Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сюрреализъм и фантастика в киното


Ани

Recommended Posts

Един интересен филм на Луис Бунюел има в Zamunda.NET – La voie lactee/ Млечният път/ 1969г.

Филмът се възприема доста различно, от антирелигиозен до платен от Ватикана. Но на съвременните любители на филмовото изкуство явно не се харесва, :( тъй като от 4961 преглеждания, свалянията на торента са само 658, т.е. около 0.13%. Виси в тракера от 2008-03-07. Наистина е труден филм за гледане, но след като го изгледа човек остава в съзнанието му доста време, за разлика от многото американски бози, чийто процент на теглене обаче е много по-голям.

Друг един интересен филм, но не знам дали принадлежи към сюрреалистичните е филма на Жан Кокто – Орфей (Orfee) 1959г. Ролите се изпълняват от Мария Казарес, Жан Маре, Жюлиет Греко.

Ето малко от съдържанието му: “Жан Кокто променя легендата за Орфей в своя филмов шедьовър. Орфей е много известен поет омагьосан от Принцесата. Тази принцеса е самата Смърт, която е влюбена в Орфей и желае да го притежава. Евридика, жената на Орфей е убита по заповед на Принцесата. Но съдиите на отвъдното не одобряват постъпките на Смъртта и я принуждават да възстанови реда. Смъртта на Поета трябва да се пожертва, за да остане той вечно жив.”

Този филм също не се радва на голям интерес. Преглеждания на торента: 3839 пъти Сваляния на торента: 518 пъти, пак около 0.13%. Качен е в Замундата на 2008-04-08.

И двата филма имат около 2-3 сийдъра и 0 лийчъри. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Често явление е масовото,касово кино да не е от най-стойностното.И точно затова аз лично предпочитам да черпя информация от страниците на Портала,а не от броя сваляния,отбелязани в zamunda.Поне моите вкусове съвпадат с много от пишещите тук,така че благодаря ти,Ани,за ценната информация!!! :thumbsup:

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Доста любими режисьори имам, но понеже темата е за сюрреализъм, ще спомена братята Виторио и Паоло Тавиани. Още първият им филм, който гледах, ме отведе отвъд познатото въприемане за реалност. Ще спомена някои техни творби: "Нощта на Свети Лаврентий" (1982), "Добро утро, Вавилон" (1987) и "Баща-господар" (1977).

Странни филми, непредсказуеми, извън контекста на всякакво историческо време и въпреки това - болезнено реалистични разкази за човешката душа.

Линк към коментар
Share on other sites

От сюрреалистите харесвам Луис Бунюел и Андрей Кончаловски.Интересен и изтънчен като режисьор намирам Бунюел."Виридиана", "Дискретният чар на буржоазиятя" и "Ангелът-унищожител" са едни от любимите ми негови филми.

"Сибириада" и "Ася Клачина" са много красиви филми на Кончаловски, който има доста интересна съдба.Но любимят ми негов филм е "Любовниците на Мария".Не съм напълно сигурна, но мисля, чо това е първият му филм, правен в Америка.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

По принцип не съм от най-големите почитатели на сюрреалистичното кино, но съм запознат с някои филми и то главно заради участието на Салвадор Дали в тях. Макар, че например "Андалуското куче" (Un chien andalou) е един доста неприятен филм (но хайде, били са млади...).

Сюрреалистическия филм, който бих препоръчал (сигурно на Ани ще привлече вниманието :)), е на Луис Бунюел и се казва "Simón del desierto" ("Simon of the Desert"). Разказва се за живота и изкушенията на Симеон Стълпник (Симеон Стилит), и филмът наистина си заслужава, а и главната роля е изиграна прекрасно. Преди време съм го теглил от тук, но сега май торента не е активен. Ако е така, някой път на живо мога да дам на някой желаещ филма, понеже съм си го записвал. Има и български субтитри. Ето снимка (от интернет):

simonofthedesert1.jpg

А за Жан Кокто някои го слагат в сдобилият се с печална слава Орден на Сион.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...