Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Записки на Минчо Сотиров


Recommended Posts

По записки на Минчо Сотиров, 11 Август 1924 г., Мусала

"Там, където хората се сдружават и има съгласие, там има и благословение - плодът се ражда в изобилие. Тогава и работата като се разпредели между 20 - 30 души комунира, по-скоро се свършва.

Там, дето Земята е плодородна, има магнетически вълни и като седнете на такова място, бързо си отпочивате. Където няма магнетически възли на Земята, там плодородие не се дава.

Комуната трябва да се образува най-първо, за да се тонират хората. Който дойде там, ще си почине, ще се ободри и ще започне да работи. Пентаграмът се съчетава с краските: най-отгоре - ясно синьо - Истината; ясно червено - Любовта; ясно жълто - Мъдростта; ясно зелено – Правдата /съдийската маса/; златисто - узряло жито - Добродетелта. Розовата краска е за Обичта. Краските от Пентаграма съответстват на удовете на човешкия организъм. Ясно синята краска е за духовния човек. Ясно червената - за сърцето, за дробовете. Ясно жълтата - за ума. Ясно зелената - за жлъчката, черния дроб. Трябва да се следи всяко дете, когато се ражда, какъв глас издава, с какъв тон започва своя живот. Едно започва с До, друго с Ре и т.н., това ще ни покаже какъв ще бъде неговия живот.

На света шалварите ще затреперят от политическите събития и природните стихии, които започват от 1921 година.

Оня, в когото Духът дойде, трябва да бъде винаги весел, доволен, внимателен и осторожен. Когато Духът дойде, тогава на душата израстват крилата.

Ако нагрубяваш майка си, ако нагрубяваш децата си, ако нагрубяваш баща си, вашият възлюбен ще си замине. Когато дойде Духът, болестите изчезват, скърбите, мъките, страданията изчезват. Лошата мисъл, лошите желания образуват едно мрачно небе, през което не можем да видим. При просветен ум няма пороци, а само чистота. Оня ум е ограничен, в когото има пороци.

Учителят прочете 21 глава от Откровението. „Тази глава съответства на събитията от ХХІ век. В по-малък размер съответства на събитията от 1921 година."

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

По записки на Минчо Сотиров, 11 Август 1924 г., Мусала

"Ново Небе, Нова Земя - новите порядки.

Новий Ерусалим е Европейското царство. Няма море - сегашният човешки живот. Ерусалим - Обществото на народите. Скиния ще се засели - Бог ще се засели. Риби и море - сегашният живот с неговите порядки.

Двадесетият век е век на съдба. Двадесетата глава се повтаря ХХ век.

От окултно гледище Земята има кухина вътре в центъра. Вътре в топката на Земята има друга топка, която се движи. Всяка топка си има своя магнетичен пояс. Земята в центъра си е най-пълна. Там има машинария, лаборатория, механици, които движат Земята. Там е малката мистерия. Който се посвещава, трябва да слезе долу да види. Малцина могат да слязат. Другите остават по нея. Всяка година има магнитни течения, по които може да се слезе. За там се отнася текста: „В бездната да слезем, хоругва да поставим.” Тя е под 13-та сфера. Който падне, мъчно излиза. Остава за друга еволюция. Духовете, които сега връзват, там ще бъдат вкарани, поставени и Земята ще бъде преграда да не влизат. Има само душници, там е поставен ангел с меча на вратата, за да не излизат. Една душа, която излиза оттам на Земята, е като на рая. Когато някой каже: „Черната земя” - това е именно бездната. Около нас има друга преграда, магнитна, други хора живеят. Ако тръгнете към Слънцето, през тоя пояс не може да се мине. Там е астралният свят. Той е над нас, но граничи с тоя свят, както земята и водата се опират. Тая материя, като отидем там, ще бъде под нас и ще ни се види като ефирна. Водата се крепи върху твърда почва - така е и с астралния свят. Много неща на Земята не виждаме. Има места на Земята, където човешки крак не е стъпвал. Хората не знаят Земята, а само отчасти я знаят и познават. Промени ще станат духовни, умствени и физически на Земята."

Линк към коментар
Share on other sites

"Русия има бъдеще заради Северния пояс. Тя е светата Земя, където никой не е ходил и не може да я превземе. Всеки, който е отивал там, си е счупвал краката. Промени ще станат и на Небето, и на Слънцето, и на Луната, както и на Земята. Този живот си отива вече, заминава си, за да отвори място на новия живот. Става сега преустройство на всичката материя на Земята. От Слънцето има грамадни магнетични течения, които дигат континента и го тонират. Тази Земя е грешна, има големи нечистотии, трябва да се измие. Ще останат големите гори на Русия, Америка, където има 4 -5 хиляди годишни дървета, където човешки крак не е стъпвал. Африка е била континент на черната раса, тя е част от друг един грамаден континент, който е потънал. Черната магия е култура на тази черна раса, която заради греховете си е потънала. Това са лемурийците. Големи територии са били. Атлантида е на жълтата раса. Сега иде същото и за бялата раса. Нейният континент е Европа. Хората от черната раса са били безчувствени, страдания не са имали, болка не са изпитвали. Те са започнали отскоро да се развиват. Атлантците са били раса на чувствата. Бялата раса е раса на интелекта. И тя ще потъне. Това е законът на необходимостта. Ще се потопи цял континент, за да се спаси светът. Ще излезе нов грамаден континент от Великия Тихи океан, а сегашна Европа ще бъде един остров. Ще остане един голям остров на белите. Части от Франция, Белгия, Париж потъват вече.

Край Нил възникна египетската култура. Черната култура в Африка се изолирва. Има проект Сахара да се наводни - ще бъде море и тогава около него ще възникнат култури. Климатическите условия ще се изменят.

Човешкият дух трябва да премине към новите условия на живота. Магнетичната вълна, която иде, може да изгори цялата земна кора /повърхност/. Духовните хора ще се приспособят веднага към новите условия, а хората на света не ще се приспособят и ще се лутат, ще бягат по земята, покой за тях не ще има. Тая магнитна духовна вълна ще повдигне земната повърхност над Великия океан, а ще потъне Европа - континента на бялата раса."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

"Лошите хора са канал в едно общество, в един народ. Те са необходими за да се изливат през тях нечистотиите от хората, от народа. Ако злото не бе вътре в Земята, тя не би се въртяла. Злото, силите на злото извършват трудовата работа - вулкани и пр. процеси. Това е най-трудната работа.

Възпитание се дава само на добрите хора. Нали хората обичат да орат само добрите ниви? Не отиват на каменистите ниви, а на добре наторените и с дебел слой пръст.

Търговия да се върши с продукти, които не носят карма и да си имат производство. Тия наставления се отнасят до приятелите. Сеченето на живи дървета и горенето им на кюмюр от духовно напредналите человеци носи за тях карма. Купените продукти трябва веднага да се продават. Задръжка от тях не се прави. Трябва да се гледа на такива продукти, които се намират, търсят се, не подлежат на развала и пр.

Ние не сме против женитбата, но сме против наложничеството, сдружаването, а не сме против Божествения брак. Който е сгоден за някого, както казва Павел, не трябва да се жени, иначе ще страда, ще стане нещастен. Който е вързан с кармически връзки, да не се развързва. Който не е вързан, да не се връзва, т.е. да не си създава карма - да не се връзва с духове, за да не им дава плът, а който има връзки и обещания с духове, трябва да им дава плът, иначе ще страда. Не трябва да изменяме Божествените нареждания на нещата. С нашия ум ще попречим на Божественото развитие на нещата и ще страдаме. Господ изпъжда децата ти - остави ги, приближава ги - не ги отпъждай. Щом един човек люби, той е вече женен. Кармически свързаният човек, той трябва да се ожени, за да се разплати. С нашия морал сме смешни – чист отвън, а нечист отвътре. Чистият бил опозорен от нечистия, богатият направил сиромаха нещастен. Смешни са такива разсъждения. Безбрачието е на черната ложа - да ядят и да пият, без да дават плод. Божественият закон е да се даде плод добър. Не се позволява женитба между болни, слабоумни, покварени. Трябва да се женят здравите, за да дават добър плод. Може един момък да помага, да издържа една сестра духовно, за нейното образование, възпитание и ето, той е свързал сърцето си с тая сестра.

Венчаването, кръщаването е от попа, а живота е от нас. Човек трябва да се освободи от закона на догмата."

Линк към коментар
Share on other sites

"Всеки може да заеме мястото на Христа, но със същия кръст. Силата на Христа, славата на Христа без кръст искат да ги вземат, без Неговите страдания. Не може така. Първото нещо беше баня - изповед.

Второто нещо беше - да не вземате високи длъжности. Да имате стремеж, но този стремеж да е духовен, да се усъвършенствуваш, да имаш знание.

Третото нещо е - вие взаимно да може да си помагате. Да кажем някой има немирни деца или друго главоболие. Можете един на друг да си помагате. Десет души ще си съсредоточите мисълта върху един брат. Ще се съсредоточите върху него и ще му дадате един подтик, да го подкрепят. Ще се молите заради него, ще му изпращате своите пожелания. Този брат, като закъса материално, ще му помогнете, но да не го правите ленив. Той да види, че с Божията Любов може да се поправи всичко. Животът трябва да е сносен, нормален, да не е в утеснение. Да кажем, че аз имам един клас от 100 души ученици. Хиляда лева туря всеки настрана. Един брат се нуждае от 5 или 10 хиляди лева. Тези пари, които сте дали, те пак ще дойдат при вас. Ще му дадете пари, но труда си да вложи в тях.

Ученикът трябва да работи всякаква работа. Една година ще носиш пясък. После няма да бъде така. Като караш коне, ще научиш смирението. Имаш бодили, сега ще се повдигнеш. За ученика има изключителни неща, които ще ви дойдат до главата. Кармата ти е такава. Господ ще ти каже и ти ще напуснеш царската корона и ще станеш слуга, за да научиш урок. Ще кажеш: „Да бъде волята ти, господи. Ще стана слуга, ще работя.” Ще вземеш лопатата и ще почнеш да работиш. Ти трябва да бъдеш готов на всичко, това е Волята Божия. Но трябва разумност. Досега както сте вървели, вие сте били гениални деца на богати хора. Боси не сте ходили, в лишения не сте били.

Аз искам всички духовно да укрепнете. Като една ядка да станете всички в братството. Да се даде един тласък. Много неща са казани и не са приложени. Трябва да се приложат.

Тези наряди са за развиване на известни способности.

Сутрин има, когато си в Божествено настроение. И по обяд е сутрин, и вечер е сутрин, когато си в Божествено настроение. И в това време всякога можеш да изпълниш своето задължение към Бога."

По записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"Не разчитайте на хората! Тези мъчнотии, които сега имате в света, ще са благоприятни условия, които сега се дават за развитие на вашия ум, на вашите сили.

Някои ви атакуват. Вие се оградете така: теглете еднаж един светъл кръг, изобразете около себе си светъл кръг. Ще теглите друг светъл кръг отпред - назад. Направете тези линии със светлина около вас и неподвижни застанете в центъра на тези кръгове и си кажете: „Със силата на Духа Божий всички лоши мисли да се разпръснат, да се разпръснат!”

Ако имаш Любов, какъвто и да бъдеш, някой земеделец, овчар, някой обикновен учител на село, в тези положения ще събереш с Любов опитност да си създадеш бъдеще. Някои хора с високи длъжности ги мислим за щастливи, обаче ще ги претрепят някъде и в астралния свят ще си изкупуват греховете.

Най-първо, между всички ви трябва да се образува една вътрешна връзка. Вашите материални работи да не разклащат вашето духовно положение. Вие седите и чакате да развиете красноречието и след това да излезете и изведнъж да говорите. Чрез проповед светът не се оправя. Единичните разговори са най-хубавите. Най-добрата работа е единичният разговор. Той ще пита, ти ще му отговаряш като сте събрани само двама - трима на едно място. А в един голям салон, дето има спор, това е биене на барабан.

Специалният клас не е постоянен, той е временен. В природата специалните класове не са постоянни. На младите съм говорил за възможностите на ума, сърцето, волята и Духа, после за черната и бялата светлина. Така те решават задачите в живота. Трябва да ги заведа в живата природа. Например, известни извори говорят. Някой тих извор. Ще видите, че известни извори имат известно бълбукане, известни звукове и всеки един звук на извора буди във вас известни идеи. Друго бълбукане буди друга идея. Например Куш Бунар при Сливен.

Млад чавек значи носител на Божествената Любов. Стар значи онзи, който е мъдър - не по възраст. Мъдростта и Любовта вървят ръка за ръка.

Изобщо във всички общества - школи се срещат противоречия в живота на ученика. Противоречията се явяват като една необходимост, като една потребност. Това е един закон. Щом човек влезе в една окултна школа, каквото и да е, непременно на пътя му се изпречват известни мъчнотии.

Най-първо е нужно следното: всеки един от вас трябва да има определена програма, която той иска да постигне в тоя живот. Цар не може да стане. Това ще го изключите из програмата си. Княз - също. Милионер не може да стане. Да стане някой учен, знаменитост, да се прослави в света - и това не е в програмата ви. Ще изключите, ще изключите! Може да станете някой селски учител, на тези деца ще бъдете полезни. Ще започнете да работите в тази обкръжаваща ви малка среда и ще ви благослови Господ. Ако станеш министър, ще те затворят, вестниците ще пишат за тебе, в затвора ще стоиш четири години, без да те осъдят. Ще се убие духът ти. Сега в живота ни често ония, които вървят в окултната школа, са изложени на нападки от света. Исайя, например, когото сега считате за гениален, в него време какъв са го считали? Христос, Който за 500 милиона души е Божествен днес, в Негово време какви неща са казвали по негов адрес? Казвали са му: „Ти си обикновен човек.” Мойсей - също. Вие сега сте ученици на окултна школа. Мислите ли, че вие ще направите едно изключение от общия знаменател? Вие мислите ли, че ще направите изключение след толкова пророци и след Христа? Същият закон ще ви засегне. Това е в реда на нещата. В бъдеще, когато целият строй се измени, когато дойдат нови хора, тогаз друго. Тогаз ще имаме обратното. Но при сегашната култура ние трябва да се приготвим да посрещнем някой път неща, които ще бъдат неприятни. Ние ще бъдем умни всичките тия неприятности да ги използуваме. От друга страна аз бих ви съветвал да концентрирате ума си, да дойдете в по-висока връзка с Бялото Братство. И то ето как: когато помислите за най-възвишените качества Любов, Мъдрост, Смирение, Кротост, Въздържание, Честност, Постоянство - всичко, което можете да намерите най-хубаво в живота, всичко това ще отправите и ще кажете: това е в Тях. Тогиз вие ще ги привлечете. Когато у вас се образува светлина, само тогава едно Висше Същество влиза във връзка с вас. Едно Висше Същество се привлича, когато ние мислим добро за него.

12 юли 1920 година, Сливен"

По записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

"Условия на взаимна работа

11 август 1924 година

Виждате ли тия камъни тук, защо ли са турени? Някога това място е било величествено. Тук боговете са живели, а сега това е пустиня. Днес хората идват само за екскурзия и бързат да се върнат назад.

Който иска хората да имат добро мнение за него, той трябва да бъде разумен във висша степен.

Тук направихме цяла трансформация на електричеството. Горе влагата пъплеше по земята. Там и двете електричества, това в облаците и това на Земята, бяха положителни. Като дойдохме тук, наблизо до езерото, едното електричество направихме положително, другото - отрицателно и веднага влагата се вдигна нагоре и Слънцето изгря.

Всеки ден ти носи урок, като научиш урока си и денят си отива, като ти оставя един лист, написан вътре в тебе.

Всички тия камъни, които виждате по височините, това са все развалини, останки. Това приятно настроение, което изпитвате, като се качвате нагоре, се дължи на това, че вие изживявате останките от миналото величие, което е царяло тук. И днес тези разрушения са дадени на децата за радост. Вие може да изследвате тия неща, но трябва да знаете, че всеки, който иска да изследва Божиите работи, трябва да бъде абсолютно чист, абсолютно безкористен. Щом в тебе се зароди най-малкото желание да вземеш нещо от мястото, което изследваш, ти ще причиниш вреда на себе си и на другите. Нищо не трябва да пожелаваш. Това е чистота. От всичко можеш да се ползваш, но само след като се обърнеш към Бога и поискаш разрешение за това. Някои мислят, че като са наследници на известен имот, всичко могат да бутат. Не е тъй, наследникът ще бута нещата разумно, а не неразумно. Когато ви казвам, че не трябва да късате цветята, това не значи, че е грях да откъснеш един цвят, но създаваш в себе си лоши привички.

Често съм ви казвал, че и боговете воюват, но като се казва война между боговете, то не се разбира онази глупава война, която ние знаем. Това е война за идеи, в които боговете творят. В тази война става поляризиране и в това поляризиране се образува материята. Едните са поляризирали материята в едно положение, другите - в друго направление и веднага се започва разделянето. Така са се образували тия развалини. Значи, за да станат тия развалини, част от енергията е била извадена нагоре, а част от енергията - надолу. Тази част, която е взета нагоре, е образувала върховете, а тази част, която е взета отдолу, е образувала долините. Има една материя, която постоянно слиза, а друга остава като върхове. Един ден Земята ще претърпи голямо изменение. Ниските места ще се повдигнат, ще образуват върхове, високи 10 000 метра. Но все пак някои от тези върхове ще си останат, няма да се обезличат. Като се образуват тия върхове, какво ще стане с хората в тия места? - Ще пропаднат. Когато боговете строят великите неща, ние, малките хора, трябва да бъдем далече от тях, та като си свършат работата, ще дойдем да видим какво са направили. Помнете две неща: не казвай кой е най-добрия човек и най-лошия човек. Ще си мълчиш. Защо? - Защото най-добрия човек не е на Земята и най-лошия човек пак не е на Земята. Това са две свещени идеи, не ги говорете на Земята. Ние казваме за някого: „Той е най-лош.” Да, така е, но най-лошия за едного е най-добрия за другиго. Абсолютно вие не знаете кой е най-добрия и кой е най-лошия. Нещата са най-добри и най-лоши само по време и пространство. Истината не може да се знае, защото във вашия език няма дума, с която може да се изрази. Тази енергия на Истината е толкова силна, че каквато жица да й турите, тя ще я изгори и пак няма да остане проявена. Ето защо аз не искам да засягам някои неща, защото ако ги изнеса, ще стане нещо много лошо, ще изгори мозъка. Нервната енергия в човека не е в състояние да понесе Истината.

Някой ден много страдаш, ще кажеш: каляват ме сега, божия работа е това! Това каляване ще трае един - два часа. След това те извади от пещта, изглади те. После пак те туря, докато хубаво се опечеш. Извади те, ти си радостен, ухилиш се. Пак се окаляш. Тури те в друго корито. И така радостите и скърбите се менят в живота ти. След като научиш процеса на радостите и скърбите, само тогава ще се приближиш при Бога."

По записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

"На кого Бог не е проговорил? Гледаш една птичка и на нея нещо отвътре й казва да бяга от пушката. На кого не говори нещо отвътре?Да ти проговори нещо отвътре, това е привилегия и за всички най-малки същества. Това е гласът, който пази хората от зло. Това е онзи Божествен глас, който говори вътре във всеки човек и му казва: „Ти ще ме слушаш, защото ако не ме слушаш, ще страдаш.”

Всичките неща, които са непреривни, са Божествени. Всичките неща, които са преривни, са човешки. Имаш любов към някого, но утре той те обиди и любовта ти е прекъсната. Тя е преривна. Казваш: „Едно време аз го обичах, имах любов, но сега вече никого не обичам.” Като отидете при някой извор, ще видите, че той ще постъпи по-добре от вас. Ти ще го наплюеш и ще кажеш: „Не те е срам.” След два - три часа отидеш, пак ще ти даде вода. След 10 дена пак ще тече, няма да се премести на друго място. Пак го наплюете, но той си върви, прави си същото, дава ви вода. Непреривен е този извор. Той носи само любовта и казва: „Аз никому не се сърдя, който ме плюе, аз го чистя.” Ти го хокаш, той всичко носи, но идете направете същото нещо с някой човек, втори път като дойдете, ще намерите, че този извор го няма вече там. И сега вие ще си направите вашите изворчета. Те пресъхват и после плачете и казвате: „Този Божествен извор е пресъхнал.” Не, само вашите извори пресъхват, а Божествените извори никога не пресъхват.

След всяка любов на Земята идва най-голямата омраза. След всяко топло време идва студено и след всяко студено време идва топло. Туй е на физическия свят и на духовния свят. Туй не е само до вас, туй е едно общо състояние в цялата природа. Туй трябва да го знаете. И у растенията, и у всички животни, които съществуват на Земята, след 24 часа стават две смени. Следователно, когато у вас става една смяна в настроението ви, едновременно и във всичките ви клетки става една смяна. Това става едновременно в цялата жива природа, тъй щото във всички същества става една промяна вътре. Тази страна, която се грее от Слънцето, е топла, а тази, която е на сянка, е студена."

Из Записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

"Едно правило ще ви дам: не позволявайте отсега нататък теляците да ви мият тялото. Буквално ви казвам. Даже аз ви препоръчвам като ученици, даже и на баня да не ходите. Аз ви препоръчвам един метод за миене. Стоплете си вода на слънце, полейте се, измийте се вкъщи сами. Няма да казвате, че Учителя ни казва да не ходим на баня, но ще кажете: „Учителя ни заповяда всеки един от нас да си направи специална баня за себе си.”

Не викайте никого да ви трие, самостоятелно ще се миете.

Второто правило: падне някой от учениците и вие му помагате. Не тичайте да му помагате. Ако той ви вика, то е друг въпрос, но иначе, оставете го.

Ще спазвате три правила: на баня няма да ходите, вкъщи ще се миете и то няма да правите много бани, в неделята 1, 2, 3. Лицето и врата си може да миете всеки ден. Щом се изпотите, ще смените веднага ризата. Потна риза на гърба си няма да оставяте да изсъхне. По никой начин! Изпотени ли сте, ще се преоблечете. Потна риза на гърба си няма да сушите. Аз не позволявам това. Сега ще ме слушате, а после ще ви кажа защо.

Друго правило: главата си ще миете със сапун само един път в месеца! Иначе без сапун може да я миете и по-често. Сапунът прави голяма пакост на главата. Туй няма да ви го обяснявам, ще вярвате. Ще го опитате. Значи, веднъж в месеца и то с най-хубавия сапун ще си миете главата. А пък аз бих ви препоръчал друг един хубав сапун. Той е следният: ще вземете най-хубавата хума, ще я опечете в огъня, ще турите малко вода, ще капнете малко оцет и тя ще се размие. Ще си намажете с нея косата и след това ще се измиете с чиста вода. Така косата ви ще стане мека. Така ще се миете веднъж в месеца, а всяка седмица ще се миете с топла вода. Тази мазнина, която има косата, е нужна и не трябва да се измива. Ако тя се измива, главата ще диша свободно, но не ще може да мисли много, топлината и активността на мозъка изчезват. Българинът защо не може да мисли много? Той под калпака си има много пот и тези нечистотии остават там. Тази е една от причините. Не, никога няма да носите шапка, през която не може да става проветряване. Сутрин като станете, намокрете малко главата си с топла вода, според температурата на тялото, разчешете я с гребен и това е достатъчно. Ако искате да си направите сами сапун специално за главата, тогава вземете от най-хубавото масло и от него си направете, защото сегашните парижки сапуни са от умрели свини. Хумата ще употребявате само за главата и то не като абсолютно правило. Може да си миете главата с най-хубав сапун, направен от вас. Не трябва да миете главата си с много гореща вода, нито с много хладка. Водата трябва да бъде толкова топла, че като турите пръста си вътре, да издържа, да усещате приятна топлина.

Запитват: „Как да се махне пърхотът?” - Като живеете редовно, този пърхот ще се махне. Той не е от сапуна. Пърхотът е от това, че кожата ви е обедняла. Щом живеете разумно, той ще изчезне. Космите ви по този начин ще придобият съвсем друг живот."

Из Записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

"Любовта, която е за вас, не е само за вас. И ако вие мислите, че Любовта на Бога към някого е по-голяма, а към другите по-малка, вие се лъжете.

Ще гледаш да си на своето място, защото ако изтикаш някого, ще си навлечеш най-голямото нещастие. Там, където се крие щастието на едного, се крие нещастието на другиго. Такъв е законът. Ти си имаш място.

Сега ще ви дам една от най-важните формули: Ще кажете тъй: „Господи, желаем от всичкото си сърце, с всичкия си ум, душа и сила да изпълним Твоята блага Воля. Без никакво изключение!” Тази формула ще употребявате всеки ден, всеки момент, и като спите, и като сте будни, и като ядете, щом кажете тъй, вие сте на вашето място. Щом я забравите, вие сте на чуждо място.

Сега ще ви дам втора формула. Щом направите една погрешка, повикайте Божественото у вас да изправи тази погрешка. Кажете в себе си тъй: „Господи, аз не можах сам да изправя тази работа. Научи ме да изправя тази погрешка според както Ти кажеш.” Направили сте каквато и да е погрешка. Повикайте в себе си Божественото и като Го повикате, радвайте се. Ще видите как ще се изправи тази погрешка.

Ние говорим за онази възвишена Божествена, чиста Любов. Тя не може да дойде направо. Необходима е една форма, за да може да дойде Любовта, да минеш през нея, да я схванеш.

Дошъл си тук, нямаш работа, ще помолиш Бог да ти посочи къде да отидеш. Здрав и читав си, весел си, краката ти са здрави, ще хванеш правия път, ще походиш дълго време из София, докато намериш случай да помогнеш някому. Ще се обърнеш към Бога, ще кажеш: „Господи, аз много ти благодаря, че ми се отдаде случай да помогна на няколко бедни.”

Срещнеш друг някой, ще му кажеш една сладка дума. Благодари, че си беден, че разчиташ на здравите си крака, иначе ако беше с автомобил, нямаше да имаш възможност да направиш това добро.

Някой път човек нищо не дава за другите, пет пари не дава, нищо не струват те за него, но случи се, че кракът му се счупи и никой не му обръща внимание. Току виж дошъл един от тези, за които пет пари не дава, поправя му крака, помогне му. Тогава той казва: „А, струвал е този човек нещо!”"

Из Записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

"Трябва ви вяра в Божествения Промисъл! Ние ходим из тези места и много същества идват с нас, водят ни, помагат ни. Но като ви говоря тия неща, може да ви се струват фантастични. Тия същества ни водят навсякъде, упътват ни, пазят ни и ние се връщаме здрави и читави. Толкова мерки са взети от тяхна страна. Толкова внимателни са те. После, в тези местности има отровни насекоми. Но тия същества отиват при тях, внушават им да не дохождат при вас. Образуват вятър и ги разгонват. Чрез вятъра те се отстраняват. Снощи беше студеничко, но тези мухи и комари се разгониха. Ако нямаше вятър, комарите щяха да ни нахапят много. Студът по-умно хапе. Сега всички сте на курорт, платили са други заради вас. Иначе всинца вие не можете да излезете на курорт, скъпо струва. Ще си вършите работата и ще се върнете обогатени, а от излишъка ще занесете на другите. Няма по-хубаво нещо в света от това, човек да храни хубави чувства към душите на всички хора изобщо! Това е най-хубавото, към всички без изключение да храните хубави чувства. Това ще произведе във вашите души нещо хубаво. Ако отношението ви към хората е външно, тогава ще постъпвате по различни начини с различните хора. Различно към растенията, към животните, пчелите. Затуй сме дошли на Мусала, да се учим от нея. Тя ви казва тъй: „Ако вие не слушате Бога и не изпълнявате Волята Божия, ще бъдете като мен. Едно време и аз бях много велика, и в мене живееха богове, но понеже не послушах Бога, ето какво станах, и ако вие не послушате Бога, ето какво ще станете.”

Клековете какво говорят? Те казват: „Едно време ние бяхме големи великани, но понеже дойдоха големите ветрове и не можахме да устоим, то се смалихме, за да можем да израстнем по-яки, да оправим живота си.” Клекът се е смирил. Ти ще се обърнеш към клека и ще му кажеш: „Много ти благодаря, че ми даде един такъв хубав урок по смирение. И аз ще бъда като тебе тъй смирен.” Всички тия клекове, как са се прострели по земята! Ако не бяха те, всичката вода щеше да потъне надолу в земята и земята щеше да бъде суха, пуста. А така, тези клекове извличат водата и я задържат на повърхността й. Тези местности, у които дърветата са изкоренени, съдържат всичките нещастия. Те са безводни, сухи. Там, дето има силно електричество, от силните изменения стават силни изстудявания.

Мусала е едно хубаво, хем тъй, на общо основание, духало. Човек като дойде тук, трябва да се издуха хубаво. Това място, на което сме сега, е хубаво, теченията вървят правилно надолу. Тук едната страна е магнетична, другата електрична."

Из Записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Учителят се обръща към един трън и казва: Вие като гледате този трън, вижда ви се, като че няма смисъл той да съществува. Като че никой не му обръща внимание. Е, вие не му обръщате внимание, но как искате тогава Бог, Който седи толкова високо, да ви обръща внимание? Ти, като искаш Бог да ти обърне внимание, значи много голяма важност си даваш. Е, то е много хубаво, с това ти искаш да кажеш: „Господи, аз съм тъй малък! Да се обърна към малките, те са по-лоши от мене, но Ти си Велик, към Тебе ще се обърна за внимание.” И няма да се мине и една минута и Господ ще ти каже една дума. Когато Господ каже една дума, всички йерархии ще кажат още по няколко думи, всичко това ще се увеличи и докато дойде до нас, това ще стане много голямо, но докато не даде Бог нищо, всички мълчат, нищо не дават, нищо не казват. У човека съзнанието е дошло до там, че съзнава, че Господ се грижи за него, а у малките, несъзнателните същества съзнанието не е дошло до там, да съзнаят тази грижа. Бог промисля за нас, но за този промисъл какво ще трябва да дадем?

Ти си скръбен, но веднага си представи, че има по-скръбни от тебе, обърни внимание на тях и ти ще престанеш да скърбиш. Като видиш, че има хора, които страдат повече от тебе, тогава ще видиш, че и те са по-големи герои от тебе. Докато научиш уроците си, представи си, че всичко, което сега съществува в света, това е временно, това са само отношения. Като замине това нещо, ще видите, че сте научили един урок. Вие сега сте слуга, но вечно няма да бъдете слуга. Вие сега сте учител, но вечно няма да бъдете учител. Това са временни служби, необходими, за да получите един урок, но в тях не е онзи, великия смисъл на живота. Вие още не сте дошли до положението да любите Бога. Трябва да почувствате тази Любов и тогава ще Го разберете вътре в себе си. Веднага вашето мировъзрение ще се измени и веднага ще отидете между хората да им помагате. Това се отнася до тези, които са готови да работят. Не мислете, че вие ще се избавите от това, което аз ви уча. Аз ще изгладя всичко у вас, няма да оставя да изопачавате моите думи. Аз говоря така, но ще ви накарам и търпението да научите, и милосърдието, и добрите обноски, и надеждата ще влезе у вас, и волята, и всичко ще дойде. Този, който е взел от мене пари, той няма да мине така. Сега ще гледате да изгладите всички неща, които създават съблазън, ще гледате да създадете единство помежду си, не за хората, но заради ангелите на хората. Оттам ще започнете. Ще кажете: „Този човек има един ангел и заради него ще създам туй единство, защото този човек страда, а неговият ангел иска да го направи добър човек.” Той казва: „Аз познавам този човек не от един живот. Колко много е живял той на Земята.”

Из Записки на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Има хора, чрез които Господ не може да изпрати Своите благословения. От човека на Божествената наука се изисква голямо търпение, голямо умение. Някои от вас са много честолюбиви, някои са много користолюбиви, някои от вас имат затаени интрижки, вътре у вас е цял бит пазар. У вас има и много хубави работи, но има и много крадени работи, чудите се как да се освободите от тях. Ще се помъчите да се освободите от тях. Само една непреодолима Любов към Бога може да създаде у вас една мекота, единството на тази Любов трябва да бъде тъй високо, че да бъде един извор, който постоянно да ви вдъхновява. Туй трябва да го спазите. Като слезете сега от Мусала, забравете всичко старо и кажете: „Господи, днес аз изваждам един нов лист и ще живея по нов начин, и ще забравя всичко старо.”

Към хора, които се стремят да живеят добре, Господ е снизходителен. Вие сте по-строги съдии, отколкото Господа. Господ е строг, но справедлив.

И тъй, сега започнете работа! Тия от вас, които искат да бъдат образци, образувайте едно ядро от три сестри или трима братя и покажете как трябва да се живее. Направете опит не да оправите света, но да живеете добре по трима заедно. Тъй може да работят и възрастните, и старите, и младите, и децата. Всички могат да работят така.

Господ винаги ходи в правия път, а той е много тесен. През него едва може да мине една слънчева прашинка. Само слънчевите прашинки на светлината могат да минат през този път. Мислите ли, че като ви прекара Господ през този път, та няма да усетите страдания, докато се освободите от всичкия излишен баласт, който е непотребен. Колко чист трябва да бъде човек, за да мине през този път!

11 август 1924 година, Мусала

Край на записките на Минчо Сотиров

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...