Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Йога. Ролята й при различните видове заболявания?


Recommended Posts

Здравейте!Бих искала да знам,повлияват ли се автоимунните заболявания от прилагането на йога?Благодаря предварително за отговора!

P.Ако темата не е за този раздел,моля модератора да япремести.Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Незнам дали йогата помага при този вид заболявания.Доколкото знам автоимуните заболявания са когато имунната система,неразпознава своите клетки и водят борба помежду си.Въпроса е да се открие първопричината за този вид проблем,и следвито ще изчезне.В едно научно списание четох нещо подобно,ще се поровя да видя дали нещо мога да открия.

Редактирано от veselinvalchev1981
Линк към коментар
Share on other sites

Йога не е хапче. Йога е система, начин на живот. Правилната система на живот не може да не повлияе върху автоимунно заболяване- върху войната на личността със самата себе си. Въпросът е кое е правилно...

Несъмнено трябва да се открие първо причината за заболяването. Автоимунните заболявания са следствие. Според мен- на дълбоки духовни сътресения.

Имам известен личен опит с алергиите. Ако се интересуваш- мога да споделя, на ЛС, или в личен контакт. Стига да е възможно.

Линк към коментар
Share on other sites

Всички автоимунни заболявания, според мен, не са изобщо автоимунни, а са патологични процеси, свързани с насочени имунокомпетентни клетки и имунни тела към собствените клетки, в които, обаче, има скрит и неразпознат чужд агент. Например вирусните частици са мънички и имат липопротеинна обвивка, която "събличат" при влизане в клетката на макроорганизма, за да останат "голи" с генома си само и да се реплицира той за сметка на този на клетката-гостоприемник. Така се извършва размножаването на вирусите в организма. Съблечената вирусна обвивка стои "окачена" на оградата - мембраната на клетката-приемник и играе роля на антиген, срещу който организмът си изработва антитела със специфична насоченост спрямо съответния чужд нашественик. Атакувайки външния агент, те унищожават и собствените клетки, защото те са "маркирани" на мембраната си с чужди белтъци.

Медицинската наука е "кръстила" много заболявания автоимунни, защото не е открила причинителя им, а в патогенезата им са налице ред имунологични механизми, което говори само за едно - външна причина за болестта. Имунната система има генералната задача да разпознава и да се бори с чуждите агенти. Така че, йога, като система за укрепване на тялото, със сигурност е подходяща при т.нар. автоимунни заболявания.

Редактирано от Силвия СД
Линк към коментар
Share on other sites

Открих го nordina ,дано имаш полза от това научно списание което ще ти цитира,но няма да го казвам как се закзва,за да нестава реклама.Ето част от него :

Според невролога Франсиско Варела от "екол Политекник" в Париж имунната система е "мозъкът на тялото" ,защото определя собственото усещане на организма за себе си - за това кое му принадлежи и кое - не.Имунните клетки пътуват в кръвния поток из цялото тяло и осъществяват контакт буквално с бсяка друга клетка.Не реагират срещу клетките,които са разпознали като свои,но атакуват онези,които не успеят да разпознаят.Подобни атаки или ни защитават от вируси,бактерии и рак,или ако имунните клетки сгрешат по отношение на някои от собствените клетки на организма,се стига до автоимунни заболявания,каквито са алергиите и липусът.До деня в който Адър (1974г.Робърт Адър установява,че имунната система подобно на мозъка може да запаметява,и също така биологичните пътища,които съставляват разума,емоциите и тялото не са изолирани,а тясно свързани) прави своето откритие,всеки анатом,медик или биолог вярва,че мозъкът ( заедно с разклоненията из цялото тяло през централната нервна система) и имунната система са отделни единици,които не са в състояние взаимно да повлияят функциите си.През следващите години откритието на Адър налага нов поглед върху връзките между имунната система и централната нервна система.Психоневроимунологията-областта,я която този проблем се изучава,понастоящем е приоритетна в медицината.името и само по себе си признава връзката между : психо или съзнанието,невро или невроендокринната система(към която спадат нервната и хормоналната системи) и имунологията - имунната система.

Установява се,че химичните посредници,които действат най-разшиено и в мозъка ,и в имунната система,се срещат особено често регулираните от емоциите неврални области.Някои от най-категоричните свидетелства за пряка физическа връзка,която позволява на емоциите да влияят върху имунната система,са предоставени от Дейвид Фелтън(1985г. стр135 на "Journal of Immunology").Той забелязва мощния ефект на емоциите върху автономната нервна система,която регулира всичко - от количеството на секретирания инсулин до нивата на кръвно налягане... фелтън,заедно с екип от сътрудници,установяват песечната точка,в която автономната нервна система контактува директно с лимфоцитите и макрофагите - специфични за имунната система клетки.При електронно-микроскопски изследвания са установени подобни на синапси връзки,в които нервните проводни пътища на втономната система притежават достатъчно окончания,за да достигнат пряко до клетките на имунната система.точката на този физически контакт позволява на нервните клетки да освободят регулиращи имунните клетки невротрансмитери,които реално пренасят сигналите напред-назад.Това откритие е с глобално значение - никой не е очаквал,че клетките на имунната система се превръщат в мишени за посланията от нервите.Фелтън прави и следваща крачка - в експерименти с животни (накратко ще го напиша).С други думи - нервната система не само е свързана с имунната,но е и от съществено значение за нейното адекватно функциониране.

Това е само малък цитат от поредицата научни списания,и са главно от квантовата физика открития.По нататък се обръща внимание на емоциите и мислите : В основата на всяка житейска криза,физическо напрежение,болест,лежат емоционални,психически и духовни възприятия.Всяка наша мисъл преминава през биологичната ни система и в отговор предизвиква физиологична реакция.Някои мисли са като електрически удар,предизвикващ реакция в цялото тяло.В момента,в който си помислим нещо,от което ни е страх,стомахът ни стяга,пулсът се ускорява,обливаме се в пот.По същия начин мисъл,изпълнена с любов,може да успокои цялото тяло.

Всички наши мисли,независимо от тяхното съдаржание,най напред влизат в организма ни като енергия.Те провокират биологични ответни реакции,чийто резултат се запазват в клетъчната ни памет.По този начин нашите мисли се вплитат в биологичната ни система - бавно ,постепенно,всеки ден ... Всяка наша преценка,всяко становище са източник на позитивна или негативна енергия,за която носим лична отговорност.Енергийното поле,обграждащо тялото,съдържа информация за телесното ни здраве,за емоционалните и духовни стойности,които са нашето истинско "Его".

А в това филмче,може да видите какво става в тялото ни при определен начин на възприятие http://www.zamunda.net/details.php?id=14300

Редактирано от veselinvalchev1981
Линк към коментар
Share on other sites

Веселине, това което пишеш е супер интересно! Разкажи още за статията или дай линк към нея - много е ценна! Някой може ли да разкаже накратко за имунната система - къде са главните лимфни възли, как действа и т.н.?

Много интересно - психоневроимунология! Как психичният ни живот е пряко обвързан с ендокринния и имунния ни живот. Асаните и дишането сами по себе си въздействат пряко не само на опорно двигателния ни апарат, но и на нервната система. Дишането е междинно звено между психиката (съзнанието) и физическия апарат на мозъка, нервната и имунната ни системи. Различните дихателни упражнения директно променят съзнанието, зареждат с енергия, имат мощно действие върху отместване на центъра на самосъзнание от болестните установки в хармонията на Аза. Бхастрика/ холотропно/ ребъртинг дишането например чрез промяната на невромедиацията която предизвиква вкарва човек в преживяване на лечебен процес - връзка с висшия Аз/ свръхсъзнанието и катарзисно преживяване на подсъзнателните конфликти, трупани през целия живот. Медитацията в чист вид реорганизира навиците, зад които стоят невронни мрежи, образува нови невронни връзки - субективно свързва със свръхсъзнанието. При медитацията, както и при дишането (обикновено се изпълняват заедно) въпросният психоендокринен процес се наблюдава и е проследен научно - болестните емоции, причинили заболяване като рак например се осъзнават и вливат в потока на свръхсъзнанието, на тази радост, светлина и сила отвътре. Психотерапията, която не е нищо ново, а си е древна йога практика, променя също и вредните мисловни модели, които пораждат негативните неадаптивни емоционални реакции. Зад всичко това стоят мозъчни процеси - преразпределение на невронните връзки, промяна в невромедиацията. Лимбичната система, която процесира емоциите е висшият регулаторен център на ендокринната, автономната нервна и имунна системи. Емоциите на лимбичната система пък се подчиняват на висшите корови зони, които са център на мисловната, волева и интуитивна дейност. Когато с помощта на психотерапия, медитация и визуализация вредните мисловни модели се променят, а връзката с АЗА се възстанови, вредните болестни емоции се разтапят в океана от мъдрост и светлина, с който сме направили връзка отново. Къде остават болести като рака тогава - ами разтапят се яко дим - те са изпълнили ролята си да дадат алармен сигнал, че е нужна известна вътрешна работа и когато работата по ментално, емоционално осъзнаване и промяна се извърши, болестта си заминава.

В йога от древни времена важна практика е посрещането на слънцето - вършено заедно с дишане и медитация, процесът на ресвързване с висшето в нас се ускорява многократно - а зад взирането в слънцето стоят също мозъчни и ендокринни процеси!

Йога е една от най-мощните лечебни системи с богат спектър от терапевтични практики, действащи на всички нива от човешкото същество!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 years later...

Йогата лекува и дух, и тяло

Йога е учение, практикувано от хилядолетия, с цел постигане на душевно спокойствие и красота. Древната индийска философия използва йога в сферата на алтернативната медицина.

В днешно време съществуват все повече доказателства за лечебната сила на йога не само върху психическото, но и върху физическото здраве.

Йога може да се окаже изключително ползотворна за хора, страдащи от болки в гърба и кръста, хронично главоболие, безсъние, затлъстяване, болки в шията, стомашно разстройство, стрес, депресия и високо кръвно налягане, твърди Бир Сингх Кхалса, доцент по медицина в Харвардския медицински институт и асистент-невролог в Division of Sleep Medicine в Бригам и Women's Hospital в Бостън.

В йога се набляга на фокуса върху връзката между ума и всяка отделна част на тялото, което е причината за подобряване на здравословното състояние, смята Кхалса.

За да се извлекат максимални ползи за здравето, йога техниките трябва да се прилагат и комбинират правилно. Преминаването от една поза в друга е бавно и плавно, като е нужен известен период на задържане в дадената поза.

Дишането и дихателните техники са един от важните елементи на йога. Правилното дишане подобрява функциите на жизненоважни органи в тялото. Дълбоката медитация и техниките за релаксация позволяват постигане на душевен покой и равновесие.

Релаксацията, медитацията и правилното дишане в йога могат да подобрят благополучието и са подходящи за подсилване на имунната система, което се постига чрез намаляване на стреса и депресията – сигурна предпоставка за добро здраве. Йога може да е полезна и за хора на антитуморна терапия.

Хората, практикуващи йога, владеят концентрацията върху организма си. Това помага да контролират телесното си тегло. Те имат по-нисък среден индекс на телесна маса в сравнение с хората, непрактикуващи йога, твърдят изследователи от Сиатъл, базирайки се на резултати от Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Лечебната сила на йога все още не е доказана за всички болестни състояния с медицински и научни изследвания, но техниката може да помогне за подобряване функцията на определени органи, като панкреас и черен дроб, твърди Кхалса.

При практикуването на йога обаче е необходимо много да се внимава с избора на инструктор и школа. Техниките в йога, за да имат ефект, трябва да се извършват правилно, без да се изпитва болка.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, така е. Много е важно последното изречение: да няма болка. Прави ми впечатление, че този подход е типичен за източните школи - всичко да става плавно, бавно, да не се гони максималния краен резултат и най-важното - без болка. Болката не е присъща за тялото и всяка причинена болка кара тялото да изпада в стрес.А всички техники целят точно обратното.

Линк към коментар
Share on other sites

Това , което ни е познато като йога (упражнения , различно дишане , релаксации , медитации ) е по-скоро превантивно , за намаляване на стрес , за раздвижване и подобряване на циркулацията . Добре , но когато става въпрос , за лечение на заболявания , нещата се размиват и в най- добрия случай който е очаквал да се "излекува" остава с напразни надежди .

Когато отворите една книга по йога с лечебни схеми за различни заболявания , може да видите изключване , на някои видове асани , дишания , но никъде НЕ се обяснява , защо е това изключване , какъв ефект би произвело в случай че се практикува . Тук не става въпрос за очевидни неща , като например , когато имаш чревно разстройство , да не ядеш фасул и да искаш обяснение , а за изключения , за които не може да се види взаимодействието с конкретен проблем . Обикновено инструкторите са научили ограниченията които са прочели от книгите , но не могат да ги обяснят нито могат да преценят , кога те може да не се изключват.

Защото нашата същност се състои от различни нива и проявлението на физическото поле е единствено върхът на айсберга.

Йога е все още недостъпна . Мисля си , че това е така , защото с нейното практикуване се отключват сили и имайки в предвид , че масовият гражданин , населяващ планетата земя си е доста разрушителен , е по-добре да остане болен и зависим и с намалена жизненост .

Линк към коментар
Share on other sites

"Това, което е трудно, изисква месеци, понякога години, това, което е невъзможно, съвсем просто казано- изисква малко повече ..."

Йога е древна наука, чието начало се губи далеч в тъмнината на вековете.За основоположник на индийската система йога се смята Патанджали-индийски мъдрец живял II-I век преди новата ера.В обобщен вид йога се тълкува като метод за хармонично свързване , сливане, общуване на човека /микрокосмоса/, с природата /макрокосмоса/, но на едно по- високо качествено ниво.Има осем степени:

1.Яма-себеовладяване или правила за обществено поведение.

2.Нияма-ограничение или кодекс на личното поведение.

3.Асана-телесни положения, пози, упражнения.

4.Пранаяма- контрол върху дишането или ритъма на дишането.

5.Пратияхара-оттегляне на сетивата или "откъсване"/относителна независимост на ума от сетивата/

6.Дхарана-концентрация на мисълта

7,Дхиана-медитация

8.Самадхи-самореализиране или просветление.

Осемте степени са условни, те се групират в видовете:

Нравствена самодисциплина-Яма и Нияма

Телесна самодисциплина-Асана, Пранаяма, и Пратияхара

Умствена самодисциплина-Дхарана, Дхиана и Самадхи

Системата може да повлияе някои заболявания, чрез постигане на умствено и физическо съвършенство при системно и целенасочено изпълнение на конкретни асани.Самите упражнения имат дълбоко физиологично въздействие и ефект върху мускулите, структурата на вътрешните органи и системи на човека.Системата Хата йога държи първо място в борбата срещу остаряването.Хата Йога е е път към към отличното здраве чрез трениране на тялото.

"Йога"-Венцеслав Евтимов

Линк към коментар
Share on other sites

"Системата Хата йога държи първо място в борбата срещу остаряването"

Кой от практикуващите хатха йога не е остарял ?

И Венцислав Евтимов не изглежда на 30 години .

Подредил ги е Патанджали степените в раджа йога , но това е подходящо за физически и ментално здрави хора .

Познавам хора със здравословни проблеми и силна вяра в лечебния ефект на йога , които след години практикуване , накрая разрешаваха проблемите си на хирургичните маси . Що лъжат тогава , че може с йога да се лекува едва ли не всичко ?

Линк към коментар
Share on other sites

Съзнанието определя Битието,иначе казано - Мисълта предхожда Материята...

Всички болести се появяват първо в ума-погрешно мислене спрямо Божествените закони на Битието,

и чак след това достигат изява във физическото тяло като симптоми,наречени болест от официалната медицина.

Справка за съответните болести и грешни мисловни модели може да се направи в книгите,

занимаващи се с Метафизика на болестите.

:3d_023:

Линк към коментар
Share on other sites

Някои болести се появяват първо в ума- погрешно мислене спрямо Божествените закони на Битието .

Други се появяват първо в тялото- погрешни действия спрямо Божествените закони на Битието. С трети (вродени )някои се появяват на този свят - кармични следствия на минали действия .

Ама в книгите занимаващи се с метафизика на болестите голям майтап пада , не всичко отговаря на истината .Често е трудно да се определи вида на заболяването и още тук стават грешки , защото много симптоми си приличат.

Но се изместваме от поставената тема за ролята на йога при различните видове заболявания . Да си говорим за това колко е полезна , всеки е чел малко или повече по въпроса .Това непрекъснато пропагандиране , че едва ли не това е някаква панацея и то от хора които си мислят ,че са йога-учители е нарушаване още на първото стъпало в описаите 8 степени на раджа йога(по-горе в текста на Дриада).

Нека да напише някой какви заболявания е имал и техниките с които се е освободил от тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Дископатия, мигрена, износване на сухожилията на колянната става,

сближаване границите ба кръвното налягане, ниско и непостоянно кръвно,

... някои болежки може и да съм позабравила. :)

Системата се нарича Архатик йога и е синтез от всички видове йога, а на мен ми помогна една проста гимнастичка от нея ... в комбинация с книгите на Учителя!!!

Линк към коментар
Share on other sites

„Петимата тибетци" са йогийска система от елементарни, изпълващи с енергия упражнения, произлезли от Хималаите. Известни и с името „петте ритуала на младостта и жизнеността", те са пренесени на Запад в началото на 20-и век от британски запасен офицер, който ги усвоил в будистки манастир в Тибет. От 1978 г. насам Кристофър Килам е научил хиляди хора, решили да водят по-здравословен живот, да практикуват упражненията.

За „Петимата тибетци" са нужни малко време и усилия, но въпреки това те неимоверно увеличават физическата сила, придават гъвкавост и проясняват ума. Дори новаците в йога ще изпитат благоприятния ефект от освобождаването на вътрешната енергия, протичаща през тялото и мозъка. Редовното изпълнение на упражненията освобождава мускулите от напрежение, премахва нервния стрес, подобрява дишането и храносмилането, укрепва сърдечно-сьдовата система, води до пълна релаксация и осигурява добро здраве и разположение на духа. „Петимата тибетци" са не само мощно средство за изостряне на сетивните възприятия; те активизират жизнената енергия, помагат ни да я контролираме и насочваме, за да се променим.

изт.

Аз харесвам тази система и смея да твърдя,че зарежда с много енергия и добро самочувствие.След изпълнението на упражненията човек се чувства възроден.:)

Всичко за петимата тибетци

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Понеже обещах - споделям с всички: една от най-големите електронни библиотеки е www.rutracker.org

Регистрацията е безплатна и може да търсите по ключови думи.

За отслабване те са например "slim и "fat"

Йога для похудения/Yoga for Slimming [2007 г., Обучающее видео, DVD5]

Дениз Остин - Йога для желающих похудеть / Denise Austin - Fat-Blasting Yoga / 2007 / DVDR [2007 г., фитнес, аэробика, DVDRip, RUS]

Има разбира се и други комплекси, за които има добри отзиви.

Справяне със: стрес, безсъние, раздразнителност...

Dруг доказано достоверен източник е книгата на B.K.S.IYNGAR ( и на руски ез.): " The illustrated light on yoga"

Moже да я изтеглите от spiralata.net "Светлина върху йога" - Б.К.С. Айенгар.

В книгата има разработени комплекси за много заболявания, вкл. стрес, гневливост, депресия, астма, диабет, регулиране на кръвното налягане, различни видове проблеми с гръбнака, с отделителната система; регулиране на менструацията, подпомагане на зачеването и потенцията...и много други...

Има пози, които подпомагат плавното говорене и по-специално поза "ЛЪВ" се препоръчава за хора със заекване, както и дишане с цел регулиране на дъха и подобряване на речта.

В много достъпен вид визуално са дадени комплекси за терапия на различни заболявания: YOGA JOURNAL.

Подробности за онагледените пози може да намерите в книгата, цитирана по-горе.

(Съгласно споделено с мен - ефектите при безсъние и при високо кръвно налягане се появяват почти магически само след 1-2 сесии и при постоянство на практиката се запазват. Тези, които са страдали от безсъние не могат и да си представят, че една практика от 45 мин може да излекува безсъние, продължаващо с месеци.)

Линк към коментар
Share on other sites

" Поздрав към слънцето" също е много добро. Аюрведа смята, че доре само то да се прави, значи правиш нещо добро за себе си.

http://www.yogazavseki.com/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=71

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Кали, благодаря много за линка, наистина полезен ресурс, който за първи път виждам. Определено в интернет има много полезна информация, но не е толкова лесно достъпна.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!Бих искала да знам,повлияват ли се автоимунните заболявания от прилагането на йога?Благодаря предварително за отговора!

P.Ако темата не е за този раздел,моля модератора да япремести.Благодаря!

Истинската йога, е когато се издигне Кундалини. Аз направих това със Сахаджа йога.

Когато Кундалини се издига, тя пречиства чакрите и заздравява имунната защита.

kundalini_o_gifsoup-com.gif?w=318&h=240

Линк към коментар
Share on other sites

Моето име е Мариела Таскова,

родена съм в София, имам 2 деца и работя като управител на пътно-строителна фирма в София. Изучавала съм Международни Икономически Отношения в УНСС и Приложна лингвистика в НБУ, където специализирах с теоретичен Йога курс при Анна Павлова. Успоредно с това посещавах и нейните практически йога занятия. 2000 година продължих с курсове по “Yogic Studies” за йога учители в Европейската школа на Сатянанда йога, Ашрам Пиания, Гърция. Известно време преподавах йога в зала “Актив Спорт” на Стадион В.Левски в София, както и в холистичния център на Д-р Емилова във Варна, Пампорово и Боровец.

1999 г., прочетох първите книги “Събуждане на лечебната енергия” и “Трансформиране на стреса в жизненост” на Мастер Мантак Чиа, но не успях да постигна особен напредък само по книгите. 2006 задълбочих интереса си към системата на Универсалното Лечебно Тао на Гранд Мадтер Мантак Чиа.

Започнах редовно да посещавам Тао-курсове на Мастер Мантак Чиа и неговите инструктори, където бях обучавана в техниките на Вътрешната усмивка, Шестте лечебни звука, Отваряне на Микрокосмическата орбита, Лечебна любов, Нефритеното яйце,Желязната ризница, Тао Yin (практики наподобяващи йога асани) и др.

2010 г. станах Асоцииран инструктор по системата на Универсалното Лечебно Тао на Мастър Мантак Чиа.

ТАЙНСТВОТО НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Ще цитирам една мисъл, на може би най-добре запознатия с йога в България, Дамян Василев: Не йога за здраве, а йога за здрави. За болните има аюрведа.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...