Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Малките Аркани в Таро


Guest Мона

Recommended Posts

Жезлите отговарят на елемента огън.

Асо жезли - обикновено дава мощен тласък на някаква идея, но все още неясна. Порив и смелост при осъществяването на нещо, може обаче да бъде и разпиляване на енергията напосоки. Винаги се тълкува спрямо следващата я карта и никога сама по себе си (това се отнася за всички други Аса);
2 жезли - карта на малкия избор и на малката възможност: големият е Влюбените; преход от едно състояние в друго, подобна на 2 пентакли; зависи тълкуването й от предхождащата я и от следхождащата я карта/и;
3 жезли - установяване на статукво; идеите са обявени и пред други хора, а не са само в главата на питащия; яснота, както и увереност за постижимостта на намеренията;
4 жезли - радост от общуването с близки хора - приятели, най-често в семейството; може да значи буквално и среща; освен това, понякога е и начин за изразяване в писмен вид - писмо, поздрав (буквално картичка), дори стихотворение;
5 жезли - борба без цел и посока; напрежение и неяснота; питащият не знае за какво се бори, но знае, че трябва; акумулиране на мощна творческа енергия; съперничество;
6 жезли - една от най-хубавите карти изобщо в Таро; също като 4 жезли значи буквално среща, но дългоочаквана среща, сбъдване на стара мечта, на любовна среща; значи също и просто телефонен разговор; освен това - реализация на всяко едно намерение (при условие, че е завършваща карта);
7 жезли - никакво отстъпление не е възможно и бягствата са фатални; сила и увереност, дори и напук на всички наоколо; противопоставяне с една единствена цел - да успееш; мигновена идея, запалване на огъня ...
8 жезли - променливи настроения и неустойчивост на желанията; като цяло означаване прекалено нетърпение и прибързаност;
9 жезли - в очакване на лоши новини, страх от истината, страх от себе си и от другия; страхът ни кара да се затваряме и да лъжем; крием се от преки сблъсъци; но те са неизбежни;
10 жезли - усещаме, че сме понесли света на раменете си, ако можем и вселената бихме понесли... карта на максималиста, на отчаяният перфекционист, който иска всичко да е на ниво; огромно напрежение струи от тази 10 жезли, питащият е понесъл огромен товар на плещите си, но и не иска да го остави, а си повтаря - длъжен съм или такъв е кръста ми;
Паж жезли - карта на успешното общуване, на добрата комуникация; говориш без задръжки и без лицемерие; карта на настроението и на усмивката, споделена с приятели; в някои конфигурации значи и ревност поради появата на трети човек; може да значи и раждане на син;
Рицар жезли - при всички положения това е карта на пътуването - близко или далечно; второто тълкуване говори за импулс и спонтанна реакция, често необмислена; карта на изненадата;
Кралица жезли - жената-майка, жената-съпруга: в 90 % от случаите това е карта на роднинските взаимоотношения - баби, лели, майка, съпруги, сестри; вторият вариант е, когато някоя жена придобива характеристиките на Кралицата жезли - това е жената, която действа, дори и без много-много да мисли, но действа смело;
Крал жезли - подобен е на кралицата си - брат, баща, съпруг, дядо, всички роднини на куп по мъжка линия; и той е действен и доста активен; в някои комбинации, особено с Дяволът говори за сексуално свръхактивен мъж; може да значи и голям деспот, ако е придружен от Крал мечове.

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

Чашите отговарят на елемента вода.

Асо чаши – Емоционален подем, порив и наплив на чувства, понякога неясни и за самия човек.

2 чаши – Първият етап на влюбването, моментът, когато любопитството и харесването стават осъзната емоция. До големи аркани понякога означава проява на силно любопитство и огромен интерес към нещо. Пр.: Обесеният + 2 чаши; Висша Жрица + 2 чаши и др.

3 чаши – Кратковременна и бързолетяща радост. Като трета карта или завършваща дава винаги положителен отговор. В някои съчетания може да означава емоционално залитане: Висша Жрица + 3 чаши; зависимост от алкохол: Обесеният + 3 чаши. Има едно константно съчетание: Дяоволът + 3 чаши, което винаги значи освобождаване от зависмост (каквато и да е).

4 чаши – Умора от себе си, умора от света, неудовлетворение, досада, но и обида; карта-преход към 5 чаши; начало на депресивен период.

5 чаши – Една от най-емоционалнонатоварените карти в Таро. Период на депресия; тъжно вглеждане в себе си, огромно разочарование от общуването с други хора, както и липса на мотивация за преодоляването му.

6 чаши – Появи ли се тази карта, тя винаги има връзка с минал период от живота ви. Изобщо, това е карта на миналото с всичките му аспекти, в зависимост от съседните карти и комбинации.

7 чаши – Внимавайте! Не искате ли прекалено много от живота?! Твърде много желания накуп. Неизпълними са. Карта на самозаблудата. В съчетание с Висша Жруца, може да значи, че или вие сте голям лъжец, или вас сериозно ви лъжат.

8 чаши – осъзнавате, че сте имали несериозни, прекомерни желания към другите, но и към себе си също. Сменяте посоката, променяте курса. Но все още сте тъжни, унили, мъчно ви е, но важното е, че търсите реален изход от ситуацията.

9 чаши – Карта на удовлетворението, на усмивката, на споделеното удоволствие.

10 чаши – В повечето книги за таро й се придава прекалено голямо значение като емоционален комфорт, голяма радост, семейно или лично щастие. Моят опит обаче говори друго: това за мен е доста неустойчива карта, независимо на коя позиция е. Аз винаги я тълкувам като допълнение към съседните карти. Ако питате например дали ще отидете на еди кое си парти – отговорът ще е „да”. Но, ако я видите като отговор на сериозен въпрос, отложете гледането си за следващия ден.

Паж чаши – Никога не я тълкувам като самостоятелна карта. В съчетание с други карти, означава прекалена емоционалност, лековерие, склонност към нездравословна мечтателност. Освен това: ако гледате на някого и се падне Паж чаши, внимавайте: този човек много говори и то говори красиво; ако изпитвате чувства към него, ще бъдете разочаровани и наранени; не се доверявайте. В определени съчетания може да означава и раждане на дете от женски пол.

Рицар чаши - влюбеният човек, независимо от възрастта.

Кралица чаши – При все, че тази кралица има много значниея, характерното е едно: тя притежава изключително фина психика и сетивност. И затова, Кралица чаши варира от образи от поетеса до алкохоличка или наркоманка, като и трите съвсем не се изключват взаимно… В гледания на мъже, означава просто любимата жена.

Крал чаши – Най-артистичният от всички крале. Това е Големият Комбинатор. С него няма да ви е никак скучно. Понякога, (ако има такава житейска ситуация), Крал чаши значи мъж (женен), който има любовница, но това все още му е известно само на него и на никой друг (уточнявам). В други гледания, Крал чаши е знак и символ за дълбоко пазена тайна. В тази ситуация, той не се тълкува като човек. В съчетание с Дяволът, Крал чаши значи емоционален шантаж, издевателство, обсебване на друг човек чрез манипулация.

Линк към коментар
Share on other sites

Мечовете отговарят на елемента въздух.

Асо мечове – Времето за действие идва; моментът, когато търпението е на изчрепване, изчерпва се.

2 мечове – Застой и примирение. Други автори тълкуват 2 мечове като помирение, но аз не мисля така. Ако видя тази карта, си зная – времето за действие все още не е дошло.

3 мечове – На трета позиция (при гледане от три карти), ако питате дали нещо ще се случи, отговорът винаги ще е „не”. В другото си значение, колкото и банално да звучи, е просто „разбито сърце”. Всички знаем какво означава това словосъчетание.

4 мечове – Скриваш се от света – умората е страшна. В този смисъл 4 мечове е съизмерима с Ошелникът. Събираш сили, за да се изправиш отново на крака. В определени съчетания означава болест: пример Обесеният + 4 мечове.

5 мечове – Огромно озлобление и то към конкретен човек. Обидата или унижението не могат да се преглътнат и превъзмогнат. Копнеете за отмъщение, готови сте даже и на подли действия, за да бъде „вашата”. Очаквате възмездие. Патологична страст в някои съчетания, особено с Дяволът.

6 мечове – Преход към по-светъл период от живота. Намирате смисъл и мотив. Имате надежда и упование,че ситуацията ще има сериозно подобрение. Освен това, 6 мечове може да значи и протекция или помощ.

7 мечове – Тайни преговори и сделки се водят. Ако питате за работа, то задължително си имате „вътрешен човек”. Това се отнася и за други житейски области. Помагат ви други хора и вие разчитате на това.

8 мечове – Лошите неща, за които не знаете и които в най-неподходящия момент, ще ви изненадат много неприятно. Опасна карта, особено при въпроси, свързани със здравето – очаквайте много лоши новина, възможно най-лошите. В други ситуации означава – оковани сте, не знаете какво се случва и нищо не зависи от вас. В патова ситуация сте. За емоционални въпроси появяването на 8 мечове, има една положителна характеристика: влиянието на картата преминава максимум до седмица.

9 мечове – Страданието във всичките му измерения. Страхове и съмнения ви притискат от всички страни. Чувствате се предадени, изоставени, неразбрани, отхвърлени, сами. Боли ви. Не виждате изход. Крещите за помощ и подкрепа!

10 мечове – Осъзнавате ситуацията, в която се намирате в цялата й трагичност. Някой или нещо е изтръгнал сърцето ви без анестезия. Положителното на тази карта е, че разбирате, че имате сили и воля за действие, изправяте се срещу страховете си и каквото трябва – правите, пък да става каквото ще.

Паж мечове – Някой тайно се интересува от вас и от вашите дела. Изобщо, случват се и стават неща, за които нито иате предтсава, нито подозирате. Огледайте се – тази карта винаги е сигнал, че се „въртят” интриги, а вие сте достатъчно наивни, за да не го знаете. Липсва ви достатъчно информация! Осен това, картата може да означава и просто слухове и клюки. В определени съчетания (с Кралица мечове, Луната и др.), значи и заболяване, какъвто и да е здравословен проблем.

Рицар мечове – Гняв, гняв и пак гняв. Агресивно поведение; отрвъщане на удара по най-изненадващ начин. Остър конфликт, особено след емоционална близост. Проява на ревност. Някой се чувства оскърбен и най-вече предаден. Внимавайте: скандалът или конфликтът няма да се размине или избегне. В съчетание с Дяволът или Луната/Обесеният – физическо насилие.

Кралица мечове – Най-интелигентната от всички кралици; образ на жената-интелектуалка. Притежава силно развита интуиция, но за нея логиката и фактите стоят над всичко. Други автори я смятат за най-властната от кралиците. Аз не мисля така обаче: по-самодоволна и властолюбива от Кралица пентакли, няма. Кралица мечове блезсти с хладнокръвие и адекватни реакции в сложни ситуации; тази кралица винаги ще се притече на помощ и то бързо и с реални действия. В някои съчетания, може да значи и физическа смърт или сериозно заболяване на женските полови органи.

Крал мечове – Това е Кралят. При него оправдания и извинения не вървят и не минават. В редки случаи значи конкретен човек/мъж. Обикновено, Крал мечове се появява, когато дадена сложна ситуация толкова се е оплела, че само един меч може да я разсече. Крайното решение е негово, той идва за да „оперира” болното място и ако се наложи да го изреже напълно и завинаги. Появи ли се на трета позиция, картата винаги значи разрешение на проблема, крайно и безкомпромисно.

Линк към коментар
Share on other sites

Пентаклите отговарят на елемента земя.

Асо пентакли – Една от най-силните, а в някои случаи и най-силната карта в Таро. За нея може да се изпишат много страници,но темата не е такава. Ще спомена някои факти само: при подредба от три карти, ако се падне първа – значи целта, към която питащият се стреми; неговата най-съкровена мечта, блян, надежда. На средна позиция означава изключителна защита (свише) за каквото и да се отнася, на трета позиция – стропроцентов успех (дори и след отлагане във времето). Отварям скоба – Асо пентакли е карта, която няма как да се ситуира във времето, вие питате днес, но отговорът й е – „когато аз реша, важното е, че това, което предричам е извън съмнение!” Където и да се появи това Асо, то образува зона на защита, невидими лъчи обграждат ситуацията, човека, нещото и то е под закрилата на висшите сили. Това е единственото Асо, което участва в магическите ритуали на картите Таро и в тази връзка, ако се чувствате зле, независимо от причината, сложете го под възглавницата си за известно време. В други подредби, например в келтския кръст, където и да го видите, знайте, че това е мястото на неприкосновеност. Особено, ако е на 7-ма позиция, която е протообраз на личността, на психическото състояние на онзи, на когото се гледа.

Има редки случаи, когато Асо пентакли е потвърждение за смърт, но не се стряскайте – то се появява, единствено когато смъртта е равносилна на осъзната необходимост и то кармична. Когато някой е неизлечимо болен, при нещастни случаи, при изчезнали безследно хора, тогава Асо пентакли е образ и символ на Елисейските полета, в които душата отива, за да си почине, да намери онзи вечен покой. Тя се появява в тези случи, придружена от Папата, Светът, Крал или Кралица пентакли.

2 пентакли – От една ситуация към друга ситуация; преход. Тази карти се тълкува единствено в контекста на предхождащата я и следхождащата я. Пример с три карти: 9 мечове, 2 пентакли, 6 чаши. Тълкуването е следното: от състояние на невротичност, страх и много лошо настроение се преминава в положение на срещи с приятели, добро настроение, успокоение, усмивки и емоционална пълнота.

3 пентакли – Тълкувам тази карта в зависимост от другите карти в пордредбата. Обикновено означава изключително полезна комуникация и преход към финализиране на някаква сделка, работа, дори любов. Едно е ясно при нея – контактът е налице, но и „Господ дава, но в кошара не вкарва!”

4 пентакли – „Моето си е мое и не го давам на никого.”, ни казва тази карта. Значенията на 4 пентакли варират от супер елементарен егоизъм и ревност до параноичен страх от обедняване. В някои значения е и стабилност, сигурност, но и ограниченост и тесногръдие. Зависи отново от съседните карти в подредбата.

5 пентакли – Една от най-депресивните карти в Таро. Както и най-продължителните като период във времето. Тя и Отшелникът са „скитническите” карти в колодата. Карта на самотното бродене, дори и да е наум само. Страдате, мъчите се, не можете, не успявате, компенсирате с мании. За някои, това е период на много пиене на алкохол и обикаляне на кръчмите, за други – денонощно бдене над книгите, пред комютъра или просто взиране в една точка. Причината за всичко това е обикновено много емоционална. Като цяло, изгубили сме вярата си, тотално сме „захвърлени в света, изтръгнати из Небесата…” (J.-P. Sartres)

6 пентакли – Аз лично много обичам тази карта, дори ми е любима, независимо дали се отнася за емоционални или материални неща. Видите ли я – радвайте се. При всички случаи, отговорът е „да”.

7 пентакли – Всичко става много бавно – тази карта учи на търпение за каквото и да се отнася. Учите се и да пестите в чисто материален план, натрупвате „пластове”, върху които да градите. При определени съчетания означава и бременност.

8 пентакли – Хубави неща се случват покрай тази карта. Тук съм съгласна с повечето автори, че картата означава началото на нещо (дали любов, дали работа), както и усърдие в труда, но и удоволствие от него. Зареждащ флирт, общуване с много ентусиазирани хора.

9 пентакли – Особената карта в Таро. Тълкуванията за нея тотално се разминават при различните автори. Причината е проста, картата си остава все така неясна като послание. Това една от картите, която предимно се използва за магически ритуали, но постепенно е преминала в колодата за гледане. Картата се явява преход и мост от един житейски период към друг, появява се през пределни/гранични периоди, особено възрастови. Ако мога да се изразя по друг начин, това е доброто лице на Статурн (визирам т. нар. „сатурнова дупка”); посланието й е „задръж положението на това ниво, не го променяй, запомни този миг, запечатай го, помни го!” 9 пентакли е кармична карта, но тук вече отивам в таро за напреднали и не е мястото да разяснавам тази й роля. Достатъчно е да тълкувате картата в зависимост от съседните карти: до условно добрите означава стабилност на ситуацията, до условно лошите – знак и сигнал за престоящи промени. Често се „пада” със Звездата, което не е случайно. Тя отбелязва периодите, когато душата ни се „лекува” от много стари пластове.

10 пентакли – Изключително материална карта, най-материалната дори. Отнася се за всички видове мащабни и крупни покупки, особено недвижими имоти, които обаче касаят повече от един човек. В някои съчетания, може да означава и пищна сватба, скъп подарък (например автомобил или яхта). При всички случаи освен много пари, има и огромно задоволство, което трайно остава; дългосроча инвестиция.

Паж пентакли – Всяко едно действие, което ни се случва за пръв път, независимо дали се отнася до правенето на любов или за шофиране, скачане с бънджи или прописване в някой форум… Винаги обаче има много ентусиазъм и силен порив. Дори и да Общуване, което носи много радост, дори и човекът под„гледаме умно” знака на Паж пентакли да е малко бавен или неориентиран.

Рицар пентакли – Бавен, методичен, последователен ум. Това е аутистът на Рицарите от Таро. Но на него може да се разчита за всичко, освен на бърза реакция. Той има свои закони, при които времето тече бавно за вас и нормално за него. При въпроси за работа – сигурна е. За любов – също. Изключително отговорен мъж, защото в повечето случаи този рицар (за разлика от другите) говори за конкретен човек.

Кралица пентакли – Тази кралица най-много се доближава по характеристики до Императрицата. Особено до вкуса им към властта, добрият живот и задоволеността. Тя не крещи и не мрънка, ако иска нещо (както би направила Кралица жезли, например), тя посочва с пръст. Много автори смятат и определят Кралица пентакли за образ и символ на добрата домакиня, на грижовната съпруга и майка. Аз съвсем не мисля така обаче. Това е най-голямата глезла от Кралиците и понякога дори, заради собственото си спокойствие, е готова да мине и през огъня, но ще го постигне. Като цяло е образ на красивата жена, на жената естет. Бих направила паралел с астрологията, за да обясня по-добре Кралица пентакли – Венера в телец, както и Кралица чаши би отговаряла на Луна в рак.

Крал пентакли – Този крал, най-много от всички други крале, изисква подчинение и уважение. Само при това условие ще получите от него каквото искате. Иначе – не. Той е методичен, предпазлив, избягва да прави грешки. Това е най-ревнивият от кралете, но и най-верният партньор по отношение на бизнеса. Изключително собственическо мислене и съзнание – от една страна, и изключителна стабилност и надеждност в отношенията, от друга. В някои съчетания (с Дяволът, Луната или Страшния съд), може да означава и склоноост към сексуални перверзии. В други съчетания, които по-горе описах, е образ на отеца/бога, при когото всички един ден се завръщаме…

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Мона,искам да те помоля да обясниш какво конкретно имаш предвид ,като казваш ,че 9 пентакли "не случайно " се пада със звездата? За какво говори съчетанието?При мен се случва точно така и ми е интересно да науча повече по този въпрос .

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

"Неслучайно" съм го обяснила. Това е кармична карта. Върви със Звездата, когато предстоят големи промени, но те се се отнасят поне за три години напред във времето. Това са едни от най-бавните карти в Таро - особено Звездата - тази карта е карта-лечител, тя извежда личността от дъното, от блатото; довери й се, без да вярваш.

Не вярвай на Таро, ако имаш усета да следваш пътя на картите - ти си щастливец, но за съжаление, човекът е упорито животно - мисли си, че той ще надделее над съдбата - няма такъв случай, затова - вижайки, 9 пентакли и Звездата, се усмихни.

Очакват те големи промени. За които сега и не подозираш. В скоро време очаквай Кулата да се появява и нейните братя и сестри от карти. Но всичко това е начало на промяната. Или краят на началото. Това значат тези карти.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря много за отговора.В случая картите се паднаха на въпрос за други хора и конкретно събитие и смея да ги тълкувам като началото на тези иначе дълго траещи позитивни промени да започне на това конкретно събитие.Предполагам ,че след това ще почнат да се падат и разните му там карти на "конкретната разруха" (както им казвам аз) -кули,10ки мечове,крале, светове и т.н.:) Ще видим какво ще стане...

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, а защо не допълниш към картите казаното за 2-ка жезли в друга тема? И без това описанието е семпло. След като я тълкуваш като чудо, ние бихме искали да знаем за какви чудеса тук става на въпрос.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, а защо не допълниш към картите казаното за 2-ка жезли в друга тема? И без това описанието е семпло. След като я тълкуваш като чудо, ние бихме искали да знаем за какви чудеса тук става на въпрос.

Защото 2 жезли е особен случай. Освен това става дума за обърната 2 жезли. В темата за Малките Аркани не говоря за обърнати карти, тъй като по принцип не одобрявам гледане с обърнати карти.

Имам тема във форума за седемте ключа в таро, там става въпрос и за 2 жезли обърната като част от магическата седморка.

Защо е карта на чудото ли? Разбери сама.

Линк към коментар
Share on other sites

Снощи при едно подреждане ми изпадна от колодата 2 жезли (обърната),днес щях да питам дали има значение дали е права или обърната,но ето,че отговора е дошъл преди моето питане в предния пост.

Друго ми е интересно обаче...в сферата,за която питах чудо не може да се случи,сигурна съм в това....дали обаче 2 жезли не би могла да показва предстоящ обрат в друга насока, а не тази,за която питах?

Линк към коментар
Share on other sites

Снощи при едно подреждане ми изпадна от колодата 2 жезли (обърната),днес щях да питам дали има значение дали е права или обърната,но ето,че отговора е дошъл преди моето питане в предния пост.

Друго ми е интересно обаче...в сферата,за която питах чудо не може да се случи,сигурна съм в това....дали обаче 2 жезли не би могла да показва предстоящ обрат в друга насока, а не тази,за която питах?

Няма сфера, в която да не е податлива на чудесна промяна.

До няколко дни очаквай неочакваното; очаквай интересни новини...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Начинаеща съм, даже съм назад (ако въобще е възможно) с Тарото. Вчера разгледах именно тази тема с картите пред мен като преди да погледна обясненията на Мона си разсъждавах сама какво виждам на картинката. Най-лесно ми беше тълкуването на жезлите. Всичко ми беше най-ясно там. И сега какво, това значи ли нещо? Другото което е, при моето тълкуване на една от картите има несъответствие с даденото по-горе. За 6 мечове. Според мен картата е пълна с негативизъм, болка, тъга, тръгваш си от нещо, отдалечаваш се. Причината - наведените глави на фигурите, не се виждат лицата им. Как е възможно значението да е пълна противоположност?

Пак казвам начинаеща съм и имам сигурно хиляди въпроси около картите, но тези за сега са ми най-глождещи. :)

Линк към коментар
Share on other sites

За 6 мечове. Според мен картата е пълна с негативизъм, болка, тъга, тръгваш си от нещо, отдалечаваш се. Причината - наведените глави на фигурите, не се виждат лицата им. Как е възможно значението да е пълна противоположност?

Значи, за теб - тази карта значи това.

Линк към коментар
Share on other sites

Човекът има нужда да знае защо той вижда различно от общоприетото за тази карта. Да му кажеш само че значи че за него значението е това, не е достатъчно.

Не навсякъде главите са наведени. Предполагам тъжното излъчване от тази карта е в твоята собствена колода. При повечето колоди на тази карта е изобразен преход с лодка на река. Реката- като граница между два етапа от живота ти. Останалото си тълкуваш според особеностите на твоята колода и асоциациите които предизвиква. Не заучавай готови значения! Картите таро са представени символи, а гадаенето с тях е адекватното четене на тези символи. Всяка колода си има особености в изображението и символиката, и съответно значението на дадена карта за теб самия може много да варира.

6.gif

c_6swrd.jpg

Както виждаш дори не навсякъде човекът е с гръб към четящия:

td06swords.jpg

Понякога преходът не е на река. Тези пирати явно пресичат джунглата, разчиствайки си пътя:

s6.gif

А виж този човек с каква устременост и решителност е вперил поглед към хоризонта. Пластичната му гимнастическа поза е почти полет, а мечовете са строени във формата на звезда или слънце.

f5b21a22dae4.jpg

Всичко това са все 6-ци мечове. Всички колоди са по Райдер Уейт.

Линк към коментар
Share on other sites

Хм, благодаря на Мона и на Реджина най-вече за изчерпателното пояснение. :)

Моята колода (предполагам, така и изглежда) е простичка, на Артър Едуард Уейт (така пише отзад) и мечовете ми представляват ето това

55.jpg

за това се чудих какво щастливо има в тази карта :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Хм, благодаря на Мона и на Реджина най-вече за изчерпателното пояснение. :)

Моята колода (предполагам, така и изглежда) е простичка, на Артър Едуард Уейт (така пише отзад) и мечовете ми представляват ето това

55.jpg

за това се чудих какво щастливо има в тази карта :)

Да ,но само на пръв поглед картата изглежда тъжна и мрачна ,а всъщност ако поне малко се замислим ще разберем ,че не е точно така ! 

Да, те са семпло облечени (не са като 9 пентакли ) ,с наведени глави ,тъжни ... но те отплават , решават да започнат ново начало и въпреки трудностите те са заедно ,сплотени ,един до друг .... трудностите с които до сега са се сблъскали са ги направили по-силни и е крайно време да оставят всички тези нещастия зад гърба си и те точно това правят .Ето това е оптимистичното на 6 мечове и аз лично винаги се радвам когато я видя :) ...

Може и да греша ,но за мен всяка карта си има история ... и ако се вгледаме "извън" това което виждаме ,ще видим истинското послание на картата или може би ще усетим ! 

Не знам колко ми е ясен поста ,надявам се да ме разберете ,а ако греша с радост приемам критики .... само така ще се науча още по-добре ! 

Линк към коментар
Share on other sites

Да ,но само на пръв поглед картата изглежда тъжна и мрачна ,а всъщност ако поне малко се замислим ще разберем ,че не е точно така ! 

Да, те са семпло облечени (не са като 9 пентакли ) ,с наведени глави ,тъжни ... но те отплават , решават да започнат ново начало и въпреки трудностите те са заедно ,сплотени ,един до друг .... трудностите с които до сега са се сблъскали са ги направили по-силни и е крайно време да оставят всички тези нещастия зад гърба си и те точно това правят .Ето това е оптимистичното на 6 мечове и аз лично винаги се радвам когато я видя :) ...

Да, всяка карта си има история, а ти разказа историята на 6 меча :)

За което ти благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересно!

Не съм си представяла, че имало толкова различни интерпретации на една и съща карта в различните колоди.

И въпреки всичко, без да знам какво е стандартното значение на картата, която обсъждате, аз на всички тези изображения, забелязвам едно и също нещо, че човекът се е устремил към заветния бряг -т.е или упорито преследва някаква цел, или е стремеж да намери себе си, своята същност; и в този свой устрем ще бъде придружен/подпомогнат или от своите най-близки хора, или въобще ще му бъде оказана помощ.

П.П. Поглеждам от време на време във форум Таро и да си призная все повече ме заинтригувате :)

Линк към коментар
Share on other sites

Няма защо да ми благодариш ! По-скоро аз трябва да ти благодаря !

Мона някъде из форума беше споменала нещо много интересно за 9 пентакли ! Сетих се за нея във връзка с 6 мечове ,защото има карти които не винаги имат буквалното значение на картината която е изобразена на тях! Уф много объркано го написах ... дано да ме разбереш !

Та на пръв поглед ,а и  в книжките за Таро пише ,че значението на 9 пентакли е задоволство и още някакви там глезотии ... за мен обаче това не е така .Все още се лутам за точното значение , гледам ,пуля се ,пипам ... нищо . Има по -дълбок смисъл ... и ти си написала ,че е кармична карта !Когато на мен ми се падне ... а това е изключително рядко ,то тя по -скоро говори за неща които се случват вътре в нас ,а не за събития !Поне според мен.

И все пак за мен остава не разгадана карта и ми е трудно да разбера смисъла на така наречената "кармична карта" ! Ако имаш желание поясни моля те ... защо кармична ,какво подсказва ... ако откажеш няма проблем ! 

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересно!

Не съм си представяла, че имало толкова различни интерпретации на една и съща карта в различните колоди.

И въпреки всичко, без да знам какво е стандартното значение на картата, която обсъждате, аз на всички тези изображения, забелязвам едно и също нещо, че човекът се е устремил към заветния бряг -т.е или упорито преследва някаква цел, или е стремеж да намери себе си, своята същност; и в този свой устрем ще бъде придружен/подпомогнат или от своите най-близки хора, или въобще ще му бъде оказана помощ.

П.П. Поглеждам от време на време във форум Таро и да си призная все повече ме заинтригувате :)

Форума е ... просто нямам думи ,специално за някои определени мнения на Мона .... Не знам колко си се ровила из темите , но аз определено се очаровам все повече и повече ! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Та на пръв поглед ,а и  в книжките за Таро пише ,че значението на 9 пентакли е задоволство и още някакви там глезотии ... за мен обаче това не е така .Все още се лутам за точното значение , гледам ,пуля се ,пипам ... нищо . Има по -дълбок смисъл ... и ти си написала ,че е кармична карта !Когато на мен ми се падне ... а това е изключително рядко ,то тя по -скоро говори за неща които се случват вътре в нас ,а не за събития !Поне според мен.

И все пак за мен остава не разгадана карта и ми е трудно да разбера смисъла на така наречената "кармична карта" ! Ако имаш желание поясни моля те ... защо кармична ,какво подсказва ... ако откажеш няма проблем ! 

Нека да оставим книжките за Таро. Опитът е всичко.

9 пентакли е една от най-особените карти в Таро и честно казано, като я видя и аз се чудя понякога за какво иде реч. Би било добре да дадеш конкретни комбинации, тази карта (9 пентакли) е изменчива и хлъзгава.

Например до Императрицата би значила раждане или бременност с особено надарено дете - ако въпросът обаче е свързан с майчинство.

Т. е. 9 пентакли е добре да се възприема като прилагателно към съществително, което обаче прилагателно, е с по-древен произход от съществителното. И, основен е въпросът. Също така - дали е до голям Аркан или до малък; дали е до голям Аркан от типа на Кулата и Страшният съд или до Звездата, до Влюбените или до малък, като Паж мечове, например.

Има и много сложни комбинации, например - Силата, 9 пентакли и Дяволът на въпрос за емоционални отношения. При този случай се прави гледане само с големи аркани + 9 пентакли, за да се види къде точно (до кой голям аркан), се пада тя.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

П.П. Поглеждам от време на време във форум Таро и да си призная все повече ме заинтригувате :)

Диана тук си има дарба, ама не си признава! :)

П.П. 9 пентакли... хм... Обичам тази карта. Инстинктивно я харесвам, макар и да имам нужда от време, за да "рационализирам" причината.

Виждам една жена, осъзнала своето място, своите способности, своето богатство - не само външно. Някаква комбинация между простота и аристократизъм. Това е жена с много таланти, извисена, но и земна. Много творческа карта - осъзнаване на собствения творчески потенциал, но и... любов и радост от конкретните "плодове" на творческата дейност. Много балансирана карта. Представлява може би някакъв особен момент на осъзнаване на собствената пълнота и на собственото място в света.

Поне за мен това е тази карта.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Много творческа карта - осъзнаване на собствения творчески потенциал, но и... любов и радост от конкретните "плодове" на творческата дейност. Много балансирана карта. Представлява може би някакъв особен момент на осъзнаване на собствената пълнота и на собственото място в света.

Достигнала си до същността на 9 пентакли, тази карта е точно това - балансиране, което, я доближава много до посланието на картата Умереността от Големите аркани в Таро.

Природата не търпи разпиляване на енергията, енергията винаги намира начин да се излее и е най-добре да се излее смислено, т.е. - творчески, а усилията на интелекта - удовлетворени, желанията на сърцето - достигнати.

И аз много обичам 9 пентакли, в някои случаи бих я причислила към Големите аркани, както и Асо пентакли.

:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Някой може ли да помогне със значението на Асо пентакли?

Това е картата, която ми се е падала двойно повече от всички останали, откакто се занимавам с таро, което ще рече някъде десет месеца. Най-често ми се появява обърната, обикновено на първа позиция и то за неща, които много силно искам.

Може би, защото използвам Таро Друиди и Уика, а там картата изобразява пентакъл на небе, изпълнено със звезди, започвам да си мисля, че значението на Асо пентакли има нещо общо със съдбата или поне нещо, което ти е писано или не ти е писано да изживееш. В моя случай явно не е писано, понеже непрекъснато е обърнато. Повечето тълкувания се свързват с финансова печалба и съответно загуба, но си мисля, че дори и да е вярно, това е много малка частица от значението. Струва ми се, че има нещо общо и с късмета, но дори и това обяснение не пасва съвсем, защото картата ми се е падала в права позиция в дни на изключително щастие и в най-тежките ми дни, когато са се случвали и най-големите ми кошмари. Излизала е и за един от дните ми, в който почина човек, макар и не близък, който, точно както Мона го е описала в обяснението за картата, беше много изморен и едва ли не чакаше смъртта с облекчение.

Падала ми се и в партньорското подреждане като сигнификатор на връзката ми, падала се е и в подреждане с три карти на първа позиция за любовни въпроси за същия човек, както и на въпроси, които съм задавала за него, също на първа позиция - все обърната. И при всичкия този "стаж" с картата, имам чувството, че не съм се приближила и на милиметри от истинското й значение. Някой да е имал по-голям успех в това отношение?

Линк към коментар
Share on other sites

Някой може ли да помогне със значението на Асо пентакли?

За Асо пентакли Мона беше писала, че е защита.

В това се убедих и аз, след като една сутрин се срещнах на една пътека, почти очи в очи, с една змия. И двете се изплашихме и избягахме аз с вик, а тя съскайки :)

Преди това бях изтеглила Асо пентакли.

Редактирано от Еси
Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...