Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Енергийна динамика в Паневритмията


Донка

Recommended Posts

Поради електричните свойства на тъканите му , живият организъм се явява като нееднороден проводник и силовите линии на електричните му токове са разпределени неравномерно. Най-гъсти са областите с по-голяма проводимост, а в лявата и задната част на тялото ни тя е по-добра. Те имат отрицателна полярност - по-близо до тази на земната. Дясната и предната част на тялото имат по-голямо съпротивление и са близо до полярността на небето, т.е. плюс. Това е една от причините за протичане на различни по сила потоци. Когато от едната страна потокът е по-силен спрямо другата, се получава завихряне или циркулация ....

Чрез движение на ръцете във вертикална равнина ние съзнателно препращаме енергиите към небето и земята и се активираме. Напрежението на ръцете зависи от това, на каква височина са те в момента. Периодичното вертикално движение на ръцете или тялото създава пулсация на електричеството в нас и отстранява енергийните блокажи . Тези елементи от движенията са с подчертан електричен ефект, както при упражненията: Пробуждане, Възлизане, Дигане, Скачане, Побеждаване, Хубав ден, Колко сме доволни, Промисъл, Слънчеви лъчи и Пентаграм....

Електричното поле способствува за обменните процеси в организма на човека. Пряко или косвено, има благоприятно стимулиращо въздействие върху нервномускулният апарат и анализаторите, мускулите на крайниците и растежа. Отделеният от земята крак се зарежда по индукция с положително електричество спрямо другия, стъпил /приземен/. В същия момент между тях протичат уравнителни токови импулси, чиято посока зависи от това, дали кракът се приближава или отдалечава от земята . Това е силно изразено при упражнението Хубав ден. Изпълнението на Паневритмията с обувки не дава добро заземяване и не оформя много ефективна картина на фините електромагнитни процеси.

Преместването на положително заредената дясна ръка и отрицателната – лява, в противоположни посоки, създава еднопосочен ток, пораждащ магнитно поле. Движейки ръцете си хоризонтално , магнитните силови линии се явяват вертикално и обтичат цялото ни тяло. Тези движения от упражненията са с преобладаващ магнетичен ефект и ни успокояват. Успокояват се и функциите на клетките и органите, попадащи в обсега на това поле . Възстановява се равновесието,което е нарушено при липса на тонус или от свръхвъзбудимост. Понижава се кръвното налягане, стимулира се и се подобрява обмяната на веществата. Елементи с магнетично действие имаме при упражненията: Отваряне, Чистене, Тъкане, Мисли, Изгрява Слънцето, Квадрат, Дишане и Пентаграм....

Сложите ли ръцете си на кръста, вие защитавате сърдечната чакра и слънчевия сплит, осигурявате си физична и психична защита (фиг.8). Където се събират ръцете, там се фокусират и енергиите, за да активират тези области. Не случайно ръцете на кръста при ръченицата защитават сърцето и активират крайниците (фиг.8).

"Ако докосването на ръцете става около главата, ще усетите подем в мисълта. Ако докосването става в областта на белите дробове, чувствата се разширяват. Ако това докосване става пред стомаха, ще усетите голям апетит." /Учителя/

За илюстрация на казаното можем да посочим следните упражнения: Пробуждане, Примирение, Даване, Отваряне, Освобождение, Чистене, Изгрява Слънцето, Запознаване, Хубав ден, Колко сме доволни, Стъпка по стъпка, На ранина, Дишане и Слънчеви лъчи.

Въртеливите движения имат не само магнетичен ефект, но преди всичко свързват торсионни полета осъществяващи връзка с всеобщото информационно поле.

Енергийна динамика в Паневритмията

Автор: инж.Тильо Тилев – физик (2001г.)

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Много интересни обяснения на Учителя намерих в беседата Тайни и откровения

Значи, за да имам едно действие, за да бъде едно движение правилно, трябва да има една положителна и една отрицателна страна. В едното движение възприемате повече електричество, а в другото движение възприемате повече магнетизъм. В областта на магнетизма има мекота, той носи мекота.

Електричеството носи повече твърдост. Ако човек иска да бъде твърде устойчив и постоянен, да не бъде страхлив, трябва да има повече електричество. Ако иска да бъде мек, да устоява на обсадата, която някой прави, той трябва да има магнетизъм. Когато обсаждат, жилав трябва да бъде.

Пример:

Тъкане - видео

Всяко движение е пластично. В резките движения се губи повече енергия, те имат съвсем друг характер, а пък ръцете и краката, те са два противоположни полюса. Ръцете и краката играят важна роля. Човек, който не знае как да управлява ръцете и краката, малко постижения може да има. Между двата полюса, ръцете и краката, е поставена главата. Тя е центърът. Ако движите правилно ръцете, вие ще се справите разумно с човешкия свят. Ако знаете как да движите правилно краката, ще се справите с животинския свят. Ако знаете как да упражнявате мускулите на гръбнака и другите мускули навсякъде, тогава ще знаете как да се справите с растителното царство, да черпите сокове оттам.

Имате ли впечатления, свързани с електричеството и магнетизма в Паневритмичните движения?

А с пластичността на движенията?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

От известно време наблюдавам влиянието на пластичността или рязкото движение по време на танца.

Например при движенията подобни на "косене". В "Подвижност" ръцете могат да се движат вляво и вдясно със замах - подобно на маршируване. Ефектът е състояние на енергичност, решителност, но и занижено внимание към детайлите на ситуациите, поведението и състоянието на хората, както и своето собствено.

Съвсем по различен начин влияе движение, което прилича на погалване, а при вдигането в края на дъгата напомня на нежно пускане на птица от дланите. Мекотата се отразява на мисленето и отношението към ситуациите - човек става спокоен, търпелив и благ като движенията, които прави. Напрежението не му се отразява, а агресивна постъпка на друг човек се вижда от нейната комична страна или като ясно недоразумение.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Донка, благодаря за страхотната статия на инж. Т. Тилев и тема! Мисля, че т.нар. "енергийна динамика" е много съществена (да не кажа "най" :P) за разбирането и вникването в смисъла на Паневритмията. Поне за мен.

Що се отнася до по-резките или плавни движения, според мен зависи и от характера на човека. Аз като се замисля не правя много резки движения, но предпочитам добре обтегнатите ръце, които пък понякога създават усещане (отстрани), че играеш сковано като кукла :) Например при "Радостта на Земята" така и не разбрах, как трябва да се изпълнява - с плавни движения като погалване, при което ръцете се движат повече в долната част на тялото или такива, които описват полукръг и при замаха се изравняват с нивото на раменете.

Дано да съм го обяснила, както трябва...

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...