите 3 силуета. Заобиколих ги, разбрах че не идват към мен. Влезнаха във сграда от която се носеше червена светлина и странна музика. Говореха на неразбран за мен език. Подминах мястото и се върнах при ресторанта. До него видях кафе. Инстинктивно влезнах вътре и там ме чакаха те. Не ги познавах, но явно те да - 3 жени, помислих че са ми приятелки.

Заведоха ме в апартамент на една от тях. Преди да седем на дивана, върху него имаше разтворена ножица и парче плат, наполовина срязано. Телевизора беше включен. Майката на едно от момичета мина покрай нас и попита нещо което не разбрах, а то каза: "Трябва да се справя" и тя влезна във съседната стая. След като седнахме започнаха да вадят листове хартия с много цифри. Нямах идея какво правят с тях. Просто ги ограждаха с химикал и шептяха нещо.

Изведнъж една от тях се обърна към мен и духна прах в лицето ми. Усетих как се унасям и последното нещо което видях е как същата тя ми помага да се отпусна. Тогава заспах.

Измина цяла вечност преди да се "събудя" в съня си. Когато това стана бях все още замаяна. Видях че държаха затворена кутия. В нея имаше мъжки силует, помислих че танцува. Не успях да разбера добре, защото в следващия момент те започнаха да засипват кутията с черни парчета (тогава /в съня си/ ги определих като значки) върху които имаше различни бели знаци. Не можах да запомня нито един. Тогава силуетът изчезна.

Тогава аз ги попитах, "Кой е той, и защо се намира там?". А те ми казаха: "Ти ни води при него цяла нощ". Тогава заспах отново.

Такам .. общо взето, дълъг, ясен, последователен. Стана ми странно че го помня в такива детайли. Не ме впечатли дотолкова съня, като сън, ами чуството което изпитвах когато се събудих. Не бях уплашена, объркана и т.н. По-скоро не осъзнавах къде съм. Зарадвах се че не се събуждам отново на онзи диван, ами в собственото си легло. След това се паникюсах от реалната болка в тялото ми /всичко от кръста на горе ме болеше/ и все още замаяната ми глава.

Между другото това с главата ме държа почти цял ден.

чуствата ми относно съня са объркани: търся някой, които не познавам, към който не проявявам абсолютно никаква емоция /любов, загриженост, привързаност и тн./ тоест мога да кажа, че не знам защо го търсех по този упорит, неосъзнат начин.

изпусках всички възможни пътища, които "знаех", че ще ме заведът при него.

явно със умисъл. и въпреки всичко се "научих" да карам колело без кормило.

упоритост, инат, но защо?

чуствах се изгубена - непознат перон, непознати улици, непознат ресторант (в който знаех че съм била, непознати 3 жени, непозната майка... а те изглежда ме познаваха. но не изпитах страх, единствено уплаха от 3те силуета в черно.

притеснение - че ще си изпусна влакът.

преди да видя силуетът в кутията (мисля, че това е най-важният елемент в съня ми) не се интересувах кой е този някой (не знаех дали е жена или мъж), не се интересувах как изглежда или как ще го позная. не бях сигурна, че той ме познава.

Този сън, и местата през които минах, са абсолютно непознати за мен в реалния живот (не съм сигурна, че се изразявам правилно). Хората също.

Съжалявам, за дългия пост. Исках да съм максимално изчерпателна. Може и да ви отегчи. Но ще се радвам да прочета и вашите виждания .. :unsure:

Линк към коментар
Share on other sites

Този някой, когото търсиш, си самата ти; всички образи от съня се отнасят до тоята лична митология. Когато си сънувала този сън, си се намирала в много сложна ситуация на избор, не си могла да го избегнеш, избора. Съня ти, като цяло не е нещо особено, той е символната картина на живота ти - объркан, разноспосочен, може би си оскърбена от нещо. Не знам, когато предоставяш подобно нещо за тълкуване, обикновено се губи нишката, имам предвид с твоя живот. Възможно е било или е трябвало да заминеш някъде, имала си избор и си се отказала, не си направила окончателния избор; другото - ти всичко осъзнаваш и не можеш да се пребориш със страховете си, ще ти се отрази след време, после ще си спомнямш този сън; затова, приеми всичко като предупреждение от самата теб към самата теб, най-добре ти можеш да разтълкуваш съня си, без помощта на други хора. А и в крайна сметка има книги.

Линк към коментар
Share on other sites

всъщност нямах желание да тълкувам този сън.

но определено мога да приема че търся себе си.

в реалния свят се търся от известно време, явно и съзнанието ми е натоварено с тази задача.

много благодаря за отговора.

Редактирано от madelix
Линк към коментар
Share on other sites

Напоследък имам много силни образни и смислени сънища, и то на интервали от 1-2-3 дни. Не ми се разказва какво и кого точно сънувах, само ще споделя за нещо в съня ми, за което търся информация. В интернет е сравнително ограничена, но все пак прочетох нещо. Ако знаете повече, споделете, за да сравня с предназначението, което този камък имаше в съня ми.

Виждала съм го, но не знаех как се казва. Сънувах го. А днес го видях на една сергия. Унакит. Розово-зелен, зелен с множество розови петънца.

Линк към коментар
Share on other sites

Намери да прочетеш нещо за алхимията, имам предвид гностическата алхимия. Камъкът е lapis philosoforum или философският камък в смисъла на Граала и Кралят на рибарите. Това са само отправни точки. Там ще откриеш истината за "твоя" камък. Започни с лингвистична интерпретация на думите, особено на думата "камък". Ще откриеш интересни неща. Желая ти успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Tvarde Realno ..

Parvata ve4er sanuvah, 4e stoq na nqkakva platforma i ot dvete j strani ima6e stalbi. Vnezapno na ednite stalbi se poqviha 4erni ku4eta.Izglejdaha dosta stra6ni /nikoga ne sam se strahuvala ot ku4eta, no v sanq si izpitah istinski ujas/. Togava vidqh brat mi, kojto mi kaza da se pazq ot ku4etata. Sled tova ku4eto ,koeto be6e naj-otpred zahapa rakata mi mnogo silno.Imah 4uvstvoto ,4e naistina use6tam bolka. Zahapa q blizo do kitkata i use6tah kak q izviva i si misleh 4e 6te q s4upi i zapo4nah da pi6tq i da pla4a .. posle vidqh dqdo mi , koito po4ina predi 3god. , pipah go za lqvata vejda , a toj maj se usmihva6e...posle do nego vidqh mom4ence na okolo 4-5godinki ,znaeh i imeto mu , mislq 4e be6e Dimitar. Znaeh 4e mom4enceto e po4inalo i 4e e sin na dqdo mi. No posle mu kazah ,4e deteto ne e po4inalo. Dqdo mi me pregarna i mi kaza "leka prast" , a az mu otgovorih "No ti po4ina predi men " Stresnah se i se sabudih. Vsi4ko be6e tolkova realno , 4e dori sled kato se sabudih vse o6te ne osaznavah, 4e naistina sam se sabudila .. misleh si 4e sam na sa6toto mqsto i 4e sam s dqdo. 4esto go sanuvam , no tozi put sanq be6e izklu4itelno realen. Nqkolko meseca predi da po4ine , sanuvah mqstoto na koeto go pogrebaha ..

Na po-sledva6tata ve4er sanuvah otnovo dqdo mi , no sanqt ne be6e tolkova realen. Sanuvah kak stoim dvamata izpraveni edin do drug, mislq 4e pak mi se usmihva6e, a pred nas bqha kostite mu i toj mi kaza 4e trqbva da gi izmiem i zpo4nahme da gi miem .

Na sledva6tata ve4er sanuvah , 4e pak me uhapa ku4e. Varvqh po edna ulica, blizo do ka6tata na gadjeto mi . Vidqh ku4eto /tozi put ne be6e 4erno, a bqlo s rijavi petna/ , to tragna sled men i na edin bair me uhapa. Mislq 4e uhapa rukata mi . Sled tova bqh u gadjeto mi , bqh sednala na legloto i zapo4naha da mi padat zabi. Padaha v rakata mi . Parvo mi padna zaden , a sled tova prednite zabi. Posle gi prebroih. Bqha 6 ili 7 zaba. Sled tova se sabudih. Moje da sam paranoi4ka , ne znam , no imam 4uvstvoto , 4e nqkoj blizak 6te se razbolee i 6te po4ine .. iskreno se nadqvam da ne e taka. No zapo4vam da se pla6a . .i v momenta me e mnogo strah .. molq vi pomognete mi da raztalkuvam sani6tata, za6toto naistina mislq 4e ozna4avat ne6to ... I zabravih ne6ti4ko: utre stavat 3 godini ot smartta na dqdo mi.

Модераторска бележка: Моля пишете на кирилица!

Линк към коментар
Share on other sites

А някой би ли могъл да разтълкува значението на водата в съня на човек.Това е нещото,което като сънувам винаги оставя траен спомен като се събудя.Трайно е усещането, което съм изпитала по време на сън.Понякога водата(океан, или море) е близо до мен,т.е.аз съм близо до него-всичко е мрачно,тъмно,студено и ме е страх, силен необясним страх да приближа водата.Друг път съм в ясни, сини води (напр.плувам вътре в тях)и изпитвам такава невероятна наслада, чувствам СВОБОДА.Друг път наблюдавам напр.водопад, много син, много красив и съм в състояние на пълно щастие от гледката и така-някой път страх, друг път радост......Но да се върна на водата - какво символизира тя по принцип?

Линк към коментар
Share on other sites

В съня ти има няколко пласта. Единия е дядо ти, а другият са кучетата. Кучетата са символ на заплаха и то сериозна, още повече и че са успели да те ухапят. Лошо. Брат ти (който според мен е по-голям от теб), се явява по-ниско ниво на защита, след което идва дядо ти като крайна бариера пред "злото". Това, че ти се усмихва е знак за успокоение, казва ти - не се страхувай, аз съм с теб. Неприятното е, че ти падат зъбите - неслучайно броят им не е 6, а 7!!!! Няма да ти се случи нищо лошо като физическа болест не теб или на твои близки. Просто ще загубиш "невинността" си, ще порастнеш. Предстои ти ипитание, през което трябва да преминеш. По-скоро ще загубиш приятелства, хора, които обичаш и на които разчиташ. Интриги, виновната ще бъдеш ти. Но и през това трябва да се мине. Страшно няма.

За водата:

Всички води символизират Великата майка и се свързват с раждането, с женското начало, с вселенската утроба, с извечната материя, с водите на плодовитостта и с Извора на живота. Водата разтваря, премахва, пречиства, отмива и възражда; свързва се с влагата и кръговото движение на кръвта и с жизнените сокове в противовес на сухотата и неподвижнстта на смъртта; възражда живота и влива нови сили, откъдето води и кръщаването с Вода или кръв в обредите на посвещаването, в които Водата или Кръвта "отмива" стария живот и освещава новия.

Потапянето във вода символизира връщането към прастарото състояние на извечна чистота, смърт на стария живот, но също и потапянето на душата в света на видимото проявление. Да се гмурнеш във вода значи да търсиш тайната на живота. Да ходиш по вода значи да надмогнеш сетивния свят. Да прекосяваш вода - преминаваш от едно онтологично състояние в друго; но също така може да значи и раздяла, както е при прекосяването на морето или реката на мъртвите... Водата може да бъде едновременно и силата на живота, и силата на смъртта, тя умее и да разделя, и да събира.

Нещо интересно: В Петокнижието/или Тората "Водите на Тората" са са животворните води на свещения закон.

Според Филон Александрийски изворът, който постоянно е на разположение на израилтяните е Мъдростта, Логосът. При сътворението "Духът на Бога премина върху лицето на водите."

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...