Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Ани

Сюрреализъм и фантастика в киното

Recommended Posts

Един интересен филм на Луис Бунюел има в Zamunda.NET – La voie lactee/ Млечният път/ 1969г.

Филмът се възприема доста различно, от антирелигиозен до платен от Ватикана. Но на съвременните любители на филмовото изкуство явно не се харесва, :( тъй като от 4961 преглеждания, свалянията на торента са само 658, т.е. около 0.13%. Виси в тракера от 2008-03-07. Наистина е труден филм за гледане, но след като го изгледа човек остава в съзнанието му доста време, за разлика от многото американски бози, чийто процент на теглене обаче е много по-голям.

Друг един интересен филм, но не знам дали принадлежи към сюрреалистичните е филма на Жан Кокто – Орфей (Orfee) 1959г. Ролите се изпълняват от Мария Казарес, Жан Маре, Жюлиет Греко.

Ето малко от съдържанието му: “Жан Кокто променя легендата за Орфей в своя филмов шедьовър. Орфей е много известен поет омагьосан от Принцесата. Тази принцеса е самата Смърт, която е влюбена в Орфей и желае да го притежава. Евридика, жената на Орфей е убита по заповед на Принцесата. Но съдиите на отвъдното не одобряват постъпките на Смъртта и я принуждават да възстанови реда. Смъртта на Поета трябва да се пожертва, за да остане той вечно жив.”

Този филм също не се радва на голям интерес. Преглеждания на торента: 3839 пъти Сваляния на торента: 518 пъти, пак около 0.13%. Качен е в Замундата на 2008-04-08.

И двата филма имат около 2-3 сийдъра и 0 лийчъри. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Често явление е масовото,касово кино да не е от най-стойностното.И точно затова аз лично предпочитам да черпя информация от страниците на Портала,а не от броя сваляния,отбелязани в zamunda.Поне моите вкусове съвпадат с много от пишещите тук,така че благодаря ти,Ани,за ценната информация!!! :thumbsup:

Редактирано от Моника13

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Доста любими режисьори имам, но понеже темата е за сюрреализъм, ще спомена братята Виторио и Паоло Тавиани. Още първият им филм, който гледах, ме отведе отвъд познатото въприемане за реалност. Ще спомена някои техни творби: "Нощта на Свети Лаврентий" (1982), "Добро утро, Вавилон" (1987) и "Баща-господар" (1977).

Странни филми, непредсказуеми, извън контекста на всякакво историческо време и въпреки това - болезнено реалистични разкази за човешката душа.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

От сюрреалистите харесвам Луис Бунюел и Андрей Кончаловски.Интересен и изтънчен като режисьор намирам Бунюел."Виридиана", "Дискретният чар на буржоазиятя" и "Ангелът-унищожител" са едни от любимите ми негови филми.

"Сибириада" и "Ася Клачина" са много красиви филми на Кончаловски, който има доста интересна съдба.Но любимят ми негов филм е "Любовниците на Мария".Не съм напълно сигурна, но мисля, чо това е първият му филм, правен в Америка.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Apocatastasis

По принцип не съм от най-големите почитатели на сюрреалистичното кино, но съм запознат с някои филми и то главно заради участието на Салвадор Дали в тях. Макар, че например "Андалуското куче" (Un chien andalou) е един доста неприятен филм (но хайде, били са млади...).

Сюрреалистическия филм, който бих препоръчал (сигурно на Ани ще привлече вниманието :)), е на Луис Бунюел и се казва "Simón del desierto" ("Simon of the Desert"). Разказва се за живота и изкушенията на Симеон Стълпник (Симеон Стилит), и филмът наистина си заслужава, а и главната роля е изиграна прекрасно. Преди време съм го теглил от тук, но сега май торента не е активен. Ако е така, някой път на живо мога да дам на някой желаещ филма, понеже съм си го записвал. Има и български субтитри. Ето снимка (от интернет):

simonofthedesert1.jpg

А за Жан Кокто някои го слагат в сдобилият се с печална слава Орден на Сион.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×