Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Синестезията - какво знаете за нея?


Надеждна

Recommended Posts

Да, много интересно нещо!

Това е да усещаш нещо по два различни начина, т.е. да можеш да усещаш нещо с две различни сетива... Ох, май доста неясно го обяснявам, я по-добре с пример: ами да "чуваш" цвят, или да "виждаш" вкус и др. п.

На мен ми се е случвало нещо много необичайно - да усещам мириса на топлината.

P.S. Син-естезия - буквално може би се превежда съчетаване на възприятията, усещанията ...

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

При мене не е постоянно, само при някои звуци пред очите ми се получават картини - не нещо художествен тип, по-скоро интерференчни, с различни цветове, тъмни и светли области, които се пресичат. Мисля си, че очите ми реагират на вибрациите на звука, ако е по-силен и неочакван.

Линк към коментар
Share on other sites

Знаете ли какво представлява синестезията?

Скъпи приятели! Здравейте!

На руски език:

http://synesthesia.prometheus.kai.ru/

С любов. Александра

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Имам известен личен опит със синестезията по отношение на цветове и звуци, но не всички звуци а тези, които са свързани с музикална форма, и в определени случаи тактилни усещания предизвикват едновременно и цветово и звуково усещане, но това се случва само в определбени случаи, свързани с емоционалното ми състояние. За мен представлява интерес това, че всъщност в детските си години синестезията е била при мен доста проявена, но поради неразбиране, неосъзнаване, и освен това- мнението на другите кое е и какво е като цвят или звук, допринесоха за "изключване" на тази смесена сетивност, която се върна без особен повод от моя страна преди около 4 години, като новото беше прибавянето на цвят към някои обонятелни възприятия, но пък обонятелни възприятия към цветове не съм имал, а за сметка на това тактилно-цветните възприятия почти не се проявиха, но пък ясно си спомних за тези явления в детството ми- бях забравил, че съм имал изобщо подобни сетивни възприятия. В началото това беше доста обезпокоително за мен, и около година ми отне адаптацията и "свикването", така че да не се държа странно. Това явление ме принуди да премина към още по-отчетливо изолиране от места с повече хора, въпреки че много преди да се "върне" този тип сетивни възприятия бях почувствал необходимост от спокойствие и повече време, в което да прекарвам насаме със себе си. Не познавам други хора с подобна сетивност, но през миналата есен гледах или по дискавъри, или по нешенъл джеографик филм в няколко серии, в които ставаше въпорс точно за синестезия. В него имаше жена- музикантка, май австрийкща или швейцарка, която освен че виждаше цветовете на звуците, виждаше в цветове и интервалите между звуците в цвят, и освен това към цвета на звуците имаше и вкусови възприятия (аз такива нямам), имаше един чичко на около 55-60 години, турчин, роден напълно сляп, който рисуваше невероятни картини, и всъщност чрез тактилни възприятия си създаваше представя за форма и 3D-пространственост, цвят, симетрия, перспектива...Имаше и други хора с някакви особености, но съмзапомнил само тези двамата- вероятно поради това, че тяхната сетивност доколкото може да се прави сравнение, бе най-близка до собствените ми сетивни възприятия.

Засега мога да споделя, че синестезията, доколкото имам личен опит с нея, емоционално натоварва повече и емоционално се изморявам повече отколкото преди, а когато нямам възможност да си почивам, със сигурност емоционалното състояние се изразява чрез чисто физически признаци на умора, сред които физическата болка при мен е най-силно представена (вероятно защото в живота си досега съм се адаптирал най-много да понасям физическа болка, така че слаба, средна и умерено силна болка почти не ми правят впечатление и понеже е еднотипна като сила и локализация, в повечето случаи не я забелязвам....но не мога да твърдя, че е нещо приятно- в иникакъв случай дори...но, за предпочитане е физическата болка отколкото емоционалното претоварване), но има и дни ви които просто болката ми идва в повече, и колкото и да е еднотипна и на едни и същи места, когато е силна, състоянието ми е ужасно. Представете си реален махмурлук с всички "екстри"- главоболие, гадене, повишена чувствителност към светлината, което пък е и болезнено, чувствителността към миризми и т.н., и към това ако добавим и смесване на сетивните възприятия...става нещо като кошмар посред бял ден...Защо и как се стига до подобни моменти не знам със си гурност, но има много фактори, които вероятно имат значение. С времето тези болезнени състояния при мен се разреждат- не знам дали поради привикване или поради опитите ми да контролирам чрез воля интензивността на подобна сетивност- не самата сетивност като "качествено възприятие", а количествената степен на това възприятие- както да речем може да се контролира сетивното възприятие "гъдел", или "болка", така че човек да възприема съответното сетивно въздействие, но то да не му причинява явлението "гъдел" или "болка" в доста по-широк праг на въздействие. Но и волевия контрол води до доста по-бързо изтощение...така че, засега като че ли най-успешна мярка против претоварване и умора е съзнателно търсената изолация, което е доста трудно нещо в градски условия, но колкото...толкова...

Линк към коментар
Share on other sites

Повечето материали за синестезията в нета са на руски,наистина.Ето и нещо на български:

Синестезията е била описана от Франсис Галтън и ясно документирана от него през XIX век. Той посочва, че някои хора, които са съвършено нормални в други отношения,имат особен симптом и той е, че при тези хора - които иначе са напълно нормални - се получава смесване на сетивата и всеки път, когато чуят конкретен тон, те виждат определен цвят. Така, горно до е червено, горно фа е синьо. Друг тон може да има цвят индиго. Този феномен, това смесване на сетивата се нарича синестезия. Галтън посочил също така, че това се случва в цели семейства.

В йога това е много често срещан феномен. Дори в някои школи имат специални упражнения за да го предизвикат. Например в Кундалини Йога.Тези упражнения се базират на Теорията за Елементите - как те произлизат един от друг. По-грубите Елементи произлизат от по-фините елементи. Например от Елемента Пространство чиято танматра е ЗВУК, произлиза елемента Въздух, чиято танматтра е ДОПИР. От Въздуха произлиза Огън, с танматра светлина и форма и т.н.

Когато йогинът медитира върху отделните букви, той ги „свързва” с останалите елементи. Например,ако медитира върху звукът АААА той се опитва да почувства какъв е този звук при допир. Дали е гладък или грапав, дали е топъл или студен. След това той се опитва да почувства какъв е цветът на този звук, и каква форма има. След това се опитва да види каква е миризмата на звука АААА. И накрая може дори да го помирише!! Елементите произлизат един от друг!(Това,което съм перефразирала е от лекция на Рамачандра)

Хрумва ми,че именно синестезията е довела до появата на човешките азбуки!? :3d_132:

Линк към коментар
Share on other sites

Докато съм писала мнението си,Кристиян е публикувал своето,което ми беше безкрайно интересно,директно от извора! :thumbsup:

Ето и още нещо Тук

Линк към коментар
Share on other sites

Много е интересна темата за синестезията .

Василий Кандински е един художник , който наистина много се е интересувал от нея , дори е изнасял лекции на тази тема , за музиката в цвета . :)

По отношение на Кандински , неговите неща като живопис ,са една истинска симфония на цвета .

Той е първият човек , който рисува абстрактна картина и понятието композиция е обърнато с главата надолу .

Непредметното и отвлеченото , търсенето на динамика ,хармония ,гама са сведени до абстракция в най- чист вид .

Великолепен е като живописец .

Най- много ми харесват последните му неща от късния период на творчеството му .

Абстракционизмът като стилово направление в живописта ,а по - късно и във всички видове изкуства е истински културен феномен .

Промишленият дизайн , архитектурата ,модата , музиката намират новата отправна точка на непредмета .

Геометрията влиза в пълна сила като елемент в композицията , като изразно средство .

По- късно , изкуството ще бъде разглеждано като игра на ума от Вазарели и художнците , които сформират още едно ново стилово направление - Опарт , където геометричните форми ,създават тази оптическа игра и наистина съзерцаването на една такава картина се превръща в игра на ума . Абстрактна игра на ума. kandinsky.jpg

kandinsky17.jpg

kandinsky.jpg

kandinsky-wassily-mit-und-gegen-5300049.jpg

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

art-kandinsky-revisited.jpg

Ето примерно тази последната картина на Кандински как я разработва един софтуерен инженер , като написва програма , която съхранява целия ритъм и трептене на цвета , но всичко минава през филтъра на точките .

http://www.mondomostre.it/images/guggenhei...chi.800x600.jpg

А ето и една друга негова работа от точки , и кръгове . Diverse Circles - е името на картината , което може би трябва да се преведе като " Различни , разнообразни кръгове" .

Тук Кандински е намерил много интересно движение на кръговете ,именно като е търсел различието между тях . Големина на кръга , форма , цвят . Наистина абстрактно изследване . Един вид различието между тях ,създава движение , особен ритъм в композицията .

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

Ина,благодаря ти за страхотния подарък,който си ни направила - и за снимките,и за това,което разказваш за Кандински!

:3d_022:

И като си мисля за този феномен синестезията,пак ми хрумва,че именно негови рожби са гениалните песни,например - миксирането на мелодия и стих,извиращи от дълбините на творческата душевност...

Даже,когато текста го няма,китарата продължава да го пее...

Линк към коментар
Share on other sites

Ау , Надя ,направо ме разби с Ерик Клептън . :3d_139:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...