Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дон Мигел Руис и неговото творчество


Guest Fut

Recommended Posts

Дон Мигел Руис – нагуал и майстор на намерението – е посветил живота си да разкрива и споделя с хората от целия свят мъдростта на толтеките. Той дълбоко и искрено вярва, че съвременния човек притежава голям потенциал и вътрешна сила...

http://books.balkanatolia.com/c/sl-b/p-l/a...migel-ruis.html

Любов и страх

дон Мигел Руиз

"Любовта не задължава. Страхът е изпълнен със задължения. По пътя на страха, каквото и да правим, то е защото трябва да го направим и очакваме другите да направят нещо, защото трябва да го направят. Имаме задължението и веднага след като то се появи, ние започваме да му се съпротивляваме. Колкото повече съпротива оказваме, толкова повече страдаме. Рано или късно се опитваме да избягаме от задълженията. От друга страна, любовта не притежава съпротива. Каквото и да правим, то е защото искаме да го правим. То става удоволствие, то е подобно на игра и ние изпитваме удоволствие от него.

..........

Единственият начин да овладеете любовта е да я практикувате. Не е необходимо да оправдавате любовта си, да я обяснявате, необходимо е само да се упражнявате в любов. Майсторството се изгражда с практика."

Любов и страх

Здравейте приятели :) За сега от Дон Мигел Руис съм прочела само " Четирите споразумения", но това беше достатъчно за да добия нов възглед върху живота. Сега гледам на случващото ми се от съвсем различна гледна точка и това е което искам да споделя с вас :). Ако някой от вас се е докоснал до Мъдростта на Толтеките и би искал да сподели, тук е мястото да го направи :) . Това е идеята на темата. Благодаря!

Книги на Дон Мигел Руис в електронен формат

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

И другите му книги също са много силни и въздействащи,Дон Мигел Руис ми стана любим автор,сега ги препрочитам книгите.По принцип съм много претпазлив към езотеричните и окултни книги,защото в тях е даден пътя и житейския опит на автора,и си мисля че така човек може само да се обърка,като чете много и различни такиви автори,но при Дон Мигел Руис е нещо различно,книгите са му написани на много достъпен език,лесни са за разбиране,и дават ясна представа за света от тази гледна точка,също и себеопознаването и работата над себе си става много по лесна,а и хубавото е че казаното там напрактика може да се провери че е истина,а не са някакви празни приказки.Също като ги чета книгите,имам чуството че все едно тия неща винаги съм ги знаел :rolleyes: .

ето малко от него и тук :

http://www.youtube.com/watch?v=AlXuY8ntA8I...feature=related

Линк към коментар
Share on other sites

Когато започнах да влизам в този сайт,първо четях ценната мисъл за деня. Най -лесно стигаха до сърцето ми думите на Дон Мигел Руис.

Ценна мисъл за деня:

Ако отворите сърцето си, вие вече имате цялата любов, от която се нуждаете. Не е необходимо да обикаляте света в просене на любов: “Моля ви, нека някой ме обича. Толкова съм самотен. Не съм достатъчно добър за любов. Нуждая се някой да ме обича, да ми доказва, че заслужавам любов.” Любовта е вътре в нас, но ние не я виждаме. Дон Мигел Руис

Ценна мисъл за деня:

Повечето от лъжите, в които вярваме просто се разсейват като спрем да им вярваме. Всичко, което не е истина няма да издържи на скептицизма, но истината винаги надделява над скептицизма. Истината си е истина независимо дали вярвате или не. Тялото ви е направено от атоми. Не е необходимо да вярвате в това. Дали вярвате или не това е истина. Вселената е направена от звезди – това е истина независимо дали вярвате или не. Само това, което е истинско, ще оцелее, а това включва и представите, които имате за себе си. (Дон Мигел Руис)

Ценна мисъл за деня:

Освободете се от всички тези планове да бъдете това, което не сте, и станете това, което сте. Когато се отдадете на собствената си природа, на това което наистина сте, повече няма да страдате. Когато се предадете на истинския си аз, вие се предавате на Живота, предавате се на Бог. Колкото повече упорствате, толкова повече страдате. Просто е. (Дон Мигел Руис)

Поразрових се намерих книгите му /там където си ги дала ти/.Прочетах "Четерите споразумения" .

По това време имах доста труден период и мога да кажа ,че неговите прости истини ми помогнаха да се справя.За себе си вече знаех-ако нямам любов в душата ми ,то няма къде да я намеря другаде.

Когато се двоумя как да постъпя ,се връщам към неговите заръки за 4-те споразумения.Не всякога се получава , но поне аз живея в мир с душата си.А това е състоянието ,към което винаги съм се стремяла.

Поздрави :3d_043:

Линк към коментар
Share on other sites

Прочетох "Четирите споразумения", още повече някой ми я препоръча в една друга тема.

Няма да кажа мнение за книгата, защото тук има много почитатели,

но все пак накратко....аз лично не научих нищо ново от нея. Тези неща, описани там, ги знам и ги прилагам отдавна...поне до голяма степен.

Откъде ги знам?

Стигнах самостоятелно до тях...от опит человеческий

Линк към коментар
Share on other sites

Нещо повече,след като ги прочетох книжките ми е още по лесно да разбера и да си обясня, какво са искали да кажат П.Дънов,Ванга,Вера Кочовска.

Линк към коментар
Share on other sites

.....................................

ПОСВЕЩАВАМЕ НА МЪРТВИТЕ:

ДА ПРЕГЪРНЕМ АНГЕЛА НА СМЪРТТА

Последният метод за постигане на лична свобода е да се подготвим за посвещаването на мъртвите, да приемем смъртта за свой учител. Защото ангелът на смъртта може да ни научи как да бъдем истински живи. Даваме си сметка, че може да умрем всеки миг; живи сме само в настоящия момент. Ние наистина не знаем дали няма да умрем утре. Кой може да каже със сигурност? Смятаме, че разполагаме с много години живот. Но така ли е?

Ако отидем в болницата и лекарят ни каже, че ни остава една седмица, какво ще направим? Както вече казахме, имаме две възможности. Едната е да страдаме, защото ще умрем, да се оплакваме на всички: „Горкият аз, ще умра", и да направим истинска трагедия. Другата възможност е да използваме всеки миг, за да бъдем щастливи и да правим онова, което наистина ни е приятно. Ако ни остава само една седмица, нека се порадваме на живота. Нека бъдем живи. Можем да кажем: „Ще бъда самия себе си. Вече няма да се старая да угаждам на другите. Няма да се интересувам какво мислят за мен. Какво ме засяга мнението на другите, след като ще умра след една седмица? Ще бъда самия себе си".

Ангелът на смъртта може да ни научи да изживяваме всеки ден така, сякаш е последният в живота ни, сякаш няма да има утре. Можем да започваме всеки ден с думите: „Буден съм, виждам слънцето. Ще благодаря на слънцето и на всичко и всички, защото съм още жив. Още един ден, в който да бъда себе си".

Така трябва да приемаме живота, на това ме научи ангелът на смъртта - да бъда напълно отворен, да зная, че няма от какво да се боя. И, разбира се, показвам на любимите си хора своята обич, защото това може да е последният ден, в който мога да ви кажа колко ви обичам. Не зная дали ще ви видя пак, затова не желая да се караме.

Ами ако се скараме жестоко и аз ви изпратя цялата си емоционална отрова, а вие утре умрете? Олеле! Мили Боже, Съдникът добре ще ме нареди и аз ще се чувствам виновен за всичко казано. Ще изпитвам вина и че не съм ви казал колко ви обичам. Любовта, която ме прави щастлив, е любовта, която мога да споделя с вас. Защо трябва да отричам, че ви обичам? Няма значение дали вие отвръщате на чувствата ми. Може утре да умра, вие също. Онова, което ме прави щастлив сега, е да ви покажа колко много ви обичам.

Можете да живеете по този начин. Така се подготвяте за посвещаването на мъртвите. А при посвещаването на мъртвите ще се случи следното: старият сън в ума би ще умре завинаги. Да, ще си спомняте за паразита - за Съдника, за жертвата и за предишните си убеждения - но паразитът ще е мъртъв.

Ето какво ще умре при посвещаването на мъртвите - паразитът. Не е лесно да се решиш на посвещаването на мъртвите, защото Съдникът и жертвата ще се съпротивляват с всички сили. Ще ни се струва, че ние ще умрем, и ще се боим от тази смърт.

Когато живеем в съня на планетата, все едно вече сме мъртви. Но който оцелее след посвещаването на мъртвите, получава най-прекрасния дар: възкресение. Да възкръснем означава да се изправим из мъртвите, да бъдем живи, отново да бъдем самите себе си. Да възкръснеш означава да бъдеш като дете - да бъдеш див и свободен. Но с известна разлика. Разликата е, че свободата е съпроводена от мъдрост, а не от невинност. Способни сме да се отърсим от опитомяването, да станем отново свободни и да излекуваме умовете си. Предаваме се на ангела на смъртта, знаейки, че паразитът ще умре, а ние ще продължим за живеем със здрав ум и съвършен разум. Тогава ще сме свободни да използваме собствения си ум и да управляваме собствения си живот.

Ето защо толтеките смятат, че ангелът на смъртта е наш учител. Той идва при нас и казва: „Разбираш, че всичко, което съществува, е мое, не твое. Къщата ти, партньорът ти, децата ти, колата ти, кариерата ти, парите ти - всичко е мое и мога да си го взема винаги, когато пожелая, но засега можеш да го използваш".

Ако приемем ангела на смъртта, ще бъдем вечно и винаги щастливи. Защо? Защото той премахва миналото, за да позволи на живота да продължи. От всеки минал момент ангелът на смъртта взима мъртвата част и ние продължаваме да живеем в настоящето. Паразитът иска да носим миналото със себе си и затова е толкова тежко да бъдеш жив. Нима можем да се радваме на настоящето, когато се опитваме да живеем в миналото? Защо да носим товара му, когато мечтаем за бъдещето? Кога ще живеем в настоящето? Това ни учи да правим ангелът на смъртта.

......................................

А сега да зачетем "Житие, чудеса и акатист на преподобния наш отец Иван Рилски, чудотворец" издадено от СВЕТА ГОРА, АТОН Славянобългарски манастир "Св. Вмчк Георги Зограф" 2002г. Зачитаме и "дрън ,дрън, дрън ,дрън...." стигаме до 24 стр., и от съветите, които св. Иван Рилски дава на българският цар Петър прочитаме "СПОМЕНЪТ ЗА СМЪРТТА ВИНАГИ ДА ПОСЕЩАВА УМЪТ ТИ". На същата страница можем да прочетем от лестовицата на преподобни Йоан Лествичник:"Придобий спомена на смърта като неразделна съжителка. А твои любими чеда да бъдат сърдечните въздишки"(Слово 3:14). На страницата можем да прочетем и "животът е Христос, а смъртта-придобивка".

Линк към коментар
Share on other sites

Когато започнах да влизам в този сайт,първо четях ценната мисъл за деня. Най -лесно стигаха до сърцето ми думите на Дон Мигел Руис.

И при мен се получи така :feel happy: - " Ценна Мисъл за деня" + " Карта Таро за деня" + " Карта на мъдростта" и притчите. :3d_046::3d_043:

Линк към коментар
Share on other sites

Нещо повече,след като ги прочетох книжките ми е още по лесно да разбера и да си обясня, какво са искали да кажат П.Дънов,Ванга,Вера Кочовска.

Да, Ученията на Любовта + Мъдростта и Истината са Едно...:)

Линк към коментар
Share on other sites

Първото споразумение е: Бъди безгрешен в словото си. Звучи съвсем просто, но е извънредно могъщо. Защо словото? Вашето слово е силата, която трябва да създадете. Вашето слово е дар от самия Бог.

Словото е сила; това е мощта, която трябва да изразите и предадете, да осмислите и от това да сътворите събитията в живота си.

Човешкият ум е като плодородна почва, в която постоянно се засяват семена. Семената са мнения, идеи и концепции. Вие засявате семенце, мисъл, и те растат. Словото е като семе, а човешкият ум е благодатна почва!

Всеки човешки ум е плодороден, но само за семената, за които е подготвен. Важното е да разберем за кои семена е плодороден умът ни и да го подготвим да получи семената на любовта.

Ако обичам себе си, ще изразя тази любов при общуването с вас и тогава ще бъда безгрешен в словото си, защото постъпката ми ще предизвика подобна реакция. Ако ви обичам, вие също ще ме обичате.

Да бъдете безгрешни в словото си означава да използвате правилно енергията си; да я използвате по посока на истината и любовта към себе си.

Мерилото за безгрешността на вашето слово е степента на любовта ви към себе си. Обичта и отношението ви към самия себе си са право пропорционални на качеството и искреността на вашето слово. Когато сте безгрешни в словото си, вие се чувствате добре, чувствате се щастливи и спокойни.

Дон Мигел Руис - Четирите споразумения

А ето какво съветва своите първи окултни ученици Учителя:

Когато изгрява сутрин Слънцето, ще кажете:

(в 1 лице): Мога! – Така да изгрее моето Слънце в моята душа и да обнови моето сърце.

(2 лице) : Можеш! – Така да изгрее Божието Слънце в мен и да обнови моята душа.

(3 лице) : Може! – Така да изгрее Слънцето на моя дух и да обнови моя ум.

(1 лице мн. число) : Можем! – Така да изгрее Слънцето на нашите Ангели и да обнови нашите сърца.

(2 лице мн. число) : Можете! – Така да изгрее Слънцето на великия Господ на Мира и да обнови нашите души.

(3 лице мн. число) : Могат! – Така да изгрее Слънцето на всички Слънца в нашите духове и да обнови нашите умове.

...

Затова духовните хора трябва да имат добри мисли за другите. Ако казваме за някого, че той е добър, с това действително ще го подобрим.

Ще учите закона на подмладяването. То е Възкресението. Няма да казвате: „Остаряхме”, а ще казвате: „Млади сме, ние отсега нататък ще работим!” Няма да казвате: „Ще умра”, а ще казвате: „Намислих да си направя нова къща.” Изгубил си парите си – ще кажеш: „Дадох ги на банката.” Тълкувайте нещата в прав смисъл. Един ден учениците на Христа, като минавали покрай едно умряло куче, казали: „Колко лошо мирише!”, а Христос казал: „Колко хубави бели зъби има то!”

Което Бог е съчетал

Линк към коментар
Share on other sites

но все пак накратко....аз лично не научих нищо ново от нея. Тези неща, описани там, ги знам и ги прилагам отдавна...поне до голяма степен.

Откъде ги знам?

Стигнах самостоятелно до тях...от опит человеческий

До тук всичко добре :rolleyes: ,но защо все пак не споделиш мнението си ?

Или тези неща ,описани там /в книгата/и които ти прилагаш вследствие опит твой человеческий ,не са добри?

Все пак ,усвоил/а си безпогрешността на словото!

:3d_046:

Линк към коментар
Share on other sites

Моето днешно споразумение: Не приемай нищо лично. Обичай и уважавай себе си. Ти никога не носиш отговорност за действията на другите, но носиш отговорност за своите. Ако някой не се отнася към теб с любов и уважение, за теб ще е дар, ако този човек си отиде от теб. Може да те боли, но сърцето ти в крайна сметка ще се излекува.

http://toltecs-today.hit.bg/agreements.htm

Линк към коментар
Share on other sites

Бъди безгрешен в словото си. Говори честно. Казвай само онова, чрез което споделяш своите преживявания. Избягвай да използваш думите, за да говориш против себе си или за да клюкарстваш другите. Използвай силата на своето слово за утвърждаване на истината и любовта.

http://toltecs-today.hit.bg/daily-agreement.htm

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Дон Мигел Руис е интересен автор, предлага ни мъдростта на толтеките.Тя е специфична и я систематизира в четири направления:Да владеем словото, Не приемай нищо лично, Не прави предположения, и накрая- да правим най- доброто.Мисля, че мъдростта на планетата е една, откриване на истинското Аз, свързване с Божественото, това е пътят на свободата за всеки.Безгрешност в словото, е трудно изкуство, да бъдеш позитивен в изразяването си, да владееш изказа си, да даряваш светлина при общуване с ближните.Зад това да не приемаме нещата лично може би се крие приемането на хората такива каквито са.Те са нашето огледало, духовни учители и помагат на нашето духовно израстване.За предположенията, които може да правим трябва да си дадем ясна сметка, че не са отражение на действителността.Трябва да притежаваме здрав разум за това, че миналото , настоящето и бъдещето са различни неща.Да приемаме нещата в действителност такива, каквито са.Да се посветим на истината и да я приемаме такава, каквато е.И четвъртата мъдрост за най- доброто, мисля си че така извървян и осмислен житейски път е най- близък до това да се себеосъществи една личност. Дон Мигел Руис, носи познания на своите предци, поднася ги на своите читатели, а те според нивото на своето съзнание ще черпят неувяхваща мъдрост.

Линк към коментар
Share on other sites

Моето днешно споразумение:

Не прави предположения. Помоли за онова, което искаш. Намери смелост да помолиш за онова, което искаш. Другите имат право да ти кажат *да* или *не*, но ти винаги имаш правото да помолиш. По същия начин всеки има правото да те помоли за онова, което иска, а ти имаш право да кажеш * да * или * не *

Много хубаво споразумение.Благодаря Дриада .Дон Мигел Руис е един уважаван от мене автор.Със споразуменията се работи леко и приятно.Нужно е единствено постоянство.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

А вече и "Петото споразумение" -Бъди cкептичен, нo cе нaучи дa cлушaш – е умение, кoетo пoмaгa нa чoвекa дa избегне недopaзумениятa в oбщувaнетo.

Невероятно работи със словото. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Точно книгата с Петото не си купих, защото "скептичен" е доста силна дума. Може да е проблем при превода.

Обаче в "Четирите..." имаше едно обяснение за превръшането на мисълта в намерение, оттам в цел...до действие. Много полезно!

Линк към коментар
Share on other sites

Един от любимите ми автори, който много ми помага. Много важни неща поднесени по простичък начин, напълно приложими в живота и най-важно - дават резултат!:yinyang::sorcerer:

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...