Jump to content
Порталът към съзнателен живот

05. Което Бог е съчетал, 03.05.1917 г., София


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало: Песен: Изгрява Слънцето, Молитва: Добрият път, Формула: Искам да изпълня Волята Божия

Беседа: Което Бог е съчетал, 03.05.1917 г. - четвъртък, София; цикъл "Беседи пред Сестрите" от книгата Великата майка

Молитвен наряд за край:Песен:Във мрак, тъмнота, Формула: Ще Ти служа през цялата вечност, Господнята молитва

„И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да не разлъча.” Всяко страдание в Живота произтича от това разлъчване.

Под разлъчване се разбира отлъчването на всяка мисъл и желание от твоя ум и сърце. Когато отлъчиш от своя ум една добра мисъл и от своето сърце едно добро желание, ти вършиш престъпление.

Не изхвърляй навън това, което Бог е съчетал.

Линк към коментар
Share on other sites

Не изхвърляй навън това, което Бог е съчетал.

Упражненията, които ви дадох миналия месец, имат връзка с този велик закон.

В първото предложение вие казвате: „Така да изгрее моето Слънце в моята душа.”Защо? Както Слънцето във физическия свят е причина за растенето в Природата, както то, изгрявайки на хоризонта, освежава Природата, така и у човека има едно Слънце, което изгрява и го освежава. Когато лъчите на естественото Слънце огреят пустинята, те сгорещява само пясъка и ако пътувате бос по него, той ще ви изгори. Ако лъчите му падат върху една почва, богата със семенца, те донасят блага, развиват тези семенца, създават Живот и ако пътувате през такава местност, изпитвате приятност.

...

Сега, към първото предложение от упражнението ще добавите следното:

(в 1 лице): Мога! Така да изгрее моето Слънце в моята душа и да обнови моето сърце.

Ще добавите и към предложенията за следващите лица по някои нови думи:

(2 лице) : Можеш! – Така да изгрее Божието Слънце в мен и да обнови моята душа.

(3 лице) : Може! – Така да изгрее Слънцето на моя дух и да обнови моя ум.

(1 лице мн. число) : Можем! – Така да изгрее Слънцето на нашите Ангели и да обнови нашите сърца.

(2 лице мн. число) : Можете! – Така да изгрее Слънцето на великия Господ на Мира и да обнови нашите души.

(3 лице мн. число) : Могат! – Така да изгрее Слънцето на всички Слънца в нашите духове и да обнови нашите умове.

Цял месец ще се работи за обновление на сърцето, душата и ума. Това е смисълът на стиха: „Туй, което Бог е съчетал, човек да го не разлъча.” Това е законът, към който сега се връщате, за да турите съгласие между сърцето, душата и ума си.

Което бог е съчетал

Упражнението има много силен автосугестивен ефект върху съзнанието на човека. Изречени рано сутрин в медитативно състояние (както е дадено упражнението), формулите наистина могат да окажат мощно влияние върху подсъзнанието и оттам върху мисленето, емоциите, поведението.

Модалният глагол "мога" е едно от основните средства за разчупване на самоограниченията в мисленето. Влиянието му върху психиката и поведението на човека наистина може да се сравни с влиянието на слънцето върху растежа и плодовитостта в Природата. Българският език дава възможност той да включи в себе си изпуснатия извършител при спрежението си. Изпускането задейства автоматично процесите на търсене на контекстуалните връзки - т.е. "кой съм аз - който мога?" Отговорът идва веднага - "моето Слънце в моята душа".

Глаголът "мога" като модален смислово изсква зад себе си втори глагол - "какво мога?" - "да изгрея" - т.е. да отворя свободно своите вътрешни ресурси, които досега са били под хоризонта на моите възприятия; "да обнови моето сърце" - т.е. да тласна към промяна моите емоции и отношението ми към света ми.

Какво е "обновлението', което носи изгревът? - Тъмнината в сърцето ни (негативните емоции и отношение) постепенно "просветляват" - т.е. превръщат се в положителни...

По подобен начин действат и останалите формули от упражнението.

Метафоричните изрази, пожелателната форма на изреченията (която за български е много близка с бъдеще време) са някои от средствата на т.нар. Милтънови езикови модели в НЛП.

Линк към коментар
Share on other sites

Сегашните жени трябва да образуват една велика атмосфера, трябва всички да си помагат. Гледайте всички да имате вътрешно разположение и да сте доволни от малкото, което имате. Слушал съм някоя жена да казва за друга: „Тя не ме посрещна добре.” Как ще те посрещне добре, когато мъжът и я бил и със сина си е имала неприятности. Затова духовните хора трябва да имат добри мисли за другите. Ако казваме за някого, че той е добър, с това действително ще го подобрим.

Можем!!!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Христос казва: „Вие, жените, трябва да се повърнете към първото си положение!” Към кое положение? Към положението да се храните с плодовете от Дървото на Живота. Дойде ви една горчива мисъл, едно горчиво желание – това е от дървото на познание на доброто и злото. Каквато и мисъл да ви дойде, веднага я отхвърлете и поставете друга добра на мястото и!

Турете правото напред, а кривото да остане негова сянка.

Избягвайте самоосъждането. Схванете ли, че има една грешка у вас, поправете я; не се осъждайте, но се изправете.

Гледайте от всички неща да добиете една приятност, едно детинско разположение, а не да мислите, че много сте живели, много сте страдали.

Няма да казвате: „Остаряхме”, а ще казвате: „Млади сме, ние отсега нататък ще работим!” Няма да казвате: „Ще умра”, а ще казвате: „Намислих да си направя нова къща.” Изгубил си парите си – ще кажеш: „Дадох ги на банката.” Тълкувайте нещата в прав смисъл. Един ден учениците на Христа, като минавали покрай едно умряло куче, казали: „Колко лошо мирише!”, а Христос казал: „Колко хубави бели зъби има то!” Пази се от това, не казвай колко лошо мирише, а си измий ръцете. Да си миеш ръцете значи да си правдив. Само така ще се оправи светът.

Да се храни жената от плодовете на Дървото на Живота - това означава да държи добри мисли, приятност, детинско разположение в себе си - да вижда "белите зъби на умрялото куче", да умее да туря правото напред, а кривото да оставя в неговата сянка.

Жената първа е вкусила от дървото за познаване на доброто и злото - жената е по-податлива на стремежа си към "подреждане" на света като своя дом - по свой вкус.

Жената майка носи в себе си инстинкта да пази рожбата си от опасността - от злото. Не усещаме кога започваме да делим всичко на добро и зло по своите лични мерки и да ги налагаме на мъжете до себе си.

Защо е толкова важно точно жената да се "повърне към първото си положение - да се храни с плодовете на Дървото на Живота"? Може би защото в нашите скути растат новите хора - и мъжете, и жените....

Сега ще ви дам няколко допълнителни изречения към молитвата, която ви бях дал:

Вярвам в Тебе, Господи, който си ми говорил в миналото. Ти си вложил в мен всички добри семена на Живота ми.

Вярвам в Тебе, Господи, който ми говориш сега. Ти възрастваш Доброто в мен.

Вярвам в Тебе, Господи, който ще ми говориш в бъдеще. Аз ще се радвам в Твоя Живот.

:3d_053:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...