Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Аделаида

Хранене по време на бременноста, преди и след това

Recommended Posts

Когато вече не мислим само за себе си, а и за бебето, когато не храним вече само себе си а и бебето, какво трябва да знаем?

Бременността е физиологично състояние, което поставя по-големи изисквания към организма на жената. Правилното хранене допринася в голяма степен за доброто развитие на бременността и за нейния благополучен изход - раждането на здраво, жизнено и с нормално тегло бебе. Правилното хранене е необходимо условие за да бъде жената здрава и енергична през периода на бременността.

Правилното хранене по време на бременността ще пази както нашето здраве, така и здравето на нашето бебето.

Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата желязо, които се увеличават значително).

По време на бременността организма ни има нужда от увеличаване на хранителните вещества като: калций, протеин, фолиева киселина и желязо. Това предполага, че бременната трябва да избира внимателно храната си. Разнообразието е ключът към правилното хранене.

Бременната се нуждае от допълнително 400 mg калций на ден (общо 1200 mg) за да подпомогне развитието на нервната система и костите на бебето, както и да регулира мускулните контракции и кръвната коагулация на бебето.

Най-богати на калций са млечните продукти като мляко и сирене, но ако по една или друга причина не можете да приемате мляко можете да си осигурите необходимото количество калций от тъмно листните зеленчуци, броколи, сардини и сьомга. Освен това съществуват и обогатени с калций сокове, някои видове хляб и други храни.

Необходимостта от желязо също нараства по време на бременността. То е необходимо както за организма на майката, така и за нормалното развитие на кръвоносната система на бебето. Освен това и за натрупване на необходимото количество желязо в организма на бебето, което то ще продължи да използва след раждането.Богати на желязо са червеното месо, черният дроб /за майки, които не са вегетарианки/, обогатен с желязо хляб, боб , коприва и спанак. Понякога е препоръчително да се приемат допълнително количество желязо чрез витамини предназначени за бременни и кърмачки за да се посрещне увеличената нужда на организма от него.

Бременната също така би трябвало да увеличи приема на фолиева киселина чрез консумация на зелени листни зеленчуци, пъпеши, портокалов сок и храни, обогатени с фолиева киселина. Тя помага за развитието на тъканите на бебето и предотвратява някои опасни заболявания засягащи гръбначния стълб. Както при желязото понякога е препоръчително приема на фолиева киселина чрез витамини за бременни, за да се осигури адекватно количество от нея. Де факто трябва да се осигури адекватен прием на фолиева киселина още преди и по време на първите осем седмици от бременността.

Бременната би трябвало да следва препоръките на своя лекар, за да си осигури необходимото количество от посочените по-горе вещества. Особено важно е по време на бременността да не се приемат никакви медикаменти без одобрението на Вашият лекар.

Някои жени страдат от гадене и повръщане през първите три месеца от бременността. Традиционно някои от тях намират, че консумирането на препечен хляб или бисквити рано сутрин, честа консумация на малки количества “леко” месо, както и ниско маслена диета могат да помогнат.

По време на бременността някои бременни изпитват непоносимост към определен вид храни. Ако това ни се случи, може би трябва да се обърнем към специалист, да сменим режима на хранене или да помислим за психологичните причини на това състояние.

Запекът е също често явление по време на бременността, дължащо се на влиянието на хормоните, които забавят работата на червата, както и на увеличаващия се размер на бебето. Около 6 чаши вода на ден, прием на подходящи храни (богати на целулоза и растителни влакна), както и регулярни упражнения могат да облекчат това състояние. Съществуват и витамини за бременни с разхлабващо действие.

Някои други предложения за бъдещата майка са:

  • Ограничете приемът на захар, сладко и много солени храни, тъй като те съдържат много малка малка част от необходимите Ви хранителни вещества, но са много богати на калории.
  • Избягвайте кофеина в храната и напитките.
  • Избягвайте алкохола.
  • Спрете пушенето.
  • Внимавайте за теглото си. Помислете за времето, когато бебето ще се роди, а Вие ще трябва да възвърнете предишната си фигура.

Хранете се разумно по време на бременността като се стараете да си набавите всички необходими хранителни вещества, като включите мляко, нискомаслени източници на протеин, плодове, зеленчуци и ако е необходимо витамини за бременни във Вашата диета.

И все пак изборът на хранене при всяка жена е строго индивидуален и зависи изцяло от нея и нейното състояние, както и от състоянието на плода.

Ето още по темата:

http://www.zachatie.org/index.php?option=c...1&Itemid=61

http://healthyfood.info.bg/Advices/27Pregnancy-Diet.html

http://www.howtoeat.info/tema.asp?razdel=5&temaN=28

http://um.anhira.com/hranene_bremenni.php

http://www.fema-bg.com/index.php?m=1312&lang=1

http://missby.wordpress.com/2008/01/26/bf-food/

http://www.bebemamabg.com/index.php?option...8&Itemid=28

http://semeistvo.rozali.com/krasota-zdrave/p7416.html

http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?p=85196

http://www.dieti.info/?c=n&id=228

http://www.bg-mamma.com/site/content/view/344/37/

Какъв е вашият опит?

Как се храните по време на пременноста, преди нея и по време на кърменето?

При различни проблеми свързани с бременноста, спазвате ли хранителни режими и диети?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В момента съм бременна в първи триместър, но от момента в който разбрах, че чакам дете /а аз знам от самото начало/ спрях да консумирам на първо място кафе и всякакви храни от пакетчета. Започнах да хапвам повече зърнени храни - ориз, овесени ядки, всякакви листни зеленчуци - коприва, лапад, спанак, сушени кайсии, смокини, фурми, стафиди, орехи и всякакви ядки в суров вид, правех си и много салати с ленено семе и сусам. В момента съм в период на постоянно "гадене" и друго освен някой кисел плод или яйрян не мога да хапна. Мисля и занапред да поддържам разнообразен режим на хранене, но на този етап е невъзможно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"През време на своята бременност жената трябва да се храни правилно, при добро хармонично разположение на духа, при това никога да не яде преди да бъде поставена при най -благоприятни условия, преди изгрев, както и след залез слънце.

В бъдеще жената като бременна още трябва да научи детето как да яде. Храната която приема бременната и начинът , по който я приема оказват , голямо влияние върху детето, което ще се роди. Храната създава човека, тя го повдига но и понижава."

От Нова книга за здравето на Учителя.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Из книгата на Мари-Андре Бертен - "Всичко за пренаталното възпитание":

ХРАНЕНЕТО

Детето in utero изгражда своето тяло с материали доставени от кръвта на майката. Тя /кръвта/ трябва следователно да бъде толкова здрава и богата, колкото е възможно. Здрава - тоест да не съдържа отрови и липси. Богата, защото съдържа всички жизненонеобходими хранителни вещества и елементи.

Да си припомним някои основни понятия и няколко важни въпроса, често малко известни. Всяка бременна жена трябва добре да подбере и проучи съответните документални източници и да избере , което й допада. Чудесни трудове по диетика - толкова многобройни, че нямаме намерение да ги цитираме- посочват основните правила на доброто хранене, достойнствата на всеки хранителен продукт, начина на приготвяне, честота на употреба.

Нека всяка млада жена, като остави настрана всяка драконовска диета, всеки строг принцип, се вслуша в нуждите на своето тяло и избере това, което й съответства. Идеално би било дълго време преди това тя да е съблюдавала здравословно и балансирано хранене, за да пристъпи към зачеването на дете напълно здрава. Бременността остава при всеки случай един привилигирован период за подобряване начина на хранене, който се адаптира към новите нужди на тялото на майката и към тези на бебето, което изгражда своето.

Да споменем няколко основни принципа:

* Не яжте за двама, но два пъти по-добре.

* Избирайте свежи пресни продукти с непроменени качества /ако е възможно биологични/.

* Дайте предимство на плодовете, зеленчуците, житните растения, които са натрупали огромно количество слънчева, вдъхваща живот

енергия.

Част от зеленчуците консумирайте сурови, доколкото червата позволяват, за да запазят максимално витамините и олиго-елементите. Помислете за водораслите, които съдържат йод и морски минерали, както и за покълналото жито, за тяхната виталност, богатство на висококачествени протеини и на жизненоважни елементи.

*Черпете от бързоразграждащите се захари в плодовете и в прясно изцедените плодови сокове, и от бавно разграждащите се захари в житните растения /пълнозърнести, ако е възможно/ хляб, тестени произведения..., а ако почувствате силна нужда от захар я задоволете със сушени плодове - фурми, смокини, стафиди. Ограничете консумацията на подсладени напитки и на готови десерти.

* Открийте протеините на пълнозърнестите житни растения, на бобовите растения, на яйцата и на млечните продукти /умерено/.

*Мазнините или липидите също са полезни за формирането на мозъка и на нервната система. Най-добрите се доставят от маслата получени от първо студено пресоване и от маслодайните плодове - бадеми, лешници.

* Пийте достатъчно вода при събуждане и между отделните хранения за да се оросяват добре органите и тъканите на майката и детето.

*Възбуждащите напитки като кафе, чай, кока-кола трябва да се избягват. Намалявайте прогресивно консумацията им, ако навикът е създал зависимост към тях.

Начинът на ядене е толкова важен, колкото и това, което се яде.

* Изхвърлете от ума всяка затормозяваща мисъл, за да приготвите и приемете храната в спокойствие и радост.

*Дъвчете продължително храната за да я намокрите добре със слюнка, за да улесните работата на стомаха и да уловите нейната жизнена енергия на нивото на устата. Опитвайте с удоволствие апетитне ястия и с признателност, това чувство, което отпуща тялото, отваря сърцето и ума.

* При бременната жена това положително отношение към храната се предава и на бебето и може да предотврати трудности като анорексия или булимия. Па-късно самото дете ще се храни с любов и признателност.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×