Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Асоциативен тест с картите Таро


Guest Мона

Recommended Posts

Идеята ми за тази тема е заимствана от клиничната практика на Carl Gustav Jung (Über Grundlagen der Analytischen Psichologie).

Има няколко пътища за опознаване на несъзанваното или на тъмната, неосветената част от нашата личност - единият вариант, той нарича асоциативен експеримент, другият, чрез който се докосваме до най-дълбоките си пластове, са сънищата ни.

Картите Таро са една особена архетипна маса, особено големите Аркани, чрез които архаичния модел говори. Тъй като несъзнаваното ни говори митологично - чрез символиката на образите, картите Таро, са лесен механизъм за извеждане на бял свят на нашите тъмни страни - онези кътчета от душата, за които ние не знаем нищо.

Асоциативният тест се състои в следното нещо: от всички 78 карти, особено от големите Аркани, за вас, както и за мен, има карти, които емоционално ме смущават, т.е. предизвикват у мен конкретна реакция - необяснимо имам предпочитание към някои карти, други ме плашат, объркват, смущават и напрягат. Да напишем кои карти ни смущават емоционално - и от малките, и от големите аркани, да ги групираме и да предположим защо точно тези карти предизвикват у нас подобни емоции.

По този начин ще разберем кои сме ние, ще излязат на бял свят неподозирани за нас досега, несъзнавани механизми, които да осветлим, като ги осъзнаем. Отделно от това, самите карти Таро ще ни станат и по-ясни, по-тълкуваеми и по-близки като материя за изследване.

За мен една от картите в Таро, която най-много ме смущава, е Страшният съд - много често се питах защо. Картата е символ на отговорността и на истината, на окончателното решение за промяна, на отделянето и на разраничаването на приоритетите в живота. Осмисляйки това, разбирам много неща за себе си, които спокойно бих могла да определя като стагниращи и пречещи ми.

Кои са вашите карти, които ви смущават и защо ви смущават емоционално - според самите вас. Да обсъдим.

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересна тема!

Това е картата която гледам с неприязън. Аз от скоро се занимавам с Таро и никога не ми се е падала в подредби, но ми е неприятна навява ми усещане за студ, но не физически, дискомфортно ми е.

7b61081f55fda998.jpg

А тази не ми "говори" нищо, "празна" ми е, гледам и не виждам

a6e42a34954ad244.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Еси, интересни карти.

9 мечове ти внушава неприязън и ти е студено от нея. Защо? 9 мечове е карта на страха и на съмнението, на чувството за вина. Обикновено ние мразим онова, което всъщност сме - нашата сянка - обвиняваш се за нещо, искаш да си постъпила иначе в много ситуации; нерешителност и страх от оценката на другите; импулсивност.

За втората карта - празна ти е. Това значи, че си блокирала някакъв комплекс или си го изстласкала назад и надълбоко, което пък се връзва с чувството за вина от 9 мечове. Понеже Кралица жезли се асоциира с майката и изобщо родствената женска линия, намирам проблеми в отношенията - дъщеря-майка и изразяване на чувства.

Много трябва да се внимава с подобни анализи и трябва да приемем, че всичко е относително, но все пак свободните асоциации са за това - да осветлим непознати аспекти от личността си чрез Таро.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, Мона

2-3 са хората от чиято оценка се интересувам, в другите само се вслушвам. и то не от високомерие.

Точната дума е МРАК, от там идва дискомфорта ми.

За Кралица жезли си доста близко :)

пп. Може би няма връзка, но и затова не обичам пещерите, дори и осветените, заради мрака.

Редактирано от Еси
Линк към коментар
Share on other sites

пп. Може би няма връзка, но и затова не обичам пещерите, дори и осветените, заради мрака.

Напротив, всичко има връзка - един образ отключва втори и така се образува асоциативна верига. Пещерата, освен всичко друга е и утроба, както и метафора на несъзнаваното, особено в сънищата.

В тази връзка какви асоциации ти навяват картите 8 мечове, Отшелникът, Обесеният - това е скок навътре в дълбините.

Линк към коментар
Share on other sites

В тази връзка какви асоциации ти навяват картите 8 мечове, Отшелникът, Обесеният

8 мечове съм я "изпитвала" като значение и съм благодарна когато ми се падне, "на война, като на война" :)

Отшелника заедно с Принцеса мечове, Смърта и Звездата са любимите ми карти, и разбира се 2 жезли.

това е по моята колода на Gill

Обесеният ми харсва, има нещо от мен в него, или обратното :)

миналата година в един дълъг период от време ми се падаше, докато не освободих тази енергия от себе си.

Сега ми се "губи", зная какво е посланието му.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето я и моята проблемна карта. Вече по-горе говорих за нея. Ако я видя, като отговор, за себе си специално, понякога блокирам.

Да уточня, че става дума за картата Страшният съд; тази колода е приоритетно на немски език.

judgement.jpg

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Страшният съд е една от любимите ми карти. И на мен ми се свива сърцето всеки път, като я видя, страшничка си е, но затова пък е свързана с болезнената стъпка на преодоляването на собствените страхове, зад която следва нов и чист път. За мен това е карта на активното действие - действие, което обаче води до реална промяна на съдбата, в известен смисъл карта на заржадаща се карма. Когато ми се падне тази карта, разбирам, че в този момент имам право на избор и този мой избор ще предопредели бъдещия ход на събитията, разбирам, че в момента съм творец на собствената си съдба. Затова и я обичам - повече ме мъчат картите, които ме призовават към търпение и изчакване.

Моите смущаващи карти са Дяволът, Смъртта, Императорът, 7 и 8 меча, рицар Мечове, крал Пентакли.

Сред картите, които "не чувствам", са паж и рицар Пентакли. Звездата също ми оставя странно усещане.

Любими са ми Императрицата, Силата, чашите като цяло, 8 жезли.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, поздравления за темата най-напред! Удоволствието от всичко, което правим, е да го превръщаме в забавна игра, дори такова сериозно нещо като себепознанието, най-вече него.

Мона, оказва се, че твоята проблемна карта на мен ми е любимата. Страшният съд ме изразява максимално, а тази хрумка на художника - жената с ръце като блюдата на везни, ме цели направо в десятката. Просто това съм аз.

Еси, каква красота има само в 9 мечове! Необят. Простор. Свобода! Път към звездите.

Скрита светлина. Тайна. Мен много ме привлича тази карта. Също и висшата жрица.

Хм, на мен май всички карти ми харесват. Но все пак, има и една, която още ме притеснява съвсем мъничко. Вероятно дяволът в мен е силен много и още не съм го съвсем прегърнала напълно, смутена от осъзнаването на големината му. И все пак знам, че не само няма да ми навреди, а ще ми помогне тази прегръдка. Но още мъничко страх тая дълбоко скрит, защото като видя тази карта и все бързам да я отдалеча от очите си.

ba02.jpg

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

А картата,която на този етап от опита ми с Таро (а той не е голям) не ми е изобщо любима е Обесения.Като я видя просто ми прилошава...дали защото искам всичко да става бързо,а тя поне на мен ми говори за едно проточване на нещата,за дълъг…дълъг период от време,в който и да искам нещо да променя,нищо няма да съм в състояние да направя...

Какви са вашите наблюдения за тази карта?

Редактирано от Lifetime
Линк към коментар
Share on other sites

Първата ми асоциация с тази карта беше светлина. Луната, макар и отразена, дава светлина в нощта, осветява пътя. Кучето и вълкът асоциирах с онова, което познаваме и не познаваме в себе си, което владеем и не владеем, дивото и питомното в нас, разделени от една граница (на осъзнаването и контрола) - пътя. След това започнах да чета книги, различни тълкувания и много се обърках, защото Луната не е от най-обичаните карти и тълкуванието й беше коренно противоположно на моето усещане. Много се обърках. В онзи начален период на запознанството ми с Таро обаче имах поредица от пророчески сънища, четях много, имах много въпроси и получих много отговори и преди всяко такова събитие се появяваше Луната, така че много скоро я свързах с получаване на нова информация и осъзнаване. По-късно ролята й се дублира в известна степен с тази на Жрицата, а днес, в такива моменти, почти винаги ми се падат двете в комбинация.

Линк към коментар
Share on other sites

Обесеният винаги ми е напомнял за скандинавския бог Один, който открива руните като прозрение, а мита около нещо мисля че може да даде доста интересни значения на картата, особено от психологична гледна точка.

Бих искал да споделя опита си с комбинация от две карти, които директно ме отведоха към корените на комплекс, за който нищо не подозирах.

Въпросните карти са 5 пентакли и Любовниците. Тези две карти често се падаха заедно, във връзка най-често любовни отношения. Без значение от структурата на въпроса, ставаше ли дума за друг човек тези карти бяха на лице. Разглеждайки 5 пентакли асоциациите с нея са пределно ясни. Тя беше за мен символ на депресията, изгнанието, отхвърлянето. Когато се вгледах в Любовниците в мен се породи усещане за два пътя, които се пресичат в една точка "да изживееш мига", проблемите дойдоха после, когато продължих с разсъждаването върху тази карта. Появи се идеята за раздялата и това че нищо не може да трае вечно. Точно тук за мен се отключи едно друго значение на 5 пентакли, тя стана нарицателно за потисната агресия и доминиращ, властен партньор.

Тези две карти и техните значения, извадиха на бял свят един комплекс, изразяващ се в страх от изоставяне и отказ да пуснеш любимия си на свобода, за да не го изгубиш.

P.S.Интерсното е че наличието на такъв комплекс се индикира още веднъж и в наталната ми карта с аспект между астероида Церера и Плутон.

Линк към коментар
Share on other sites

Обесеният винаги ми е напомнял за скандинавския бог Один, който открива руните като прозрение, а мита около нещо мисля че може да даде доста интересни значения на картата, особено от психологична гледна точка.

Точно такава е и моята асоциация с Обесения - винаги се сещам за Один. Защо е обесен - за да смени гледната точка, вероятно. Жертвайки комфорта на тялото, получава по-широк поглед върху духовния свят. Но преди да получим, трябва да дадем. На мен Обесникът, както аз гальовно си го наричам, ми се пада, когато съм готова да направя съзнателна жертва.

А 5 пентакли за мен е символ не толкова на отхвърляне в любовта, колкото на страдаща любов - а тя всяка любов си е страдаща. Падне ли ми се - знам си, че ще пострадам още малко :)

Интересно е това, което казваш за Любовниците, Вендор. Има нещо, което и мен ме притеснява в тази карта - наличието на ангела. Това не е любов между двама, тя не зависи от тях - има и трети, Божествената сила, която определя хода да любовта. За мен това е карта на кармичната връзка. Много по-симпатични са ми 2 чаши - за мен това е картата на любовта или по-скоро влюбеността, която зависи от хората.

Линк към коментар
Share on other sites

Асоциативния тест така както го използва К.Г.Юнг има за цел да покаже емоционалното ядро около което се формират комплекси.

Мисля че това е заложено в заглавието на темата, не само да споделяме симпатиите си към дадени карти, а да разберем какво означават те. Това е Таро, ключ към нашето лично несъзнавано, нашата Сянка, по-добре да опознаем себе си, да извадим на яве това което не познаваме, но е важен фактор в съзнателния ни живот.

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Комплексите съставят богато семейство, което е почти невъзможно да се систематизира. Тъй като те са подпрагово възприети дразнения на съзнанието, тяхната поява и характеристика варират в зависимост от средата и ролята на обществотро в живота на индивида. За откриването на комплексите от подобен род, изключително помага асоциативния тест. Но след като сме открили даден комплекс ще е интересно да разгледаме неговите характеристики и начин на проявление. В това може да използваме Таро, като психоаналитичен инструмент, и да разгледаме като пример един от най - разпространените комплекси - майчиният.

Като пример ще изложа комбинацията от карти която се падна при двама мъже. Въпросът който зададох беше: " Как се проявява майчиния комплекс при Х?"

В първия случай комбинацията от карти която се падна беше:

10 жезли - Кралица на мечовете - Звездата

Значението което аз придавам на тази комбинация, е че въпросния мъж няма сили да поеме бремето на собствената си отговорност, не може да поеме живота си в ръце и да го ръководи. Той няма силите да се откъсне от Кралицата, не може да я преодолее. Той е огнетен, но перспективата за новото, за отговорността го плаши много повече. В тази комбинация от карти отдавам на Кралицата на мечовете ролята на кастратор, тя е убила мъжкият архетип на стремеж и завоюване на света. Това довежда до Звездата, като липса на посока, загуба на ориентир в живота и света.

Другият интересен случай, който разгледах отново е свързан с майчинския комплекс при мъж. Картите които се паднаха при новата подредба при същия въпрос са:

Глупакът - Асо жезли - Жрецът

Отново значението (според мен) на тези карти, е че мъжът се държи неадекватно в много ситуации изискващи неговото участие, оставил се е живота да го носи като пасивен участник в собствената си съдба. Асо жезли може да означава че той още не е наясно със себе си и приоритетите си, не знае в какво да вложи енергията си и затова търси образа на авторитетна фигура (Жрецът), която да изпълнява ролята на баща и фигура за подражание.

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен от тези комбинации не могат да се правят такива генерални заключения и психо-профили на личността.

Още повече, че става дума за един конкретен отрязък от време, какъвто горепосочените комбинации отбелязват. Необходимо е едно мащабно гледане за конкретизиране на невротични комплески, това не става с три карти. В случая биха били важни и онагледяващи, например, повторяемите карти за дълъг период от време - това вече ще значи и тенденция, т.е. предразположеност към определени архетипи и модели на поведение.

Би било интересно кои карти смущават тези хора и най-вече ЗАЩО, едва тогава имаме база за анализ и най-вече за сравнение.

А понеже говориш за майчин комплекс, би било добре, според мен поне, да има един сигнификатор като Императрицата първо, и второ, какво самата карта на Императрицата предизвиква като ЕМОЦИЯ у рецепиентите.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Да, наистина трябва по задълбочено изследване на тенденциите в личното несъзнавано, за да може да се определи формирането на комплекс и неговото проявление.

Но тук искам да задам един въпрос, отново свързан с проложението на Таро в психоанализата и това как несъзнаван материал излиза на яве. Става дума за разглеждането на проекциите върху други личност. Известно е, че чрез проекциите, характеристиките на личната Анима/Анимус се прехвърлят върху обекти от противоположния пол. Именно чрез това свойство на психиката може да опознаем съдържанието на тези основни архетипи. Въпроса ми е, дали можем да разгледаме една проекция с помоща на Таро, върху друг човек, и по този начин да съдим косвено за природата на въпросните архетипи.

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Идеята ми за тази тема е заимствана от клиничната практика на Carl Gustav Jung (Über Grundlagen der Analytischen Psichologie).

Има няколко пътища за опознаване на несъзанваното или на тъмната, неосветената част от нашата личност - единият вариант, той нарича асоциативен експеримент, другият, чрез който се докосваме до най-дълбоките си пластове, са сънищата ни.

Картите Таро са една особена архетипна маса, особено големите Аркани, чрез които архаичния модел говори. Тъй като несъзнаваното ни говори митологично - чрез символиката на образите, картите Таро, са лесен механизъм за извеждане на бял свят на нашите тъмни страни - онези кътчета от душата, за които ние не знаем нищо.

Асоциативният тест се състои в следното нещо: от всички 78 карти, особено от големите Аркани, за вас, както и за мен, има карти, които емоционално ме смущават, т.е. предизвикват у мен конкретна реакция - необяснимо имам предпочитание към някои карти, други ме плашат, объркват, смущават и напрягат. Да напишем кои карти ни смущават емоционално - и от малките, и от големите аркани, да ги групираме и да предположим защо точно тези карти предизвикват у нас подобни емоции.

По този начин ще разберем кои сме ние, ще излязат на бял свят неподозирани за нас досега, несъзнавани механизми, които да осветлим, като ги осъзнаем. Отделно от това, самите карти Таро ще ни станат и по-ясни, по-тълкуваеми и по-близки като материя за изследване.

За мен една от картите в Таро, която най-много ме смущава, е Страшният съд - много често се питах защо. Картата е символ на отговорността и на истината, на окончателното решение за промяна, на отделянето и на разраничаването на приоритетите в живота. Осмисляйки това, разбирам много неща за себе си, които спокойно бих могла да определя като стагниращи и пречещи ми.

Кои са вашите карти, които ви смущават и защо ви смущават емоционално - според самите вас. Да обсъдим.

Виждам ,че темата е стара ,но въпреки това с удоволствие бих се включила :)

Има няколко карти ,които ме смущават много ,това е 8мечове и 5 пентакли ... преди и 5 чаши ,но вече не ... може би защото свикнах да губя и разбрах ,че не винаги нещата трябва да се случат така както ние искаме  , поне за мен това е причината !

8 мечове като я видя и ми става жално , направо изпитвам състрадание към тази женица ,завързана , нито може да мръдне ,нито може да види какво става около нея ,като в капан е и някои е причината тя да е в това състояние ! Причина според мен е страха ми от предателство и някои от хората ,които най -много обичам да ме предаде ...

С 5-ца пентакли нещата вече свързвам прекалено лично ... изживях такава невъзможно любов и като се сетя .... даже не ми се коментира !Видя ли я в подредбата ,знам че пътя ще е много труден ,ако не и невъзможен ,надежда почти няма !

Картата ,която обичам е Висшата Жрица .. не мога да обясня защо ,като я гледам ми е малко "празно",единственото което ми идва като идея е тайна ,скрито , интуиция ,поглед към себе си !

И така ... стига съм размишлявала ,че мога до утре така :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Има няколко карти ,които ме смущават много ,това е 8мечове и 5 пентакли ... преди и 5 чаши ,но вече не ... може би защото свикнах да губя и разбрах ,че не винаги нещата трябва да се случат така както ние искаме  , поне за мен това е причината !

8 мечове като я видя и ми става жално , направо изпитвам състрадание към тази женица ,завързана , нито може да мръдне ,нито може да види какво става около нея ,като в капан е и някои е причината тя да е в това състояние ! Причина според мен е страха ми от предателство и някои от хората ,които най -много обичам да ме предаде ...

С 5-ца пентакли нещата вече свързвам прекалено лично ... изживях такава невъзможно любов и като се сетя .... даже не ми се коментира !Видя ли я в подредбата ,знам че пътя ще е много труден ,ако не и невъзможен ,надежда почти няма !

Картата ,която обичам е Висшата Жрица .. не мога да обясня защо ,като я гледам ми е малко "празно",единственото което ми идва като идея е тайна ,скрито , интуиция ,поглед към себе си !

8 меча значи, че не можем нито да вземем решение, нито не знаем как да постъпим, принудени от външни обстоятелства. Но, това не означава, че е крайна присъда, нещата се променят, стига да си повярваме :)

Картите Таро не са крайна присъда, те са огледало - в което виждаме душите си.

Няма невъзможна любов, има само труднии пътища към нея, чийто показател е 5 пентакли.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

U97-2-pic3.gif

Ето това е картата, която най-много ме вдъхновява и на която най-много се радвам.

Особено, ако се пада на последни позиции, винаги означава нов период, ново начало - коренно различно от досегашното. Ако не вярваш в чудесата, ще повярваш, ще се зарадваш на нещо истински, ще се докоснеш до най-дълбокия извор на душата си, ще бъдеш творец на съдбата си - и като дете, и като мъдрец ...

Това е най-поетичната карта в Таро за мен.

Пътят, приключението, желанието и любовта - неочаквани случки и срещи. Но трябва да сме отворени и да не поглеждаме надолу - в бездната (често илюзорна пропаст), а да знаем, че тя за нас ще се превърне в единствен мост и преход към осъществяване на мечтите ни :)

Линк към коментар
Share on other sites

Харесва ми темата!

Поздравления!

Картите, които направо ме вадят от контрол са "Кулата " и "Луната". Провал и несигурност са и отговорите на това, което ме плаши в живота, но не се бях замисляла...

Моето Таро е с еврейски символи /Таро на Златната дора/ и ми го подари моя приятелка астроложка.Първата карта, в която направо се влюбих беше Слънцето.

Колкото до Отшелника, не мисля, че картата е лоша, аз винаги я тълкувам в духовния смисъл, гледам на нея като на оттегляне от света, потопяване в себе си и размисъл.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Моето Таро е с еврейски символи /Таро на Златната дора/ и ми го подари моя приятелка астроложка.Първата карта, в която направо се влюбих беше Слънцето.

Благодаря :)

За съжаление, Таро на Златната зора не е достатъчно образно и "цветно", поне на мен не ми въздейства, както други колоди. Предпочитам по-наситени, по-цветни образни колоди. Доказано е, че цветовете, освен че въздействат като вибрации - цвят/число/звук, са и психопомпи (водачи на душата).

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

в последно време все ми излиза тая "колесница" <_< - харесва ми картата даже доста има, както казах "завихряне", движение в нея; обаче с пътуване не я свързвам по - скоро с промени, с избори, с власт...

Да, власт да промениш нещата в своя полза. Със силата на разума обаче и на логиката. И още нещо - постигнала си нещо, което си искала, има и още за вършене, но това ти дава самочувствие за ... още победи :)

Линк към коментар
Share on other sites

добре звучи :P

имам особена привързановст към пентаклите, а чашите ме радват-друга карта, която ми се появява често е кралица чаши и съм объркна от тълкуването на Мона за тази карта; на мен лично ми е близка (кралица чаши), но ми е като картина в съзнанието..

п.п.Мона, извини ме за мястото на въпроса, но виждам форума по странен начин само при мен ли е така или има промени?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

в друга тема се спомена асо пентакли (предположих, че мястото да коментирам е тук)

когато питам за връзката си с един определен човек все излиза в средата (няколко пъти)-асоциирам с го с типа свързване т.е. като свръзка, но на друго ниво (нещо, което усещам, но не мога да видя)

а 5 пентакли съвсем не я свързвам със самота ...явно ме е впечатлила, защото я сънувах доста отчетливо (с някакъв паж и кралица, но тях за съжалени не ги помня) мисля,че по-скоро изразява любовно състояние, а не отговор; от форума останах с впечатление, че е "трудна" или беизходна, а за мен е по-скоро огледална

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...