Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
maggee

Медитацията

Recommended Posts

Наскоро група невролози проведоха изследване при хора, практикуващи различни магически системи – дзен-будистки монаси, католически мистици, хора, практикуващия ву-ду и др. Целта на проучването бе да се установи органичния субстрат на духовната практика в човешкия мозък.

Тук представяме резюме на резултатите от проучването, публикувани в издадената от тях книга Why God Won't Go Away.

В човешкия мозък има участък, наречен заден горен париетален дял или област, асоциирана с ориентацията (orientation association area, ООА). В тази област се извършва ориентацията на индивида в пространството и разграничаването между индивида и околния свят (разграничаването между Аз-а и не-Аз-а). По време на различни форми на медитация в ООА се наблюдава повишена активност, която рязко се понижава при най-дълбоките медитативни състояния.

Вегетативната нервна система (мостът между мозъкът и тялото ни) има два дяла – симпатиков и парасимпатиков. Симпатиковата нервна система повишава нивото на адреналина, повишава сърдечната честота, кръвното налягане, дихателната честота и мускулния тонус. Тя се активира при състояния на опасност или общуване. Парасимпатиковата нервна система осигурява запазване на енергията, баланса на основните жизнени процеси, регулира съня, индуцира релаксацията, разпределя хранителните вещества в тялото и играе ролята на само-оздравителна система. Двата дяла действат като антагонисти – когато едната система е включена, тя обикновено потиска действието на другата.

В някои състояния на променено съзнание, когато едната от двете системи действа на максимално ниво, може да се активира действието на двете системи едновременно – например при интензивна физическа или умствена активност (каквато е продължителната концентрация).

Повишената активност на симпатиковата нервна система е източник на стрес – физически и емоционален. Колкото по-дълго продължава стресовото състояние, толкова повече се задълбочава то. Умът впряга всичките си ресурси, за да намери решение на проблема. В тези случаи се използват и дедуктивните способности на лявото мозъчно полукълбо, и холистичния подход на дясното мозъчно полукълбо. Когато честотата на техните потенциали съвпадне (синхронизация), се стимулират центровете на удоволствието в хипоталамуса. Те от своя страна стимулират парасимпатиковата нервна система. За момент настъпва активация и на провокиращата стреса симпатикова нервна система, и на парасимпатиковата нервна система. Екстаз и осъзнаване – моментът на „Еврика!”. Поддържането на това състояние се нарича „състояние на единение”.

Това е начинът, по който Бог, Духът или митът се изживява от мозъка. Чрез единение на лявото и дясното мозъчно полукълбо, единение между логиката и емоцията. Усещането от това състояние на краен синтез в мозъка е под формата на окончателната истина.

„Способността на човешкия ритуал да възпроизвежда това състояние на единение определя и резултата – ефект от ритмичната ритуална обредност върху хипоталамуса и вегетативната нервна система.” Ако ритмичността на ритуала е бърза, ефектът на симпатиковата нервна система е по-силен. В резултат на това настъпва задържане в някои мозъчни области, като ООА, по пътя на хипокампа. Състоянието на единение се характеризира с „размиващо” се усещане за Аз и разтваряне на Аз-а в една обширна реалност (деперсонализация), което са дължи на деаферентацията в ООА.

Има два вида състояние на единение. Единият се изразява в усещане за мистериозно единение, което в някои източни практики се нарича самадхи или single-pointed awareness. То се постига чрез фокусиране върху мисъл или предмет, което поддържа дясната част на ООА в активност. Лявата част, отговорна за усещането на Аз-а, е деактивирана. В резултат на това настъпва усещането за сливане на индивида с обекта на съзерцание. Ако това състояние е постигнато чрез религиозен ритуал, тогава фокусирането върху Бог или Духа ще доведе до усещане за сливане на индивида с Бог/Духа (ако деактивацията на дясната ООА е пълна). Другият вид състояние на единение е свързано с пълна деаферентация на ООА (прекратяване на импулсите на други части на мозъка към тази зона), което води до усещане за пълна пустота, изчезване на индивида и изчезване на света.

С други думи казано, състоянието на единение се постига при свръх-фокусиране на ума в посока, определена от даден символ, което се дефинира с три основни характеристики:

1) Деаферентация (частична или пълна) на ООА

2) Единение на ума, изразяващо се чрез единението на идентичността, егото и супер-егото, посредством свързването на лявата и дясната мозъчна половина.

3) Едновременна синергична активност на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система.

---------

Източник

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сега медитацията навлиза много интензивно в психотерапията - правят се неврологични и психологични изследвания за въздействието и при депресия, тревожност, стрес, травми и т.н. и т.н. В когнитивната терапия понастоящем има поне 4 школи, които се основават на съзерцанието. Терминът, който се ползва, е mindfulness, пълносъзнателност.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сега медитацията навлиза много интензивно в психотерапията - правят се неврологични и психологични изследвания за въздействието и при депресия, тревожност, стрес, травми и т.н. и т.н. В когнитивната терапия понастоящем има поне 4 школи, които се основават на съзерцанието. Терминът, който се ползва, е mindfulness, пълносъзнателност.

:thumbsup2::thumbsup2::thumbsup2:

Ай, това да не е революция в матрицата?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тибетските монаси лекуват рак, чрез...... медитация.

Истинска медитация, което е отделяне на душата, психо на гръцки: ψυχή — душа, дух, от сомата - тялото.

Тогава тялото самооздравява, защото душата (психиката), много често е тази, която разболява тялото.

Редактирано от Alexandar

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:rolleyes::) Ай, какво ли е станало, че тези материалистично настроени терапевти са стигнали до медитацията?

Не искат да се тровят със собствените си антидепресанти? :unsure:

Напълно приветствам тази нова тенденция!!!

Чудесно е, че се разширяват границите на науката!!!

:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

А кой ти каза, че терапевтите са настроени материалистично? Напротив, наложило им се е, въпреки по-широките си разбирания, преживявания и опит в медитацията да преминат за няколко години през мелето на редукционистичната наука като през това време душичката им е ревяла затворена в материалистичните сухи и кошмарно тесни разбирания. Но тези терапевти са продължили, издържали са научното меле, усвоили са методите и терминологият ана науката, за да могат да прокарат мост между нея и безкрайността! Една нелека задача! Ако някой тръгне да прокарва по-цялостните методи и разбирания направо, просто не му се чува гласчето! Тоест, прави се рапорт, синхрон, подравняване с науката, за да може след това да се поведе в по-широки и високи коловози (рапортът и повеждането са основни принципи в психологията на общуването). Тези терапевти, които въвеждат медитацията в терапията дълго време преди въобще да чуят за наука, са се занимавали с медитация, практикуващи будисти или йоги или исихасти и т.н. са! Миналата година в началото на лятото на конференцията по когнитивна психотерапия в София имаше двама италианци, като основната тема беше именно майндфулнес (съзерцание, пълносъзнателност) в терапията на неврози и психози. Те самите са ваджраяна будисти...

Има разлика между когнитивна психотерапия и когнитивна наука. Когнитивната терапия се базира на когнитивната наука/ психология, но е практична, гъвкава и широка. Самата наука е друго нещо!

Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Но тези терапевти са продължили, издържали са научното меле, усвоили са методите и терминологият на науката, за да могат да прокарат мост между нея и безкрайността!

Тези терапевти, които въвеждат медитацията в терапията дълго време преди въобще да чуят за наука, са се занимавали с медитация, практикуващи и т.н. са!

Миналата година в началото на лятото на конференцията по когнитивна психотерапия в София имаше двама италианци, като основната тема беше именно майндфулнес (съзерцание, пълносъзнателност) в терапията на неврози и психози. Те самите са ваджраяна будисти...

:3d_022::3d_041::3d_047:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Незаслужено забравена тема! И много ценна! 

МЕДИТАЦИЯ ВЪРХУ СЪРЦАТА БЛИЗНАЦИ

Имате ли опит и впечатления с тази медитация?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тук - медитации на руски език - много добро впечатление ми направиха. Стигам до извода, че всяка медитация е различна и е подходяща за различни хора с различни ценностни системи. Човек, който изпитва най-меко казано смущение от понятия като "ангели, аура и т.н" - т.е. материалистично настроени и възпитани, също може да стигне до медитация и да я ползва за лечение и усъвършенстване. Ако ви е харесала - хубаво ще е да се разпространи - авторът е оставил възможност за това.

header.jpg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×