Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ролята на личността на терапевта - хомеопат


Орлин Баев

Recommended Posts

Дали личността на терапевта има значение в хомеопатията? В какво се изразява и какво обхваща това значение - единствено вербалното консултиране, личностовото присъствие или и при самото приготвяне на хомеопатичното средство? Както споменах и в другите теми от раздела, аз съм привърженик на тезата за изключителната важност на личността на терапевта хомеопат.

Според субективните ми разсъждения, които в сферата на алтернативната медицина са допустимо легално средство за вадене на валидни заключения, личността на терапевта хомеопат играе роля според качеството на характера, психоемоционалните си черти и настройки, количеството и качеството на вътрешната си сила и умението си съзнателно да свърже когницията си с информацията на първоначалния минерал, растение или вещество и ги предаде в приготвяния хомеопатичен препарат. Според мен именно съзнанието на хомеопата е решаващо за това информационно извличане и залагане, а не самото клатене и разреждане, които биха могли да бъдат заменени с разнообразие от други методи!

Вие как мислите?

Линк към коментар
Share on other sites

Орлин :thumbsup:

Не само за хомеопата, но и за психолога, както и за лекаря е важно самият той да е осъзната личност, да има много добри познания в областта си, да не спира да се интересува от новости и да се развива.

Много важно е да се опита да познае себе си, за да не прехвърля своите проблеми, и виждания върху пациентите си. Сам казваш-Съзнанието, както и умението да накара пациента сам да се разтвори и да подаде максимум информация за себе си, за да се даде най-правилното лекарство. И важно е, мисля, лекаря да вярва в това, което прави, защото иначе няма смисъл.

Има предписания на ниво-име, страни, патология, ниво-факти и симптоми, ниво-чувства и емоции, ниво-делюзия /страх/, ниво-усещания и ниво-енергия, което се постига много трудно и от малко хомеопати, все още.

Важно е да се покрият поне няколко нива, за да е точно лекарството.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Още в първите параграфи на "Органон на лечебното изкуство", откривателя на хомеопатията д-р Самуел Ханеман, определя кои са най-основните качества и цели на истинския лечител - хомеопат.

Ето какво четем там за целите и задачите на хомеопата, както и на самото хомеопатично лечение:

"&1. Най-високото и единствено призвание на лекаря е да прави болните хора здрави, което се нарича лекуване.

&2 Най-големият идеал на лечението е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето, или отстраняването и унищожаването на болестта във всичките и проявления по най-краткия, най-сигурен и най-безвреден начин, върху ясно разбираеми принципи."

А ето какво пише Ханеман за това какво трябва да знае хомеопата, за да бъде истински майстор на лечебното изкуство:

"&3. Ако лекарят ясно разбира какво трябва да бъде лекувано в болестта, тоест във всеки индивидуален случай на болест (познание на болестта, идникация),

ако той ясно разбира какво е лечебно в лекарствените средства, тоест във всяко отделно лекарствено средство (познание за лекарствените свойства),

и ако той знае как да пригоди в съответствие с ясно определени принципи това, което е лечебно в лекарствените средства към това, което е несъмнено болно в пациента, така че излекуването да се осъществи - да го пригоди по отношение целесъобразността на лекарството според начина му на действие към случая пред него (избор на лекарството, лекарствена индикация), така също и по отношение на неговото правилно приготвяне и необходимо количество (съответна доза) и по отношение съответния период на повторение на дозата;

ако, накрая той знае препятствията за излекуването във всеки отделен случай и е наясно как да ги отстрани, така че възстановяването да бъде окончателно,

тогава той разбира как да лекува разумно и рационално и представлява истински практик на целебното изкуство.

&4. Той е също така и пазител на здравето, ако познава факторите, разстройващи здравето и причиняващи болест и знае как да предпази от тях здрави хора."

(курсивът е мой в &2 и &4)

На базата на споменатия източник, както и на мои наблюдения и разсъждения, мисля, че добрия хомеопат трябва да притежава следните качества, способности и познания:

- основната му стремеж трябва да е да предизвиква бързо, меко и трайно възстановяване на здравето по най-краткия, най-сигурен и най-безвреден начин (&1)

- да познава болестите и тяхната индикация (&3)

- да има познания за лекарствените свойства на хомеопатичните лекарства (&3)

- да може използвайки хомеопатичните принципи да избира правилното хомеопатично лекарство в подходящата доза и количество и интервал на повторение на приема (&3)

- да може да определя препятствията за излекуването и да ги отстранява (&3)

- да познава факторите предизвикващи болест и да знае да предпазва от тях здрави хора (&4)

- да е наблюдателен; да има "освободеност от предразсъдъци и здрав разум" (&83)

- да има добре развита интуиция

- да може да прозира зад думите на пациента по време на хомеопатичното интервю с цел да определи истинското му състояние на базата на тоталността от симптоми

- в известна степен да е психолог; да задава подходящите въпроси; да умее да слуша и разбира

- да има способността, желанието и възможността постоянно да се учи и усъвършенства; не само от своите пациенти, но и от колеги хомеопати, книги, интернет, конференции и т.н.

- по време на хомеопатичното лечение и проследяване, да може да определя в каква поска се движи лечението - дали отвътре навън (закон на Херинг) и в посока към лечение или обратно; да предприема адекватни на това мерки

.....................

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Според субективните ми разсъждения, които в сферата на алтернативната медицина са допустимо легално средство за вадене на валидни заключения, личността на терапевта хомеопат играе роля според качеството на характера, психоемоционалните си черти и настройки, количеството и качеството на вътрешната си сила и умението си съзнателно да свърже когницията си с информацията на първоначалния минерал, растение или вещество и ги предаде в приготвяния хомеопатичен препарат. Според мен именно съзнанието на хомеопата е решаващо за това информационно извличане и залагане, а не самото клатене и разреждане, които биха могли да бъдат заменени с разнообразие от други методи! Вие как мислите?

С много термини и сложни фрази се казва нещо, което може и с 2 думи:

Интуиция и Любов.

П.П.: Хомеопатът не е гуру, нито психотерапевт.

Той трябва да е осъзнат и с-мир-ен, за да усети правилно на кой какво лекарство да даде.

Познавам десетки хомеопати. Успешни са тези, които имат Огромна Любов към хората, финес на изказването си и силата да казват Истината, независимо дали пациентът иска "сладки приказки" за "позитивно мислене".

Лекарството си действа, и няма нужда "...съзнанието на хомеопата да се намесва, да извлича и да залага..." - това е работа на психолозите и педагозите.

Друга е работата, ако един психолог иска да внушава на пациентите си оздравяване чрез хомеопатични средства...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...