Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Внимание! Кално свлачище в Рила


Recommended Posts

Първата кална лавина на Паничище

2008 06 04

Кална лавина с височина от 4-5 м и фронт над 20 метра падна вчера на Паничище. Сигналът за бедствието е подаден от туристи в района на Седемте Рилски Езера.

Калната лавина мачкала е дървета. Лавината е тръгнала от незаконните пътища, които са правени за строителството към хижа Рилски езера! Снимки: http://forthenature.org/gallery/panichishte_disaster

Многократно експертите от коалицията "За да остане природа в България" предупреждаваха, че незаконното и грубо строителство нарушава развновесието на екосистемата и води до сериозни бедствия.

"Това е само началото на краят ... тази реплика често се използва за ски зона Банско, но може би все по-често ще се чува и по отношение на Паничище. Бедствията тепърва предстоят, ако хората продължават грубо да погазват закона и увреждат природното равновесие, коментира Цвета Христова от За Земята.

Припомняме, че вече десети месец продължава кампанията за запазване на Рила и Седемте Рилски езера. Поводът бе незаконното строителство на мащабния проект за ски курорти "Паничище-Езерата- Кабул". Незаконно бяха построени за месеци път от Паничище до х. Пионерска и пътища от х. Пионерска до х. Рилски езера, които именно са причината за калното свлачище вчера. Незаконно бяха поставени и пилоните за лифт от х. Пионерска до х. Рилски езера. Незаконно бяха изсечени десетки дка вековна гора за ски писти и лифт в района на Паничище.

Незаконните пътища, лифт и просеки са само началото на мащабния проект, наричан "Супер Паничище", предвиждаш над 27 ски писти и съоръжения на площ от 2400 дка, от които 80 % на територията на Национален парк "Рила". Проектът попада изцяло и в проектозони и вече приети зони от общоевропейската мрежа Натура 2000. Тъй като се нарушават освен български осем закона и две европейски директиви, вече са подадени две жалби в Европейската комисия за нарушаване законодателството за Натура 2000. Ако незаконното строителство продължи, на българския данъкоплатец ще бъдат наложени милиони евро санкции.

Екосистемите на Седемте Рилски Езера са изключително чувствителни към човешкия фактор и към момента са застрашени от прекалена човешка намеса - наблюдава се ерозия, прекалено човешко безпокойство на животни и птици и др. Ако това се увеличи многократно - в момента в циркуса на Езерата туристите достигат до 1 000 на ден около 19 август, то капацитетът на незаконния лифт предвижда до 6 000 души. Подобно натоварване в района на Седемте Рилски Езераби повредило сериозно екоравновесието в района, поясняват експертите.

***

Edit: Коментар на Христо Христов - Алпийски клуб Еделвайс

Калната лавина, паднала в района на курорта Паничище се намира на около 400 метра източно от хижа Пионерска.

Тя се е срутила най вероятно през месец май 2008 по време на активното снеготопене съчетано с обилен валеж.

Сняг и дъжд в Рила падат винаги, но изкопи които да събират водата, като фуния и да я отвеждат под земята съществуват съвсем от скоро. Такъв е изкопа, който ще служи за основа на новия лифт от хижа Пионерска до хижа Рилски езера. Събраната в него вода се просмуква под почвата и на около 15 метра от бетонните основи откъсва почвен слой с ширина около 50 метра.

Калната лавина е дълга около 200 - 300 метра. Широка е между 50 и 20 метра в зависимост от мястото на срутване по склона. В най-долната си част лавината е натрупала земна маса и срутени дървета с височина от около 5-6 метра.

От долната станцията на новия лифт мащабът на случилото се не се забелязва, защото остава "скрит" от склона. Най-фрапиращата гледка е по пътя от Пионерска по посока на "Обесения Камък" /Там където минават тръбите на каскадата Скакавица - язовир Искър/. Лавината е преградила тотално пътя и преминаването през нея е доста трудно. По време на дъжд, а дори и един ден след това в срутения земен слой се потъва като блато, а движението е възможно единствено по трупите на съборените дървета.

Лавината е резултат от човешка дейност. Геоложкото и хидроложко проучване /ако има такова/ в зоната на "новия лифт" най-вероятно е пренебрегнато. Технически основите на долната станция на лифта се явяват изкуствен водосбор, който просмукан в почвата подгопава целия склон. Причините за лавината със сигурност подкопават и основите на лифта. Трудно ми е да си представя как това съоражение ще бъде изградено върху потенциално свлачище... А както народът го казва - жена и свлачище тръгнат ли спиране няма...

Проучвания за състоянието на почвата има и в района на Паничишкото езеро. Нови изкопи с дълбочина от 7-8 метра най-вероятно сондират терена за бъдещ строеж до езерото. Така ще бъде унищожено и най-ниското естествено езеро в Рила, което в момента е отличен дом за животното връщащо ни към ерата на динозаврите - тритонът...

С настоящото писмо искам да посоча, че случилото се с лавината на Паничище е идеален пример как ламтежа за пари на група хора от нашето съвремие може да унищожи създаденото с хилядолетия от ръцете на природата. Трябва ли Паничище и Сапарева баня да се превърнат във "Второто Банско" чийто негативен ефект върху туризма и природата се завръща като бумеранг с всеки изминат момент. Замисля ли се "новия бизнесмен" че хората отиват в планината не заради лъскавата тоалетна чиния и шикозните плочки в банята на хотела, а заради природата, дърветата, планината, планиските върхове, сенките на дивите животни, тишината и спокойствието...

Редактирано от Теодор
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

София, 17 юни 2008 г.

Свлачището до строителната площадка на незаконния лифт от х. Пионерска до х. Рилски езера продължава да се разраства заплашително, докато компетентния орган отговорен за мониторинга и превантивните мерки за борба със свлачищата - Министерство на Регионалното развитие и благоустройството продължава да мълчи.

kalna_lavina.jpg

Към настоящия момент свлачището, на което свидетел е станал и европейският депутат г-н Хамърщайн на 1 Май 2008 г., е вече 2 пъти по-голямо и стига до ръба на строителната площадка на долна лифтена станция. На 11 юни 2008 г. коалицията „За да остане природа в България“ изпрати сигнал до министъра на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов за новопоявило се свлачище в Рила. До днес, реакция няма.

Припомняме, че чести причини за подобни свлачища са изсичането на гори за изграждането на ски писти и съоръжения. Припомняме също така, че изграждането на лифта е с изтекъл доклад по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), а строежът на път от Паничище до х. Пионерска се извършва въобще без процедура по ОВОС. Липсата на спазването на екологични стандарти при изграждането на двата обекта вече доведе до сериозни последствия. Подобни свлачища представлява заплаха за туристите в района, и водят до допълнително унищожаване на горски местообитания и увреждане на ландшафта в Рила.

За контакти:

- Александър Дунчев, „Асоциация на парковете в България” 088/5511022

повече на адрес http://forthenature.org/news/419

Редактирано от Теодор
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...