Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Българския славей


Guest BlueHawaii

Recommended Posts

14044s.jpg

Учителя за Морфова

Ето защо аз съм слушал нашата певица Морфова и като нея такава не съм слушал нито в Америка, нито в Англия. Ония, които съм слушал само кряскат, а в Морфова има мисъл, има чувство в гласа ѝ, но фигурата ѝ е малко дебела. Казвам: В нея има нещо хубаво, интелигентно, но завито в тази дебелина. Това показва, че материалните условия я спъват, но въпреки това има нещо хубаво в нея. Защото човек, който пее, това показва, че в него има една хубава душа. Глупавият човек не може да пее. Вие не можете да ме убедите в противното. В един глупав и своенравен народ не могат да се раждат добри певци и музиканти. В народ, в който има нещо добро вложено, в който има нещо даровито вложено, само в него могат да се раждат добри певци и музиканти. В българина има вложено нещо хубаво, но за него се изискват условия.

Всеки човек на когото главата горе е хлътнала, това показва, че му липсва нещо. Вие не гледайте какъв е човек външно, какъв е неговият автомобил. За мене не важи какъв е човек външно дали е бял или червеничък, или син, това не е важно.

Разумният домостроител

~~~

Христина Василева Морфова е известна българска оперна певица, сопрано. Сестра е на композитора Александър Морфов.

Учи в Пражката консерватория, а започва сценичната си кариера в Бърно. От 1915 г. пее в Българското оперно дружество, преименувано през 1922 г. в Софийска народна опера. Гласът ѝ обхваща диапазон от три октави.

Концертира в Москва, Париж, Милано, Лондон и други градове. Прави известни роли в опери на Бедржих Сметана: Маженка ("Продадена невеста"), Милада ("Да-либор"), на Аида в едноименната опера на Верди, на Дона Анна ("Дон Жуан"), Леонора ("Фиделио"), Маргарита ("Фауст").

Освен певческа кариера, Морфова работи и като музикален педагог и режисьор.

Загива, докато пътува с кабриолет от Розино към София.

Христина Морфова е певицата, наречена още приживе от всички световни критици Българския славей. Известността й съперничела на европейските звезди. Това обаче не попречило на тогавашното Министерство на културата да я уволни в зенита на нейната слава. Загинала трагично, Морфова оставила след себе си мълвата за живот, изпълнен с изключителна воля и любов към изкуството.

Биографите на Христина Морфова определят детството й като почти пълно копие на "Клетниците". Едва 4-годишна, подобно на Козет тя била дадена като слугинче в Габарево. Там невръстното дете спяло на изтривалка под стълбите и рано сутрин, дори и в най-големия студ, ходело с кобилицата за вода.Не че родителите на Христина били коравосърдечни по природа - просто двамата имали общо 10 деца и им било трудно да ги изхранят. По-късно майката все пак решила да заведе дъщеря си в София. Там момичето било запленено от музиката под влиянието на брат си Александър - военен в момента, бъдещ известен композитор.

Високите оценки на приятелите я подтикнали към решителна за времето постъпка - да учи в чужбина,вместо да си търси богат мъж.

Нито бедността, нито липсата на роднини в Прага я спрели да се отправи към известната с музикалната си култура чешка столица. През 1906 г. седемнадесетгодишната певица слязла на градската жп гара и с ужас открила, че е загубила адреса на единствените близки хора, които родителите й намерили там.

Христина се качила на първия попаднал й файтон, чийто собственик я закарал до квартирата на негов познат българин. "Няма никаква възможност да останете в града - разочаровал я той, - тъй като квартирите са много скъпи, а пансионите са вече заети. По-добре се върнете в България."

"В никакъв случай - отсякла категорично бъдещата оперна прима. - Ще отида да спя на някоя пейка

в градинката, но няма да се върна обратно." Учуден от смелостта й, непознатият решил да я заведе при своя приятелка, студентка по пиано. Това бил повратният момент в живота на Морфова. В дома на Людмила Прокопова тя открила най-вярната си приятелка. Двете били неразделни до смъртта на Христина и както често казвала певицата, без помощта на Людмила успехът нямало да бъде същият.

Звънливото сопрано от България толкова впечатлило изпитната комисия в Музикалната академия, че й предложили да започне обучението си направо от трети,вместо от първи курс.

Дебютът й в студентските постановки възхитил директора на операта и той я ангажирал за постоянен изпълнител, въпреки че била по-млада от всички останали кандидати.

В броя от 5 ноември 1909 г. на в. "Лидове новини" за Христина Морфова пише: "В гласа й не се усеща нищо пресилено. Госпожицата се показа още отсега като добра певица, има ясна дикция, завидна музикалност и похвална артистична игра." Следващата година българката била предпочетена пред артистки с дълъг стаж за главните роли в "Мадам Бътерфлай" и "Вълшебната флейта".

Изключителният й глас й осигурил и ангажименти в почти недостъпната Гранд опера в Париж.

Докато разучавала партитурите от "Самсон и Далила", я чул самият Камий Сен-Санс. "Сигурно няма да доживея часа на вашата слава - написал й прочутият композитор, - но той неминуемо ще дойде. Вие го заслужавате! Прекланям се пред вас!"

Думите му се оказали пророчески. Завръщайки се през 1911 г. в България, Христина Морфова вече била усвоила тънкостите на френската и чешката певческа школа. Но вместо възхищение талантът й предизвикал вълна от завист.

Нарекли я "бездарна и главозамаяла се певица". Огорчена от родните нрави, Морфова решила да замине отново за Прага, където винаги я приемали много по-радушно, отколкото в родината.

Там я последвал и Любен Лукаш, неин обожател още от ученическите години. Неведнъж тя охлаждала любовните му излияния с признанието, че се е посветила на изкуството и не би могла да се отдаде на семейство и деца. Но все пак

най-накрая се омъжила за Лукаш

Това обаче не й попречило да гастролира на най-известните оперни сцени в Европа. Само името й било достатъчно, за да се изкупят билетите за месеци напред.

Когато носталгията станала нетърпимо силна, Морфова се завърнала окончателно в България. След 1931 г. тя започнала работа като професор по пеене в Музикалната академия и редовен член на Софийската народна опера. След пътуване до СССР през 1935 г. Министерството на културата я уволнило без никакво обяснение. Социзследователите на творчеството й налагат версията, че певицата пострадала заради

срещите си с Георги Димитров и Васил Коларов в Москва.

Но се предполага, че Морфова си е спечелила врагове сред управляващите по причини, доста далечни от политическите.

Факт е, че въпреки удара Морфова се съвзела бързо и се амбицирала за нови гастроли. Но... рано сутринта на 1 юни 1936 г. тръгнала с приятели към Розовата долина и им разказала странен сън, в който баща й я викал от отвъдното.

"Имам лошо предчувствие - написала Христина в бележка до приятелката си Людмила Прокопова в София. - Повече никога няма да тръгвам без теб." Интуицията не я излъгала - автомобилна катастрофа отнела живота й малко след 47-ия й рожден ден.

Людмила ГАБРОВСКА

07230113_d.jpg

07230111_d.jpg

Книга : Българският славей Христина Морфова

Автор: Владимир Русалиев

Книгата за Христина Морфова е третата му роман-биография, която има трудна и необичайна съдба. Каквато е била съдбата на най-голямата наша оперна певица, приета в чужбина с възхищение и възторг, а в България със завист и омраза. Неочакваната смърт на певицата поставя пред изпитание нейния биограф, но въпреки това той завършва книгата. Тя излиза за пръв път през 1958 година и настоящото издание цели да припомни за една изключителна българка, която умира, пеейки "Мила родино, ти си земен рай!".

Мир на душата й.

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

За пореден път разказът за Христина Морфова ме хвърли в тъжни размисли за това как ние българите не можем приживе да оценим и се радваме на талантите,които раждаме...Как завистта и злобата задушават всеки светъл порив към красотата и изкуството...

Поклон пред нейната и паметта на всички творци,прославили името на България по всички точки на Планетата! :3d_043::3d_161:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...