Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вегетарианството - част 2


Recommended Posts

Старата тема (Вегетарианство - част 1) е затворена поради големия обем и трудното четене и писане в нея.

Тук темата просто ще се продължи и освежи.

Темата за вегатарианството става все по актуална напоследък, все повече хора стават вегетарианци поради една или друга причина.

Как решихте да станете вегетарианци?

От колко време сте вегетарианци и защо?

Какво е вегетарианството за вас?

Ползата и необходимостта от него?

Споделете своя опит.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Старата тема е затворена поради големия обем и трудното четене и писане в нея.

Тук темата просто ще се продължи и освежи.

Темата за вегатарианството става все по актуална напоследък, все повече хора стават вегетарианци поради една или друга причина.

Как решихте да станете вегетарианци?

От колко време сте вегетарианци и защо?

Какво е вегетарианството за вас?

Ползата и необходимостта от него?

Споделете своя опит.

Не съм решавал - дойде от само себе си - въпрос на осъзнаване

От 3-4 години...; Защо - поради горното... :)

Не съм си задавал този въпрос... Ако си го задам обаче - отговорът ще е доста дълъг... :)

Ползата е огромна; необходимостта е въпрос на осъзнаване

Опитът ми е скромен... Нека другите да пишат...

Поздрави

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте :P

разглеждайки сайтове за Вегетарианството, попаднах на този форум и реших да дам и моя коментар :rolleyes:

Аз съм вегетарианка от 11 години и както при повечето от вас тук, това стана напълно закономерно и ненасилствено ... още от дете ненавиждах(мисля,че това е думата в моя случай)месето.. ,и го ядях само по- задължение,заставено от майка ми, която дори ми сдъвкваше бялото месо(тъй като към него имах още по-силна ненавист),само и само да мога да го преглъщам :lol: ...и това до 13 годишнината ми... след, която напълно естествено спрях да консумирам всякакво месо...затова пък баща ми е лактоововегетарианец от дълги години... което ми помогна да премина лесно в тази група без проблеми и да се храня здравословно и с наслада, а не с отрицание и "защото така трябва"... мисля, че просто има хора, които са хищници и такива, които не са.... и просто човек трябва да се храни по този начин ,които го кара да се чувства добре и жизнен...макар телесното ми тегло да е доста малко , се чувствам силна и енергична...

Редактирано от TripPrincess
Линк към коментар
Share on other sites

до 13 годишнината ми... след, която напълно естествено спрях да консумирам всякакво месо...затова пък баща ми е лактоововегетарианец от дълги години...

Браво! И още едно браво, имаш късмет с такъв баща! :) И на мен майка се опитваше да ми пробута бяло месо, понеже другото съвсем отказвах, но и това спря да минава :rolleyes:

Ех, а ние хищниците сега кво? Да се чувстваме виновни ли?

Тук май няма други "хищници"... :D Пък дали ще чувстваш вина или не си идва от човека. Не от другите хора. Твой е избора... Всеки прави това, което му е присъщо. Ако не ти е присъщо да си вегетарианка значи да ядеш месо е правилно и нормално за теб. И това не правиш нещо нередно. Ти следваш своята собствена природа. Това е което трябва да правим всички във всички аспекти от живота си.

Линк към коментар
Share on other sites

така е,Махим-всеки трябва да живее според собственото си аз и собственото си усещане за доволство :) .......когато тялото ми страда и има някакъв физичен проблем, това се отразява и на психичното ми състояние....човек е психо-физична неразривна система ..те древните са го казали : "Здав дух в здраво тяло" B) и затова не бива да позволяваме на ежеднивието ни, пълно с "Junki foods", стрес и хапване "на крак" да ни направи "Junkie people"....макар, че и аз самата се поддавам на всички изкушенийца- газирани напитки, шоколадови-капризчета :P , алкохол и никотинови изделия(признавам, това са ми любими удовоствия), които дори осъзнавайки вредността им, не можем да прежалим и да се разделим с тях ;) .....

радвам се,че се регистрирах тук :D , всички хора край мен не разбират вегетарианството,което изповядвам, като, че ли е нещо абсурдно и повод за присмех...не че им се сърдя... всеки е прав за себе си ;)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

"Неяденето на месо при Пост, означава изчистване на собственната аура /астрално тяло, разбирай астралните канали като проводници на Кундалини за астралното тяло/ от части на чужди астрални тела с цел приемане на Светия Дух / течния огън/. Месото съдържа астралните тела или зародишите на такива от телата на животните. А те запушват пренасящите пътища на Божественния огън."

- това е цитат на Ян от темата за Вегетарианството - първа част. Човека го е казал много ясно и точно. Но нали човек е устроен така че да се съмнява винаги, особено в най-очевидното?

Моля обърнете внимание на удебеления (от мен) текст. Нима има дори един човек, който за известно време не е консумирал животински продукти и да не е почувствал, че някак му е по-леко и спокойно?

Колкото по-рано човечеството осъзнае и намали до минимум в глобален мащаб консумацията на плът - толкова по-бързо ще продължи своята напълно естествена еволюция, която особено в днешни дни е толкова забавена, да не кажа на места направо отрицателна.

Например защо се появява този недостиг на храна по цялата земя? Да не би Земята, Природата или Бог да не е предвидил колко храна е необходима за милиардите души? НЕ! Просто едни хора живеят за сметка на живота на други - и то в буквален смисъл.

Хиляди декари земи биват засаждани със зърнени култури. Това добре ама на пръв поглед. Огромна част от продукцията отива за храна не на хора, а за животни, които в последствие да бъдат убити и изядени.

Друга огромна част от тези култури отива не за храна на хора (отново) а в така наречените модерни заводи за биогорива??!!ЛУДОСТ??!!

А грозната статистика е, че на всеки 5 сек. умира по едно дете от недохранване някъде по света (като главно това се случва в Африка). Дали природата го е "измислила" ?

И ако алчността и жаждата за пари не бяха толкова големи, нямаше да се стига дотук.

Далеч няма да са неоходими да се засаждат такива големи площи с култури, които така и не биват консумирани от човека.

Щеше да има храна за всички! А не храна за животни и автомобили...

Но да се върна на същественото. При всяко посегателство на живота върху нечие живо същество страданията на човек на тази земя няма да намаляват - а точно обратното.

..един ден на тази земя хората ще са спрели консумацита на месо и времената ще бъдат много богати на мир, разбирателство, здраве и дълголетие. Дано това да стане по-скоро. Това зависи от абсолютно всеки човек.

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Аз съм вегетарианка от май около 17 години (вече престанах да ги броя) и не искам да се заричам, но едва ли има нещо, което ще ме накара да проям месо отново. Скоро обаче ме замериха (ама буквално) със следното - според Фройд всички вегетарианци били ужасно агресивни хора, защото подтискали естественото желание на човека да яде месо ...ПОДТИСКАНЕ НА ЖЕЛАНИЕТО =>АГРЕСИЯ!

Какво мислите за това? Лично аз не с смятам за агресивен човек, ама знае ли човек ...

Линк към коментар
Share on other sites

Какво мислите за това? Лично аз не с смятам за агресивен човек, ама знае ли човек ...

Ами ако трябва да съм честен има моменти, когато съм много агресивен, като хищник. А съм вегетарианец от също 17-20 години. Съдейки по своя опит точно това твърдение "вегетарианците стават неагресивни" го подлагам на голямо съмнение. Закачи ли някой егото ми ставам по-агресивен от който и да е месоядец. Само на думи и като енергийно излъчване от мен, никога в действия. Но пак е агресивност. Имайки предвид обаче, че у мен никога не е имало желание или изкушение спрямо месото. То ме отвращава. Окъде тогава идва тази агресия, значи твърдението за подтискане на желание-агресия също не върви.

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм вегетарианка от май около 17 години (вече престанах да ги броя) и не искам да се заричам, но едва ли има нещо, което ще ме накара да проям месо отново.

Знаеш ли, винаги има какво :)

Линк към коментар
Share on other sites

Човек ако е консумирал месо в досегашния си живот (животи) в него се е оформил един навик, една предразположеност. Това не е естествено състояние. Това което Фройд разглежда като вродено, за мене е придобито (доколкото знам Фройд не е вярвал в прераждането). Не са малко хората които изпитват от малки отвращение към месото. За какво естествено желание може да се говори при тях? Те най-вероятно са решили проблема в някой от предходните си животи. Подтискането на една мисъл или желание означава тяхното отричане без да имаме с какво да ги заменим. Ние заменяме желанието/мисълта с тяхното отричане. Истинското освобождаване от желанието/мисълта предполага тяхното приемане и съзнателно пренасяне на фокуса на съзнанието в посока, която естествено ги измества. Борба има и в двата случая, но в първия борбата е безсмислена и обречена на неуспех.

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че това е опит за отричане. Естествено е да изпитваш отвращение към всичко, което е неестествено. Жищниците изпитват удоволствие от вида на кръв и сурово месо, а човекът изпитва отвращение от това. На едните това им е в природата, а на другите не. Напълно нормално. Как да обичам мисълта че се храня с месо? Нормално е да имам лошо усещане.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм вегетарианка от май около 17 години (вече престанах да ги броя) и не искам да се заричам, но едва ли има нещо, което ще ме накара да проям месо отново.

Знаеш ли, винаги има какво :)

хехехе, да бе аз затова не се и заричам, ама просто не чувствам никаква нужда :)

пък и при мен то си дойде съвсем естествено без да мразя месото и месоядците и без да се "кълна" и прочее, просто един ден на село пред една чиния с пилешка яхния се чух да казвам на баба ми "Абе, бабо, аз не ям месо", мисля че и аз бях почти толкоз шокирана. колкото и баба ми, ама на = от тогава насам си е така.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Споделям горното мнение и свето-/ себеусещане

Храната. Тази точка е доста по-лесна и достъпна за разглеждане. Саттва храна е тази, която дава жизненост и енергия, поддържа здравето и увеличава резистентността спрямо болести. Това са простите вегетариански храни, които са вкусни, хранителни и съдържат необходимите съставки за поддържане на организма в равновесие.

Раджас храна е тази с много подправки като солено, кисело, лютиво, горчиво, също храни, възбуждащи нервната система като месото, шоколада и кафето. Естественото следствие от употребата на тези храни е болка и болест.

Тамастичните храни са стари (от предния ден), консервирани, в процес на гниене, нечисти, безвкусни и изкуствени (в днешно време в пълно изобилие). Те са разрушителни за човека.

Според съотношението на саттва-раджас-тамас в своето естество (ум-чувства-тяло) човек има влечение и апетит към съответните храни. Много лесно може да се направи себеанализ на базата на принципа, че това, което е “отвътре” търси своята реципрочност “отвън”. И в този закон няма изключение. Така ако някой (поради себенадценяване и гордост) лесно може да се излъже в оценката на духовните си качества, при разглеждане на хранителните навици нещата проличават твърде ясно. Чистият се радва на чистата храна, нечистият се наслаждава на нечистата.

............

............

............Правило е, че състоянието тамас, т.е. инертността се преодолява чрез раджас (активност), а раджас се трансформира чрез саттва – чистота и равновесие.

............

из "Трите състояния: Sattva, Rajas, Tamas", автор: Живко СТОИЛОВ

http://www.bialobratstvo.info/index.php?op...2&Itemid=74

Ето защо няма смисъл човек да се насилва да не яде това или онова. Усилията се насочват в житейските действия и техните подбуди, а храненето идва като лакмус на тези прояви.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте

Всъщност точно тук няма да споделям опит, а ще искам такъв. От ок. 1 година (може би малко по-малко) аз спрях да ям месо. Решението всъщност беше доста спонтанно, но факт е, че преди това обичах да ям и си мислех, че вегетарианците са луди. Проблемът за мен в момента е, че нямам абсолютно никакъв опит с това, и няма и как да го придобия от близки, защото те пък не смятат, че решението ми е оправдано. Имам някакво смътно чувство, че не се храня правилно. Пропускам нещо, или нямам достатъчно разнообразна храна или нещо друго-сигурно. Осъзнавам, че няма как да се науча да се храня правилно за един ден, ама отнякъде трябва да започна. Съвети?

Линк към коментар
Share on other sites

:hmmmmm: Накратко: за това с гуните съм съгласен, само че недоумявам какво цитираният автор е искал да каже с онова в скобките - че саттва, раджас и тамас отразяват съответно щенията на ума, чувствата и тялото?! С това определено не съм съгласен. Човекът на чистотата, поне в по-напредналата си форма, би следвало да има саттва тенденции едновременно в мисъл, чувство и телесна проява. И така нататък. :yinyang:
Линк към коментар
Share on other sites

Добър ден, Dexateu,

Радвам се, че се опитваш да работиш върху своята диета. Аз съм вегетарианец от 3 години и имам известен опит с храната. Бих могъл дори и да обясня някои възможни затруднения, тъй като самият аз имах такива по едно време. Всъщност, започнах с вегетарианство преди 4 години, но една година бях на риба. Диетата с риба е определено по-лека от вегетарианската, но последната аз лично я предпочетох поради различни причини.

От гледна точка на това какво казват близките, добре е човек да бъде вегетарианец по убеждение. Тогава той може да намери и по-правилните отговори, а често въпросите и ситуациите могат да бъдат неудобни. Аз лично го правя по няколко причини - от една страна, това, че се спестява животът на животни, от друга страна, това, че той наистина не е необходим, тъй като човешкият организъм може да функционира добре и без месо, освен това трябва да спомена, че тази храна всъщност е дори по-здравословна в редица отношения, а не на последно място може да се каже, че човешкият организъм е всъщност по-пригоден за вегатарианска храна. Става въпрос за това, че храносмилателната система на хищниците е само 6 пъти по-дълга от тялото, защото така храната не остава в него дълго време и не го отравя. При хората тя е над 10 пъти по-дълга, което вече съвпада с дължината при растителноядните и така излиза, че човек е растителноядно. Всичко това може да се каже на хората, когато те задават някои въпроси. От друга страна, аз по-лесно се оправях като казвах, че просто вече съм отвикнал, месната храна няма вкус и като дообясня, че няма нужда от такава, тъй като всичко, което е необходимо се съдържа в растителната храна.

А всъщност наистина всичко необходимо се съдържа в растителната храна, но има някои неща, които е добре да се знаят. Значи, протеините не са най-големият проблем, макар че много хора смятат, че те се набавят трудно. Но такива има в ядките, бобените култури, даже достатъчно и в някои зърнени култури. По-голям проблем, обаче, са аминокиселините и мастните киселини. Най-много от тях се съдържат в соята, която, доколкото ми е известно, съдържа всичките. Затова е добре да опиташ някои соеви продукти - соево мляко, тофу или някакви други варианти като "Витабел". Общо взето, количеството се определя индивидуално - за мен, например, 10 г соев протеин (т.е. количество соя, която да съдържа в себе си толкова) често ми е достатъчно, а и не е задължително да се консумира всеки ден, дори има и дълги периоди, когато не го правя. Но ако се усеща липса на нещо, бих препоръчал да се опита с това като за начало. Също така, дори по-трудно се набавя желязото - последното трябва да се види точно от какво може да се вземе, най-вече зелени растения (спанак, коприва) и къри, както и някои ядки. Общо взето, усеща ли се липса, при вегетарианците тя по-рядко е свързана с някои витамини и е добре да се опитат следните неща - бобени култури, вкл. соя, неща, които съдържат желязо, евентуално сирене, кашкавал, яйца. Втората година имах нужда да ям повече яйца, взимах по няколко омлета, но сега почти не ям такива. Някои хора имат нетърпимост към сирене или яйца, но често ги ядат винаги с другата храна и така може да не открият, че имат такава нетърпимост, като последното може да е причина за неразположения, които се приписват на други неща. Добре е това да се провери, например, почти да не се консумират млечни продукти една седмица и след това да се вземе едно ядене предимно с тях - ако на човек му няма нищо, значи са подходящи.

Ще бъда честен - възможно е човек да загуби и от теглото си, и от усещането си за енергиен баланс на първо време, но това не задължително се случва и след това няма проблем човек да се адаптира. Обикновено не след дълго при започване на диетата се усеща дори повече енергия, отколкото преди. При мен имаше един проблемен период на по-малко обща енергия около една година след като спрях и рибата. Мисля, че не е проблем тогава да се взимат и по-големи количества храна при необходимост, стига да не се стига до крайности, но поне при мен скоро след това нещата се оправиха, усетих адаптация. Това го казвам, защото може да се очаква и някакво затруднение, макар че много хора като вегетарианци се усещат по добре и толкова - няма усложнения. Мисля, че ако човек го прави с убеждение и желание, няма да има проблеми.

Преди всичко, бих препоръчал да се опита соя, ядки, плодове, евентуално тахан (халва или нещо от сусам), къри или спанак. Плод, който има много протеини е авокадото, бананите пък имат някои минерали. Може да се направи и кръвна картина, но по принцип трябва да се знае, че левкоцитите рядко са високи, а често са на долната граница при вегетарианците, но това не е проблем.

Може да се пият и минерали и витамини, но най-важното е диетата да е разнообразна.

Поздрави,

Ф.

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: Мога да допълня, че при вегетарианците е много важно да не злоупотребяват със захар и бяло брашно, защото тогава и разнообразието няма да помогне. Докато месните храни са по правило почти лишени от въглехидрати, в повечето вегетариански храни те изобилстват и допълнителното им включване в рафиниран вид може да наруши непоправимо равновесието. А вместо соя (каквато например аз определено не харесвам) могат да се ползват други бобови растения. Лещата и шареният боб имат наистина малко по-ниско съдържание на протеини, но все пак техният състав е балансиран откъм аминокиселини. Повечето ядки и и семена, както и авокадото са повече мазнини, от колкото белтъци, но тези мазнини са есенциални, т.е. от полезния вид. Относително повече белтък има в лешниците, тиквеното семе и, разбира се във фъстъците, но те са по-тежка храна и лесно плесенясват. Важно е и да се знае, че ядките и семената е за препоръчване да се ядат сурови, докато бобовите се готвят или покълват; покълналите бобови следва да се употребяват умерено и най-добре да се тестват индивидуално, тъй като при недостиг на определени ензими могат да причинят анемия или проблеми със щитовидната жлеза. :yinyang:

Високобелтъчните добавки не могат цялостно да балансират диетата, но допълнително да помогнат - да, ако също така са индивидуализирани подходящо. Това са бирена мая, цветен прашец, водорасли, суроватъчен или обработен растителен протеин с максимална усвоимост. Безопасно е да се вземат в малки количества, не в такива, които понякога са препоръчват на акивните спортисти! :thumbsup1:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

..... пациент - не пуши, не пие алкохол, води природосъобразен начин на живот, а холестеролът му е повишен, има атеросклероза, хипертония. И колегите се чудят - откъде. А ако се проследи хранителния режим поколения назад ще се види, че използват един начин на хранене - богат на животински мазнини, богат на месни продукти и беден на растителна храна. И като се разровим във фамилната му анамнеза, се установява, че това му е предадено. Как? По принципа на строгата генетика начинът на хранене не се предава, но ето че се предава. Нарушенията ги правим в сегашния си живот, а последиците идват за бъдещите поколения.

http://www.press-bg.com/article/2980

Линк към коментар
Share on other sites

На 22 февруари 2009 (неделя) в София от 11ч. до 14ч. в хотел Сити ( ул. "Стара планина" № 6), от 11 часа ще се проведе семинар, посветен на климатичните промени, опасността от тях за планетата и как вегетарианският (веганският) и зеленият устойчив начин на живот могат да помогнат да спасим и съхраним своята планета.

На семинара ще се излъчват информационни видеоматериали за сегашното тревожно положение на планетата, причините довели до него, а също така ще получите информация какви спешни мерки е нужно да предприеме всеки от нас.

"Бъди Веге, Живей Зелено, Спаси Планетата" ще бъде международно събитие, в един и същи ден, по едно и също време, в много различни градове по света ще се запази мълчание 2 минути, за да се помисли за настоящата ситуация на нашата планета, да се покаже вегетарианската диета като най-бързият начин да се спре глобалното затопляне.

Някои от градовете, които ще запазят две минутно мълчание са Богота, Банкок, Варшава, Дъблин, Лондон, Мадрид, Париж, Сан Диего, Сао Пауло, Сеул и други.

Входът е свободен!

Редактирано от Mindfield
Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...
Guest НиколаДамянов

...

1.Никъде не се твърди изрично, че за духовния път необходимост е да си вегетарианец.

2.Според мен неправилно е да се смята, че вегетарианството води директно към духовно израстване.

По-скоро вегетарианството е признак за някакво духовно израстване и едно от възможните следствия от него.

3.И всъщност духовните качества довели до вегетарианството спомагат за предпазване от болести, а не толко вегетарианство само за себе си.

...

БожидарЗим, интересни теми за размисъл предизвикваш със своите тези, които звучат "проверени и истински", с категоричната им заявеност, а всъщност могат да създадат немалко объркване и двусмислие ... :)

За да е по-ясно и конкретно маркирах точки,...за които ще предложа коментар.

1. Вегетарианството не е задължително в духовният път, поради простата причина, че Пътищата са много. Което значи, че докато научиш магарето да медитира и да живее духовно, то ще вземе да умре... Какъв е смисъла от това тогава? То трябва да върви по собствения си Път на развитие и когато "узрее", само ще стигне от необходимостта... В противен случай всичко е насилие и има обратен ефект.

От друга страна при определени духовни нива на развитие, вегетарианството е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Защо тази категоричност? - защото не можеш да се смяташ за духовно напреднал и да разбираш от окултни работи, Души, ...невидими йерархии и светове и в същият момент да изядеш едно агънце например... Това по-скоро го свързвам с канибализъм, ако анализираме през очите на един духовно напреднал човек. От тук могат да се направят и много съществени изводи за илюзиите, в/с които живеят някой хора...(друга тема)

2.Вегетарианството, действително не води до директно духовно израстване... По-скоро то подпомага един съзнателен живот и го осмисля от практична гледна точка (опит).

Ще дам пример със себе си... Аз не съм вегетарианец по рождение и нямам вегетарианци в рода си ... Мога да кажа, че и не съм постил, ...каквото ни сложат на масата - това ядем. Дойде един момент обаче, при който аз попаднах на някаква окултна книжка за астрални светове и една позната (религиозна) сподели нещо от рода "то това, което го правят християните не е пост, трябва просто да не се яде нищо 3-и дни". Идваше Великден и аз си останах в къщи за да пробвам дали ще издържа... Майка, баща, роднини, близки се събират традиционно на печено агне...Първият ден без закуска, обед и вечера едвам изкарах...Никога не съм се лишавал от храна! Минаваха ми мисли, че "ей сега и направо умирам"... На другия ден, реших да се поразходя по баирите и стана голяма трансформация в мен... Хубаво ми, спокойно, не ми се яде, ...а от вътре душата ми пее ли пее... Върховно изживяване. Взех решение. Изкарвам си първият пост и повече никакво месо. Не знам защо, но го реших. Прибират се роднините ми и ми носят агнешко, а аз казвам, че вече месо не ям. "Ха-хаааа" изненада! :) "Нищо ще погладува и като му огладнее дупето, ще прояде всичко!" - "ДА, да - ама НЕ". Минаха се седмици, а аз си ядях само хляб, нещо постно (ако има) , и не само че не ми се прияждаше, но се чувствах още по силен, жизнен, здрав... Постепенно майка ми (с майчиния си инстинкт) да не ми навреди, започна да проба с вегетариански манджи, първо уж само за мен, после започнаха всички да ги ядат и харесват, после и тя стана вегетарианка,...след нея и други познати хора,...и така - дълга история.

Ключовият момент е обаче, че аз станах по убеждение вегетарианец след месеци, когато се запознах с Учението ( писах за това в друго мнение) Много съм благодарен на Учителя, че можах да осмисля това свое решение.

Като извод от целия опит мога да кажа, че най-добре е човек да е "узрял" за вегетарианството. Ако аз не го бях преосмислил чрез помоща на Учителя, сигурно материалното месомелачка и изкушенията около мен в онзи етап щяха да смажат моето решение за вегетарианство. В този ред на мисли трябва да се внимава много с деца, чийто родител просто решават те да не ядат месо. Момента е доста деликатен и могат да се "осакатят" така доста деца. (друга тема!)

3. Да. Основно духовните качества довеждат до предпазване от болести. Тук може да се повтори, че вегетарианството е просто помощно средства. Но въпроса е можеш ли да придобиеш достатъчно читави духовни качества, без вегетарианство??? От съвременна гледна точка и времената в които живеем, това е много трудно постижима,... дори невъзможна бих казал задача. Може би има подобни примери, но аз не съм срещал такива. Който иска да подскаже в тази насока...

Линк към коментар
Share on other sites

Привет Никола,

Ей така си помислих, че може би ще искаш пак да прочетеш едно от твоите изречения:

"...Като извод от целия опит мога да кажа, че най-добре е човек да е "узрял" за вегетарианството..."

Линк към коментар
Share on other sites

Вегетарианството не е задължително в духовният път, поради простата причина, че Пътищата са много.

Доколкото знам от различни източници, вегетарианството е задължително през определен етап на духовния път. На предшестващите етапи не е задължително. На следващите е ненужно (просто защото самото физическо хранене става ненужно). Честно казано не мисля, че аз или някой от тук пишещите е на етап когато вегетарианството да е задължително за духовното му развитие, но кой знае. По-добре според мен разбира се е, човек да е вегетарианец, въпреки че не е задължително.

Линк към коментар
Share on other sites

По-добре според мен разбира се е, човек да е вегетарианец, въпреки че не е задължително.

Станимир, какво значи по-добре ? :)

Сами разбирате, че ако беше задължително за всички да са вегетарианци, за да напредват в духовното развитие, то самото духовно развитие се обезмисля, поради крайността на приложената мярка - вегетарианството. Самото определяне на вегетарианството - само това е добро означава противопоставяне на нещо, ковто е зло (?!). Означава разделяне и поддържане на конфронтация, нецялостност, конфликти и страдания.

Оттам се сещаш, че квалификации като по-добре или по-зле са безмислени, защото макар и привидно неутрални пак носят желанието за конфронтация.

Лично аз не разбирам как можеш да усетиш хармонията след като си отхвърлил част от света, настървено придържайки се към вегетарианството :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...