Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Inatari

Скицата , линеарна приказка от графични стойности

Recommended Posts

Под думата скица във визуалните изкуства се разбира бърза рисунка , емоционална картина , която да носи настроението на рисуването на един дъх . Тук няма да откриете етапно изграждане или последователност , а по - скоро емоция , красота на линеарната естетика , работа с пластиката на петното в графичните стойности , но такава , че да се постига максмум ефект с еднократно движение .

За всеки художник скицата е много важна ,правенето на скици е задължително , ако иска да си подържа формата .

За да не се получава така нареченото "съпротивление на материала" ,художникът трябва да прави тези бързи емоционални рисунки , които да държат в напрежение ръката и ума му , да продължава да търси и изобразява .

Тук ще поместя няколко интересни скици , моливни рисунки .

Но виновна за темата е pchelica , чийто сайт разгледах и определено много харесах нейните линеарни рисунки . :3d_025:

arm_sketches.jpg

feb_pinup_rough2.jpg

YoungScarSketches.jpg

sketch_hour.jpg

Редактирано от Ина Трифонова

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тези рисунки ме впечатляват много,не само със стойността си като художествена изява на ръцете-медиуми на художника.Появата на продукт,който директо разкрива движението на една красива мисъл, дава сила и живот.Най-малкия ми син обича най-много да рисува,или както той казва-"да оцветява".Изживява си рисунките,говори им,оживява ги.Така той си моделира живота,света в който живее и иска да живее.Скицира го и след това го следва.

Мисля,че всеки трябва да отделя време да прави скици,да дава свобода на китката и пръстите си,да даде воля на цветовете да танцуват изпод пръстите му.Не е важно какаво ще"излезе",то вече се е появило и проявило.

Ние отвикваме не само да рисуваме,което вече си го смятаме едва ли не за лукс,но и да пишем,забравяме ръкописа,пишем на латиница,натискаме копчета и играем с "мишки",чийто опашки стоят някъде завряни в някакви метални кутии.

Движението на молива и четката от ръцете си сме позабравили. Припомням си и аз детството,когато нямах други цветни моливи освен един двуцветен,едната половина червена,а другата синя.И това бяха едни от щастливите ми мигове, да рисувам с двата цвята,след като се върна мокър,задъхан и кален от Тунджата.Сигурно съм бил голяма "скица",но пък още са ми пред очите -размера на блокчето,формата на главите и ръцете на закръглените човечета,които обичах да рисувам,движенията им,даже размера на молива не забравям.Всичко стои в мен, думите с които съм започвал дадена рисунка.също.Обичах да ги рисувам как си говорят и играят.Още оттогава съм търсил връзката между танца и рисунката,да рисуваш като танцуваш. Затова обожавам и Паневритмията,може би е било заложено още в синьо-червените ми танци по грапавия бял полукартон.

Скицата е спонтанна изява на Аз-а,огледало на отразения полъх на радост,идваща дълбоко из душите ни.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Дамян :thumbsup2: ,много правилно усещаш какво представлява скицата ,емоцията в изкуството и забавлението от играта на ума с линията .

Ето няколко неща ,за които имам разрешението на pchelica , да поместя тук, в тази тема .

005731872.jpg

005731874.jpg

005731875.jpg

005731877.jpg

005731878.jpg

005731885.jpg

005731886.jpg

Определено, много хубава, жива линия ,имаш ,Дени !

Редактирано от Ина Трифонова

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×