Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Роси Б.

Теорията на Дарвин

Recommended Posts

От кого сме произлезли?- една много вълнуваща тема, поне за мен. Мулдашев със своите книги ми даде много от отговорите, които търсех. В тях той се опира на твърденията на един велик мъж- Николай Рьорих и една велика жена- Елена Блаватска.

Точно в нейната "Тайна доктрина" намерих един откъс, който много ме заинтригува. Отнася се за произхода на маймуните. И понеже всички сме учили и още се учи в училище (Теорията на Дарвин) как ние хората сме произлезли от тях (маймуните), реших да го предложа и на вас.

"Хората" от Третата Раса, предците на Атлантите, са били именно такива маймуноподобни гиганти, които не са притежавали разсъдък, както и тези същества, които в течение на Третия Кръг са представлявали човечеството. Като морално безотговорни, тези "хора" от Третата Раса чрез безразборни съвокупления с животинските породи на по-ниско стъпало от самите тях са създали това липсващо звено, което векове по-късно (едва в Третичния Период) е станало далечен прародител на сегашната маймуна от семейството на човекоподобните маймуни.

..................

По този начин ранните учения, колкото и да са били неудовлетворителни, неясни и откъслечни, никога не са утвърждавали еволюцията на човека от "маймуната"..........

Човекът, предшестващ Четвъртата Раса, Расата на Атлантите, колкото и да е приличал физически на гиганска маймуна- фалшиво копие на човека, което няма в себе си неговия живот- все пак е бил мислещ и вече говорещ човек. Лемуро-Атлантите са били високоцивилизована Раса и ако се приемат традициите, които са по-точни от историята, от спекулативните съчинения, излизащи сега под това название, тази раса е стояла по-високо от нас, с всичките ни науки и деградиралата цивилизация на нашето време; във всеки случай, такъв е бил Лемуро-Атлантът при завършването на Третата Раса.

Елена Блаватска-"Тайната доктрина";том1;изд. Астрала;2005г.;253стр.

Понеже малко е подвеждащо за хората, които не са чели за различните кръгове на планетата, само уточнявам, че сега сме в четвъртия кръг, а "създателите" на маймуните са били от третия кръг. Затова съм подчертала тази част от цитата.

Бих се радвала, ако вземете отношение по темата, както и за цялата Теория на Дарвин. :3d_011:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Веднага вземам отношение. Теорията на Дарвин не е вярна , и той самият се е съмнявал в нея.

А откъде са дошли човеците? Е, тук не съм Господ и не знам, но съм склонна да приема две теории.

Едната, че е материализирана енергия, а другата, че космически пришълци са дошли тук, извършвали са опити върху земни обитатели, може и маймуни в крайна сметка, оплождали са женски индивид изкуствено, докато се получи мислещо и самопроизвеждащо се същество.

Сигурно сте чували за племето догони в Африка, Много години, преди да се открие, че земята е кръгла и се върти около слънцето, а не то около нея. , догоните в техните легенди разказват за дошли от небето богове, които са ги научили на земеделие, астрономия и други неща. В рисунките на догоните има точно изобразена слънчевата система. Откъде това диво племе може да знае подобни неща.

Това го пиша в подкрепа на тезата, че пришълци са създали човека

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:)

Привет приятели.

Теорията на Дарвин е многообхващаща, далеч повече е отколкото дискутираният тук "произход на човека от маймуната - за и против" - така следва да се прекръсти тази тема. Теорията на Дарвин е теория за еволюцията на видовете въобще.

Иначе това което пишете е интересно и любопитно.

Има много артефакти и факти от науката които сочат натам...

Редактирано от Любо

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Обяснението с пришълците не отговаря на въпроса, как са се зародили самите те. А в теорията на Дарвин разбира се има доста верни неща. Еволюция е съществувала винаги и навсякъде. Само че за разлика от Дарвин, теософите говорят за еволюция на духа, на материята и на съзнанието.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В легендите на шумерите много подробно се описва за пришълци анунаки, дошли от планетата Нибиру.още преди 500000 години. Това е 12 планета от нашата система, която се върти около слънцето в много разтеглена орбита и преминава покрай Земята веднъж на 3600 години. По-точно преминава между Марс и Юпитер. Ануннаките дошли на земята, защото открили тук злато, а то им било необходимо, за да възстановят тяхната планета, която била застрашена. Открили тук някакви примитивни същества, генетично ги променили, за да могат да ги използват за работници в мините за злато. В Африка, а и на други места има открити древни златни мини, отдавна изоставени и почти без никакво злато в тях. Анунаките научили новите хора и на много неща.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

От друга страна, ако сте чели книгата на Нийл Уолш "Разговори с Бога" и ако тя е вярна, а не е написана в момент на наркотичен или алкохолен транс............Още в първите страници се обяснява, че Бог е създал хората като чсти от себе си, за да осъзнае себе си като творец. Създал е и материалния свят. В такъв случай писаното в Библията, че Бог създаде човека по свой образ и подобие, излиза, че би могло да е вярно.

Не поствам тук цитат от книгата, защото обяснението е дългичко. Може би линк е по-добре

http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=31

Ако се следва тази мисъл, излиза, че и космическите пришълци, също са създадени от същия този Бог, който е и нашия и техния и на всчики, на цялата Вселена. Защото той сам разказва, че в началото е бил само Той и нищо друго. Доскучало му е явно (това на майтап) :)

Редактирано от mvm

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:)

Привет приятели.

Теорията на Дарвин е многообхващаща, далеч повече е отколкото дискутираният тук "произход на човека от маймуната - за и против" - така следва да се прекръсти тази тема. Теорията на Дарвин е теория за еволюцията на видовете въобще.

Иначе това което пишете е интересно и любопитно.

Има много артефакти и факти от науката които сочат натам...

:thumbsup2:Да, съгласна съм, че Теорията на Дарвин е за еволюцията на видовете въобще. Но аз имах и това предвид, когато започнах темата. Произходът на маймуната от човека е само един от интересните примери, които там не се поднасят така. На мен ми е интересно и как ние минаваме през различните царства (минерално, растително и животинско), за да стигнем до човешкото си изживяване в индивидуалната си еволюция на хора.

Ще се радвам да чуя и други мнения, цитиращи и други автори по тези въпроси. :rolleyes:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ще изложа няколко твърдения без да задължавам никого да ги споделя:

1. Всичко е живо, от най-малкия атом, до Планетите, Слънцата и Съзвездията.

2. В основата на всяко същество стои Божествана искра, Дух или Монада, която е част от Бог, негово подобие и съдържа в себе си безкраен потенциал за развитие.

3. Всяко живо същество притежава съзнание, което развива в хода на своята еволюция. Еволюцията е процес на разкриване, разгръщане, изявяване на потенциала който съществува в Божествената искра. Разликата между хората, животните, ангелите, растенията е в това до каква степен са разкрили своята Божествена същност в живота си. Това е и единствения критерий по който един човек, раса, цивилизация или вид въобще може да се определи като напреднал. Това, че си по-напреднал също така не означава, че си повече от другите, а най-вече че имаш по-голяма отговорност по отношение на тях. Също така е хубаво да се спомене, че интелектуалното развитие не може да продължава прекалено дълго време, ако не е съпътствано и с духовно.

4. Анунаките свързвам с един клас същества, които са ускорили значително развитието на мисълта в човека и то съвсем добронамерено. Това са Агнишвати праотците; Слънчевите Питриси; също така Прометей; падналия ангел също е бил от тях преди падението си, а в древността Луцифер е било сборно понятие, включващо всички тези същества; те са и змията в библейската история за Адам и Ева. За това, че човечеството не използва умът си в помощ на духовното си развитие, отговорността е на хората.

Като говоря за Анунаки се придържам единствено към начина по който са представени в шумерския епос. Съществуват множество конспиративни теории, както и описания дадени чрез ченълинг, повечето от които са твърде далече от истината. Но това кой какъв е не е толкова важно. Единствено от значение е човек да разкрие духовната си природа, а това си зависи единствено от него и от никой друг.

Редактирано от Станимир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

1. Всичко е живо, от най-малкия атом, до Планетите, Слънцата и Съзвездията.

Трудно мога да си представя :)

че няма разлика между живата и неживата материя .

Нали именно поради ''грешка'' от неживата материя се е зародило чудото живот.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

@bee_bg:

Ако разглеждаме неживата материя, ядреният полуразпад може да се счита за вид живот, тъй като всеки елемент се превръща в друг след определен период (период на полуразпад). Тук вече зависи какво наричаме живот ;) Подобни неща съм срещал и от Рудолф Щайнер...

Редактирано от Любо

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съгласен съм че е спорно какво наричаме живот, но все пак има разлика

между нежива и жива материя.

Иначе интерпретациите и фантазирането граници нямат :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Така ли? И каква е разликата между жива и нежива материя, че на мен напоследък ми е все по-трудно да дефинирам такава и още по-трудно къде точно да дръпна чертата (ако въобще има такава)?

С течение на годините все повече се убеждавам, че всичко в природата има еднаква енергоинформационна основа и определено не мога да класифицирам нещо като жива, а друго като нежива материя - по-скоро се наблюдава един, според мен, аналогов (не прекъснат) преход от по-просто към по-сложно организирана материя/енергия.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз колкото съм успяла да прочета и да гледам филми документални, съм стигнала до извода, че всичко във Вселената произлиза от едно и също нещо, само че има различни форми на проявление. Ако се докаже струнната теория, това ще се види по-ясно. Например Земята си имала памет. Водата и тя. За водата например един японски професор е правил опити. Замразил е вода, на която са отправени послания за любов омраза, под звуци на класическа музика или твърд рок. установило се е, че водата образува чудно красиви кристали , с правилни форми и светли цветове с посланията за любов и с класическата музика. А с другите пак образува кристали, но много грозни и с неправилни форми и тъмни цветове. Щомм водата реагира по този начин и има памет, защо да нямат памет и скалите и звездите

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Има теми Що е живот? и Живи ли са неодушевените предмети? в подфорум Езотерика, а сигурно и други подобни из Форума.

Относно настоящата тема мога да предложа следния линк: Man in Evolution - G. de Purucker

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Така ли? И каква е разликата между жива и нежива материя, че на мен напоследък ми е все по-трудно да дефинирам такава и още по-трудно къде точно да дръпна чертата (ако въобще има такава)?...

Възможно е да няма изявена разлика,неслучайно съм сложил грешка в кавички,но по такъв начин се размива много понятието за органичност и неорганичност на материята .Не съм много наясно затова ще си спестя понататъчни коментари.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

3. Всяко живо същество притежава съзнание, което развива в хода на своята еволюция.

Съжалявам, но с това твърдение не съм съгласна. За да бъда по-убедителна, ще цитирам отново великата Блаватска:

И днес подобни брамини знаят, че в началото на тази Раса(Третата) психическият и физически разум се е намирал още в спящо състояние, че съзнанието е било още неразвито и затова духовните му представи са били съвършенно несвързани с обкръжаващата го физическа обстановка; че божественият човек е живял в своята животинска- макар и външно човешка- форма; и че дори да е имал инстинкт, това не е било самосъзнание, което да освети тъмнината на латентния Пети Принцип. Когато Властелините на Мъдростта, движени от закона на еволюцията, са вселили в него искрата на съзнанието, първото чувство, което се пробудило за живот и дейност е било чувството за солидарност и единство с неговите духовни творци.

........................................................

Но по какъв начин нашето физическо тяло достига това усъвършенствано състояние, в което се намира сега? Разбира се по пътя на милиони години еволюция, но в никакъв случай не през животните, нито от животните, както ни учи материализмът, тъй както казва Карлейл:

"Същността на нашето същество, тайната в нас, наричаща себе си "Аз"(какви думи имаме за подобни неща?) е Дихание на Небето;Висшето същество се проявява в човека. Това тяло, тези способности, този наш живот, не е ли всичко това само дреха на Неизреченото?"

"Диханието на Небето" или по-скоро Диханието на Живота, наречено от Библията Нефеш, е във всяко животно, във всяка съществуваща тревичка и във всеки минерален атом. Но нито едно от тях няма като човека съзнание за природата на това "Висше Същество", както и никое не притежава тази божествена хармония в своята форма- хармония присъща на човека. Новалис е изразил това и оттогава никой не го е повторил по-добре от Карлейл:

"Във Вселената съществува само един Храм и това е Тялото на Човека. Няма нищо по-свещено от тази висша форма...Когато поставяме ръката си върху човешкото тяло, ние се докосваме до Небето! Това звучи като багри на риториката, но не е така. Ако се помисли по-добре, то ще стане ясно като научен факт, израз на действителната истина за нещата. Ние сме чудо на чудесата- велика неизповедима тайна..."

Елена Блаватска-"Тайната доктрина";том1;изд. Астрала;2005г.;276-277стр.

Колкото до линка, благодаря, но бих била по-доволна, ако беше на български. :huh: Така мога само да гадая какво пише там. :rolleyes:

А сега сериозно- моля за информация на български!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

... че божественият човек е живял в своята животинска- макар и външно човешка- форма; и че дори да е имал инстинкт, това не е било самосъзнание, което да освети тъмнината на латентния Пети Принцип.

В текста който си привела понятията съзнание и самосъзнание са малко примесени.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не мога да бъда "против" теорията на Дарвин, колкото и да е нецялостна, тя е търсене, принос към самоосъзнаването на човека.

Не мога да бъда и изцяло "за" - това означава да спрем до тук с търсенето и развитието.

Това важи за всички теории - всяка е стъпало към следващата.

Бих изместила малко аспекта:

Как Вашето "за" или "против" влияе върху действията и живота Ви?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В текста който си привела понятията съзнание и самосъзнание са малко примесени.

Съзнанието предполага ограничения и определения, нещо, което да бъде осъзнато и някой, който да го осъзнае. Но Абсолютното Съзнание включва познаващия, обекта на познаване и самопознанието- всичките три са в него и всичките три са единни. Нито един човек не може да съзнава повече от тази част на своето знание, която е предизвикана от неговия ум във всеки определен момент, но езикът е толкова беден, че ние нямаме термини, за да отличим знанието, за което ние сега не мислим, от онова знание, което не можем да извикаме в паметта си. Да забравиш е синоним на това да не помниш. Колко по-голяма трябва да е трудността в намирането на термини за описване и разпознаване на абстрактни и метафизични факти и разлики!

Елена Блаватска- "Тайната доктрина";том1;изд.Астрала;2005г.

:3d_016:Обещавам да почета още!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Имам усещането за "изкривено огледало" или за предаване на информация по "развален телефон", когато сравнявам теорията на Дарвин с езотеричното учение. Ето на какво попаднах: :thumbsup:

Този зародиш ще стане Духовната Мощ във физическата клетка, направляваща развитието на ембриона и явяваща се причина за наследственото предаване на способностите и на всички вродени качества в човека. Въпреки това теорията на Дарвин за предаването на придобити способности не само, че не се преподава, но и не се приема от окултистите. Според споменатото учение еволюцията се придвижва по съвършено други линии; физическата еволюция според езотеричното учение се развива постепенно от духовната, умствената и психичната. Именно тази вътрешна душа на физическата клетка- "духовната плазма" доминира над семенната плазма и е ключът, който с времето трябва да отвори вратата на биолога към terra inkognita, наречена сега дълбока тайна на ембриологията.

Елена Блаватска-"Тайната доктрина";том1;изд. Астрала;2005г.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Александър Белов и Майкъл Кремо ("Човешката деволюция" и "Забранената археология") застъпват тезата, че човек е живял по земята преди стотици милиони години, като прилагат и доказателства за това, веществени, археологически. Те оспорват теорията на Дарвин, не само за произхода на човека, но и за неговата възраст. Според тях не човек е произлязъл от маймуните, а обратното, маймуните са деволюирали човеци.

Ето част от предговора на книгата на Ал. Белов "Човекът по стълбата надолу"

"Човекът по стълбата надолу - деволюцията на Homo Sapiens" от Александър Белов

Кои сме ние в този свят? От кого сме произлезли? Какви ще бъдем отсега нататък? Наистина ли човешкият и животинският свят са произлезли от Богочовека? На тези и десетки други въпроси дава отговор Александър Белов. Феноменалната възраст на някои археологически разкопки показва, че историята на човешкия род е много древна - стотици милиони години. Човечеството много пъти се е въздигало и рухвало след това. Но нашата цивилизация е млада....

Част от предговора от Иван Деревянко, Академик от международната академия по информатизация

Учените започнали преди малко повече от век да обсъждат възможността за възникване на живота върху Земята от химически съединения. Под микроскопите на онова време живата клетка изглеждала само като мехурче пълно с течност . Затова за Дарвин и неговите сподвижници било лесно да смятат, че най-простите форми на живот е можело да възникнат случайно от комбинация между органични вещества в "първичния бульон". Този "сценарий" и днес бива представян като неопровержимо установена истина и в това си качество фигурира във всички учебници.

Но за 100 години науката значително напреднала. Изяснило се, че живата клетка, която била считана за мехурче, пълно с химически вещества, в действителност е най-сложен молекулярен механизъм , чиято организация е по-висша от тази на съвременните градове! Процесите в нея напомнят технологичните процеси в съвременната фабрика, където специално конструирани машини отначало приготвят детайли от суровината, а после други автомати сглобяват сложен, действащ механизъм.

Удивителната способност на молекулите да взаимодействат една с друга вътре в клетката навежда на мисълта, че притежават тайнствена спосбност за самоорганизиране. Но учените без колебание отхвърлят тази идея, като настояват, че молекулите просто се подчиняват на законите на физиката. Ала тогава трябва да се отговори на въпроса: как молекулите, взаимодействайки съгласно тези закони, са успели да се обединят и да формират изключително сложните структури на клетката. Още по-трудно е да се обясни как клетките са успели да се "съберат" заедно в многоклетъчен организъм. По-лесно е да си представим, че в склад за вторични суровини се самосглобява космическа совалка (вероятността за това е 10 на -27степен).

Така проличава ясно, че биологичните процеси вътре в клетката и целесъобразно "направените" живи обекти, въобще не са игра на слепи, лишени от воля и посока природни сили, както твърдят дървенистите.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Темата е много интересна и аз искам да кажа и да изложа собственото си мнение по въпроса. Когато чета Библията има няколко неща , който показват , че Бог е създал първо духовния свят ( боговете) и след това земният човек.( от пръст)

"Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде мъж и жена ги създаде."

По на долу се казва:

" Това е произходът на небето и земята при сътворението им във времето, когато Господ Бог създаде земя и небе.

А никакво полско растение още нямаше на земята и никаква полска трева не беше още поникнала; защото Господ Бог не беше дал дъжд на земята и нямаше човек, който да обработва земята.

И Господ Бог създаде човека от пръст из земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа"

Според мен ние човеците не сме създадени по образ Божий, а сме само от пръст и душа.

След това Бог създава жената от реброто на Адама т.е. човекът от пръст , вторият Адам.

По на долу в Библията се казва:

"Като почнаха човеците да се размножават по лицето на земята и им се раждаха дъщери,

Божийте синове, като гледаха ,че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, който избираха. "

Тов не означава ли , че ние сме се смесвали с Божийте синове?! Дефакто сме създадени от самите тях в последствие.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Александър Белов и Майкъл Кремо ("Човешката деволюция" и "Забранената археология") застъпват тезата, че човек е живял по земята преди стотици милиони години, като прилагат и доказателства за това, веществени, археологически. Те оспорват теорията на Дарвин, не само за произхода на човека, но и за неговата възраст. Според тях не човек е произлязъл от маймуните, а обратното, маймуните са деволюирали човеци.

Дълги години се интересувах от планетните и вселенските промени и едно нещо е доказано, а то е, че времето се сгъстява - тоест процесите се ускоряват.

А сега по-важните ми наблюдения: НИЕ ДЕГРАДИРАМЕ СЪС СТРАШНА СКОРОСТ! Нашето общество спрямо това каквото беше преди 20-30 години сега е деморализирано, комерсиално, животинско и безчувствено... Това се отразява и физически и ние сме свидетели на прогресиван деградация, която се случва за един човешки живот в най-бедните райони на Земята, където оцеляването е приоритет, а не кулурата, образованието или душата.

Интересно как Дарвин би коментирал?!

Редактирано от Станимир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това дали деградираме или не, много трудно може да се определи. В кали юга е нормално да влязат във въплъщение много души с по-ниско ниво на развитие. Така и цивилизацията или някоя отделна държава могат да изглеждат в упадък, но това не означава, че хората деградират. Освен това има един закон според който ако се прояви някаква нова идея сред хората, веднага се проявява с пълна сила и нейната противоположност. Например ако се направи опит да бъде наложена идеята за мир и свобода, това води до свръхстимулиране и на противоположните тенденции. Така по-голямата част от човечеството ще приемат новата идея в един значително по-късен период.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Какво намирам, докато чета беседата на Дънов "Великата майка" . Потвърждение, че човек може да деволюира в животно, поне аз така го разбрах. :hmmmmm:

В Стария Завет се казва: " Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат." Под "Бог" подразбирам Майката, живата Природа. Как изразява Майката това свое противене? Живата Природа се противи на своите горделиви деца, като ги хваща с трите си пръста, дига ги нагоре, после ги хвърля и казва: "Вие познавате ли ме, знаете ли какво мога да направя с вас, ще се гневите ли? Аз мога от един човек да направя най-малкото микроскопическо животно!" Вие ще кажете: "Не, човек не може да се върне назад в своята еволюция и да стане животно." Не е вярно, човек може да се върне в своята еволюция и то по всички правила на този велик закон на Майката. Християните казват: "Човек, който се е родил веднъж човек, остава си винаги човек". Да, но ако престъпи правилата на Майката, тя ще го върне назад и тогава той ще започне едно дълго пътешествие от форма във форма и ще минат милиони години, докато се пречисти.

опс, извинете, забравих да посоча източника - тук

Редактирано от mvm

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×