Jump to content
Порталът към съзнателен живот

04. Оправдание и спасение, 05.04.1917 г., София


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало: Песен: Благата песен, Красивата молитва, Псалом 91

Беседа: Оправдание и спасение, 05.04.1917 г., Четвъртък, София - Цикъл беседи пред Сестрите, от книгата Великата Майка

Молитвен наряд за край: Добрата молитва

"Всяка жена се стреми към независимост. Докато е мома, тя гледа да излезе от къщата на баща си, да се освободи от майка и баща, да стане господарка в своя къща. Този стремеж е естествен и Божествен. Когато се ожени и влезе в новия живот, тя занася в своята къща чеиза си – ризи, възглавници, постелки; дарува тези онези, нарежда къщата си и изпитва приятност от тази нова, така добре наредена къща. И наистина, нещастни са бездомните жени. Човек без дом е човек без характер. Тялото е една къща на човешката душа в духовния живот.

Като при жената, по същия закон душата трябва да влезе в тялото и да го устрои. Някои искат да се освободят от тялото си и казват: „Кога ще се освободя от тялото си?” Има тела, от които човек може да се освободи. Това са онези нездравословни влажни изби без прозорци, в които хората хващат ревматизъм. Като излизаме от тях, това не значи, че трябва да излизаме и от здравословните къщи."

"Понятието оправдание произлиза от израза да оправим нещата. Кой човек е оправдан? Онзи, който не греши. Но за да не греши, човек трябва да има Знание, да разбира смисъла на нещата около себе си, да прави правилен избор."

"Друго едно правило: ако някоя от вас сама не може да си помогне, ще повика една сестра; ако и двете не могат, ще повикат трета и заедно ще изпълнят молитвата си. Събирането всякога трябва да става преди обяд, до 12 ч. най-късно, защото тогава има добри влияния.

Ето как се „оправдава” и „спасява” човек. Това е първото значение на тези думи."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Тялото е една къща на човешката душа в духовния живот."

"Думите оправдание и спасение имат седем значения. Аз ви говоря сега за едното значение и ако разберете него, тогава ще ви говоря за другите."

Из Оправдание и спасение от книгата Великата Майка

Какво значи да имаш знание и да направиш правилния избор? Кои качества и добродетели трябва да проявяваме? Трудни въпроси. И още по-труден отговор. Трябват ни свобода, истина, вяра, любов, благост, милосърдие, търпение. Безспорно ще минем през страданията и нещастията, но те са част от пътя. Трябва да вярваме в себе си и да приемем Божията воля, защото вярата в нас, и в Бог, ще ни даде сили да преодолеем трудностите.

Именно вярата и добрите дела, които извършваме ще допринесат за нашето спасение.

Линк към коментар
Share on other sites

Питам какъв е церът за такава локва, в която водата е застояла? Ще внесете струя нова вода в тази локва, ще прекарате вадичка, за да може прясната вода да измие всички останки от миналото. Христовото учение е една нова струя, която трябва да влезе в сърцата ви и да ги измие. И като ги изчисти, ще остави утайките на нивите ви, за да се наторят. Ще запитате как да се прекара този извор. Изворът сам ще дойде при вас. Христос казва на самарянката: „Водата, която Аз ще ти дам, ще бъде вътре в теб един извор на живот, който извира постоянно.” Следователно думата спасение подразбира този извор.

Не е лек този път, ако го изберем, но пък си заслужава. И е така, ние, жените все искаме някой да ни закриля, да имаме власт над мъжете си, ама дали си струва?.... Трудно се чистят наслояванията от миналото.., от това, дето сме попили несъзнателно...

Но ако сме честни пред себе си и искаме промяната, ако се стараем, Бог ще ни помогне.., а и ние взаимно можем да си помогнем....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...