Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вълшебната сила на масажите


Recommended Posts

Масажите.

От известно време ме вълнува тази тема.В днешно време сме информационно презадоволени ,все пак бих се радвала да споделите вашия опит в това толкова древно изкуство-докосването с цел лечение и релакс.

Има толкова видове масажи и техники,че свят да ти се завие.Удивително е ,че масажът като метод се съхранява и развива вече толкова хилядолетие за да му се насладим и в наши дни.

Лукс ли е масажът или е необходимост за всеки уважаващ се човек ?-тези пък и надявам се други въпроси да провокират мисълта ви в тая посока.

Линк към коментар
Share on other sites

Не е лукс по скоро е необходимост, но кой може да си го позволи??? Малко са хората които отдават значение на това в малките градове, нямат такава култура а и средствата не им го позволяват. Да, много видове масажи има, но аз съм минала този курс и го препоръчвам на всички.

Ако не сте от София може да се запознаете с него от книжката в спиралата :)

Сайонджи, МасаиукиИзточен специален божествен масаж, също препоръчвам - Шиацу: Илюстрован самоучител стъпка по стъпка

превъзходен е :thumbsup: и е лесен за възприемане. Така може да си помогнете сами също на вашите близки и приятели. Приятно четене и най-вече практикуване :) . Поздрави!

Редактирано от Fut
Линк към коментар
Share on other sites

От много години ползвам точков масаж (който май се води китайски) за мен и за моите близки. Много ни помага: като се започне от хрема и грип, минем през главоболие и стигнем до по-сериозни неща като ангина или бронхит, та дори и просто при нервна или физическа преумора - чудесен метод човек да се съвземе, да релаксира.

С практиката вече добре усещам точките, усещам къде има блокаж; само от време на време поглеждам в справочниците, каква е нужната последователност за неща, които или по-рядко прилагам, или ако нямам усещане как е добре да се проведе масажа.

Относно това дали е лукс - да, за нашия стандарт на живот е скъпичко наистина, но си струва. В крайна сметка човек може да си прави и самомасаж, макар че не винаги е възможно.

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че масажите са лукс, необходимост са.В днешния напрегнат и динамичен свят все по-често сме подложени на стрес и изтощение.Като прибавим замърсеният въздух и храни, картинката става доста красноречива.Освен че са превенция за редица заболявания като високо кръвно налягане, укрепване на сърдечно-съдовата система и пр., те се прилагат при бронхити, астма, травми, постоперативни периоди, главоболие, гръбначни и ставни болки и изкривявания.Списъкът е твърде дълъг и мисля, че всеки уважаващ себе си човек трябва да прозре необходимостта от масажите и да направи своя избор.Лично аз предпочитам геотермалната терапия, холистичният и тропическият бамбу масаж.

Линк към коментар
Share on other sites

Моя опит с масажите е, че много добре ми дейтват. Защото мен винаги ме удря в гърба силната умора.

Ако не сте опитвали масаж с пчелен мед, ви го препоръчвам горещо. Първо защото е антитоксичен и изважда всички натрупани токсини от тялото, добър е както и при настинки и болести и в нормално състояние да се прави и второ защото кожата после ти я накак като нова. На мен лично много ми харесва. Важно тук е също, кой ти го прави и меда задължително да е истински.

Ефектът от Медотерапията е "изсмукване" и "изпомпване" от тъканите на тялото на натрупаните с години токсини.Пчелният мед въздейства лечебно на организма директно през кожата. Прилаган като терапия, възстановява естествената способност на организма да се самопречиства от отровите.Масажът с мед влияе силно тонизиращо на целият организъм, при главоболие, безсъние, депресии, възстановяване след тежки заболявания и бременост.

Ето и книжка по темата: http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=3187

И още мелко инфо: http://www.eadvise.info/?page=show_art&amp...&art_id=140

Освен този вид масаж много добри са тези с различните видове етерични масла, защото както знаем етеричните масла имат добро и успокояващо действие при различни симптоми а и са като ароматерапевтични в случая на масажа.

Масажите помага при различните блокажи на тялото и за подобряване на енергията, голямо значение има обаче как се правят и от кого.

Линк към коментар
Share on other sites

АКУПРЕСУРА

Някои философски аспекти на древноизточната медицина Древноизточната медицина се е зародила в края на второто и началото на първото хилядолетие преди новата ера. В основата й лежи концепцията "у-син", според която съществуват пет първоелемента дърво, огън, земя, метал и вода /в индийската философия се прибавя и шести елемент - съзнание/.

Тези елементи са свързани помежду си с градивни или с разрушителни взаимоотношения. Освен това първоелементите са символи на движението: дървото - на възраждането и развитието /ян/, огънят - на максималното развитие /ян/, металът - на упадъка /преход на "ян" към "ин"/, водата - на пасивността /"ин"/, а земята - е център на цикличните изменения.

Вътрешните органи се свързват с определени първоелементи - черният дроб и жлъчният мехур съответствуват на дървото сърцето и тънките черва - на огъня, далакът и стомахът - на земята, белите дробове и дебелото черво - на метала, бъбреците и пикочният мехур - на водата. Те също са свързани с градивни и с разрушителни взаимоотношения.

Градивните взаимоотношения се представят като предаване на енергия от един орган на друг в определена последователност: дърво-огън-земя-метал-вода-дърво. Всеки елемент е "майка" на следващия го и "син" на предходния.

"Майката" отдава енергия, а "синът" я приема. По такъв начин може да се повлияе засегнатият орган - ако в него има излишна енергия, то се въздействува върху точката за тонизиране на "сина" или върху точката за успокояване на "майката". Ако енергия е намалена, то въздействието е в обратна посока. "Ин" и "ян" са двете противоположни начала на всеки предмет и явление. Те не могат да съществуват едно без друго и се стремят да се изместят взаимно. Отнесено към човешкия организъм "ян" е неговата функция, а "ин" е неговата структура.

Организмът е здрав, когато между двете начала съществува хармония, и болен, когато едно начало превалира над другото Органите са разделени на "ян"- и на "ин"-органи.

Към системата "ин" се отнасят плътните органи , наречени органи на натрупване на енергия

- сърце /огън/, бели дробове /метал/, далак /земя/, бъбреци /вода/, черен дроб /дърво/.

Към системата "ян" се отнасят кухи органи които се наричат работещи

- стомах /земя/, дебело черво /метал/, тънко черво /огън/ жлъчен мехур /дърво/, пикочен мехур /вода/.

Всички останали органи се наричат второстепенни.

Меридиани и точки в човешкото тяло

На всички главни органи в човешкото тяло съответствуват т.н. "меридиани" върху кожата - сбор от точки, чието убождане или притискане довежда до промяна във функцията на органа. В началото са били открити десет меридиана - пет на органите "ян" и пет на органите "ин". След това са били прибавени меридиан на перикарда, преден срединен и заден срединен меридиан и меридиан на "трите съгряващи точки" /функционална система, обединяваща функциите на органите в гръдния кош, корема и таза/.

Предният и задният срединни меридиани са нечифтни, а всички останали меридиани са чифтни. Главните меридиани имат разклонения,които се наричат линии "ло". Съществуват 15 надлъжни и 12 напречни линии "ло".

По хода на всеки меридиан се разполагат от 9 до 68 точки. 8 от тях са определящи и се наричат "стандартни пунктове". Те са следните:

1. Възбуждаща /тонизираща/ точка. Тя стимулира дейността на свързаните с меридиана органи;

2. Успокояваща /седативна/ точка. Тя подтиска дей ността на органа;

3. Точка "помощник". При убождане със златна игла тя има възбуждащо действие, а при убождане със сребърна игла - успокояващо действие;

4. Стабилизираща точка. Тя се разполага в мястото на прекръстосване със съседен меридиан. Въздействието върху тази точка се използува за подтискане на по-активния съседен меридиан или за активизирането му, ако е подтиснат;

5. Точка на "съгласието". Тя се намира извън дадения меридиан и в много случаи се разполага главно върху меридиана на пикочния мехур;

6. Точка на "тревогата". Най-често тя се намира извън меридиана. Възникващата в точката болка е сигнал за поразяване на съответния орган;

7 и 8 са точки на "притока" или на "оттока" на енергия. Те се използуват както за възбуждащо, така и за под тискащо въздействие върху органа.

Древноизточната медицина приема, че по меридианите циркулира жизнената енергия "чи". В хода на тази циркулация се осъществява взаимодействието между главните органи. Енергията прави пълен кръг по 12-те основни меридиана за 24 часа. Максималното и минималното ниво на енергията във всеки меридиан се задържа 2 часа. Всички "ин"-меридиани се поддават на лечебно въздействие най-добре във време-"ин" /от 12 до 24 часа/, а всички "ян"-меридиани - във време-"ян" /от 0 до 12 часа/.

При нарушаване на потока на енергията в един от чифтните меридиани се нарушава потокът и в другия меридиан. От тук е възникнало правилото при засягане на едната половина на тялото от някаква болест да се въздействува върху меридиана на противоположната половина. При остри болки в горната част на тялото трябва да се използуват точките на меридиана, разположени по краката, и обратно.

Принципи и противопоказания на масажа

Физическо или психическо състояние, при което се наблюдава излишък на функция в сравнение с нормата, се означава като "ян"-състояние, а недостигът - като "ин"-състояние. В зависимост от това и масажът се дели на "ян"- или "ин"-масаж.

"Ин"-масажът е тонизиращ и се прилага при "ин"-състояние. Той представлява меко въздействие, движение от периферията към центъра, от здравата област към болната. Изпълнява се по хода на меридиана.

Всяка точка се масажира в продължение на 10-20 секунди.

"Ян"-масажът е силно въздействие, движение от болното място към околните области. Той е успокояващ. Изпълнява се против хода на меридиана. Натискът върху точките се прави със сила и бързо. Усещанията от страна на пациента са на границата на болката. В началото точките се разтриват кръгово 2530 секунди, след това се притискат 5-10 пъти и накрая отново се разтриват.Ориентировъчната продължителност на тонизиращия масаж е 3 минути,а на успокояващия 10-15 минути. Първият сеанс винаги трябва да бъде лек и кратък. Средно се провеждат 10-15 сеанса. След изчезване на болката трябва да се правят още няколко процедури за закрепване на резултата.

Абсолютни противопоказания за масажа са острите трескави състояния, острите възпалителни процеси, остър стадий на ревматичен артрит, активна туберкулоза, кръвоизливи, рани, гнойни възпалителни процеси, тромбоза, разширени вени с трофични изменения, съдови аневризми, остра сърдечна недостатъчност и остър стадий на психично заболяване.

Техника на масажа

Акупресурата представлява масажно въздействие върху активните точки /точков масаж/ или линейно въздействие върху меридианите и посоката на енергията в тях /повърхностен масаж/. Съществуват осем основни начина за масажиране:

1. Поглаждане /"туй"/ - извършва се с палците на двете ръце, а останалите пръсти се държат повдигнати или се поставят върху кожата. За една минута се правят от 50 до 200 движения. Прилага се главно върху точки по гърба, мишниците и главата;

2. Защипване /"ние" или "ня"/ - с палеца и показалеца или с всички пръсти се захваща кожата с подлежащите й тъкани и се притиска силно до поява на желания ефект;

3. Притискане /"ан" или "циа"/ с един пръст, или със ставите на пръстите, или с лакетя се натиска силно до поява на желания ефект;

4. Разтриване /"му" или "ка"/ - с пръст, с цяла длан, с гърба на ръката или с двете ръце;

5. Въртене /"жу"/ - въздействува се с въртеливи движения с пръсти, длан, с гърба на дланта;

6. Почукване - с пръст /"цзюо"/, юмрук /"щуп"/ или с длан /"пай"/;

7. Въздействие върху става /"яо"/ - масиране и раздвижване на ставата;

8. Вибрация /"цзен"/ - въздействие с пръсти с ритмични или неритмични вибриращи движения.

При масаж върху меридиан първото въздействие е само леко докосване, след което натискът постепенно се усилва. Особен начин, известен от древността, е масажирането с вендуза. С вендузата се създава вакуум посредством изгаряне на спирт, като тя веднага се поставя върху намазаната с вазелин кожа. Ако се е създал вакуум, кожата хлътва във вендузата. След това вендузната процедура се повтаря покрай гръбначния стълб /при радикулит/ или по междуребрията /при заболявания на дихателната система/. Въздействието може да бъде тонизиращо при слаб прилив на кръв към кожата или успокояващо при силно зачервяване.

Масажът на ушната раковина се прави с пръсти или с помощта на пръчица. Масажът по хода на часовниковата стрелка предизвиква тонизиране, а в обратна посока - успокояване. В началото масажът предизвиква усилване на телесната болка, а след това - отслабването й.

Самомасаж

Самолечението с акупресура е недопустимо, тъй като могат да бъдат засегнати точки, въздействието върху които да доведе до рязко влошаване на болестта.

Разрешени са само някои отделни начини, които лесно могат да се приложат от пациента или неговите близки:

1. При пристъп на бронхиална астма се притиска силно крайната фланга на палеца на ръката от двете страни на корена на нокътя и се масажира точката "хе-гу", която се намира в ямката между предкитковите кости на палеца и показалеца близо до средата на предкитковата кост на показалеца;

2. При пристъп на стенокардия се натиска силно /може и със зъби/ крайната фаланга на малкия пръст на ръката от двете страни на корена на нокътя;

3. При припадък се притискат с нокътя на ръката следните точки: "жен-чжун" - намира се на прехода между носовата преградка и вертикалната бразда между носа и горната устна; "чен-цзян" - намира се в центъра на гънката между долната устна и брадичката; "су-ляо" - намира се на върха на носа; възглавничките по краищата на пръстите на ръката около горния край на нокътя;

4. При главоболие се масажират стъпалата и пръстите на краката с бързо и силно потриване и пощипване на точките, разположени между пръстите. Прави се 5-10 пъти;

5. При трескави състояния се притиска третият предкитков промеждутък, като палецът се поставя върху дланта, а показалецът - върху гърба на ръката;

6. При кашлица се масажира крайната фаланга на средния пръст на ръката;

7. При разстройства на храносмилането се масажират ставата между предкитковата кост и фалангата на палеца и цялата дланна повърхност на палеца;

8. При метеоризъм се притиска от двете страни ставата между предкитковата кост и фалангата на показалеца. След това се масажира тилната страна на всички предкитково-фалангеални стави в посока към малкия пръст и се притиска ставата между втората и третата фаланга на малкия пръст;

9. При запек се препоръчва, седейки на стол, да се масажират бедрата с помощта на точилка;

10. При внезапни спазми на мускулите на предмишницата се правят натискания върху тилната страна на средния пръст, като се започне от крайната му фаланга, и се натиска точката, която е разположена на 1,5-2 см надолу от задната страна на лакътната става;

11. При внезапни спазми на мускулите на краката се натиска точката, разположена на равнището на горния край на големия пищял на 2-3 см навътре от най-изпъкналата му част, натиска се и точката, която се намира на 6-9 см под долния край на колянното капаче, точката в центъра на седалищната гънка и точката в задколенната ямка. Тези точки се натискат 2-3 пъти;

12. При хемороиди се масажират ходилата със силни убождания по долната им повърхност;

13. При анкилоза /вкостяване/ на ставите на ръцете се масажират сухожилията в областта на китката в посока към лакътната става;

14. При контрактури на ставите на ръката с два пръста се защипват тилните страни на предкитково-фалангеалните стави, а след това се масажира възглавничката на палеца; 15. При парализа на лицевите мускули се масажират дланните гънки между първата и втората фаланга на всички пръсти на ръката.

http://www.petrovart.hit.bg/AKOPUNKTURA.swf

Масаж на лицето: http://style.pop.bg/article9511.html

Точков масаж: http://health.actualno.com/news_44104.html и

Точков масаж при менструални болки: http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/p673.html

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Системата за здраве на Ниши

Уражненията описани в тази книга са лесни за усвояване и действат добре както психически така и физически. Това е което аз практикувам и препоръчвам. Чудесно си пасват и с масажите за които писах по-горе в темата.

Един линк който наскоро ми препоръча един приятел:

Л Е К У В А Щ И Р Ъ Ц Е

Поздрави!

Редактирано от Fut
Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Силата на източните лечебни масажи се съчетава с умението на терапевта да съчетава умело масажните техники и акупресура в точките. В моята практика се наблюдава възстановяване на баланса в организма след 1-2 процедури, нормализира се кръвното налягане, повишава се настроението и настъпва пълен релакс. Аз лично съм очарована от Изтока ,от неговите многобройни подобни алтеранативи за лечение. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...

Аз съм завършил специализиран курс,

имам диплома и сертификат, с изброени един куп видове масажи в него,

но разбира се, основно съм се занимавал с класически (по време на курса).

И въпреки, че майка ми вероятно е един от най-добрите масажисти (естествено, когато говорим за лечебен масаж) в Бг,

още по време на самия курс се врекох, че никога няма да се занимавам с това, освен по изключение, спрямо евентуалните ми съпруга и деца ( с които така или иначе имам неразривна етерно-астрална връзка).

Благотворното въздействие в грубофизически план уж е ясно, но смесването на етерите на масажиран и масажист е нещо твърде неполезно и за двамата, просто с непроследим за сетивността ни ефект. То е все едно да си преливаме кръв от някой, с когото нямае никаква съвместимост.

Вярно е, че при обучението на масажисти се обръща специално внимание на измиването на ръцете, още от лактите, но това спсява донякъде само от най-тежките етери.

Лично аз, независимо дали масажирам, или бивам масажиран, в последствие съм със задръствания в главата, която усещам като много тежка и мръсна.

Нека не се заблуждаваме - това не зависи от настройките. Колкото и благородни да са намеренията на манипулатора, неговите етери са си негови и дори "чисто" предадени на манипулирания, дори за кратко заместили мръсните такива на болното място, после се разнасят из цялото етерно тяло като нещо външно за него, което отключва след време по-сериозни проблеми от онези, които са били третирани. А обменът, естествено е двупосочен.

Линк към коментар
Share on other sites

Разбира се, човек трябва да се чувства добре физически и психически когато прави масаж на някого, да му се отдаде изцяло и да е с добри намерения, а това което полепва наистина е skype-46.gif... Най- малкото което човек може да направи е да се измие добре след това и да се изчисти от чуждите енергии. Спомням си в една от книгите на Карлос пишеше но по спомен, не цитирам точно, че да се изчистим от чуждите нишки е добре да правим едно просто упражнение, а именно да накланяме главата си ту на едната ту на другата страна известно време. В системата за здраве на Ниши към която съм пуснала линк малко по- горе като Фют :D има едни упражнения които са лесно усвоими и универсални бих казала, част от тях е и това упражнение, споделям ги и с близките които масажирам. Незнам Венца, напоследък все към тези неща ме тегли, да ги чета, да ги разучавам... Хванали са ме тук всички близки за боядисано канарче и ги мачкам наляво и надясно и то безплатно, нали са близки :))). А си спомням много добре какво каза д-р Николов когато ми преподаваше Сайонджи - "Ще си цените труда! Няма да правите безплатни масажи наляво и надясно.( по спомен)". Тогава му възразих най- сериозно, но в последствие разбрах колко е бил прав. Но, късно :))) всички са ми близки и приятели. Така че те разбирам, но поне погледни тези упражнения, на мен са ми от огромна полза, а иначе, както казах вече, влече си ме и информацията като че ли сама идва при мен без да я търся, без да я викам дори. Дали не е призвание!? Незнам. Ето тук ме чакат купища материали които трябва подробно да разуча. Поздрави! :angel:

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Масажите имат чудодейна сила!Аз прилагам акупресура и рефлексотерапия само върху себе си и дъщеря ми.Често усещам,че имам нужда някой друг да ми направи масаж,но не мога да се доверя на никого.Може и да греша,но мисля,че енергията на масажиста е по-важна от уменията.

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Така е, от всяко дърво свирка не става. На всекиго Бог е дал по нещо и никой не може да вземе върху си нещо което не му е дадено. Но пък добре е всеки да работи върху дарбите си и да ги развива. Гранат ти имаш интуиция и съм сигурна че сама ще усетиш на кого да се довериш. Добре е с всичко да подхождаме по този начин защото ние постоянно се обменяме енергиино с всичко което ни окръжава. Аз си спомням че е препоръчително дори когато отидеш да си купиш плодове и зеленчуци от пазара да гледаш кой ти ги продава и естествено да избереш от човек с позитивно излъчване.

П.П. Току що си направих упражненията на Ниши и се чувствам много добре :). Поздрави!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

:) Гранат погледни на какво попаднах току що -

Броеницата - мъдростта на древните рефлексотерапевти

Между другото много пъти съм усещала наобходимост да си купя броеница и тя да е от кехлибар, но никога не го направих. Преди години имаше един дядо който продаваше на пазара, като минавах все ги заглеждах но така и не си взех и съжалявам много че не се доверих тогава на сетивата си. Тези кехлибарени броеници още са в ума ми и така искам да си намеря... Щом го искам значи ще стане в един момент, сигурна съм че ще попадна на точната :)

А иначе майка ми е страшен почитател на кестените, аз пък въртя едни китайски топки - 693123-baoding-topki-normal.png?1272187535 които са си мои и само мои icon12.gif

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Елф,благодаря ти за хубавата информация!:thumbsup:

Спомням си броеницата на моя прадядо - беше от кехлибар и той в моменти на отмора прехвърляше зърно след зърно,потънал в размисъл.Доживя до дълбока старост.

Когато имаш възможност,купи си такава броеница - кехлибара е мощен енергиен източник и ако човек успее да влезе в контакт с духа му стават невероятни неща!

Линк към коментар
Share on other sites

Елф,благодаря ти за хубавата информация!:thumbsup:

Спомням си броеницата на моя прадядо - беше от кехлибар и той в моменти на отмора прехвърляше зърно след зърно,потънал в размисъл.Доживя до дълбока старост.

Когато имаш възможност,купи си такава броеница - кехлибара е мощен енергиен източник и ако човек успее да влезе в контакт с духа му стават невероятни неща!

Абсолютно :thumbsup: този спомен възкръсна в мен в момента в който се появи

kexlibar, дори и го написах в профила -"Меката топлина и меденожълтият цвят на кехлибара винаги са привнасяли в мен усещането за уют, топлина, защита...Кехлибарът винаги е бил мой приятел. " и след това попаднах на това - " Едно от неговите имена-(ELEKTRUM),което на древногръцки значи"АЗ ЗАЩИТАВАМ"

Изт.

:hmmmmm:Гледах днес цените на тези броеници в интернет и събрах очите в точка :blink: по същия начин по който ги събрах и с магнитните гривни и се чудя, защо не съм си купила когато постоянно ми се набиваха в очите минавайки всеки ден покрай онзи дядо!? Всъщност не, купих, но за подарък на моя приятелка за рождения и ден и в момента в който я получи очите и светнаха, увиси я на едно огледало, а когато я видях там сърцето ми се сви. Явно не съм разчела добре посланието тогава и не съм послушала интуицията си защото и до ден днешен усещам че съм пропуснала нещо съществено. Хм, подобно на гривната ще трябва да се допитам до някой който знае и съм сигурна че когато му дойде времето ще открия броеницата която е точно за мен :)

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

honey massage

~~~

МЕД ПРОГРАМ™

От тези двете места ще трябва да се отсява, отделно има и много хубава книжка за Медения масаж, която по- горе видях, че някой вече е препоръчал. Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Елфче, благодаря ти за ичерпателната информация с която зареждаш постоянно темата.

Наистина масажите имат вължебна сила и когато натрупванията са от напрежение на психическа основа, и когато човек има чисто физическа травма или контузия.

Много -хубаво е масажиста при, когото попадаме да е позитивен и да има нужните умения, стаята да не е прекалено студена, светлината да не бъде прекалено силна и шума да не е дразнещ, да е тихо и спокойно или с приятна релаксираща музика. Много хубаво би било по време на масажа да има включена и аромотерапия.

Най - много ме е яд, че аз сама не мога да масажирам собственият си гръб59.gif .

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Елфче, благодаря ти за ичерпателната информация с която зареждаш постоянно темата.

Наистина масажите имат вължебна сила и когато натрупванията са от напрежение на психическа основа, и когато човек има чисто физическа травма или контузия.

Много -хубаво е масажиста при, когото попадаме да е позитивен и да има нужните умения, стаята да не е прекалено студена, светлината да не бъде прекалено силна и шума да не е дразнещ, да е тихо и спокойно или с приятна релаксираща музика. Много хубаво би било по време на масажа да има включена и аромотерапия.

Най - много ме е яд, че аз сама не мога да масажирам собственият си гръб59.gif .

:v: А съпруга какво чака!? Докарай го до компа да се учи и да прилага :king:. А иначе с радост споделям нещата на които попадам защото курсовете са доста скъпички и не всеки може да си позволи да се запише на курс или пък да отиде на масаж, а честно да си призная мисля, че всеки човек се нуждае. И аз имах удоволствието веднъж да изпитам върху гърба си златните ръчички на една жена, ами почувствах се страхотно, но уви, само веднъж беше и мен иначе няма кой да масажира. Имам си у дома един уред за самомасаж, но не е същото :).

П.П. Хе, онзи ден питах в един колеж, за цената защото имат и такава специалност и като ми изтърсиха 1970лв. годишна такса и се главозамаях :blink:. Те са си прави хората и парите сигурно си заслужават и може би не е чак толкова скъпо колкото на мен ми изглежда, но мисля си, че наистина малко са хората които могат да си го позволят, а защо пък това да е привилегия само на заможните, чудя се. Според мен всеки би трябвало да може да си го позволи то е нещо естествено. Така си мисля, поздрави!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...