Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психотерапия и учението на Учителя Петър Дънов


Recommended Posts

Много хора изучаващи и практикуващи методите от Учителя Петър Дънов споделят за силното им оздравително-психично действие.

Преди време, когато в портала публикувахме за теглене книгата Извора на Доброто, получихме един имейл до екипа, в който участник ни каза, че благодарение на тази книга е спрял наркотиците! За мен това е доста впечетляващо.

Ако сте психотерапевт или психолог, моля споделете как съветите не Учителя ви помагат в практиката?

Какви методи ползвате в своята психотерапевтична практика?

В какви случаи и какви резултати имате?

Ако сте човек, който изучава и прилага съветите на Учителя, моля пишете какви наблюдения имате относно оздравително действие на тези методи?

Какво точно сте практикували? С какъв резултат? Споделете своя опит.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Учителят е дал един метод за емоционална сублимация, метафорично изразен като "духовна присадка". Този метод е разработен по-нататък от Михаил Иванов. Наистина е много ценен, защото работо директно с емоциите. При зависимости, при страхови състояния е важно освен с когницията да се работи директно с емоциите. Хубаво ще е да се разработи психотерапевтичен метод в детайли на базата на "духовната присадка" ! Това е универсален метод и е приложим в най-различни психотерапевтични направления! Той е като шперц!

Докато горният метод е универсален, то другите прийоми дадени от Учителя са по-скоро от сферата на трансперсоналната психология. Например работа с психичните качества на вътрешните органи и цветовете по време на водена визуализация! Също дихателните упражнения с подходящо подбран ииндивидуални утвърждения и енергийна работа. Учителят говори постоянно за осъзнаването - а то е основният инструмент във всяка психотерапия.

Психотерапия би могла да бъде провеждана заедн ос пациента по време на посрещане на слънцето сутрин, като е воден в изпълнението на дихателни упражнения и медитация! Това е доста авангардно и ще е новост в полето на психотерапията!

Елементи от Паневритмията и гимнастическите упражнения, но асистирани от терапевт, направляващ човека с утвърждения при отделните движения - например упражнението "косене" от гимн. упражнения с утвърждение за "отсичане" на конкретния страх...

Постът също може да бъде психотерапевтичен похват, защото задейства много силно дремещите страсти и подсъзнателни наличности. Разбира се, пост може да се предпише индивидуално и само при желание на човека.

Учителят дава богата база от методи, които само е нужно да бъдат облечени в подходяща психологическа и психотерапевтична форма!

Линк към коментар
Share on other sites

Поздравления за интересната тема, Иво :thumbsup: Аз самата не съм дъновист, не съм и запозната с трудовете на Учителя задълбочено, но ще ми е интересно да прочета разкази на колеги, които използват в работата си практики на Дънов.

Орлине, с тази "духовна присадка" ме заинтригува. Не знам доколко като метод може да бъде "универсален" (всички знаем, че в психотерапията универсални подходи няма, но може би ти имаш предвид по-скоро, че не е широко приложим в различни терапевтични контексти), не знам и доколко е пионерски подход - все пак не претендирам да познавам над 600-те описани терапевтични направления. Но всеки метод е богатство и може да обогати практиката. Може би е добре да напишем нещо повече за същността на духовната присадка - мисля, че ще представлява интерес за читателите.

Прав си за обличането на методите в подходяща психологическа и терапевтична форма - а и защо не запознати издълбоко с учението на Беинса Дуно да приложат в практиката си тези методи и техники, и да опишат развитието на процесите. Това би било авангардно и сериозен принос в сериозната психотерапия в България.

Лично моето мнение на тема оздравителното въздействие на трудовете на Учителя е, че то едва ли е специфично единствено за неговото творчество - по-скоро всяка търсеща духовното личност има нужда от подобно учение, което да води към осъзнат, духовен, пълноценен живот, към тотална преоценка на ценностите и погледа към света и самия себе си. Особено в историческото време, в което живеем. Тази потребност, намерила реализацията си чрез словото на Учителя, може да превърне наркомана в екс-наркоман, но аз се съмнявам, че това е уникално свойство на дъновизма. По-скоро това е един от пътищата според мен.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Преди 12 години започнах моите първи стъпки в Психотерапията в една столична клиника. Водех групова психотерапия. Знанията от Университета бяха едно, но когато си млад и неопитен не бяха достатъчно. Колегите ,които уж трябваше да ме обучават криеха всичко . Просто не говореха и ме оставиха сама да се оправям.

И аз мисля ,че се справих защото четях по две беседи на ден и прилагах техниките на Учителя в стационарни условия. Много са да ги описвам.Има ги в беседите и са били подходящи за проблемите на пациентите. Методите на Учителя работят и в група и индивидуално. Защото това правя повече от 12 години и с основание мога да кажа ,че съм Беинса Дуно терапевт:)))). Само нямам диплома.....

Дори и днес има три посъдени дръвчета в двора на клиниката, които растат като символ на приложената Психотерапия по метода на Беинса Дуно.

Линк към коментар
Share on other sites

"Изворът на доброто" наистина носи в себе си невероятен многопластов заряд.

Образите, които използва Учителя влияят не само върху ума, но и на подсъзнанието. Ето един пример:

Когато минаваш по кален или прашен път, стани птица, хвръкни нагоре дето няма кал и прах. Среща ли човек известно препятствие или съпротивление в мисълта си, трябва да се повдигне в по-високо поле. Влезе ли в полето на висшата мисъл, той е свободен от всички противоречия.

Правила за ученика - Изворът на доброто

Три обикновени на вид изречения, които съдържат огромна информация... Ще се опитам да "погледна" към тях с очите на филолог-психолог.

"Когато минаваш.." слага читателя на Пътя и успокоява съмнението дали не е объркан пътя и съмненията в собствената си ценност и сили - всеки върви по път, който има кал и прах - т.е. препятствия и съпротивления в мисълта. "Стани птица..." директно внушава,ч е всеки има силите и крилете да стане птица и да хвръкне нагоре "където няма кал и прах" - т.е. където умът не се спъва и не се съмнява... "Влезе ли в полето на висшата мисъл..." съдържа безспорността на съществуването на такова поле, както и естествеността на факта, че всеки може да влезе в него. "той е свободен от всички противоречия" дава същността на това поле - свободата се състои в издигането над противоречията и приемането им като хармонични различия. "Влезе ли..." дава условността "ако влезеш, ще... / ако не влезеш.... изборът е твой и е свободен..."

И трите изречения внушават сигурност и свобода на избора, приемане с разбиране на трудностите, които има човек, лутанията, съмненията, които изживяваме. Но най-важното - вярата в силите, заложени във всеки човек и във възможностите, които неговият свят му осигурява; правото ни да грешим и да търсим своя път колкото и както ни е необходимо и можем...

Всичко това е "казано" или по-скоро внушено от един кратък откъс само.

Линк към коментар
Share on other sites

Донка, много хубави и точни разсъждения.

Аз си мисля, че самото четене на Словото на Учителя е един психотерапевтичен метод.

Играенето на упражненията на Паневритмията, Слънчевите лъчи и Пентаграма - също. Пеенето на песните - също.

"Първият ден на пролетта, първият ден на любовта, носят сила и живот".

или

"Ти си ме мамо, човек красив родила

умен да стана, добре да мисля,добре да любя...

Ти си ме мамо, с чисто сърце родила, да обичам всичко живо, цялата Вселена...

ти си ме мамо, със мощен дух родила, добре да пея, добре да светя на душите..."

....

Оживявайки в съзнанието ни, тези думи имат невероятен психотерапевтичен ефект/от личен опит/.

Линк към коментар
Share on other sites

Таня

Аз си мисля, че самото четене на Словото на Учителя е един психотерапевтичен метод.

Донка

Образите, които използва Учителя влияят не само върху ума, но и на подсъзнанието.

И аз си мисля, че самото четене на Словото на Учителя е един психотерапевтичен метод. Съгласна съм: образите, които използва Учителя влияят не само върху ума, но и на подсъзнанието.

От всичките стремежи вложени в човека от Всевишния Дух, най-важния, живото сътворяващия, спасителния, целителния стремеж, е стремежът да пробудим и да реализираме първоначалната си духовна природа. От този стремеж идва изцелението на човека. Словото на Учителя отвори врати на сърцето към светлината – след това идва изцелението.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Преди 12 години започнах моите първи стъпки в Психотерапията в една столична клиника. Водех групова психотерапия. Знанията от Университета бяха едно, но когато си млад и неопитен не бяха достатъчно. Колегите ,които уж трябваше да ме обучават криеха всичко . Просто не говореха и ме оставиха сама да се оправям.

И аз мисля ,че се справих защото четях по две беседи на ден и прилагах техниките на Учителя в стационарни условия. Много са да ги описвам.Има ги в беседите и са били подходящи за проблемите на пациентите. Методите на Учителя работят и в група и индивидуално. Защото това правя повече от 12 години и с основание мога да кажа ,че съм Беинса Дуно терапевт :) ))). Само нямам диплома.....

Дори и днес има три посъдени дръвчета в двора на клиниката, които растат като символ на приложената Психотерапия по метода на Беинса Дуно.

Marusya, интересен опит споделяш. Обикновено е така - младият човек с малко (или никакъв) опит е оставен да се справя сам, но свободата в умелите ръце е полза, а не загуба според мен :rolleyes: С пациенти с какъв тип проблеми работиш основно?

Питам те, защото психотерапията в клиника е насочена към различен тип проблеми от тази в частната практика, примерно. Съответно това, което е приложимо в клиниката, не е винаги приложимо в частната практика. А и самата атмосфера в клиниката е по-различна. Преди няколко години, докато често се обучавахме и работехме в една клиника в София, се изумявах (в началото) на странното почти сетивно усещане за спокойствие, по-скоро за време, което е спряло.

Иначе това, че опитът ти с техниките и беседите е бил положителен не ме учудва. Има клиники в България, в които подобна дейност имат православни свещеници в съвместна работа с клиничен психолог.

Доничка, чудесен психолингвистичен анализ :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Шехина, от много години не работя в клинични условия, а съм на свободна практика. Може би нещата са се променили към по-добро. Дори миналата година започна 4 годишно обучение по Юнгианска анализа ,което преди време си беше мечта.

Имало е различни случаи- депресии, обсесивно-компулсивни състояния, зависимости и др.

Сещам се за нещо което ми правеше много силно впечетление ,когато отивах на работа сутрин често заварвах някои пациент дошъл рано, рано преди нас. Обикновенно бяха хора с паническо разстройство и се чувстваха по защитени ,когато са в клиниката, че има кои да им помогне. А тя помощта е една инжекция.Тогава си мислех дали няма нещо което е по-лесно достъпно,безвредно и лекуващо.... Измъчваше ме страданието на тези хора, но незнаех как да им помогна бързо и ефективно. За радост вече знам, че поне да се овладее кризата сега има метод -това са цветята на д-р Бах. Рескюто върши чудеса. И разбира се Хомеопатията. Тази нежна , любяща и щадяща терапия ,която може да излекува това и много други трудно лечими психически проблеми. Тези два метода скъсяват много процеса на психотерапия.

За силата и терапевтичния ефект на беседите от "Изворът на Добро" надявам се ,че ще допренесе и празникът "Изворът на доброто" , който всяка година групата от Южния парк организира в село Мърчаево. Тази година празникът ще баде на 1 юни-неделя.

На 29 май 1944 година Учителя открива извора за да се разчисти пътят и да потече Доброто към България. Надявам се всички ние с нашата енергия да допринесем за това.:))))

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

В Книга за здравето са написани дадените от Учителя

ФОРМУЛИ ЗА ЛЕКУВАНЕ

1. Господи, в Тебе е всичкото ми упование. Помогни ми, прати ми Своята помощ. Обещавам да Ти служа, да посветя живота си на Тебе.

2. Господи, от сега аз ще посветя целия си живот на Тебе и ще работя заради Тебе. Остави ме на Земята.

3. Аз, който служа на Господа, искам тялото ми да бъде здраво, защото принадлежи на Господа. То е клетка от Великия Космос, затова трябва да бъде здраво.

4. Аз вярвам в Бога вън от мене, вярвам в Бога вътре в мене. Аз и Отец ми едно сме.

5. Бог е Любов, Бог е светлина, Бог е живот, да бъде името Му благословено сега и всякога през всичките Му времена.

6. Бог е Любов, Бог е живот, Любов свята, Любов пресвята.

7. Слагаш лявата ръка на лявата страна на главата и казваш с разположение: „Господи, заради Твоята слава, влей елей на здраве и живот в моите клетки, за да Ти служа с радост и веселие.”

8. Чистота, чистота влей, Господи, в тялото ми, в Душата ми и в Духа ми.

шехина

всяка търсеща духовното личност има нужда от подобно учение, което да води към осъзнат, духовен, пълноценен живот, към тотална преоценка на ценностите и погледа към света и самия себе си. Особено в историческото време, в което живеем. Тази потребност, намерила реализацията си чрез словото на Учителя, може да превърне наркомана в екс-наркоман,

Шехина много точно е формулирала психотерапевтичния ефект на подобни формули.

"То е клетка от Великия Космос, затова трябва да бъде здраво. " - Лично за мен това беше формула, която преобърна на 180 градуса отношението ми към тялото ми и към самата себе си. Дотогава смятах за егоизъм и гордост да харесвам тялото си, себе си и да се грижа за него съзнателно и старателно. Презирах го и подсъзнателно презирах тези, които го смятаха за своя ценност. Болестите, които допусках от небрежност и отрицателни мисли към тялото си ми "помагаха" да се презирам и самосъжалявам. Подсъзнателно съм очаквала да ме съжаляват и другите - смятала съм, че това е начина да получа любов....

Формулата, обаче действа само ако човек прегледа живота си - ежедневните си отношения и поведение - и ги промени изцяло.

Господи, заради Твоята слава, влей елей на здраве и живот в моите клетки, за да Ти служа с радост и веселие.”

Императивната форма и специално подбраните звукови комбинации в думите въздействат много силно върху подсъзнанието - а то върху имунната система и функционирането на организма.

Обърнете внимание на алитерацията на Л - слава, влей, елей, клетки, служа, веселие. В повечето Л е в комбинация с Е - създава ефект на мекота и гъвкавост, ликвидност (течно състояние) - точно то е необходимо на подсъзнанието, за да се справи с промяната и изхвърлянето на токсините и вредните мисловни модели.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

От няколко години на нощното ми шкафче стои една единствена книга - Книга на законите(П.Дънов). Чела съм я поне няколко пъти, но всяка вечер преди да заспя отварям наслука и прочитам 1 глава. Ефектът е неминуем. Свързвам написаното с някои мои въпроси, които са ме терзаели през деня, и се успокоявам. Действително, самото прочитане е невероятно ефективно, ако съдя по себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Беседите са наистина една чудесна терапия. Както и молитвите, а още повече и формулите! Проблемът тук е, че могат да се ползват преди всичко от почитателите на съответното учение, както и от хора с по-широки вярвания и трансперсонална насоченост.

Според мен, за да се превърнат думите на Учителя в универсална психотерапия, е нужно да бъде свършена известна работа от един или повече психотерапевти, които да "преведат" и доразвият идеите, подходящи за психотерапия, дадени от Учителя! Но това е приятна и вдъхновена работа. Дано намерим време през идните години да я започнем и развиваме!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

:thumbsup: Съгласна! Всъщност не е чак толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед - дори не е необходимо да се споменава, че това е метод от определено учение.

Много силно впечатление ми направи преди време дискусията по една от беседите от цикъла Великата майка - Малък разбор. В нея Учителя дава много ефективно от психотерапевтична гледна точка упражнение - прането и влаченето на вълната:

Ще направите един опит, за да познаете силата на тези стари формули, да видите каква магическа сила има хурката. Когато сте неразположени духом, ще направите следния опит: мислено ще си представите десет оки вълна; ще вземете една голяма харания и мислено ще започнете полека да изпирате тази вълна. Ще я изперете един, два, три, четири, пет пъти, докато стане съвсем чиста. След това вземате един от циганските дараци и започвате да я влачите. Като я влачите така около половин час, направете я на къдели. След това я турете на големи дараци и я направете на големи къдели. От готовите вече къдели вземете една и я турете на хурката да предете. Аз бих желал да ми опишете този процес, да ми опишете какви чувства ще изпитате, докато започнете да предете. Ще ми направите едно описание, подобно на това, което прави естественикът, когато наблюдава под микроскоп известен процес. Наблюдавайте след всяка къделя каква мисъл ще ви дойде. Тази формула за влачене и изпридане на вълната ни е дадена от окултизма и за половин час тя ще допринесе много повече, отколкото един педагог за цяла година. Този опит с вълната ще го направите най-малко четири пъти в месеца. Ако някой заболее от испанската болест, лежейки в леглото си, нека пере тази вълна.

Ако тези опити дадат резултат, те са верни и истинни. С това, което е измислено и съчинено от нас, не може да се направят опити. Не се заблуждавайте в някои знания, които не могат да ви дадат сила. Като ви дойде някоя мисъл, спрете се върху нея, подръжте я един-два дни в ума си и ако нищо не роди, тя е безплодна. Не задържай желания и мисли, които нищо не допринасят. Въртете постоянно вретеното, нишката му да слиза постоянно отгоре и така навивайте две-три вретена. Такъв процес трябва да започне да се извършва в умовете ви. Не се изисква само молитва, но и работа.

В психологията това е добре познатият ефект на взаимно влияние между физическия и психическия живот на човека. Както мислите и емоциите се отразяват на изражението, състоянието и поведението на тялото, също така е възможно и обратното влияние. При това не е задължително дейността да се извършва реално - достатъчно е само да си представим извършването и.

Моя позната ми споделяше, че когато нещо я извади от равновесие, започва да тупа пътеките и килимите у дома - след такова полезно упражнение сякаш смъквала всичко негативно, което и се е струпало и заспивала "изтупана".

Ето какво сподели Нели Т:

Няма да правя разбор на прочетения "Малък разбор". Само ще споделя как се почувствах след прочита. От 2-3 дни чувствах едно втвърдяване, като пръстен, в зоната на слънчевия сплит. Което ме караше да се чувствам като включена във високоволтова електрическа мрежа. Потърсих с разума си причината, но не я открих. Търсех причината и в медитативно състояние всяка сутрин при изгрев на морския бряг. Молих се за прошка. Прощавах. Дишах. Изричах свещените формули. Пак не я открих.

Прочетох "Малък разбор" и втвърдяването изчезна. Почувствах се спокойна. Без да правя нищо. Само се замислих дали ще мога да се справя с правенето на къдели и с преденето, след като никога не съм виждала как се прави. Опитах се за малко да си го представя.

:thumbsup2:

Благодаря за опитността!

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Напоследък ми прави много силно впечатление образността на езика на беседите. Притчите, сравненията, алегориите, символите се появяват там, където обясненията на философски език не биха стигнали до обикновения слушател (читател). Кратки, ясни точни, те се запечатват в паметта на човека, който в момента е имал нужда от тях и неговото съзнание си г разчита със своя личен код. Точно това е един от най-силните психотерапевтични методи - човекът да стигне сам до своите истини и виделина, сам да осъзнае нуждата от промяна и да я осъществи без да изпада в зависимост от своя терапевт.

Днес например един кратък простичък символ, разказан с добра доза хумор, ми излекува светкавично едно старо колебание:

За да се отиде до Небето има три начина. Кои сѫ тѣ? За Небето има единъ тѣсенъ пѫть, по който върви Божествения тренъ. Първиятъ начинъ – да тикате трена, вториятъ начинъ – да се надпрѣварвате, а третиятъ начинъ – да влѣзете въ него. Азъ виждамъ нѣкои впрѣгнали се, казватъ: „Да тикаме царството Божие.“ Нѣма защо, то само си върви. Ти, видишъ ли трена, не го тикай, не се надпрѣварвай, а влѣзъ въ него, той ще те заведе на опрѣдѣленото ти мѣсто.

Това е, което добриятъ човѣкъ трѣбва да изважда отъ доброто съкровище на сърдцето си.

Доброто съкровище

Чети беседите на Дънов, няма значение от коя ще започнеш, Ще те успокоят и заредят с енергия.

:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

http://triangle.bg/books/1942-04-05-05.199...2-04-19-05.html

Тук се говори за малката любов. Какво значи това?

тука в гугъл това стихотворение ми излезе

http://www.litclub.com/library/prev/dolina/1.html

Редактирано от petarstankov
Линк към коментар
Share on other sites

"При вас трябва да дойдат младите момци и младите моми и да оправят работата. Да дойдат младите и лекарите."

http://triangle.bg/books/1944-03-19-05-45....4-10-25-05.html

Може ли да ми обясните това какво значи, за кого се отнася?

Линк към коментар
Share on other sites

"Ще ви дам следното правило: Не се бори със себе си! Какво ще постигнете, ако се борите със себе си? Изслушай себе си, добре разсъждавай и извади поука, но не се бори... Щом видиш една погрешка, вземи я, поглади я, потупай я, кажи и: ти си много разумна, ще бъдеш тъй добра, да не ми правиш пакости. Поговори и мъничко, тя разбира. Колцина от вас, които са решавали, че това няма да направят, или онова няма да направят, са успели в това отношение? Правили ли сте опити? Някой иска да изкорени един лош навик от себе си. Откъде ще го изкорени? Този навик почти няма реално съществуване, той е само една илюзия на вашия ум.... И тъй като станете сутрин, ще си кажете следното: аз няма да се боря със себе си, но ще бъда в хармония със себе си. Аз няма да бъда в противоречие с природата, но ще бъда в хармония с природата. Аз няма да бъда в противоречие с Бога, но ще бъда в хармония с Бога. Произнесете тези думи и ще видите, че вашето състояние веднага ще се измени. Произнеси тихичко в себе си тия думи 2-3 пъти. Само така човек може да създаде в себе си велик характер. Само така ще разберете, колко красива е природата сама по себе си."

(Беинса Дуно)

Линк към коментар
Share on other sites

"При болестта частиците на тялото не трептят правилно, дошла е една дисхармонична мисъл отвън, ти си я приел и тя е объркала всички вътрешни течения, така се явява и висока температтура, ти гориш. Тури в съзнанието си на видно място мисълта за свобода и когато станеш сутрин, кажи:

"Аз съм в царството божие и затова няма болест". Щом си в царството Божие, изключена е дисхармония." /Петър Дънов/

Тази и още такива силни думи от Учителя лекуват и не само темература а и всякакви психични травми. Лично аз не мога да се доверя на психотерапевт, който пие антидепресанти и лекарства за кръвно. Може да звучи ужасно но аз така го усещам. Значи той не живее в Цаството Божие а ще ме лекува...ами как да стане това се чудя...

Повечето психотерапевти са сетивни личности и именно поради тази причина са учили психология. Тези от тях поели по духовен път се справят чудесно но огромната част не тръгват по този път и стават жертва на собствените си пациенти /клиенти. Имам познната психолог на която след всеки пациент и става зле .....ясно защо

Лично аз бях атеист пълен но след като Учението ме измъкна от не една и две мъчнотии вече го следвам с радост и благодаря на един участник от този форум, че ми отвори очите за него.

Всички думи, мисли, музика, молитви,, формули лекуват като изправят изкривените енергиини канали у нас.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"А когато направиш една погрешка, ще влезеш дълбоко в душата си и ще я изправиш чисто и искрено."

източник

"Всичката нечистота, която имате, трябва да я изхвърлите, за да бъдете вие свободни."

източник

"Изпитанието на Йов ни показа как можем да намерим Господа. Преди големите си страдания Йов жертваше воловете си, овцете си и благодареше на Господа. Но след като изгуби всичко, нямаше вече какво да жертва. И тялото му се покри със струпеи. Йов викаше към Бога, молеше се, но отникъде не получи отговор."

източник

"Гледам Библията цитират. Казвам нищо няма, това са стари духове, които са говорили в Библията."

източник

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Държа си няколко книжки с мисли/ молитви от Учителя и понякога, когато човекът с когото работя е по-духовен, вадя някоя от книжките и отварям някъде, произволно. Интересното е, че обикновено мислите, на които попадам, касаят директно проблема на човека. В когнитивната терапия основен метод е когнитивеното реструктуриране/ рефрейминг. При него част от работата е "посяване" на нови мисли - убеждения след неутрализирането на анализираните, осъзнати и "плевени" с разума стари дезадаптивни такива. В такъв контекст погледнато съм се поразявал до каква степен мислите на Учителя могат да се приложат именно в терапевтичен план. А многото му разкази, метафори и истории въздействат директно върху несъзнаваното, сублиминалното в човека!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Ако всички вие бихте се водили по вашето разумно сърце, всичките спорове, които по някой път се явяват между вас, биха изчезнали. Запример, вие имате груби навици, по някой път нямате търпение; всичко туй се дължи на вашия философски ум, че са ви обидили. В какво седи достойнството на човека? - Достойнството на един човек седи в изпълнението Волята Божия, в приложението на най-малките добродетели. Ти може да си спечелил едно от най-големите сражения, може да си повдигнал цял народ, но ако един ден сърцето ти каже да завържеш обувката на един старец и не направиш това, всичко сторено пропада. Да завържеш обувката на един старец струва повече, отколкото да спечелиш едно сражение." (Беинса Дуно)

Чиста проба когнитивна психотерапия! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

По темата, ето част от думите на една активно практикуваща психотерепевтка, с която наскоро си писах:

".. от години наред вече поне по два часа на ден чета молитвите на Учителя (пък и на Лечителя), Завета на цветните лъчи на светлината и непрекъснато ползвам формулите му, давам ги и на всичките ми пациенти, клиенти, близки, приятели, смятам, че те са ми помогнали дори да спасявам човешки животи, включително и моя."

Линк към коментар
Share on other sites

Странно ми се струва обвързването на психотерапията с даден вид учение, окултна школа или философията на даден гуру. Това би ме накарало да се замисля преди да се консултирам с аналитика, прокарващ подобни течения. Терапията цели разрешаването на проблемите, а не "замазването" им с формули и мантри!

Линк към коментар
Share on other sites

Психотерапията е обширно понятие. Ако дадени утвърждения се ползват като някакъв вид хапчета, наистина най-много да замажат. Но ако са предходени от анализ, осъзнаване, здрав разум, оптимизъм и цялостна решителност за случване на действителна промяна, на дело, конкретна и видима, тогава положението е друго! Тогава терапевтът може да предложи дадени утвърждения - резониращи с психиката на конкретния човек. И никаква мистика няма в това. Работата с утвърждения (убеждения) има особено голяма сила именно след разораването на психиката (анализ) и разрохкване на твърдите буци с помощта на инструмента на разума и влагата на оптимизма (когнитивно реструктуриране). Преди това засяването им прилича на сеене в суха спечена почва.

Учителят при това предлага многобройни метафори, приказки, образно представени мъдрости, които тепърва ще се интегрират в психотерапията. Силата на въздействие на религията сега се изучава научно, от "когнитивната наука на религията" и се оказва, че има мощен потенциал за промяна в нея. Светът е шарен, Вендор, а разбиранията и подходите към една и съща психика и проблем могат да са много. Включително и с религиозен привкус - им ахристиянска психотерапия например. Има и трансперсонална психотерапия, която директно работи с мъдростта на древността, без кой знае какво научно теоретизиране. И разбира се, като говорим за психотерапия и извличане на психотерапевтични идеи от учението на великия български мъдрец, нямаме предвид анализа и аналитици. Аз самият в никакъв случай не бих се консултирал с аналитик. Това са най-ретроградните и неефективни школи в психотерапията понастоящем...

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Това че учителят е дал "многобройни метафори, приказки, образно представени мъдрости" го разбрах, но с какво помагат те, ако терапевтът не е успял да извлече личния символ и митологема от несъзнавано на пациента си. Живата връзка са именно със сънищата, лично за мен там е материала, от който трябва да се черпи, особено ако се вземат под внимание Големите или Архетипни сънища, които са личен мит, заместващ с лекота всяко поучение.

Това ме кара да повдигна въпроса, защо форум "Сънищата" не е обек на коментар и анализа от терапевтите във Портала?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...