Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Медитацията


Recommended Posts

Наскоро група невролози проведоха изследване при хора, практикуващи различни магически системи – дзен-будистки монаси, католически мистици, хора, практикуващия ву-ду и др. Целта на проучването бе да се установи органичния субстрат на духовната практика в човешкия мозък.

Тук представяме резюме на резултатите от проучването, публикувани в издадената от тях книга Why God Won't Go Away.

В човешкия мозък има участък, наречен заден горен париетален дял или област, асоциирана с ориентацията (orientation association area, ООА). В тази област се извършва ориентацията на индивида в пространството и разграничаването между индивида и околния свят (разграничаването между Аз-а и не-Аз-а). По време на различни форми на медитация в ООА се наблюдава повишена активност, която рязко се понижава при най-дълбоките медитативни състояния.

Вегетативната нервна система (мостът между мозъкът и тялото ни) има два дяла – симпатиков и парасимпатиков. Симпатиковата нервна система повишава нивото на адреналина, повишава сърдечната честота, кръвното налягане, дихателната честота и мускулния тонус. Тя се активира при състояния на опасност или общуване. Парасимпатиковата нервна система осигурява запазване на енергията, баланса на основните жизнени процеси, регулира съня, индуцира релаксацията, разпределя хранителните вещества в тялото и играе ролята на само-оздравителна система. Двата дяла действат като антагонисти – когато едната система е включена, тя обикновено потиска действието на другата.

В някои състояния на променено съзнание, когато едната от двете системи действа на максимално ниво, може да се активира действието на двете системи едновременно – например при интензивна физическа или умствена активност (каквато е продължителната концентрация).

Повишената активност на симпатиковата нервна система е източник на стрес – физически и емоционален. Колкото по-дълго продължава стресовото състояние, толкова повече се задълбочава то. Умът впряга всичките си ресурси, за да намери решение на проблема. В тези случаи се използват и дедуктивните способности на лявото мозъчно полукълбо, и холистичния подход на дясното мозъчно полукълбо. Когато честотата на техните потенциали съвпадне (синхронизация), се стимулират центровете на удоволствието в хипоталамуса. Те от своя страна стимулират парасимпатиковата нервна система. За момент настъпва активация и на провокиращата стреса симпатикова нервна система, и на парасимпатиковата нервна система. Екстаз и осъзнаване – моментът на „Еврика!”. Поддържането на това състояние се нарича „състояние на единение”.

Това е начинът, по който Бог, Духът или митът се изживява от мозъка. Чрез единение на лявото и дясното мозъчно полукълбо, единение между логиката и емоцията. Усещането от това състояние на краен синтез в мозъка е под формата на окончателната истина.

„Способността на човешкия ритуал да възпроизвежда това състояние на единение определя и резултата – ефект от ритмичната ритуална обредност върху хипоталамуса и вегетативната нервна система.” Ако ритмичността на ритуала е бърза, ефектът на симпатиковата нервна система е по-силен. В резултат на това настъпва задържане в някои мозъчни области, като ООА, по пътя на хипокампа. Състоянието на единение се характеризира с „размиващо” се усещане за Аз и разтваряне на Аз-а в една обширна реалност (деперсонализация), което са дължи на деаферентацията в ООА.

Има два вида състояние на единение. Единият се изразява в усещане за мистериозно единение, което в някои източни практики се нарича самадхи или single-pointed awareness. То се постига чрез фокусиране върху мисъл или предмет, което поддържа дясната част на ООА в активност. Лявата част, отговорна за усещането на Аз-а, е деактивирана. В резултат на това настъпва усещането за сливане на индивида с обекта на съзерцание. Ако това състояние е постигнато чрез религиозен ритуал, тогава фокусирането върху Бог или Духа ще доведе до усещане за сливане на индивида с Бог/Духа (ако деактивацията на дясната ООА е пълна). Другият вид състояние на единение е свързано с пълна деаферентация на ООА (прекратяване на импулсите на други части на мозъка към тази зона), което води до усещане за пълна пустота, изчезване на индивида и изчезване на света.

С други думи казано, състоянието на единение се постига при свръх-фокусиране на ума в посока, определена от даден символ, което се дефинира с три основни характеристики:

1) Деаферентация (частична или пълна) на ООА

2) Единение на ума, изразяващо се чрез единението на идентичността, егото и супер-егото, посредством свързването на лявата и дясната мозъчна половина.

3) Едновременна синергична активност на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система.

---------

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...

Сега медитацията навлиза много интензивно в психотерапията - правят се неврологични и психологични изследвания за въздействието и при депресия, тревожност, стрес, травми и т.н. и т.н. В когнитивната терапия понастоящем има поне 4 школи, които се основават на съзерцанието. Терминът, който се ползва, е mindfulness, пълносъзнателност.

Линк към коментар
Share on other sites

Сега медитацията навлиза много интензивно в психотерапията - правят се неврологични и психологични изследвания за въздействието и при депресия, тревожност, стрес, травми и т.н. и т.н. В когнитивната терапия понастоящем има поне 4 школи, които се основават на съзерцанието. Терминът, който се ползва, е mindfulness, пълносъзнателност.

:thumbsup2::thumbsup2::thumbsup2:

Ай, това да не е революция в матрицата?

Линк към коментар
Share on other sites

Тибетските монаси лекуват рак, чрез...... медитация.

Истинска медитация, което е отделяне на душата, психо на гръцки: ψυχή — душа, дух, от сомата - тялото.

Тогава тялото самооздравява, защото душата (психиката), много често е тази, която разболява тялото.

Редактирано от Alexandar
Линк към коментар
Share on other sites

:rolleyes::) Ай, какво ли е станало, че тези материалистично настроени терапевти са стигнали до медитацията?

Не искат да се тровят със собствените си антидепресанти? :unsure:

Напълно приветствам тази нова тенденция!!!

Чудесно е, че се разширяват границите на науката!!!

:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

А кой ти каза, че терапевтите са настроени материалистично? Напротив, наложило им се е, въпреки по-широките си разбирания, преживявания и опит в медитацията да преминат за няколко години през мелето на редукционистичната наука като през това време душичката им е ревяла затворена в материалистичните сухи и кошмарно тесни разбирания. Но тези терапевти са продължили, издържали са научното меле, усвоили са методите и терминологият ана науката, за да могат да прокарат мост между нея и безкрайността! Една нелека задача! Ако някой тръгне да прокарва по-цялостните методи и разбирания направо, просто не му се чува гласчето! Тоест, прави се рапорт, синхрон, подравняване с науката, за да може след това да се поведе в по-широки и високи коловози (рапортът и повеждането са основни принципи в психологията на общуването). Тези терапевти, които въвеждат медитацията в терапията дълго време преди въобще да чуят за наука, са се занимавали с медитация, практикуващи будисти или йоги или исихасти и т.н. са! Миналата година в началото на лятото на конференцията по когнитивна психотерапия в София имаше двама италианци, като основната тема беше именно майндфулнес (съзерцание, пълносъзнателност) в терапията на неврози и психози. Те самите са ваджраяна будисти...

Има разлика между когнитивна психотерапия и когнитивна наука. Когнитивната терапия се базира на когнитивната наука/ психология, но е практична, гъвкава и широка. Самата наука е друго нещо!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Но тези терапевти са продължили, издържали са научното меле, усвоили са методите и терминологият на науката, за да могат да прокарат мост между нея и безкрайността!

Тези терапевти, които въвеждат медитацията в терапията дълго време преди въобще да чуят за наука, са се занимавали с медитация, практикуващи и т.н. са!

Миналата година в началото на лятото на конференцията по когнитивна психотерапия в София имаше двама италианци, като основната тема беше именно майндфулнес (съзерцание, пълносъзнателност) в терапията на неврози и психози. Те самите са ваджраяна будисти...

:3d_022::3d_041::3d_047:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 years later...

Незаслужено забравена тема! И много ценна! 

МЕДИТАЦИЯ ВЪРХУ СЪРЦАТА БЛИЗНАЦИ

Имате ли опит и впечатления с тази медитация?

Линк към коментар
Share on other sites

Тук - медитации на руски език - много добро впечатление ми направиха. Стигам до извода, че всяка медитация е различна и е подходяща за различни хора с различни ценностни системи. Човек, който изпитва най-меко казано смущение от понятия като "ангели, аура и т.н" - т.е. материалистично настроени и възпитани, също може да стигне до медитация и да я ползва за лечение и усъвършенстване. Ако ви е харесала - хубаво ще е да се разпространи - авторът е оставил възможност за това.

header.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...