Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дълбокото синьо


Recommended Posts

Без екипировка човекът може да се спусне във водата най-много около 70 метра. После на всеки 10 метра налягането се качва с по една атмосфера, кръвоносните съдове просто се взривяват. Истината е, че повече хора са излизали в открития Космос, отколкото са стигали до нечовешките дълбини.

Океанската ''зона на здрача'' започва от дълбочина около 1000 метра, дотам стигат последните отблясъци дневна светлина. Тук подводните обитатели са в постоянна игра на криеница между хищници и жертви. Използват всякакви номера на мимикрия - някои са направо прозрачни. Други са плоски като лист хартия и за по-сигурно имат сребристи контури, отразяващи всякаква светлина, след което стават напълно невидими.

Когато преди повече от 70 години, Уилям Бийб става първият учен, спуснал се в бездната, той описва свят от проблясващи светлинки, сребристи змиорки, пулсиращи медузи, живи ленти, които са “прекрасни като най-фината дантела”, дългурести чудовища със зъби подобни на игли.

Бийб скицира някои от съществата, защото никоя камера по онова време не била способна да издържи на такава дълбочина и да регистрира нюансите и изобилието от удивления.

Днес, революцията в осветление, камери, електроника и дигитална фотография разкрива свят, по-странен и от това, което Бийб се е мъчил да опише. Странните създания от дълбочина четири мили и половина са невероятни. Мятащи се пипала, издути очи, светещи с разноцветни светлини медузи. Тайнствената прозрачност на много от желатиноподобните същества сякаш не се подчинява на логиката. Те по-скоро приличат на жива вода.

по материали от тук и някои други източници

Едно красиво видео за дълбоководните същества

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: Потънах и аз... Знаеш ли по едно време работата ми беше такава, че се налагаше постоянно да гледам детски филмчета :P:D но го правех с огромно удоволствие и правех своите дълбоки заключения. Някои неща само в легенди могат да се предадат защото... както и да е :feel happy: Поздрави!

http://www.vbox7.com/play:87344a99

http://www.vbox7.com/play:29d048b1

Линк към коментар
Share on other sites

Много се чудих дали да постна този филм тук, може би трябва да има отделна тема за тайните и загадките на моретата и океаните...и все пак........, ако модераторите решат, да го местят другаде.

Филмът е на руски и е дълъг 52 минути : "подводните пришълци"

Линк към коментар
Share on other sites

В дълбините на Марианската падина

Бездните на океана все още са непреодолима загадка за човечеството. Дълго време океанолозите възприемаха като абсолютна лудост идеята за съществуване на живот в зоните на непроницаем мрак, чудовищно налягане и ниски температури с дълбочина повече от 6000 м , известни като “адските дълбини”.

Но резултатите от проучванията на френски учени край бреговете на Япония доказаха, че на 6 км под морското равнище, налягане от 600 кг/кв.см. и близка до нулата температура, край вулканични пукнатини, съществуват огромни колонии от живи организми - чудовищни червеи без уста и анус с дължина 1,5 м., неидентифицирани мекотели с размери, надхвърлящи 2 м., необикновени морски звезди и октоподи-мутанти.

В 1994 г. 10,5 тонният японски батискаф “Кайко” се спусна на 11 км дълбочина и по време на 35 - минутният си престой на океанското дъно засне морски охлюв, червей и скарида там, където водите на Пасифика биха притиснали човек с теглото на петдесет реактивни пътнически самолета.

marianatrenchlocationa4b940is6.jpg

Наричана “четвърти полюс на планетата”, най-загадъчната и недостъпна зона на планетата - Марианската падина, се простира на дължина 2926 км. и ширина 80 км. в западния край на Тихия океан. На разстояние 320 км. южно от остров Гуам (Мариански архипелаг), се намира най-дълбоката точка в запълнената с вода утроба на Гея - Предизвикателната бездна (11 022 м.). Защитени от 12-сантиметровите стоманени стени на батискафа “Триест”, на 23 януари 1960 г., офицерът от американските военноморски сили Дон Уолш и швейцарският изследовател Жак Пикар стават единствените досега смъртни, докоснали дъното на водната преизподня на 10 915 м. Плахите опити на великите сили в дълбоководните проучвания САЩ, Франция и Япония да разбулят тайните на Падината неизменно завършват с фиаско, а очевидното оттегляне през последните четири десетилетия, обосновавано с огромните разходи и екстремалните условия засилва подозренията, че привидно необитаемата сърцевина на океана крие страховити тайни, чието разкриване науката панически избягва.

11.jpg

Това е батискафа "Триест" от 1960 г.

Понякога водите на Световния океан изхвърлят огромни полуразложени тела на неизвестни морски обитатели, достигащи дължина повече от 70 м. В продължение на хилядолетия срещи на мореплаватели със страховити морски твари са подхранвали преданията и митовете за Левиатан и Кракен. Днес високотехнологични сензори и сонарни прибори нееднократно засичат движението на масивни тела на огромни дълбочини. Но въпреки космическите технологии, способни да засекат галактики и квазари, отдалечени на милиарди светлиннни години от Земята, все още никой не е успял да заснеме, улови или открие обиталището на легендарните морски чудовища. Марианската падина като най-слабо проучения участък от хидросферата е най-сериозният претендент за предполагаемия им адрес.

по нататък информацията продължава ТУК

още информация за експедицията през 1960 г, на руски ТУК

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Живот в дълбините

Този текст представлява превод на част от филм на BBC: "Синята планета" .По-надолу давам видеото от филма

Част 1

Над 60% от планетата ни е покрита с океан над миля дълбок. Така дълбокото море е най-големият хабитат на Земята. И в голяма степен неизследван. Присъединете се към нас в пътуването към дълбините. В чужд свят неразкриван досега. Дом на някои от най-странните същества. Риба блести в тъмнината, нови същества се откриват при почти всяко гмуркане. Повече хора са били в Космоса, отколкото в дълбините. Заповядайте с нас на това пътуване в Бездната.

Кашалот поема дъх, в последният за над час напред. Той ще напусне топлите, осветени повърхностни води, и ще се гмурне в студените дълбини на океана. На повърхността той поема дъх при същото налягане като нас, но ще търси храна на повече от 1000 метра дълбочина, при налягане 100 пъти по-голямо, смачкващо дробовете на кашалота до 1% от обема им. За да следваме кашалота, ни трябва най-съвременна техника. Подсилена акрилна сфера с 12-сантиметрови стени предпазва пилота и оператора ни от огромното налягане долу и позволява на подводницата да се гмурне до над 900 метра. И с всеки изминал метър налягането расте и светлината намалява. При 300 метра вече е тъмно и температурата на водата спада бързо. Влизаме в зоната на здрача, странен свят на мрак, където много животни са станали напълно прозрачни. В сумрака животните трябва да виждат и да избягват да бъдат видяни. Гигантска цистизома, 12 см дълга и напълно прозрачна. Главата й е почти напълно покрита с две огромни очи, с които да открива жертвата си.

Фронима е вдъхновило създаването на филма "Пришълецът" . Тя и подрастващата й розова рожба живеят като паразити, в откраднато тяло на мекотело. Впечатляващият ножарски екип и огромни очи превръщат фронимата в силен хищник.

Дори и сложните животни са станали прозрачни в сумрака. Сепиите са сред най-развитите безгръбначни, но тази никога не достига твърда земя и затова тялото й не е така здраво, както на плитководните й братовчеди.

Има голямо разнообразие от мекотели , които живеят само в дълбините. Хиляди тъкни ресни ги тласкат в свят без стени. Невидими в тъмнината, те опипват сляпо за плячка. Гревенести медузи пускат дълги лепкави мрежи, за да хванат минаващи копеподи.

Но най-широкият смъртоносен капан е заложен от сифонофорите. Този пулсиращ звънец е главата на колониална медуза, която може да бъде 40 метра дълга. Милиони малки жилещи клетки, носещи се в морето.

На 500 метра дълбочина дори в най-чистите тропически води остава само най-слабата светлина, очите ни не я улавят, но други могат. Оцеляването в сумрака е свързано с това да видиш и да станеш незабелязан. Рибата-брадва е майстор на играта на криеница. Те имат големи чувствителни очи, за да търсят плячка, но телата им са плоски и страните им са посребрени. Отпред са видими и когато се обърнат, огледалните им страни отразяват остатъците светлина от повърхността и те изчезват в мрака. Гледани отстрани, цели пасажи могат да се скрият. А погледнати отдолу? Цилиндричните очи на много от хищниците дори в тази тъмнина различават плячката си, видима в едва забележима светлина от повърхността. Рибата-брадва може да обърка очите, които ги търсят отдолу. На коремите им има редици фосфорециращи клетки. Те ги използват, за да отразят точно променящия се цвят на светлината. Така се губят контурите на тялото им и те стават почти невидими отдолу, но не съвсем.

Но и тези очи не са обикновени. Огромните жълти лещи позволяват на собственика им да различава слънчевата и фосфорецираща светлина. Така едно средство за бягство е противопоставено на равностойно в еволюционна надпревара, която се води от милиони години.

На дълбочина 1000 метра започва пълният мрак. Не прониква никаква свтлина. Температурата на водата е под 4 градуса целзий. Налягането е 100 пъти по-голямо от това на повърхността. Животът става още по-рядък. Това е тъмно, опасно място.

Сравнени с големината на тялото, това са най-големите зъби в океана, толкова големи, че собственикът им не може да си затвори устата. Те принадлежат на саблезъб. За разлика от повечето дълбочинни риби, тази има мощни мускули и е агресивен ловец. С толкова малко храна на тази дълбочина, хищниците трябва да се справят с месо от всякаква големина.

Много животни тук са тъмночервени като тази дълбочинна медуза. В светлините на подводницата, това е зрелищен парад на цветовете. Обичайно никаква червена светлина не прониква толкова дълбоко и животните с червена пигментация изглеждат черни и напълно скрити. Хищниците тук не разчитат на зрение, много имат малки очи. Тънките им прътовидни тела са подплатени с органи, чувствителни на движенията във водата.

видео

Линк към коментар
Share on other sites

  • 14 years later...

2500 мъртви тюлена бяха открити на руския бряг на Каспийско море

"Властите в южната руска провинция Дагестан казаха, че не е ясно защо се е случило масовото измиране, но вероятно то се дължи на естествени причини".

Защо от Каспийско море летят ракети към Украйна. На всеки 10 ракети се случва поне на една от тях да не се включи двигателя и ракетата пада в морето, а не примерно върху някое населено място. "Хуманизъм" в действие.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 11 часа, royalrife каза:

и ракетата пада в морето,

в дълбокото синьо. Аварии с ракетите, за щастие този път, стават често и във високото синьо. Силите На ПВО свалиха над 60 ракети от над 70 изстреляни от Русия!(5:12:2022година)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Човека на старото убива, наранява други същества .Човека тръгнал по пътя на Истината , следва Христос и учи какда живее .

 

Quote

 

 · "Оставете лошите хора настрани – с тях Бог ще се разправя, няма защо вие да се справяте с тях. Освен Бог никой друг не е в състояние да се справи с лошите хора. И Христос е казал: „Не се противете на злото!”. Всеки, който се е опитал да се бори със злото, той всякога е плащал с живота си…"
Учителят Петър Дънов

 

Ние къде сме ? Нито сме в истината , нито ни харесва да живеем по старому .Войната която водим е вътре в нас си .Воюваме със старите предрасъдъци и няма да имаме успех ако не следваме пътя на Любовта ,ясно очертан от Христос и разказан в хиляди беседи от Дънов . Едва когато имаме вътрешна стабилност и яснота , можем спокойно да коментираме външните събития и действаме  , без опасност да нараним .
Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...