Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пролетните дъждове


Recommended Posts

Времето и земеделските култури през април

Според дългосрочните прогнози времето ...Очакваните валежи ще са около или над обичайните между 40мм и 60мм, в планините до 100мм. През първото и последното десетдневие на месеца времето ще бъде динамично с чести превалявания от дъжд. Максималните температури ще надвишат 22°C,

През периода, при зимните житни култури ще протича фенофаза вретенене. Ще нарастне чувствително нуждата на пшеницата и ечемика от вода и хранителни запаси. Количеството на валежите ще бъде от изключително значение за формирането на добре развити класчета и цветове при житните посеви.

Агрометеорологична прогноза - април

Когато миналото лято стъпвах по огромните пукнатини в горичката ни, всяка сутрин се молех есента, зимата и пролетта да дадат на земята ни влагата, която ще и помогне да запази децата си живи през горещото лято.

От няколко дни с радост слушам ромоленето на пролетния дъжд и гледам как земята и растенията жадно попиват влагата, която толкова им е необходима сега. Много ми се искаше да споделя радостта и благодарността си с вас....

Молитва-благодарност

Благодаря Ти, Господи, за голямата благодат, която ни даваш. Ние Те познаваме, че Си Истинен, Всемилостив, Всемъдър, Вселюбящ и Всеблаг!

Амин.

Молитва - благодарност

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

:)

Няма нещо критично към момента. Падналите валежи от началото на април в Западна и Централна България са повече от обичайното :) между 60 и 70 мм. Близки до нормата са валежите от началото на април в Североизточна България 40-50 мм. В тези райони на този етап влагата както в еднометровия, така и в дълбоките почвени слоеве е достатъчна на развитието на културите. Няма затруднения в израстването във височина и трупането на листна маса. Вярно е, че през месеците февруари и март имахме сравнително сухо време с малко валежи. Но това не дава негативно отражение, понеже през есента на 2007 г. паднаха повсеместни обилни дъждове. Всички есенни месеци от септември и дори началния на зимата декември бяха с повече валежи от нормалното. Тези валежи бяха много ценни и дадоха в края на миналата година рядко срещано по нашите земи обилно запасяване с влага на дълбоките слоеве в почвата, която влага заедно с тази от стопения дебел сняг (такъв знаем, че имаше, януари също беше с повече валежи във вид на сняг) дава сега добрия запас от влага за растенията. :thumbsup: така че февруарско-мартенското засушаване не се оказа вредоносно. Април възстанови влагата в горния слой. По принцип валежите през април и май са най-полезни, защото именно сега става най-интензивното нарастване масата на растенията. След ден-два се очаква нов валежен период, така че можем да кажем, че за по-голямата част от страната природата тази година е благосклонна. Известен недостиг на влага има само в Югоизточна България и Черноморското крайбрежие, където наред с февруари и март, валежите и през април засега са несъществени.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...