Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Потенциирането в хомеопатията. Какво представлява?


Орлин Баев

Recommended Posts

Потенциирането доколкото разбирам е основният метод за приготвяне на хомеопатични лекарствени средства. Какво представлява то всъщност? Има ли научно обяснение за същността на процеса на потенцииране? Какъв е лечебният елемент в приготвения чрез потенцииране препарат? Може ли научно да бъде замерена действената стойност на "потенцията" на медикамента? Как? Има ли научни изследвания върху потенциирането? Нека в тази точно тема призовем известна доза научен скептицизъм и критично се опитаме да погледнем на този същностен за хомеопатията процес!

Линк към коментар
Share on other sites

Потенцирането е процес, при който:

1. Изходното лекарствено вещество се разрежда многократно по точно определена методология

2. При всяко разреждане се извършват т.нар сукусии. Сукусиите са особен вид енергични раздвижвания, които се извършват след всяко разреждане.

При потенцирането се постига динаминизиране на лекарството, в което е и неговота основна сила.

Има различни скали за потенцииране.

Например в лекарствено вещество в стотична скала, потенция 30 C, разреждането е едно към 10 на шестдесет степен, а броя сукусии са 3000. В потренция 200 C, разреждането е 1 към 10 на шестедета степен, като броя сукусии са 20 000.

В десетична скала, потенция 30X, разреждането е едно към 10 на тридесета степен, а броя сукусии 3000

В петдесет хилядна скала, потенцля LM1, разреждането е 1 към 50 по 10 на степен четвърта. Броя сукусии е 100.

В общия случай различните потенции имат различна сила и начин на действие.

Действието и силата на потенцирането е клинично доказано от Ханеман и многото хомеопати след него в последните 200 г. Един от лечебните закони, който е открил Ханеман например гласи: Колкото по-малко е количеството, толкова по-голяма е силата.

Линк към коментар
Share on other sites

Цитирам непълно и се извинявам, че може би "осакатявам" чудесното и достъпно обяснение.

Постът ми е по-скоро с цел да насочкъде го има, защото е дълго:

"...хомеопатията противоречи по всички точки на обичайните представи на медицината.

Всички противоречия бързо се разрешават, ако разделим едно от друго две понятия - информация и носител на информация. Да погледнем, например, магнетофонната лента. ...Две касети, едната с лекция, другата с музика, по нищо нямаше да се различават една от друга, ако не носеха различни надписи. ...Същото е и с книгите....

Информацията е винаги нещо нематериално и за преноса й е нужен материален носител. Той може да се състои от различни субстанции - магнетофонна лента, грамофона плоча, хартия,...камък, метал, въздух..., но той винаги изпълнява една и съща задача. Едни и същи информационни носители могат да предават различна информация, една и съща информация може да бъде поверена на различни носители....по-важна е информацията, а не материалният носител.

Ако искам да се запозная с Гьотевия "Фауст", без значение е дали текстът е на хартия, излят от метал или записан на лента....

Ако намеря екземпляр от "Фауст", той ще е достатъчен за преноса на информация. Десет други екземпляра от същата книга няма да ми дадат повече информация....

...нужно е информацията , която носят дадено растение, минерал, животно...да бъде отделена от физическата й форма на проявление , да бъде освободена от материалните й окови. После освободената информация се свързва с подходящ информационен носител, за да може да се предае по-нататък.

Точно това се случва при степенуването в хомеопатията."

Торвалд Детлефсен"Съдбата като шанс"

Като прибавим и наскоро широко публикуваните открития за водата и нейната структура като носител на информация...а и науката май по-скоро регистрира съществуващи неща, отколкото да изобретява. Те си съществуват и без нея. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Хубаво, това са добри предположения и хипотези - за информацията, за разреждането, за динамизирането. Къде са обаче експериментите, лабораторно проведени, търсещи и откриващи това динамизиране и проследяващи записването и предаването на тази информация? :) Без такива ние можем да си мислим каквото си искаме, но нямаме ли валидизиране, влизаме в сферата на мистиката и тук разликата между плацебо и динамизиране става тъничка! Просто сипя малко научна сол-скептицизъм върху потенцирането (написал съм го с две и-та горе :) ).

Сега, факт е, че средствата на науката са слабички и добри хипотези като горните засега няма как да се проверят научно! Както казва един колега, можем да правим причинно следствени връзки на базата на личния си опит и осъзнаване (доколкото може да му се вярва), но научни заключения се правят на базата на научна емпирия. Аз лично не познавам научни средства, които могат да докажат енергоинформационното предаване при потенцирането. А вие?

Кирлиановата фотография се оказа, че замерва влажността на кожата и няма много общо с аурата.

Едно възможно развитие на горната гледна точка е, че науката си се развива с нейните малки крачки, но "ние си знаем" ... :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Хубаво, това са добри предположения и хипотези - за информацията, за разреждането, за динамизирането. Къде са обаче експериментите, лабораторно проведени, търсещи и откриващи това динамизиране и проследяващи записването и предаването на тази информация?

...

Сега, факт е, че средствата на науката са слабички и добри хипотези като горните засега няма как да се проверят научно!

За щастие Масару Емото направи необорими научни открития за паметта на водата и различните видове кристали на водата.

Има много негови статии и филми с негово участие.

П.П.: Именно науката не може да обясни къде е съзнанието? Нали на всеки 7г. всички клетки се сменят? А къде тогава е паметта? ....

Именно науката признава, че има много полета около човека - де факто всички познати във физиката. Въпрос на време е да се създадат уреди за мерененето им.

А откриването на нови и все по-фини и тайнствни частици отдавна е приближило физиците до Бога.

Военните уреди за нощно виждане мерят именно топлинно (инфрачервено) излъчване.

Руснаците мерят честотите, на които излъчват вирусите и бактериите и им пращат вълни в противофаза, за да ги унищожат.

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

При хомеопатията особено важно е потенцирането.

Противно на логиката, колкото по-голямо е, грубо казано, разреждането, толкова по-силно влияе.

Скоро при един разговор стана въпрос, че сериозна фирма в Германия, производител на хомеопатични препарати, не си позволява да прави потенциране над 30. По-големи стойности се изработват само по поръчка. За сравнение в България съвсем свободно в аптеките може да се намери препарат с потенция 100 или дори 300.

Не можах да разбера добре въпроса - но бих отговорила така: ако искаме да намалим въздействието на определен хомеопатичен препарат, то би следвало да се приеме от същия препарат, но с много ниска потенция.

Администраторска бележка: Мнението е преместено тук от темата: Антидотирането в хомеопатията

Линк към коментар
Share on other sites

По-големи стойности се изработват само по поръчка. За сравнение в България съвсем свободно в аптеките може да се намери препарат с потенция 100 или дори 300.

Към този момент, високи потенции като 200C, 1M, 10М... могат да се намерят само в определени аптеки и само с рецепта, поне така е по закон и в големите градове.

Линк към коментар
Share on other sites

Ниските потенции действат на физическото тяло, често те имат бърз и видим ефект.

Високите потенции въздействат върху по-фините тела - емоционално, ментално.

Дори има една книга на английски език за духовното и кармично лечение чрез нови лекарства.

Ако правилно помня - бяха направили ново лекарство от някакъв местен редиоактивен къс (скала), за да лекуват аборигени в Полинезия, заболели от лъчева болест и с други проблеми поради подводни ядрени взривове.

Няколко примера за прием на различни потенции, които са давани на децата ми:

* При ожулено, рана с кръв - веднага потенция 9 или 15 СН арника от аптеката (гранулките на Боарон);

но ако например това ожулено е станало на планината сутринта, то вечерта е останала емоцията и спомените, стреса -тогава 200.

За бебе на 2 месеца са давали ниска потенция за бързо спадане на температурата на физически план.

А после по-висока за лекуване на корена на болеста във фините тела.

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Когато хомеопатичното лекарство е с много близко подобие, близко до "Симилимума", потенцията няма особено значение, защото тогава действието му е мощно стимулиращо на жизнената сила на Ментално ниво.

И след това, от това най-дълбоко ниво, в посока периферията - сомата.

Линк към коментар
Share on other sites

Дори и да е точното лекарство, ниските потенции успяват ли да подействат на ментално ниво? Как?

Линк към коментар
Share on other sites

Дори и да е точното лекарство, ниските потенции успяват ли да подействат на ментално ниво? Как?

По същия начин, както и при една висока потенция, подобрението настъпва първо на психо/емоционално ниво. Различно, но най-често се усеща едно отпускане, до степен да му се приспива или пък обратното, бодрост, прилив на сили, като след един хубав сън, прилив на творческа енергия, при което човек взема лесно правилните решения, след месеци и години нерешителност и затлачване на проблемите, и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...