Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Inatari

Haute Couture или изкуството да правиш мода

Recommended Posts

Случвало ли ви се е да се възхищавате на майсторството ,при създаването на една удивително красива дреха ?

Има облекла , които наистина са произведение на изкуството , изкуство , което можеш да облечеш , с кото можеш да изразиш собствената си природа и да спреш дъха на хиляди хора . Да предизвикаш завистта на едни , да вдъхновиш други .

Именно това явление наричаме" hаute couture" или "висша мода ".

В буквален превод "hаute ", означава нещо елегантно , превъзходно , представено в най- висшата му форма , а "couture ", да шиеш да създаваш дрехи .

Днес" hаute couture" дрехи правят водещите световни дизайнери , модни къщи и марки .

За да бъде призната една дреха за "hаute couture"трябва да отговаря на следните критерии:

- да бъде с единствена по рода си кройка

- най - малко 80% от изработката на дрехата да бъде ръчна

- плата или десена да бъде авторски ,също единствен по рода си

Щастлива съм ,че когато за първи път изложих на един голям форум моите рокли , колегите в Москва , възкликнаха :

- Ама това е 100% hаute couture .

Това разбира се ме направи изключително щастлива . Най- малкото защото това е първата колекция , която създавам .

Редактирано от Ина Трифонова

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето тук и малко снимки , най- вече на Джон Галиано , в момента той е главен дизайнер на Диор . Изключително идеен, млад и много успешен дизайнер .

Има няколко на Живанши и Валентино .

Ако се почувствате вдъхновени , също може да качите и ваши снимки , на дрехи висша мода , които са ви впечатлили , които да коментирате .

005659278.jpg

005659279.jpg

005659280.jpg

005659281.jpg

005659283.jpg

005659290.jpg

005659292.jpg

005659294.jpg

005659295.jpg

005659296.jpg

005659300.jpg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

А ето и моят Haute Couture . :3d_035::3d_025::3d_064:

Варна 2007 , август , Панаир на Занаятите .Снимки от първото ми авторско ревю "Матриархат " .

005659420.jpg

005659421.jpg

005659425.jpg

005659447.jpg

005659449.jpg

005659450.jpg

005659452.jpg

005659470.jpg

005659471.jpg

005659469.jpg

005659482.jpg

005659532.jpg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Що се отнася до висшата моята, моят предпочитан дизайнер е Роберто Кавали.Знам, че го наричат "лошото момче на висшата модада" , но работите му винаги са новаторски, неговият почерк не може да се сгреши.Красиви линии, подходящи материи и десени, целящи да представят красотата на човешкото тяло (предимно женското, нека не се обижда силният пол).

А Ина ни разкрива душевността на съвременната българка-млада, дръзка и романтична, докосната от далечна прабаба.В нейните модели типично българското наднича през очите на нашето съвремие.Това са актуални модели, запазили в себе си красотата и силата на българската душевност.

Прави са били московските ти колеги-наистина 100% haute couture! :thumbsup:

Редактирано от Olq3

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето малко новини ,които може да коментирате от света на високата мода.

Армани представи изложба с костюми на супер герои

"Супермен е най-хубавият мъж, който някой може да си представи", каза италианският дизайнер на откриването

07.05.2008

Джорджо Армани откри в музея "Метрополитън" изложба с костюми, вдъхновени от от супергерои от анимационното кино. Тя минава под надслов "Superheroes, fashion and fantasy".

В нея са представени не само модели на италианския дизайнер, но и на редица други стилисти, творили за седмото изкуство - Пиер Карден, Жан-Пол Готие, Джон Галиано.

От филмови костюми до спортни облекла, изложбата представя супергероят като дизайнерско вдъхновение и способността му да трансформира и да вдъхва неочаквана сила на човешкото тяло.

Експонатите са организирани тематично - около конкретни филмови персонажи, чиито облекла и сила са емблеми на образа на супер героя и са успели да се впишат в модата най-пълно. Те са изобразени под формата на статуи, наподобяващи древногръцки богове.

На изложбата могат да бъдат видени и костюмите, носени от Мишел Пфайфър в "Батман се завръща" (1992), както и тези от трите филма "Спайдърмен".

На откриването на изложбата присъстваха Джулия Робъртс, Джордж Клуни, Том Круз и съпругата му Кейти Холмс, семейство Бекъм, Карл Лагерфелд, Донатела Версаче, близначките Олсен, Марк Антъни и Дженифър Лопез, Лив Тайлър и Скарлет Йохансон.

www.snimka.bg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Една от най- обсъжданите теми от специалисти, критици, журналисти и изобщо модни експерти това е темата за смъртта на "от кутюр" дрехите.

Смъртта на всички трендове ( тенденции ) и съвременната реалност на рециклиране, миксиране на бързи обороти и твърде скоростното раждане и умиране на всички нови модни писъци.

Една нова колекция се ражда на модния подиум и като че ли умира още със самото си показване. Съвременният човек има силно изострена чувствителност към онова, което се случва в модния дизайн и много често неговият избор на консуматор се оказва еклектична смесица от различни модни марки и съчетания от винтидж и последни колекции. Просто модата живее по особен еклектичен начин в съвременността. 

Голямата модна новина е, че haute couture вече не е просто една нова, луксозна маркова дреха, а нещо много повече.

Всичко е оцветено в една концептуална, художествена украска. Съвременната висока мода е концептуализирала дрехата в художествен обект, като дори често не е пренебрегната и нейната утилитарност. Т.е. тя все-още има някаква функция, би могла да се носи, подържа и изобщо да изпълнява ролята на дреха, като едновременно с това е и изкуство. Това е парадоксът за мен. Отдавна дизайнерите са пренесли практики от съвременното изкуство в модата, по един грамотен и много вдъхновяващ начин. Чудя се, колко ли хора могат да се докоснат до този начин на мислене и в България.

Като изключим студентите от специалност Мода от академията и още няколко университета, техните преподаватели,и разбира се практикуващи кадри, практикуващи дизайнери, силно запалени по света на модата, естетичното и експеримента. 

Колко хора изобщо имат тази сетивност, да видят света цветен, да разпознават източниците на инспирация в една дреха и изобщо да я търсят и да имат потребност от това. Чудя се, кога ли ще си отгледаме, култивираме едно по-културно общество.

Общество, в което има културни натрупвания и познания, интерес към световните движения, не само стилистични, но и интелектуални. 

Добрият вкус и нужда от красиво, потребност от нематериални, духовни стойности, но не и в преиначения им аскетичен и изолиран, фанатичен уклон, който живее в ниско развитите и изоставащи общества, кога ли ще намерят почва и у нас ?

Не бих искала да завършвам с въпрос този кратък коментар, затова само ще кажа, че безкрайно се радвам на всички млади хора, които тръгват по пътя на изкуството, и също толкова се натъжавам, когато ги видя отчаяни, разочаровани от българската сурова действителност, в която всичко е някак сиво и семпло, но не и в добрия смисъл. Апелът ми е да не губите чувствителността си за красотата, изкуството и непреходното, въпреки кризата и лошите условия на живот. Креативността живее във всеки човек, добре е да се вслушваме в нея и да я търсим и в другите. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

С благодарност към Ина за красотата, на която за съжаление се любувах само от снимките във фейсбук. И с молба да публикува каквото тя прецени за най-подходящо тук. 

999831_10152299087033836_1522225211_n.jp

 

За своите макар и далечни впечатления - само няколко думи..

От пъстротата, първичността и закачливостта на Матриархат, през феерията и вълните на фантазията и музикалната вселена на колекцията Сатен, Ина отново ни потопи в съвсем различно измерение - загадъчната красота на черния цвят и на строгите линии. Преди да видя, да усетя моделите от тази колекция, съм приемала този стил скептично и донякъде неосъзнато и (сега разбирам) до голяма степен с наложено от възпитанието ми - "това не е моят свят". След беглото докосване само до фотосесията, останах с усещането за разпадаща се убеденост в своите ценности и с безмълвието на дете, открехнало за миг тежката театрална завеса, в полумрака зад която стаени очакват да бъдат открити и преживяни светове, до които фантазията все още не се е добрала... 

Благодаря ти Ина!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря на Донка за безкрайно хубавите и насърчителни думи. За всички приятели тук ще публикувам кратка концепция и снимки от последната ми работа, модния пърформанс "Public Photoshoot".

 

Заглавието "Public Photoshoot" e смислов ключ, който говори за моден пърформанс, чиято цел е да пресъздаде идеята и атмосферата на публична фотосесия. Моден спектакъл, който да се разиграе пред очите на публиката с участието на 3 -ма професионални фотографи, които правят бързи снимки на сменящите се модели.
Идеята за публична фотосесия е провокирана от условията на съвременността, в която живеем и непрестанния стремеж на всички хора да следват модата и да наподобяват живота на известните личности, да откраднат своите 15 минути известност всеки ден. 
Всеки един запечатан кадър, ще бъде част от предварително подготвена хореография, която има за цел да подчертае геометрията в човешкото тяло, което пряко кореспондира с чисто визуалната концепция на тази колекция дрехи. Силно геометрични конструкции, решени в черно с ярки цветови акценти, подчинени на общата архитектурност на всяка една дреха.
Колекция, която е пряко отражение на "цайтгайста" на 21 век, мултикултурност, глобализация, инспирация от архитектурната среда и отваряне на нови измерения в дрехата, която действа като архитектура на "глобалното село", в което живеем.

Ето малко снимки от случилото се в арт пространството "Антракт".

https://www.facebook.com/ina.trifonova.1/media_set?set=a.10152328608948836.1073741829.583358835&type=1

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Public Photoshoot"

Модели: Камелия Костова, Цвети Спасова, Милена Нинова, Сенестеле, Людмила Христова

фотограф: Ивелина Анчева

грим: Дани

дизайн и концепция: Ина Трифонова

в Антракт, бул. "Княгиня Мария Луиза"17, София 

 

10173739_10152328609453836_7932042995221

10264980_10152328609678836_1022619959002

10256513_10152328610063836_4992688552336

10153212_10152328610203836_6265584137531

1486592_10152328610253836_63414862411733

10176013_10152328610388836_2554751102207

10171760_10152328610343836_4995829270298

10156033_10152328610528836_5365051643366

1660882_10152328610648836_38966330342764

1601341_10152328611048836_39506365259884

954776_10152328612148836_590468013952583

1606968_10152328612343836_27518757841834

10155495_10152328612733836_4557796853085

10173785_10152328613223836_5897008841772

10259716_10152328613228836_2408813029753

10267777_10152328613803836_7227872527089

10252018_10152328613733836_8350180986387

Редактирано от Inatari

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря на Ина, че ме направи част публиката на модната фото сесия. Моделите бяха много приятни, раздвижени и желая успех на младия творец също и  на чужди подиуми! :3d_064:

Редактирано от Слънчева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Илияна, благодаря ти, че ме подкрепи!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Идеята за публична фотосесия е провокирана от условията на съвременността, в която живеем и непрестанния стремеж на всички хора да следват модата и да наподобяват живота на известните личности, да откраднат своите 15 минути известност всеки ден. 

 

 

Чудно нещо. Означава ли това, че щом нямам абсолютно никакъв стремеж да следвам някаква външна мода,нямам и най-малко желание да наподобявам живота на известни личности, а пък да крада известност , било то само 15минути на ден даже никога не ми минавало през ума, та означава ли това , че не съм съвременик ?  Представете си, вие хените, че се въведе старата мода на роклите с тези големи обръчи долу. Как ще си вършите вие съвременните занимания ? Знам, че ще намерите начин, обаче тия външни моди не са никак практични. За всички съвременни хора най-удобната и най практичната модна дреха е тази  на смирението.  :)269361_425137547578007_1312574933_n.jpg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

royalrife, интересното е, че в думите ти няма никаква смиреност, каквато се опитваш да проповядваш в края на коментара си.И да, означава, че не мислиш съвременно, означава, че не познаваш живота и тенденциите в обществото на младите и проблемите на съвремието.

Самото словосъчетание "външна мода", говори за фанатизъм, неразбиране и капсолираност, дори самота. 

Излишно е да обяснявам на хора като теб, че този моден пърформанс е своеобразна удивителна и критика към тези болежки на обществото. Но както винаги се намират хора, да коментират без да разбират, осъзнават и които са излишни за света на изкуството. То никога няма да бъде част от твоя живот, поради дълбокото ти неразбиране. За това хайде без повече недоразумения.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря, Inatari ! Точно така, там ми е мястото , в ъгъла или още по-добре на позорния стълб , изолиран и самотен. Мила моя, реакцията ти предизвиква само усмивка от моя страна. :) Да си призная, очаквах да бъдеш много по -настъпателна. Обаче, по всичко си личи, че съвременните модни дизайнери са възпитани ,учтиви , внимателни и толерантни към хора като мен и дори склонни да ми обяснят що е то моден пърформанс и има ли той почва у нас. Като чета отзивите за безплатната реклама  на  "Public Photoshoot"

Модели: Камелия Костова, Цвети Спасова, Милена Нинова, Сенестеле, Людмила Христова

фотограф: Ивелина Анчева

грим: Дани

дизайн и концепция: Ина Трифонова

в Антракт, бул. "Княгиня Мария Луиза"17, София 

почва има , но предстои да се разработва. За да се случи това разбира се, че такива недоразумения, като моя коментар никак не помагат.  Да, този коментар е плод на дълбокото ми неразбиране как  толкова лесно  този форум може да се използва  за самореклама . Обаче , от друга страна си мисля, защо пък не?  И саморекламата е вид съзнателен живот.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Като член на екипа се чувствам длъжна да взема отношение по казуса за рекламата и саморекламата. 

1. Темата, както и целият форум са замислени с цел популяризация (т.е. вид реклама) на изкуството. 

2. Това, което отличава популяризацията от търговската реклама е предлагането срещу определена цена. Ако все пак сте го забелязали някъде, моля да ни сигнализирате. 

 

3 - Ина вложи с любов своето време, сили, знания и умения да създаде този форум, след което се оттегли, за да се посвети на своя професионален път. Щастливи сме, че тя е била и все още неформално е част от нашия екип. Благодарна съм и за времето, което е споделила и все още споделя с нас, въпреки, че и се налага да го откъсва от натовареното си ежедневие. 

 

3. Ще се радваме всички - и екипа и потребителите, ако вместо да се постараем "на Вуте магарето да умре", да доведем тук още такива "магарета" на други талантливи автори. И това, според мен, наистина би заслужило званието съзнателен живот

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

След тази поредна възхвала на изкуството да правиш мода изведнъж осъзнах , че реакцията на Ина е всъщност най-красивата критика, която съм получавал в моя изпълнен с фанатизъм, неразбиране и капсолираност самотен живот.. Не зная точно какво означава думата капсолираност, но предполагам, че е някакъв нов термин от областта на висшата мода, който съвременните модни дизайнери използват за да образоват излишните за света на изкуството хора. Трогнат съм и очарован. Още веднъж, благодаря ви, дами. Прекрасни сте.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Tъйкато някои хора не знаят порядките на авторското право, само искам да обясня, че когато публикувам снимки, които не съм направила аз и те са обект на авторско право съм длъжна да напиша целия екип, който участва по създаването им, това е етичния начин.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето едно видео  - мейкинг за от кутюрната колекция на Шанел за 2015г. Ще може те да видите кадри от ръчната работа по създаването на колекцията. Така наречената бийд уърк, която си остава задължителна за всяка една кутюрна дреха.

И самото шоу на Шанел:))

Редактирано от Inatari

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Tова е мейкинга към т.н. лазерна колекция на Хюсеин Чалаян от 2008 г., за всички, които се интересуват от концептуална мода.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хвърлих едно око на изкуството на Ина .

Тц, не ми хареса .

Такива китеници не бих носила .Като от "Козия рог" са .

Със същия успех бих взела една кожа от овце и ще се омотая ...и воала ...ето ви изкуство .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Именно когато произведение на изкуството предизвиква разнопосочни коментари и дори груби отрицания, това е сигурен признак, че то има особена своя ценност. И кой е казал, че нещо трябва да харесва на всеки, за да се нарече красиво? Красотата е субективно понятие, ценността на изкуството е субективна на квадрат. 

 

Китеници, обаче е комплимент! Аз на мястото на Ина щях да се радвам. Китениците са едно от най-красивите явления в нашата народна традиция - те са мъдрост и красота едновременно. Да притежаваш подобно съкровище у дома е щастие, а да го създадеш - изкуство. 

 

А това сравнение с Козия рог Ина трябва да си го сложи в рамка - това комай е единственият български филм, номиниран за Оскар. 

 

А това за кожите и воалите е супер идея - очакваме снимки! Успех!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×