Jump to content
Порталът към съзнателен живот

При всички случаи ли действа хомеопатията?


nina7705

Recommended Posts

Защо при мен не действа хомеопатията? Приемал съм средствата и с вяра и упование, но не... Как да повярвам в нея? На базата на какво? На сегашните си познания по психология и когнитивна наука и проследяване на когнитивните сривове в убежденията на хомеопатите и убедените последователи на хомеопатията? Или на базата на личните си запознанства с нея? Или на научните изследвания? Но научни, в смисъл на контролирани данни от контролирани експерименти и повторяема наблюдаемост на ефектите? На кое от трите?

Орлине,ти не си единствения случай при който хомеопатия не действа.А възможно ли е ти на някакво вътрешно ниво толкова да отхвърляш принципа на хомеопатията,че сам да блокираш оздравителния процес?

Администраторска бележка: Това мнение е отделено като нова тема по преценка на администратор.

Линк към коментар
Share on other sites

Не, не мисля, че вътрешната ми съпротива е причина при мен да не работи. С научните подходи се запознах сравнително скоро и по-скоро към тях имам съпротиви, тъй като са ми твърде сухи - а именно от тези подходи са повлияни горните ми постинги. Може би не ми е подействала хомеопатията, защото принципно засега нищо не действа на някои проблемни състояния. Второ, може хапченцата да са били въпросните магазински/аптекарски "бонбонки", тоест каквато и информация да е била заложена в тях, си е отлетяла отдавна. Аз съм привърженик на фините методи и знам, че информацията се предава. Коментарът ми беше, че може да се заложи по много начини, а разреждането и клатенето са само фиксация на ума в нещо конкретно видимо и повторяемо - нещо като ритуал - един от многото възможни такива, но несъщностно задължителен.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Не е интересно, а е задължително. Няма универсабни методи. Подходът към всеки зависи най-вече от неговото собствено желание и възможнтости. За едни е достатъчен един метод, който да доведе до търсения лечебен ефект, за друг може да е нужно друг метод, или пък комбиниране на повече от един метод и прилагането им като комплексна терапия.

Затова, в лечебния процес лечителят не е страната с "възможностите и уменията", или пък "способностите". Болният човек, обърнал се към друг човек, заемащ мястото на лечител в обществото- било с образование по медицина или друго такова, или пък изучавал алтернативни лечителски методи, е този, в който лечителя ако отговаря на същността на понятието "лечител", може да "види" "възможностите и уменията" у този човек, чрез които може да се пребори с определена болест, болестно състояние и т.н., не само на физическо ниво естествено. "Способностите" е величина, която според мен е съизмерима с общуването и обмена на енергия и информация между лекувания и лекуващия- акож някой човек ми има доверие, и общуването ни е основано на взаимно доверие, то именнто това общуване създава измерима представа за "способност"- най-често се приписва на този, който лекува...но всъщност, изобщо не е така...

Относно хомеопатията. Дали действа или не върху някой човек- в случая Орлин споделя, че хомеопатията не му е подействала, сиреч- нямала е онзи ефект, който е очаквал.- Но, надявам се, да се съгласиш с мен Орлине, че подобнво твърдение би трябвало да е изградено само в случай, че от страна на този, който е прилагал хомеопатично лечение спрямо теб, го е правил по всички правила и принципи на хомеопатията.

Малко встрани от традиционните хомеопатични разбирания, мога да споделя собствен опит с ползване на хомеопатичен принцип, при създаване на различни енергийни есенции. Преди време имах възможността да усвоя един метод за направа на различни енергийни есенции и тинктури, изготвени от различни кристали, в които се "извлича" енергията на съответния кристал или кристали- специално кристалните тинктури могат да се ползват и чрез хомеопатичен принцип, и алопатично. Може да се изготвят и енергийни тинктури от 12-те лъча на Шамбала, може да се приготвят и рейки-есенции, но при тях опитът ми показва, че алопатичния принцип на приложение има много по-добри резултати.

Линк към коментар
Share on other sites

Доколкото аз съм запознат, хомеопатията може да не подейства при някои от следните случаи:

- ако при избора и даване на хомеопатично лекарство не са спазени основните хомеопатични принципи

- ако лекуващия хомеопат няма нужните познания и опит, за да избере подходящото хомеопатично лекарство, както и да даде правилните инструкции относно хода на лечението

- ако болния не спазва сравнително точно инструкциите дадени му от хомеопата за начина на лечението

- ако състоянието и болестта на пациента не могат да бъдат повлияни хомеопатично; има такива болести и състояния

- ако хомеопатичните лекарства не са правилно съхранявани или използвани

- ако болния заедно с хомеопатичните лекарства приема и алопатични лекарства; в общия случай това е нежелателно и противпоказно; има определени изключния по преценка на хомеопата

- ако болния без да иска антидотира (анулира действието) на хомеопатичното лекарство; по време на хомеопатично лечение не трябва да се пие кафе, да се приема мента, да се избягва по възможност силен стрес; има и други забрани и препоръки

- ако болния не дава правилна обратна връзка за хода на хомеопатичното лечение, както и на първата среща за избор на лекарство; някои болни преувеличават (например хипохондрици), а други скриват определени симптоми (физически, емоционални, умствени) понякога съзнателно, а понякога без да искат

Предполагам, че има и други случаи, в които хомеопатията не би подействала и се надявам някой хомеопат с богат опит да сподели повече с нас.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет, приятели!

В науката и подхода и има много ценни елементи - за проверка на реалността чрез обективна доказуемост! Но трудно се доказват фините неща с "каменните брадви" на съвременните научни методи! Тя е един бавен път отдолу нагоре, койт още изведе далеч цялот очовечество. А скоростта и на развитие е в математическа прогресия и става все по-бърза!

Алтернативният подход в лечителските науки работи на другия принцип - отгоре-надолу. Тоест използва мощтана съзнанието без да се притеснява от липсата на твърда доказуемост.

Истината е някъде между двете - както винаги! Термините отгоре-надолу и отдолу нагоре (bottom up - top down) взаимствам от когнитивната наука...

Принципът на информационно зареждане в хомеопатията е същностно много истинен! Според мен обаче конкретният използван от нея метод за информационно залагане е само един от многото възможни!

Много ми допадна изказването на Кристиян за зареждането с кристали! Сигурен съм ,че всяка субстанция, вещество, билка или минерал могат да бъдат използвани, за да оставят информационната си следа в чаша вода или в друг носител приемник на тази информация! Аз продължавам да бъда на мнението, че лечебнот осредство трябва да бъде приготвяно в непосредствена времева близост преди приемането му и то от чист човек - лечител, а не от машина във фабрични условия!

Аз с голяма доза увереност предполагам, че именно личността на терапевта, приготвящ лекарството - личната му енергия плюс способността му на свързване на собственото му съзнание с това на извличаната информация от лечебния източник са решаващи при определяне качеството и степента на въздействие на приготвеното хомеопатично лекарство!

Иво сподели другите възможни причини дадено средство да не действа!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Скоро гледах един филм на Немския хомеопатичен съюз как се произвеждат хомеопатичните лекарства. Към завода в който се произвеждат имат специални плантации от растения, които се отглеждат и берат по точно определен начин и време. Спазва се всичко от изискванията на немската фармакопея- кои части от растението са използвани при доказването и отговарят на картината от Материя медика и съответно ще действат и при лечението на индивид с подобна симптоматика. Работят студенти по Хомеопатия с необходимото съзнание . Но това което ме изненада ,че произвеждат 16000 лекарства. В българските хомеопатични аптеки има около 300 лекарства.

Орлин е прав ,че приготвени от терапевта лекарствата са много силни.

Аз също приготвям някои от бах есенциите със специален ритуал,които ми доставя голямо удоволствие- да няма облак на небето ,да поискам разрешение от дървото за да му откъсна цвета, да е слънчево, да съм с рокля за паневритмия и да звучи нейната музика и след всичко това да оставя съдът с изворна вода и цветове в разораната земя.

Наистина след това силата на есенцията е много голяма.

От опит мога да кажа,че е много трудно от първи път да се даде точното лекарство на хора с по-високо ниво на съзнание ,защото са много,много информирани заливат те с информация и симптоми.

Освен това първата среща винаги е сканиране от двете страни и човек трудно ще се отпусне , по скоро преценява терапевта.

Въобще си мисля ,че психолозите,лекарите и хомеопатите са "трудни" пациенти :))))

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Хомеопатията действа много добре на деца и животни, тъй като те нямат предубеденост или съмнение.

От лично наблюдение мога да кажа обаче, че когато майката е предубедена или скептична, детето не се повлиява от лекарството.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

* Ако човек наистина иска да се излекува (реши данен проблем) и ако е готов това да се случи - хомепатията ще подейства.

Ако човек не е готов на вътрешна и външна промяна, ако само иска подобрение, без трайни промени - няма да действа.

Когато детето ми хвана вирус и имаше гнойна ангина бързо се оправи. Но после реши да хитрува и да си седи в къщи и мама да го гушка - и хомеопатията не действаше. И се стигна до антибиотици.

* Всеки човек трябва да си намери подходящия за него хомеопат.

* Mного често хомеопатията не действа така, както ние очакваме...

Преди години ходих при една прекрасна жена, направо е магьосница, но нямаше е фекта, които аз бързо исках да постигна. Както се казва "много слоеве от лука се обелиха" преди да се реши проблема ми.

* Най-силните антидоти на хомеопатията са психичните.

* Кафето, ментата, парфюмите като антидоти не са фатални. Казвам го от личен опит и след разговори с много хомеопати.

Те са забелязали как хората се "панират" от ужас и си скапват социалния живот - ами то нявсякъде мирише на кафе, на черен чай; в транспорта - на чесън и парфюми; колегите имат дъх от ментова дъвка или паста за зъби. Имах една позната, която наистина толкова психически се стресира, че се отказа от хомеопатията.

* Един добър хомеопат не може да се оправдава, че човекът живее в среда с антидоти.

Ами как и в Африка, където има страни с фонов аромат на кафе, се лекува пак с хомеопатия.

Ако някой работи в магазин и кафене - значи ли, че му е забранено да се лекува така?

* Хомеопатията може да действа, независимо дали вярваме в нея или не. Аз преди бях скептична, много скептична, но се оказа, че макар с недоверие да ме заведоха при една хомеопатка - тя ми нацелваше лекарствта.

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

Винаги съм била скептична към хомеопатията, въпреки че съм била в среда на дългогодишни лекари хомеопати. Осъзнавам, че това е сериозна наука, но какво от това?

Тя не е панацея и не е самоцел. На мен тя не ми помогна, а и няма как. Успех на лекуващите се с нея.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Преди питах много хомеопати защо работи хомеопатията, и всички те ме посъветваха да се радвам на чудото на хомеопатията като част от чудото на живота, като част от Божието Творение.....

Една психоложка, станала хомеопатка ме попита: 'Ти всичко ли искаш да контролираш? "

Аз замълчах....

1-- .......Звучи добре! Въпросът е, че въпросното инфо в лекарството няма как да се замери количествено, нито качествено да се измери вида вибрация.

2-- И пак стигаме до вярата, плацебо и внушението, идващо от убедеността в действието на метода, от книгите за него, индустрията около него, вярата идваща от инвестицията на доверие в методите на хомеопатията, които обаче са тотално непроверими, вяра, базираща се единствено на наличието на школите и субективните мнения на следващите този метод.

3-- Или до мненията на ползвалите хомеопатия, които обаче нямат стойност, тъй като евентуалните положителни ефекти могат да се дължат на всичко - и преди всичко на когнитивни механизми. Ето на кои например:

4-- - Subjective validation - - Confirmation bias —- Illusory correlation —- Wishful thinking - Selective perception —- Self-fulfilling prophecy — - Стадно мислене -

Горните когнитивни механизми са нещо естествено и присъстват в детското мислене, в религиите, в думите на харизматичните говорители и лидери.

ДА!!!! :)

Може да се обясни как работи хомеопатията, но ние не бихме разбрали обяснението!!! :):o

Може да се обясни от учените физици, които изследват торсионните полета, вкл. с теорията на единното поле на гениалният руски физик акад. Шипов (новият Айнщаин), с тензора на Ричи, със ситемите диференциални уравнения (многомерни) описващи поведението на елементарните частици ( мюони, бузони, глуони...)

И ако човек разбере този сложен математически апарат (разглеждала съм го - не мога да го разбера), описващ и доказващ много измерения, то би разбрал и научното обяснение на хомеопатията.

По същата логика бихме питали защо работят рейки, прана дишане, прана лечение, геомагнитните излъчвания, биоенергийното лечение.....

1- Въпрос на време е да развият и такиви апарати!

2-- Много ще съм благодарна, ако ми каже някой как може да се внуши вяра на бебе и да се лекуват деца от алергии? ИЛИ плацебо ефект при тежка двустранна брохнопневмония на дете на 2г., или стафилококова инфекция (резистентен болничен щам) или тежна гнойна ангина за дете на 3г., .. списъкът е дълъг......

3-- Благодаря, знам, че моето мнение няма стойност, но за щастие хомеопатията си работи!!!! Въпреки моето мнение! :)

Въпреки моето 2 годишно отрицание и изказване на същите доводи... Много ги критикувах и почти се смеех на метода... И затова Бог ме вкара в състояния ( и мени децата ми), в който медицитана немее. И затова погледанх с трезво око и на този метод. И съжалих за критикарското ми и нихилистично отношение. Благодаря ан всички хомеопати, в които ме срещна живота, защото всичко те (май повече от 8 души) са прекрасни хора! :):feel happy:

А как психолозите мерят съзнанието?

Що е то?

Къде е доказателство, че психолозите нямат когнитивни субективни предубеждения?

Къде е паметта?

Нали клетките на един организъм се сменят през 7 години?

Администраторска бележка: Има нови правила за форума по хомеопатия. Няма да се допускат и толерират спорове относно за и против, алопатия и/или хомеопатия. Всички следващи мнения в този дух ще бъдат изтривани.

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.
×
×
  • Добави...