Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Новият Левски ?


Recommended Posts

Как мислите - ще има ли такъв? И ако да - какъв точно (не) трябва да бъде той ? И нужен ли е ?

Аз мисля че не сме много отдалечени по манталитет от онова време - времето на Левски... ! <_<

Какво мислите за това че Учителят е наричал Левски - духовен учител на българите ? (перефразата ми e от книгата "Българската душа")

Какво мислите за следните фрази от Левски :

"Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме"

"Докато постигнем целта си, ще отидат и невинни хорица"

"Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност"

"Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си"

"Не бива да се дава подкрепа на глупци"

"Трябва да се жертвува всичко, па и себе си"

Източник - http://web.orbitel.bg/willow/levski/

Тук има едно актуално мнение, което не споделям напълно но което отразява мястото на един Левски тук и сега:

http://forum.pari.bg/viewtopic.php?p=65412...b9512de37117b6d

Линк към коментар
Share on other sites

Иначе с поста на Любо съм напълно съгласна :thumbsup2:

И в тая джунгла дето е държавата само един Левски няма да се справи.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Модераторска бележка: Моля в темата да НЕ се коментират актуални политически личности, партии, политически организации и платформи. Всеки подобен коментар ще бъде модериран по подходящия начин.

Как мислите - ще има ли такъв? И ако да - какъв точно (не) трябва да бъде той ? И нужен ли е ?

Въпросът на Любо подразбира коментар на качества и обществени нагласи.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Левски е герой на своето време; времето е изисквало да има такъв българин и той се е родил. Освен това не е само той - тук можем да споменем и Ботев, и цяла плеяда други, макар и не толкова ярки личности от онова време.

Съгласна съм с Любо, че манталитетът ни (като народ) не е много далеч от тогава. Но не е и съвсем същия; променил се - в някои отношения сме по-хармонични, в други по-скоро обратно, но мисля че надделява първото. Също и обстоятелствата са коренно различни. Т.е и да се появи някоя силна личност, водач на народа, той няма да бъде със същите качества като Левски, нито ще си служи със същите методи - те няма "да работят" сега.

Моите разбирания са, че поради развитието на човешкото общество, глобализацията на света, бума в комуникациите и др. фактори, ще има сравнително плавно и почти едновременно развитие на народите. В близко бъдеще може да се очаква определен прелом, завой ... както искате го наречете, който ще определи посоката на бъдещата еволюция на човечеството изобщо, а не само на един конкретен народ. Вече почти век се работи активно и многопланово за това.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен липсва точно такъв характер като Левски, все още, който да обедини българите, като ги насочи и се бори за демокрация. Съгласен съм с Диана че манталитетът ни се е попроменил малко от тогава, но липсва все пак още, и това е заради тежкото ни минало отразило се на народопсихологията. Защото сегашната ни система макар да се нарича демокрация (=народовластие), е твърде зависима от "връзкарщината"...

За жалост България е твърде малка и лесно бива зависима заради географското си положение от по-силните държави, но пък точно тук се е развило богомилството а и сега учението от Учителя (!)...

България е зависима от парите на ЕС, който Европейски Съюз пък е зависим силно от суровините (петрол, газа, в бъдеще и вода - 2/3 от световните запаси са в Русия), идващи от Русия... Сложна картинка е политическата. Надявам се родината ще се подобри социално и икономически след 5-10г., също както се случи при Португалия след приемането и в ЕС. Мислите ли че това е уместно сравнение и реална надежда ?

Възнамерявам да прочета книгата от Мерсия Макдермот за Апостола на Свободата... за този гений. Допреди година нямаше една страница в интернет за него... :huh: Естествено тук могат и трябва да се споменат и други такива като Раковски, Ботев и др. макар и не толкова ярки личности от онова време, както и тези чиито имена са неизвестни...

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

Може да се промени благосъстоянието ни тука в България и то доста бързо колкото и налудничево да звучи,стига хората да спрат да си пречат и завиждат,защото така се тъпчи на едно място.А човек с качествата на Левски,Ботев и др. наши светли личности според мен има,и ще има.А как бихме могли да ги разпознаем - ами да се вгледаме в чертите на тези видни Българи,в лицата им,на тях е изписана голяма добродетел и интелигентност.Аз мисля че има такива хора дори и в политиката,но са много малка част от булшинството политици.И виждам вече,че народа ни се осъзнава,и си мисля че скоро ще имаме нови хора които ще ни управляват,разумно,които ще знаят че когато народа има и те ще имат,без да се налага да крадат.Няма да ви казвам кои са тези хора,сами ги разпознайте,само ще подскажа,че говорят точно и ясно,всичко им се разбира,неговорят като останалите между контекста на нещата и имат човешки лица :rolleyes: ,не че другите са лоши,но са болни от нещо,може би от алчност и от страх.Всеки си има глава на ременете,и нека сам да си преценя нещата.

Линк към коментар
Share on other sites

През изминалите вече близо 20 години много хора се опитаха да изиграят ролята на Левски,с пълен неуспех.

Приказката за лъжливото овчарче всички я знаем.

С митовете се свърши,за съжаление аз съм крайно песимистично настроена към развитието на каквото и да е в България и май сме болшинство.

Да не забравяме че силата на дейността на Левски се е състояла в обединението на желанието за национална независимост, а днес май такова няма.

Факта че си в България и оцеляваш по скоро буди съжаление сред тези българи които живеят извън България ,а не борбеност и национална гордост.

Линк към коментар
Share on other sites

Така е didi_ts, права си за жалост.Аз също съм песимистично настроена относно близкото бъдеще на Родината ни, макар че много ми се иска да не е така.Новият Левски?Къде е?За мен това е един кристално чист образ, невероятно извисен ум, изключително силен и свободолюбив дух.Левски в моето съзнание е личност, спосбна на велика саможертва в името на общото.Не виждам човек в страната ни, притежаващ в такава степен неговите позитиви.Още по-малко го намирам сред политиците.Та той не би бил сред тях!

Права е Диана Илиева - Левски е рожба на своето време, защото то го е изисквало.Народите винаги във всяко време са ималиужда от водач, имат го и днес.Включително и нашият.Но Левски е икона, нека не се опитваме да търсим втори като него, защото няма да го намерим.Нека не принизяваме името и делотото му.Той е уникат!

Линк към коментар
Share on other sites

Държа да поправя едно мое твърдение от началото.

Всъщност нямам данни Учителят да е наричал Левски "духовен учител" на българите; това което намерих е че духовните ръководители нa личности като Раковски, Левски са диктували и на Вазов... Простете неточността ми.

Левски всъщност е убил младо невинно момче - всеизвестен факт. И все пак ние го почитаме, защото надали има друг толкова светъл и гениален образ сред революционерите на България.

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

Няма лошо човек да е песимистично настроен,но това показва че не се вярва на обществото като цяло,че не е способно да излези от ада на страха,зависта и т.н. .Докато аз виждам друга картина,хората все повече се пробуждат,все повече са информирани,и разбират какво става.А хора с качествата на Левски,ги има и ще продължава да ги има,въпроса е да могат да се разпознаят :rolleyes: .

Линк към коментар
Share on other sites

Знаете ли, сега, докато четях, че Левски е убил момче ми изникна един аналог-с Херкулес, който уби децата си.

Може би извършването на "грях", а след това осъзнаването и болката, разкаянието ни правят човеци. - Това си е само разсъждение, аналогия някаква....

А иначе, за държавата ни си има точни методи, чрез които може нещо да се постигне-да спрем да си завиждаме, да спрем да мислим като Нане и Вуте... Да се повдигне културата на поведението ни и да има желание за промяна. Така, макар и бавно ще се върви в правилната посока... Пак си е мое разсъждение :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Безспорни са качествата и заслугите на Левски.

Но аз също толкова много почитам и уважавам Патриарх Евтимий например - това, че е по-далеч във времето и знаем по-малко за него, не бива да омаловажава неговото дело. Това, което той е направил за България тогава, в никакъв случай не отстъпва на това на Левски.

От друга страна - забележете кога се проявяват такива личности - в едни много екстремни периоди от нашата история. Дори подозирам, че ако не бяха такива обстоятелствата, тези личности нямаше да могат да оставят такава ярка диря след себе си.

Също така - в момента обстановката в България може и да не е кой знае колко розова, но в никакъв случай не е и толкова екстремна; т.е дори и в момента да има роден някой национален герой, той ще се проявява съобразно ситуацията.

В периоди на плавно развитие и растеж, в периоди на натрупване, няма такива супер герои. В момента е нужно всички ние като пчели от един кошер да работим за нашето общо добруване. Много хора вече го осъзнават това, макар много от тях и не в чак толкова идеалистичен план. Но дори и когато чисто прагматично човекът осъзнава, че ако всички около него са бедни, ограничени, консервативни, то той също не би могъл да прави успешен бизнес, или да си продава картините, музиката..., или каквото и да било друго - и това е нещо!

Малко по малко се отдалечаваме от чисто българската максима: "Я не сакам на мене да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле."

Линк към коментар
Share on other sites

Ако някой тръгне да ни освобождава, сигурно ще си намери много последователи. Ако тръгне да ни възпитава и образова, най-вероятно ще бъде разпънат на кръст. С малко изключения хората следват този, които защитава личните им интереси (или поне този от който очакват да ги защити).

Линк към коментар
Share on other sites

Без да омаловажавам делото на Левски и на неговите съратници, да не забравяме, че тяхната саможертва щеше да остане напразна, ако не бяха руските интереси към България. Вярно, че тяхното дело е послужило като катализатор, но българите сами не биха се справили с робството, пример е Априлското въстание. Което е жалко, разбира се.

Войната между Русия и Османската империя от 1877 и 1878 г. е едно от големите исторически събития в края на ХІХ век. Изследователите: български, руски, турски и други, са единодушни, че тя е резултат от развитието на дипломатически сложния Източен въпрос, въпросът за съдбата на християнските народи в османската държава и за самото нейно съществуване. С избухването на поредица от въстания в Херцеговина, Босна и България, със започването на война между Сърбия и Турция, Източният въпрос навлиза в поредната си криза, известна в историята като Източната криза, от 1875 до дипломатическото й решаване в Берлин през 1878 г. След кървавото потушаване на Априлското въстание в България и в разгара на сръбско-турските военни сблъсъци се формира силно обществено мнение в Европа, че на Балканите са необходими радикални промени. Дипломацията на Русия и останалите велики сили, впрочем различно мотивирани от тези промени, търси активно пътища за излизане от кризата. Първоначалните стъпки са в полза на мирното й уреждане чрез свиканата посланическа конференция през есента на 1876 г. в Истанбул /Цариград/. Постигнатите решения за реформи и формиране на две автономни български области в границите на Османската империя са отхвърлени от Високата порта.

Русия има силно влияние сред българското население и е заинтересована от разширяването на балканските си позиции, поради което обмисля също военен изход от кризата. Проведени са тайни преговори с Австро-Унгария и е подписана конвенция в Будапеща, с която се осигурява австрийския неутралитет в бъдещата война. Подобно договаряне се постига с Великобритания, а с Румъния се подписват военни споразумения. Руският император Александър ІІ обявява войната на 12 април 1877 г. в Кишинев. Събитието предизвиква небивал възторг сред българите, вълнува всички балкански и европейски народи. Формира се българско опълчение под руско командване.

източник

И така ..всяка историческа личност се появява в момент, когато е необходима. Ако не беше Левски, щеше да е някой друг. Тогава е имало необходимост.

А сега, извинете, но кой и от какво трябва да ни освобождава? :hmmmmm:

И един нов Левски към какво би трябвало да поведе българите? Под чие робство сме? На НАТО, на ЕС, и робство ли е това? Или част от международната интеграция.

И ако се появи някой радетел срещу родната мафия........

По нататък няма да продължа да пиша, защото ще се изтълкува като политическо....

Мисля, че всеки един от нас трябва да бъде един Левски, да се стреми да живее така, че да спомага за развитието на цялата държава...а не само да пълни своите си банкови сметки., като използва всякакви нечестни методи

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

Ако някой тръгне да ни освобождава, сигурно ще си намери много последователи. Ако тръгне да ни възпитава и образова, най-вероятно ще бъде разпънат на кръст. С малко изключения хората следват този, които защитава личните им интереси (или поне този от който очакват да ги защити).

За това съм съгласен, даже ми просветна след като го прочетох... благодаря! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...